Teraz jest 18 lis 2024, 13:52

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 sie 2009, 15:48 

Niech zmienia nazwę na Death Show Radom... Nie rozumiem po co takie pokazy jeśli coraz częściej są takie wypadki.

PostNapisane: 30 sie 2009, 16:20 

Tak czy tak to miało być ostatnie Air Show, ale...

PostNapisane: 30 sie 2009, 16:49 

Co wy ludzie piszecie...źle wam było pokazy były świetne aż do tego momentu... ja osobiście byłem w pracy w trakcie wypadku ale byłem w sobotę i pogoda mi nie przeszkadzała. Ciekaw jestem mAr.l0rd skąd masz takie info że to było ostatnie AirShow bo mnie naprawdę teraz zdziwiłeś a siedzę w tym trochę i byłem na każdym pokazie jaki do tej pory sie odbywał u nas w mieścinie. Lokalizacje mamy wręcz idealną leżymy w centrum kraju pokazy z roku na rok stawały się co raz to ciekawsze i lepiej organizowane pod względem logistycznym. Była mowa o możliwości przeniesienia ale szybko ten pomysł został przekreślony.

Sens pokazów...?? to właśnie a żeby tacy jak a zapaleńcy mogli przyjść i pooglądać te majstersztyki techniki, klekot śmigieł i ogólna atmosfera wręcz mnie pobudzają, a robiąc zdjęcia sokoła w środku wychodząc cieszyłem się jak małe dziecko i to może jest właśnie sens tych pokazów a żeby sprawić ludziom radoche.

Co do wypadku szkoda, naprawdę wielka szkoda pilotów i maszyny... na każdego przychodzi kolej lecz nikt nie wie kiedy i jak zginie.

PostNapisane: 30 sie 2009, 17:07 

GoLyPL napisał(a):
Lokalizacje mamy wręcz idealną leżymy w centrum kraju

A ja glupi myslalem, ze to Lodz jest w centrum... Coz, kiedys kopernik tez zmienil wszystko...

Co do ofiar pokazu [`] ode mnie. Przynajmniej oni przezyli zycie spelniajac swoje marzenia o lataniu w najbardziej ekstremalny, profesjonalny oraz wyszukany sposob.

PostNapisane: 30 sie 2009, 19:50 

no dawno nie patrzyłem ja mapa aleok może to nie jest idealne centrum ale jesteśąmy dużym miastem z lotniskiem które nie jest cywlne i na którym nie trzeba wstrzymywać ruchu a żeby odbyły się pokazy a lokalizacja nie jest zła... już kilka lat sie odbywa i nikt jakoś sie nie czepia a ludzi z poznania widziałem dziś multum w sensie rejestracji samochodowych...

PostNapisane: 30 sie 2009, 20:24 

Skąd wiem? Mam swoje źródła. A co do lokalizacji - cóż z tego, że jesteśmy prawie w centrum, mamy blisko do stolicy, jeżeli nasz prezydent Kasztaniaczek chce na Sadkowie zrobić cywilne lotnisko...

PostNapisane: 30 sie 2009, 20:41 

http://www.youtube.com/watch?v=oBQuNkuj ... edded#t=50

PostNapisane: 30 sie 2009, 22:50 

Ewidentny błąd pilota. Kto robi pętle na wysokości 300-400metrów? Do tego tak ciężką maszyną.
Piloci byli zbyt pewni siebie i chcieli pokazać jak najwięcej :wink: Ale wyszło jak wyszło... W dzień treningów na pokazie zmiażdżyli wszystko inne, aż dostali słowny ochrzan aby wykonywał to bezpieczniej :wink: Dobrze, że piloci ratowali te domy co miał przed sobą i przeciągną samolot na lewą stronę i katapultowanie by nic nie dało. Pokazy być może przeniosą na Krzesiny do Poznania.

PostNapisane: 30 sie 2009, 23:19 

popkas napisał(a):
Ewidentny błąd pilota. Kto robi pętle na wysokości 300-400metrów? Do tego tak ciężką maszyną.
Piloci byli zbyt pewni siebie i chcieli pokazać jak najwięcej :wink: Ale wyszło jak wyszło... W dzień treningów na pokazie zmiażdżyli wszystko inne, aż dostali słowny ochrzan aby wykonywał to bezpieczniej :wink: Dobrze, że piloci ratowali te domy co miał przed sobą i przeciągną samolot na lewą stronę i katapultowanie by nic nie dało. Pokazy być może przeniosą na Krzesiny do Poznania.

Przez szacunek do tych ludzi, moglbys sie powstrzymac od pisana bzdur na ich temat w stylu "komentarz na onecie" :?:

PostNapisane: 31 sie 2009, 10:52 

Jak dla mnie z tego co widziałem to nie za bardzo mi to wyglądało na błąd pilota....
Wyglądało to jakby im ktoś wyłączył silniki , a oni chcieli przeciągnąć maszynę nad tereny niezabudowane , z tego co mi wiadomo i co wszyscy mówili tam na pokazie właśnie tam za tym laskiem były jakieś budynki , a w tvn 24 podawali że wylądował 100 m od zabudowań.
Możliwe też jest że chciał za wszelką cenę podnieść samolot bo był przekonany że mu się uda
Co do ciężkości tej maszyny zobaczcie jak on robił pętle wcześniej , gdy ją zakańczał nie spadał tak nisko i szybko , te silniki mają potężną moc ...
Ciekaw jestem co będzie oficjalnym końcowym werdyktem "błąd pilota czy usterka maszyny"

Tak po za tym cała reszta pokazu była świetna ;) zwłaszcza red arrows

http://spoxter.mybrute.com

PostNapisane: 31 sie 2009, 13:57 

Jest prawie pewne, ze celowo sie nie katapultowali. Przy tak niskiej predkosci, nawet tak duzy kat natarcia nie spowoduje wystarczajaco mocnego przeciazenia, aby tak doswiadczony pilot stracil przytomnosc. Z tego co wiem, wchodzac w finalowy manewr dostali polecenie od wiezy "eject, eject!", na kilka-kilkanascie sekund od udezenia.

A zeby pisac, ze "katapulta nic by nie dala", albo "blad pilota" trzeba byc skonczonym idiota! Bzdury mozna pisac, ale nie w sytuacji, gdy najprawdopodobniej 2 ludzi, ktorzy mieli wysmienite, mega wartosciowe zycie, ktore z pewnoscia uwielbiali - stracili je swiadomie, aby inni, zupelnie nieznajomi mieli szanse przezyc. Dodam tylko, ze w obliczu awarii, ktora najprawdopodobniej miala miejsce, nie byliby obarczani odpowiedzialnoscia, z czego na pewno zdawali sobie sprawe.

Teoretycznie nie mozliwe jest, ze katapulta nie zadzialala a jak to wyszlo w praktyce, dowiemy sie pewnie niebawem.

Pisanie debilizmow na tak delikatny temat wzbudza we mnie agresje.

PostNapisane: 31 sie 2009, 15:13 

20 lat stażu mówi samo za siebie że błąd pilota "bo robił (pewnie jego xxxxx pętla w życiu) pętle za nisko" był tylko wymówką dla mediów że nie mają na razie żadnych informacji

http://spoxter.mybrute.com

PostNapisane: 31 sie 2009, 15:24 

Pojawiaja sie spekulacje odnosnie ptaka wciagnietego w silnik. Latanie na takich pulapach wiaze sie z takim ryzykiem.

PostNapisane: 31 sie 2009, 16:11 

Ku ich pamięci!

Obrazek

PostNapisane: 31 sie 2009, 17:05 

Teraz to "ku ich pamięci" a wcześniej że to ich wina była..... Air Show skończył się jak się skończył. Niestety. Temat można chyba zamknąć ?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2