Teraz jest 26 lis 2024, 23:35

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 145 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 lis 2009, 19:38 

uniemir napisał(a):
Może, dlatego, że z Rosjanami mamy więcej wspólnego niż Amerykanami czy Niemcami, bo Rosjanie i My to mamy wspólne korzenie

Ta rozbiory i całkowite ograbienie nas z czego się da za komuny, fajne mi korzenie. Gdyby to w nas USA wpakowało tyle kasy co w np. Niemców to inaczej byś teraz gadał.
Można mieć zamiłowanie to sprzętu wschodniego owszem (sam nawet je mam) ale nie należy tego mieszać z jakimiś tam "korzeniami" bo ruskie to banda kur... i złodziejstwa.

PostNapisane: 16 lis 2009, 20:02 

uniemir napisał(a):
Może, dlatego, że z Rosjanami mamy więcej wspólnego niż Amerykanami czy Niemcami, bo Rosjanie i My to mamy wspólne korzenie Oni czy My od jakiegoś jednego plemienia Słowiańskiego pochodzimy to samo z Czechami, Białorusinami i resztą Słowiańskich państw.[...]

da, tawariszcz uniemir, ja paniemaju szto wy gawarit'
uniemir napisał(a):
A F-16 z tego, co mi wiadomo na dzień dzisiejszy to owszem F-16 jest gównem

Obrazek

uniemir napisał(a):
[..]. Dla mnie wszystko to, co Amerykańskie jest przereklamowane u nich to tylko jak najwięcej ile się da, Amerykanie to mistrze reklamy i uzdolnieni silver-tongued, co dla mnie nie znaczy, że zawsze prawdę o sobie i swoich rzeczach gadają, a co do tych F-16 to "w praniu wyjdzie" czy takie dobre rzeczywiście są.

czas juz nadszedl, mocium panie
by zakonczyc wasze trollowanie

mam juz kompletnie dosc twoich argumentow wyssanych z palca i udawania, ze znasz sie na czymkolwiek:
F16 jest samolotem sprawdzonym w walce, ktory udowodnil ze potrafi bez problemu rozgniesc Migi 21 i 23
link
i drugie zrodlo-link
F16 ma tez na swoim koncie stracenie MIGa 25 ktorego mozna porownac do hamerykanskiego tomcata.
tak wiec F16 zostal, jako jeden z nielicznych samolotow, wielokrotnie sprawdzony w walce i udowodnil ze jest jednym z najlepszych (jesli nie najlepszym) mysliwcem 4tej generacji
a tutaj dosyc ciekawe porownanie MiGa 29 z F16 zrobione przez General Dynamics http://aeroweb.lucia.it/rap/RAFAQ/Fulcrum&Falcon.html
podobno MiG29 zostal zestrzelony w walce przez F15, ktory rowniez jest mysliwcem 4tej generacji
wedlug mnie tylko 1 rosyjski mysliwiec 4tej generacji mozna porownac do F16, a bedzie to Su35 ktory jest dopiero w fazie prototypu. wnioski uniemir wyciagnij sam, i przestan pieprzyc glupoty.

PostNapisane: 16 lis 2009, 22:21 

khem khem jak już offtopujemy to na całego , czytałem kiedyś w "TW" o tym jak to izraelscy piloci wypożyczyli od polaków kilka migów 29-tych i testowali w walkach powiecznych przeciwka swoim 15-stka i 16-stka, owniąc je w symulowanych walkach stwierdzili ze to gówno i jak przyjdzie co do czego to wszystkich arabusów rozniosą po ścianach. Rok później Polacy przylecieli do Izraela i na swoich 29-tkach nie dali żydkom szans...

PostNapisane: 16 lis 2009, 23:31 

bagno napisał(a):
khem khem jak już offtopujemy to na całego , czytałem kiedyś w "TW" o tym jak to izraelscy piloci wypożyczyli od polaków kilka migów 29-tych i testowali w walkach powiecznych przeciwka swoim 15-stka i 16-stka, owniąc je w symulowanych walkach stwierdzili ze to gówno i jak przyjdzie co do czego to wszystkich arabusów rozniosą po ścianach. Rok później Polacy przylecieli do Izraela i na swoich 29-tkach nie dali żydkom szans...

rowniez o tym slyszalem, to byly testy w walce manewrowej w ktorej MiG ma jednak dosyc spora przewage nad F16, lecz taka walka nie mialaby miejsca prawdopodobnie gdyz F16 by zdarzylo wykryc i zestrzelic MiGa zanim ten by sie zblizyl.

poszperalem i znalazlem, prosze, jedyny przypadek walki w warunkach bojowych F16 i MiGa29, chyba nie musze mowic, kto wygral ;)
http://www.f-16.net/news_article607.html

Ostatnio edytowano 16 lis 2009, 23:44 przez masterceo, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 16 lis 2009, 23:35 

to już gdybanie, a zmodernizowane migi z lepszymi radarami i uzbrojeniem?

PostNapisane: 16 lis 2009, 23:55 

bagno napisał(a):
to już gdybanie, a zmodernizowane migi z lepszymi radarami i uzbrojeniem?

to juz zalezy od tego kto kogo pierwszy wykryje. Amerykanski radar jest zwyczajnie lepszy niz rosyjski, nawet modernizowany, ale MiG ma na swoim pokladzie dosyc ciekawa elektronike ktora nie jest zainstalowana w F16. Osobiscie gdyby mialo dojsc do walki to stawialbym na F16, lepszy radar i ulepszone AIM120 (nie mowiac juz o AWACSie w powietrzu ktory zapewnialby F16tkom totalna dominacje nad Mikojanami) pewnie zrobilyby sieczke z Fulcrumow zanim piloci tychze by sie zorientowali co sie stalo. Jednak moja wiedza na temat rosyjskich rakiet przeciwlotniczych i systemach radarowych montowanych na pokladach ichniejszych samolotow nie wykracza poza podstawy, wiec nie moge stwierdzic ze 100% pewnoscia ze F16 by wygralo. Zakladam, ze proporcje by wygladaly 3:1 na korzysc F16.

PostNapisane: 17 lis 2009, 11:06 

MIG-25 czy 31 nie bardzo ma swój odpowiednik na zachodzie. To są samoloty cokolwiek ekstremalne że się tak wyrażę. F-14 do tego najbliżej ale i tak to całkowicie odmienny samolot, choć do dość podobnych zadań.

F-16 nie ma swojego odpowiednika na wschodzie. Rozkwaszenie Miga 21to żaden powód do chwały, wersja A/B przed MLU były dość zbliżone do MIGa-23. Ale już C/D czy AM/BM to już zupełnie inna liga. F-16 ma problem z Migiem-29 w walce manewrowej, gdyż no Mig może latać wolniej. Tyle że zanim do tej walki dojdzie, to mamy dużo czasu i F-16 ma tutaj gigantyczną przewagę nad jakąkolwiek mutacją Miga-29.
Nie możemy też przyrównywać F-16 do Su-35 gdyż są to dwie odmienne klasy samolotów i nawet rosyjska technika radarowa daje przewage Su-35. Tyle że znowu nie bardzo miałby póki co czym zestrzelić tego F-16.

masterceo,
to zestrzelenie na Serbią to było 4 na jednego i z AWACSem. Więc cokolwiek niemiarodajne toto jest.

PostNapisane: 17 lis 2009, 18:36 

sroczka napisał(a):
to zestrzelenie na Serbią to było 4 na jednego i z AWACSem. Więc cokolwiek niemiarodajne toto jest.

prawda, lecz zauwaz ze ten MiG nie byl sam, towarzyszyly mu dwa inne, a AWACS tylko poinformowal zalogi F16tek o nadlatujacym zagrozeniu, a te wykorzystaly swoje radary pokladowe by namierzyc i zniszczyc MiGa. Prawda jest jednak, ze aby faktycznie stwierdzic, ktory samolot jest lepszy trzeba by bylo zrobic statystyke z kilkunastu walk, a to tylko jeden odosobniony przypadek.

PostNapisane: 17 lis 2009, 21:22 

masterceo napisał(a):
prawda, lecz zauwaz ze ten MiG nie byl sam, towarzyszyly mu dwa inne, a AWACS tylko poinformowal zalogi F16tek o nadlatujacym zagrozeniu, a te wykorzystaly swoje radary pokladowe by namierzyc i zniszczyc MiGa. Prawda jest jednak, ze aby faktycznie stwierdzic, ktory samolot jest lepszy trzeba by bylo zrobic statystyke z kilkunastu walk, a to tylko jeden odosobniony przypadek.

To "tylko poinformował" po wprowadzeniu łącz danych z AWACSem daje kilkudziesięcioprocentowy wzrost skuteczności samlotów bojowych.

PostNapisane: 17 lis 2009, 22:51 

wiem jakie znaczenie ma obecnosc AWACSa w przestworzach i informacje ktore dostarcza sojuszniczym jednostkom, wspomnialem o tym w jednym z moich poprzednich postow, nie? wiec nie wkurzaj mnie rurku

PostNapisane: 17 lis 2009, 23:47 

Skoro wiesz, to czemu raz piszesz tak a raz inaczej?

PostNapisane: 18 lis 2009, 00:01 

mam problem z pisemnym wyrazaniem wlasnych mysli. Chodzilo mi o to, ze AWACS wykryl zagrozenie i podal koordynaty mysliwcom, a te, korzystajac juz z pokladowych radarow zlokalizowaly i zniszczyly wrogie jednostki. Wtracenie slowa "tylko" do mej wypowiedzi jest najzwyczajnie wynikiem tego, ze nie przykladalem sie zbytnio do pisania tamtego posta i dlatego zle sie wyrazilem. Prosze o wyrozumialosc, niezmiernie ciezko przychodzi mi pisanie w jezyku polskim. Na przyszlosc postaram sie pisac jasniej :)

PostNapisane: 18 lis 2009, 19:21 

Ej, używaj polskich znaków, twoje posty będą bardziej przejrzyste :P

PostNapisane: 21 lis 2009, 17:53 

Wtrącę swoje 3 grosze co do sprzętu: każdy kraj wrzuca do PRa najnowsze rzeczy, które niekoniecznie są w pełni w użyciu. Na przykład Rosjanie dadzą jako czołg T-90 (w rzeczywistości mają ich około 334 sztuki, dokładna ilość nie jest znana), a nie T-72, którego jest dużo więcej(ponad 1200 sztuk w służbie).
Podczas wojny w Gruzji Rosjanie używali T-62 i T-72... No, ale wiadomo ich duma nie pozwala im na umieszczenie takiego rzęcha w grze. :P
Jako, że akcja PRa dzieje się w niedalekiej przyszłości myślę, że wsadzenie sprzętu, który wejdzie\wchodzi do służby nie będzie niczym złym. Z drugiej strony rozumiem, że brakuje ludzi do tworzenia modeli.
W każdym bądź razie byle żeby nasza armia była w PR.

PostNapisane: 21 lis 2009, 18:17 

Moim zdaniem, jeśli mamy udać się do "niedalekiej przyszłości", jak kolega pięknie to nazwał, to powinniśmy umieścić:

Hummera ( HUMVEE ) długo jeszcze nie zmienimy, choć Tur i Żubr przeszły ostatnie testy poligonowe i wytrzymałościowe. Więc myślę, że wybór należy już do twórców.

Kbk. Beryl- luzem będą się męczyć do 2014/15- dopóty, dopóki nie wyjdzie MSBS.

Pallad- jeszcze parę lat, i produkty ZM Dezametu i H&K wyprą to coś.

W-3 Sokół w różnych wersjach- utrzyma się jeszcze bardzo długo, na pewno w innej formi, bo przecież Agusta Westland wykupiła PZL Świdnik, i już pojawiły się nowe plany sokołów! Ale na pewno warto go umieścić.

Mi-8T/Mi-17V- Jak już brać to brać Mi-17. Dlaczego? Minie jeszcze wiele lat, kiedy rząd zmądrzeje, i kupi inne wiertaloty, albo zacznie produkować własne, podobnego pokroju. Są plany(sic!), aby SZ kupiły do 20? sztuk różnych śmigłowców, głównie ( podobno ) od AW i BAE/ Sikorsky.

PT-91M- najlepsza, rozwojowa wersja Twardego. Zwykłej 91- pomimo szerszego użytkowania, raczej się nie opłaca.

KTO P. Rosomak- Jak najbardziej. O zmianach w jego programie nie będę się wypowiadał, bo mało o tym wiem. A co wiem? Do 2018r liczba KTO ma wzrosnąć do 820 sztuk!

Systemy przeciwlotnicze- ręczne i samobieżne. Ktoś o zaangażowaniu do tej gry w ogóle myślał?

Ciężarówki- niezbyt ciekawy temat- dość monotonny. Głównie STAR, JELCZ, IVECO, oraz Scania.

Samoloty- F-16, SU-22M4 wycofane do 2016r (14?). Zakup 6? szkolnych samolotów pokroju M-346 cz L-159.

No nie wiem. Uzbrojenie osobiste? U nas z tym jest ciężko, szczególnie na misjach. Szpej jest słaby.

Żołnierze na misji mają jeszcze wybór, bo mogą sobie kupić sami, czy firm typu MIWO, PANTAC, etc., czy kupić od amerykanów.

Broń osobista- WIST? Nie mówicie. Prędzej Glocki 17, 19, 26 czy walthery P99, lub nawet CZ75/83.

To tyle.

P. residentMatriX

Let's rock&roll...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 145 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2