Teraz jest 18 lis 2024, 15:28

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 paź 2009, 22:20 

Ok a więc tak :)
Może jest ktoś między wami kto stał przed podobnym wyborem
Jestem w 3 klasie gimnazjum. Przedemną wybór szkoły itp. :)
Oczywiście, zamierzam się kierować tym co mnie interesuje...
I właśnie kieruję się II opcjami

I. Interesuje mnie i ciekawi informatyka, programowanie itd. bo jara mnie to :D
I planuję po gimnazjum wybrać się do technikum na technika informatyka a później zapewne do Krakowa na 3/5 lat do WSZiB/ PK na kierunek Informatyka.

II. Też bardzo kręci biznes, ekonomia i finanse. Poprostu się tym się też jaram :D
I w tym wypadku wybrałbym zapewne LO, i później zapewne na jakąś uczelnie również w Krk.

Wiem że zarobki zależą od pracy itp. ale czy po ukończeniu wymienionych wyżej studiów da się wyżyć :)?? Jak z zarobkami itp.??
Prosiłbym o mądre wypowiedzi :)
Z góry dzięki za pomoc :P

PostNapisane: 28 paź 2009, 01:22 

No cóż zarobki będą wprost proporcjonalne do twoich umiejętności...

Informatyka fajny kierunek a dokładnie to tylko programowanie czy również grafika, bazy danych? Co dokładnie Cię interesuje. Pracę w tym fachu zawsze znajdziesz a poziom trudności wymierny do profilu jaki w informatyce sobie wybierzesz. Najlepiej mają ci z bazami danych w państwowych placówkach praca marzenie :D programiści muszą mieć naprawdę łeb :D wiem jak to wygląda patrząc na to jak pracują u mojej siostry w firmie, lotki, piłkarzyki, wszystko po to żeby być bardziej twórczym ;) graficy to jak dla mnie artyści jesteś dobry, masz niesamowita kasę. Co do baz danych kończysz informatyke na politechnice warszawskiej(powiedzmy) kierunek bazy danych idziesz do woja na 2 letnie uzupełniające oficerskie i nic nie robisz siedząc przy serwerach :D

Co do Ekonomi kierunek fajny bo sam go wybrałem 8) lecz tutaj z pracą w tym konkretnym fachu jest dość trudno.
Ekonomia, ekonomią ale będziesz musiał wybrać specjalizację tj Międzynarodowe stosunki gospodarcze(później podspecjalizacje czy rynki lokalne czy międzynarodowa wymiana) finanse międzynarodowe, menadżerskie, czy też finanse i bankowość, zarządzanie. Obecnie nowe tendencje w ekonomi są jak to dzisiaj profesorek określił w metodach analizy gospodarczej bardziej ekonometryczne (czytaj pojebane niesamowicie jak dla mnie) nie opisowe duużo liczenia ale skoro chcesz iść na programowanie to matma to twoja mocna strona więc nie powinieneś się przejmować. Po ekonomi możesz być przedstawicielem handlowym, pracowac w banku, być maklerem, doradcą finansowym(czytaj naciągaczem), dyrektorem marketu jak mój szwagier po menadżerskich, przedstawiciel zagraniczny jakiejś firmy.

Odraczam wojsko, za dużo chętnych, podobnie wszystkim którzy w tym naborze będą starali się dostać na oficerskie nie ma sensu jest ok 10 -20 osób na jedno miejsce. Wystarczy że ja sie staram dostać :D

PostNapisane: 28 paź 2009, 09:01 

Dzisiaj zadne sutdia, szkola tak naprawde nic nie gwarantuja. Wszystko zaleazy od Ciebie, kreatywnosci, przedsiebiorczosci, pracowitosci, ambicji.
Ogolnie uwazam polski system ksztalcenia za tragiczny. Doswiadczenie, portfolio, praktyka, realne umiejetnosci, to sie liczy.

PostNapisane: 28 paź 2009, 09:48 

jeśli zastanawiasz się nad studiowaniem informatyki w przyszłości to zaczynasz albo od technikum o takim profilu jak napisałeś,ewentualnie jakiś profil elektroniczny bo na 100diach z informatyki będzie trochę elektroniki,ale najlepiej na typowy technik informatyk ewentualnie jak skusi Ciebie liceum to tylko i wyłącznie mat-fiz-inf profil.Co do studiów z informatyki to tak jak wyżej ktoś już wspomniał kierunki typu programista,bazy danych i ewentualnie administracja serwerami,no i grafika komputerowa,cała reszta typu technik teleinformatyk,sieci komputerowe ehh masa ludzi kończy te specjalizacje ponieważ są najłatwiejsze do ukończenia,polecam żebyś teraz sam od siebie zabrał się za np programowani+bazy danych bo to chodzi parami na 100diach i w pracy , i sprawdź czy programowanie Ci się podoba,czy masz do tego TEN pociąg,jeśli nie to przeskocz na administrowanie serwerami albo grafikę i sprawdzaj co i jak,jak już teraz zaczniesz taka 'Naukę' to uwierz mi że na 100diach będzie Ci o nieboo łatwiej

co do zarobków są one naprawdę różne,nie wiem ile zarabiają administratorzy i graficy,o programistach mogę się tylko tyle wypowiedzieć że znajomy studiuje dziennie jest na 3cim roku,i pracuje w firmie na zasadzie chce przychodzę nie chce nie przychodzę,z tego co pamiętam za 8h pracy dostaje tam ok 110-160 zł pisze w języku C# ,szczerze jest to niezła pensja bo mając kupę czasu na studia potrafi 2k lajtem miesięcznie wyciągnąć jak nie więcej.(ale zna się na tym programowaniu)
Wiem również że szef zespołu informatyków w jednym takim duuużym hotelu że tak powiem ok 8k wyciąga ,ale powiem Ci tak,programowanie nie jest łatwe trzeba jakąś nutkę porycia do tego mieć :) ale jeśli zabierzesz się za nie już teraz i się okazje ze to to co chcesz robić,i do tego będziesz dobry w tym to jak to powiedziałeś

''Wiem że zarobki zależą od pracy itp. ale czy po ukończeniu wymienionych wyżej studiów da się wyżyć''

to odpowiedź brzmi tak da się wyżyć,ale pamiętaj że wszystko zależy od Ciebie

PostNapisane: 29 paź 2009, 00:27 

a ja studiuje geodezje i kartografie i czuje że mam przejebane :P

PostNapisane: 29 paź 2009, 11:37 

http://kierunkistudiow.pl/zawody_przysz ... owych.html
http://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/9 ... owych.html
Na bank bede do tego podchodzil jak skoncze to co juz zaczalem.

Ale pamietaj, ze: http://demotywatory.pl/320855/Polskie-Szkoly-Sukcesu 8)

Strefa czasowa: UTC + 2