Teraz jest 26 lis 2024, 23:32

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 145 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 lis 2009, 19:13 

Cytuj:
Broń osobista- WIST? Nie mówicie. Prędzej Glocki 17, 19, 26 czy walthery P99, lub nawet CZ75/83.

A znajduja sie w wyposazeniu poddstawowym zwyklego piechura ? raczej nie i nawet planów zamiany Wista na cos innego nie ma.

Podobnie PT91M jest to wersja dla Malezji nie znajduje sie na wyposazeniu armii i MON nawet nie zastanawia sie czy modernizowac polskie pt91 do tego standardu.

PostNapisane: 21 lis 2009, 22:20 

residentMatriX napisał(a):
Moim zdaniem, jeśli mamy udać się do "niedalekiej przyszłości", jak kolega pięknie to nazwał, to powinniśmy umieścić:
Hummera ( HUMVEE ) długo jeszcze nie zmienimy, choć Tur i Żubr przeszły ostatnie testy poligonowe i wytrzymałościowe. Więc myślę, że wybór należy już do twórców.
Hummery są tylko w Bielsku, jakieś 200 sztuk. Plus te wypożyczone na misjach. Patrolowca nie ma i raczej prędko nie będzie. Problemem jest następca Honkera.

Kbk. Beryl- luzem będą się męczyć do 2014/15- dopóty, dopóki nie wyjdzie MSBS.

Wtedy to MSBS przy dobrych wiatrach będzie wchodził do lini.

Pallad- jeszcze parę lat, i produkty ZM Dezametu i H&K wyprą to coś.

Są nowe polskie granatniki, kwestia zakupu.

W-3 Sokół w różnych wersjach- utrzyma się jeszcze bardzo długo, na pewno w innej formi, bo przecież Agusta Westland wykupiła PZL Świdnik, i już pojawiły się nowe plany sokołów! Ale na pewno warto go umieścić.

Mi-8T/Mi-17V- Jak już brać to brać Mi-17. Dlaczego? Minie jeszcze wiele lat, kiedy rząd zmądrzeje, i kupi inne wiertaloty, albo zacznie produkować własne, podobnego pokroju. Są plany(sic!), aby SZ kupiły do 20? sztuk różnych śmigłowców, głównie ( podobno ) od AW i BAE/ Sikorsky.

Sokoły będą latać w niezmienionej formie, co najwyżej po poronionej modernizacji do standardu Głuszec. Chyba że się coś zmieni i Augusta sfinansuje rozwój tudzież opracowanie modernizacji.
Zakup śmigłowców jest sprawą palącą. Ale te śmigła to przede wszystkim SAR, ZOP, VIP i 12-16 bojowych. Ewentualnie jakieś do CSAR. No i następca dla Mi-2 ale te jeszcze coś polatają. MI-8/17 jeszcze trochę polatają. Ja bym poszukał trochę używek na Ukrainie(tutaj powinni mieć sporo w przyszłym roku) i w Rosji.

PT-91M- najlepsza, rozwojowa wersja Twardego. Zwykłej 91- pomimo szerszego użytkowania, raczej się nie opłaca.

Cokolwiek na bazie T-72 czy jakiekolwiek jego mutacje won w pierony. Skołować Leopardów(a jest skąd), zmodernizować w Bumarze i gitara wszyscy zadowoleni. BWP tu trzeba jakieś coś nowe kupić.
KTO P. Rosomak- Jak najbardziej. O zmianach w jego programie nie będę się wypowiadał, bo mało o tym wiem. A co wiem? Do 2018r liczba KTO ma wzrosnąć do 820 sztuk!

Wygląda na to że będą 3 Brygady. Więc pewnie wyjdzie więcej niż 800sztuk. Możliwe nawet że zamiast gąsienicowego BWP wejdą, co jest niemądre w PL.

Ciężarówki- niezbyt ciekawy temat- dość monotonny. Głównie STAR, JELCZ, IVECO, oraz Scania.
Samoloty- F-16, SU-22M4 wycofane do 2016r (14?). Zakup 6? szkolnych samolotów pokroju M-346 cz L-159.

Zakup 12. I Boże broń od L-159, już wolę używane Hawki od finów. Skończy się na M-346 albo T-50 ze wskazaniem na drugi jeśli nowe, jak używane to pewnie Hawki.

No nie wiem. Uzbrojenie osobiste? U nas z tym jest ciężko, szczególnie na misjach. Szpej jest słaby.

Żołnierze na misji mają jeszcze wybór, bo mogą sobie kupić sami, czy firm typu MIWO, PANTAC, etc., czy kupić od amerykanów.

Broń osobista- WIST? Nie mówicie. Prędzej Glocki 17, 19, 26 czy walthery P99, lub nawet CZ75/83.

Szpej jest słaby, bo niestety nie ma konsekwetnego programu odnośnie oporządzenia osobistego. Aczkolwiek sytuacja powoli się poprawia. Kolejnym problemem jest pilnowanie jakości dostarczanego ekwipunku. Przykład "Kupczaków", jak produkcję przejął Wojas to z fajnych butów zrobili syf...
Z bronią osobistą nie jest tak źle, z Vistem jest problem pod tytułem odpowiedniej amunicji i czyszczenia broni. Zmniejsza to jego awaryjność ale dalej daleko do porzędnego pistoletu.

PostNapisane: 21 lis 2009, 22:30 

Z Vistem jest tak zle gdyż trudno czyścic broń z tej rdzy jak juz przeleżała te 70 lat w ziemi...

PostNapisane: 21 lis 2009, 23:05 

Rzeczywiście często dyskutując o tym, jakie wyposażenie powinno wejść do PRa zapominamy o tym, przynajmniej Ja, że ten mod ma symulować pole walki w bliskiej przyszłości, powiedzmy za około 6 lat. Ale żauważmy że w Polska tak naprawdę nie ma za wielu planów, jasnych planów, na modernizację WP. Jedynymi pracami jakie były prowadzone to właśnie snajperki TOR i BOR już w małych ilościach zakupione oraz Tur i Dzik w fazie testów. Polska nie modernizuje swojego wojska odpowiednio szybko, wiem ze to duże kwoty ale jednak trzeba wyłożyć te kilka miliardów i przeprowadzić modernizacje jednostek i struktury.

Wymieniać można naprawdę bez liku:
Bombowce- no nie oszukujmy sie zdolność bojowa naszych bombowców jest śmieszna su22.
Marynarka wojenna- .... całość do wymiany.
Duże śmigłowce transportowe- mi-2 jednak ma swoje latka.
Beryl- mimo że jest zbudowany na podstawie ak47 to jest słaby juz ruscy nawet z końcem tego roku zaprzestają produkcji ak... konstrukcja z lat 50 zmodyfikowana przez polaków w latach 90 jednak to nie to.
Honker- też konstrukcja leciwa wiekowo i konstrukcyjnie w końcu na tamie Tarpana...

Osobiście z chęcią bym zobaczył np. Tura( chociaż Honker też wygląda dość fajnie) czy snajperkę Bor zamiast fińskiej Sako.

Prawdę mówiąc na tym możemy zakończyć nasze gdybanie co mogło by się jeszcze pojawić w PP, bo tak naprawdę nie ma nic nad cym nasi pracują i co jest juz na ukończeniu.

PostNapisane: 21 lis 2009, 23:28 

Ne ne ne...

Cytuj:
BWP tu trzeba jakieś coś nowe kupić.

BWP-Puma1M?- anulowany. Dlaczego? Makieta oraz projekt fajnie się zapowiadały...

Cytuj:
Są nowe polskie granatniki, kwestia zakupu.

Są, nawet testy już były. Tylko co z tego? Mogą kupić w poniedziałek, jak i za 8 lat.

Cytuj:
Sokoły będą latać w niezmienionej formie, co najwyżej po poronionej modernizacji do standardu Głuszec. Chyba że się coś zmieni i Augusta sfinansuje rozwój tudzież opracowanie modernizacji.

To pierwsze- możliwe. Drugie- po wkroczeniu AW podobno pewne ( muszę się dowiedzieć u źródeł ).

Cytuj:
Skołować Leopardów(a jest skąd), zmodernizować w Bumarze i gitara wszyscy zadowoleni.

Warum? PT-91 sind gut... tylko ta haubica...

Leo czy PT- warto zrobić coś swojego, choć gdy taka opcja nie wypali, modernizacja ( i produkcja ) Leo może być dobrym posunięciem.

Cytuj:
BWP tu trzeba jakieś coś nowe kupić.

Wielofunkcyjna, gąsienicowa platforma się szykuje na rok 2014 ( RAPORT WTO, któraś strona artykułu o MON, najnowsza gazeta ). BWP- można BWP-1 Puma modernizować, ale anulowali.

Cytuj:
już wolę używane Hawki od finów. Skończy się na M-346 albo T-50

To są główne oferty- o Alca'ch była tylko wzmianka, w razie problemów z innymi.

Choć to jest dziwne, to mają być zakupione ( podobno ) samoloty nowe, jak i używane...

I jakoś nikt nie wspomina o artylerii/siłach przeciwlotniczych, o marynarce wojennej nie mówiąc. Z tym ( jak i ze wszystkim ) u nas najgorzej.

Let's rock&roll...

PostNapisane: 22 lis 2009, 13:14 

Ne ne ne...
BWP-Puma1M?- anulowany. Dlaczego? Makieta oraz projekt fajnie się zapowiadały...

Gabaryty i nośność za mała. Poza tym ochrona balistyczna w zasadzie żadna.
Już pomijam fakt że na modernizacje to jest czas w połowie resursu a nie u schyłku. Generalnie za duże koszty w stosunku do efektu.
Warum? PT-91 sind gut... tylko ta haubica...
Leo czy PT- warto zrobić coś swojego, choć gdy taka opcja nie wypali, modernizacja ( i produkcja ) Leo może być dobrym posunięciem.

PT-91 to czołg przestarzały, trzeba by wymienić wieżę, układ napędowy, kadłub przeprojektować. W zasadzie czołg od nowa zrobić. Leopard 2A4 ma dużo większe możliwości modernizacjii.

Wielofunkcyjna, gąsienicowa platforma się szykuje na rok 2014 ( RAPORT WTO, któraś strona artykułu o MON, najnowsza gazeta ). BWP- można BWP-1 Puma modernizować, ale anulowali.

UPG NG. Pomysł fajny. Tyle że nie jako lekki czołg a jako BWP tak. Kwestia kasy i determinacji w realizacji. Właśnie koło 2015 byłby czas na wchodzenie do linii nowego BWP. Wraz ze spisywaniem BWP-1.

To są główne oferty- o Alca'ch była tylko wzmianka, w razie problemów z innymi.
Choć to jest dziwne, to mają być zakupione ( podobno ) samoloty nowe, jak i używane...

Będę rozważane opcje zakupu samolotów nowych jak i używanych. ALCA to jest takie coś od czego trzeba uciekać jak najdalej...

I jakoś nikt nie wspomina o artylerii/siłach przeciwlotniczych, o marynarce wojennej nie mówiąc. Z tym ( jak i ze wszystkim ) u nas najgorzej.

Tu jest dramat a za parę lat będzie jeszcze gorzej...

PostNapisane: 22 lis 2009, 13:35 

dla ścisłości, beryl to modyfikacja AK-74, i jest jednak trochę lepszy niż ruskie 74ki. (spokojnie dorównuje "nowym" setkom)

PostNapisane: 22 lis 2009, 14:08 

Gapis, z poprzednich postów dedukuję, iż powyżsi userzy mają dosyć duże pojęcie o WP oraz jego uzbrojeniu, nie trzeba im tłumaczyć czym jest Beryl, bo to jednak każdy wie, a to, że ktoś napisał iż Beryl jest modyfikacją 47 to w sumie nie ominął sie zbytnio z prawdą. AK74 powstał na bazie AKM, który-zaskoczenie-jest modyfikacją 47tki. Wielkich różnic między 74 a AKM nie ma, oprócz zmiany kalibru i dodania nowego tłumika ognia tak naprawdę ulepszeno niezawodność i komfort korzystania, oraz wprowadzono pare drobnych poprawek.

PostNapisane: 22 lis 2009, 14:48 

No dobrze, jednak 74 nie jest 47ką, i stwierdzenie, iż Beryl to karabin, stworzony na bazie prawie 60cio letniej broni, było by przesadą. To tak samo jak stwierdzić że M16A4 to lekka modernizacja M16A2.

Poza tym, ten temat, mający na celu zebranie informacji o postępach prac Polish Project przerodził się w gadaninę o tym jak to nasze Polskie wojsko jest zacofane, a tu chyba nie o to chodzi.

MSBS wygląda tragicznie, i jest niepraktyczny co widać chociażby z ułożenia poszczególnych podzespołów, już lepiej prezentował się Jantar.

PostNapisane: 22 lis 2009, 14:59 

http://vm.aganet.pl/readarticle.php?article_id=2

co nieco na temat tej Pumy (ogólnie polecam stronke ;) ) Rewelacji nie będzie ale i tak będzie lepiej.

PostNapisane: 22 lis 2009, 15:27 

Gapis napisał(a):
No dobrze, jednak 74 nie jest 47ką, i stwierdzenie, iż Beryl to karabin, stworzony na bazie prawie 60cio letniej broni, było by przesadą. To tak samo jak stwierdzić że M16A4 to lekka modernizacja M16A2.

jak zwykle twoja wiedza o uzbrojeniu nie wychodzi poza to co zasłyszałeś od kolegi w szkole który kupił sobie właśnie M0dern Wurfur 2.
M16A4 misiu w kwestii technicznej to w 100% M16A2, tyle że wyposażony w system szyn na górze korpusu (by zamiast uchwytu można było zamontować przykładowo ACOGa) oraz szyny otaczające lufe (nie potrafię przetłumaczyć handguard, przepraszam). Oczywiście informacje te można uzyskać nawet z Wikipedii, ale to przerasta niektórych.
Jako źródło przytoczę stronę Colta KLIK

A Beryl jest stworzony na bazie 50 letniej broni, zasada działania jest nadal taka sama. Owszem, zmiany są, i troche ich jest, ale nadal można porównać Beryla do AKM.

Po raz kolejny Gapis udowodnił że nie warto nawet czytać jego postów.

EDIT:
Gapis napisał(a):
MSBS wygląda tragicznie, i jest niepraktyczny co widać chociażby z ułożenia poszczególnych podzespołów, już lepiej prezentował się Jantar.

no dobrze, ale strzelałes kiedykolwiek z jakiejś broni by móc stwierdzić że coś jest niepraktyczne? nie? siadaj, 1 za brak przygotowania. Owszem, broń w układzie bezkolbowym wygląda tragicznie i jakaś taka kanciasta jest, ale o Tavorze też mówili że będzie niewygodny, niepraktyczny, ale już po wypróbowaniu nie słychać takich opinii a?

PostNapisane: 22 lis 2009, 17:48 

Cytuj:
A Beryl jest stworzony na bazie 50 letniej broni, zasada działania jest nadal taka sama. Owszem, zmiany są, i troche ich jest, ale nadal można porównać Beryla do AKM.

To jest raz.

Dwa- nie ma takiego czegoś jak AK47! Jest kbk. AK, albo Awtomat Kałasznikowa 7,62. Wiem, czepiam się, ale jestem rusofilem ;)

Trzy- kbk. wz.96 Beryl to miało być rozwinięcie wz.88 Tantal- jeszcze na kaliber 5,45. Bazowano oczywiście na AK74/Tanatalu, ale głównie jest to na bazie AKM ( nie kbk.AK! )

Cytuj:
M16A4 misiu w kwestii technicznej to w 100% M16A2

Ah, dziękuję ;)

Co do eMek. M16A4, to nie jest 100% to samo co M16A2. Dlaczego? A4 jest już produkowane przez FN Herstal, a nie Colta, czy KAC/Bushmaster/S&W M&P.

A4 różni się ( podobnie co A3 ) od A2, szyną RIS na korpusie, zdejmowaną rączką transportową, i nieprofilowanym chwytem pistoletowym. M16A3 nie posiada szyn ( ale można je "dokręcić" ), lecz różni się nastawą ognia- ogień pojedynczy i ciągły, a nie jak A2/A4- pojedynczy i 3-strzałowa seria.

Cytuj:
o Tavorze też mówili

O AUGu, SA80 ( L85, LSW, L86 ), P90, FN2000, TAR21, czy Groza, też mówili, a jednak bullpupy są wygodne, i jakby praktyczniejsze.

Let's rock&roll...

PostNapisane: 22 lis 2009, 18:12 

Dwa- nie ma takiego czegoś jak AK47! Jest kbk. AK, albo Awtomat Kałasznikowa 7,62. Wiem, czepiam się, ale jestem rusofilem ;)

o.o? wydaje mi się, iż szanowny kolega jest w błędzie, głupio mi podawać wikipedie jako źródło ale cóż:Rosyjska wikipedia o AK
jeśli jednak to ja jestem w błędzie to proszę, podaj źródła
Trzy- kbk. wz.96 Beryl to miało być rozwinięcie wz.88 Tantal- jeszcze na kaliber 5,45. Bazowano oczywiście na AK74/Tanatalu, ale głównie jest to na bazie AKM

no a co napisałem? o Tantalu w sumie nic, ale porównałem Beryla do AKMa, czyż nie? tobie też przyda się wrócić do podstawówki i potrenować czytanie ze zrozumieniem.

Ah, dziękuję ;)

post jest skierowany do Gapisa kolego, moim misiem nie jesteś

Co do eMek. M16A4, to nie jest 100% to samo co M16A2. Dlaczego? A4 jest już produkowane przez FN Herstal, a nie Colta

_||_
o_q no no shit Sherlock, M16A4 była zaprojektowana przez Colt, to, że zmienił się producent nie zmienia projektu broni, no chyba że inżynierowie z FN mieli dobry dzień. W środku mki nic nie zmieniano, tak więc pod względem bebechów w środku M16A4=M16A2

btw: LSW= L86 ), a P90 jest bronią bezkolbową ale nie w układzie bullup.

Ostatnio edytowano 22 lis 2009, 21:58 przez masterceo, łącznie edytowano 3 razy

PostNapisane: 22 lis 2009, 18:14 

Gapis napisał(a):

Może dlatego że to dopiero makieta i platforma pod przyszłą broń, prototypy strzelające powstaną dopiero za kilka miesięcy, a?

Szkoda że polscy inżynierowie spieprzyli prostą jak cep budowę ak, i jantar był do dupy?

PostNapisane: 22 lis 2009, 21:17 

Też cię kocham, wiem że moja wiedza na temat współczesnego uzbrojenia jest żenująco niska, jednak twoja również nie prezentuje zbyt wysokiego poziomu.

Proponowałbym mimo wszystko przestać odbiegać od tematu jakim jest wyposażenie i postęp prac polskiej frakcji w/do modzie/moda Project Reality.

masterceo napisał(a):
no dobrze, ale strzelałes kiedykolwiek z jakiejś broni by móc stwierdzić że coś jest niepraktyczne? nie? siadaj, 1 za brak przygotowania. Owszem, broń w układzie bezkolbowym wygląda tragicznie i jakaś taka kanciasta jest, ale o Tavorze też mówili że będzie niewygodny, niepraktyczny, ale już po wypróbowaniu nie słychać takich opinii a?

Tavor, Brytyjskie L86 to inna bajka, ale makieta jaką zaprezentowano, przypomina raczej nieudaną podróbkę HK416.
Powyższe modele ( a raczej ich konstruktorzy) pokazały(li) że karabiny w systemie bullpup mogą być praktyczne i ładne zarazem. Natomiast wątpię, aby polski MSBS dorównał reszcie broni tej klasy.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 145 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2