04kamil napisał(a):
a ja mam pytanie chce kupic joystic, i lepiej kupić Saitek Cyborg Evo czy Saitek Cyborg X Flight Stick?
Spędziłem kilka godzin czytając opinie i porównując możliwości techniczne następujących modeli joysticków:
Saitek Cyborg Evo oraz
Saitek Cyborg X.
Sprawa wygląda następująco;
Saitek Cyborg Evo powszechnie uważany przez wielu graczy za jeden z najlepszych joysticków dostępnych na rynku po prostu umiera. Widać to nie tylko na Allegro.pl, gdzie znalazłem jedną aukcję z nowym Cyborg Evo, a w sklepie na oficjalnej stronie Saiteka nie znajdziesz zwykłego Saitek Cyborg Evo, ale tylko w wersji bezprzewodowej, bądź co najwyżej Force (choć przy tej przy niej pisało, że jest obecnie niedostępna). Prawda jest jednoznaczna: zwykły
Saitek Cyborg Evo NIE ISTNIEJE na "swojej" oficjalnej stronie. On po prostu umarł i został zastąpiony modelem, o którym mowa poniżej...Saitek Cyborg X powstał w 10-tą rocznicę powstania joysticków serii Cyborg. Dzięki dziesięcioletnim doświadczeniu frimy Saitek połączono w nim precyzje techniki, nowoczesny wygląd i unikalne rozwiązania - posiada on PODWÓJNE PRZEPUSTNICE, które można specjalnym przyciskiem zablokować i "uczynić" z nich jedną. W tym przypadku doświadczeni twórcy bez wahania wydają joystick w JEDNEJ PRZEWODOWEJ WERSJI, a nie jak to było przy Cyborg Evo, gdzie wydano go w trzech wersjach; przewodowej, bezprzewodowej i Force (te dwie ostatnie to już "nie jest to").
Podsumowanie:
Saitek Cyborg Evo był niewątpliwie joystickiem najlepszym w swojej klasie do czasu, aż sami jego twórcy zastąpili go nowym modelem, Cyborgiem X. Znając doświadczenie firmy Saitek, wypada im po prostu zaufać i nabyć joystick
Saitek Cyborg X.