co do PCS5, to właśnie kupiło je ministerstwo na ... Beryle
bo PCS6 to w ofercie było katalogowej, a jak to Polska , Łucznik swoje, MON swoje
co do siatek:
na obecną godzinę nie mam pojęcia (bo ktoś miał podróż służbową)
bo w naszym wojsku taki sprzęt to dalej rzadkość niezwykła
to dopiero kontrakty (bo PCS5M zamówiono chyba kilkaset sztuk ???) nie wiem ile jest PCS6, ponoć maleńko
więc wiesz jak u nas dopiero są kontrakty na kilkaset celowników na 100 000 żołnierzy (okej, tylko ileśtam procent to oddziały liniowe) to se pomyśl jak komicznie to wygląda w porównaniu "gra komputerowa a realne wojsko"
tak jak Onyksy wz. 89 w W11
a oferta Łucznika (co Wikipedia niesłusznie dubluje) i zdjęcia sugerujące CWL-1... znam jednego żołnierza co podobno widział kogoś, co podobno widział CWL raz w życiu
a to żołnierz (obecnie policjant) BDSZu, co w swoim pułku mieli po jednej sztuce G36 i M16 w ramach "obeznania sie ze sprzętem sojuszników" i mimo, że strzelał z G36 i M16, to tylko słyszał o kimś kto widział CWL
CWL ma ponoć siatkę trzy linie i czerwona kropka
ale o PCS to mi nic nie wiadomo (na obecną godzinę), ktoś puścił plote że zwykły krzyż, więc do gry Arma dałem zwykły krzyż
ale to tylko moje przypuszczenia nie bazujące na niczym
Polska ma to do siebie, że u nas nawet zdjęcia Honkera nie zrobisz , bo wszystko tajne
żeby mieć zdjęcie AKMS (do OFP na teksture) musiałem kolege z policji prosić
bo wojsko polskie nie jest w stanie udostępnić pozwolenia na zrobienie zdjęcia AKMSa
powiem Ci, że aby realnie ułożyć drużyny WP do Army pytałem MON, 2 sztaby wojsk lądowych, 2 garnizony... nikt w tym kraju oficjalnie nie poda składu drużyny (a każdy kto jest obecnie w wojsku to zna, tylko mi chodziło o stan obecny a nie moją wiedze sprzed 15 lat z jednej jednostki rozpoznania gdzie był Tantal i AKMS z tłumikiem i RAKi (które wg. netu wycofano całkowicie na początku lat 90 ze względu na wypadki, a ja w 1997 trzymałem) i jeszcze kamuflaż wz. 89 co świecił w noktowizorach )
pamiętam kamizelkę co nie pozwalała odgiąć głowy gdy się leżało na ziemi (nie możliwe było strzelanie z pozycji leżąc, bo kołnierz sztywno trzymał hełm i nie szło głowy odgiąć jak był wkład w kołnierzu i hełm na głowie - stalowy oczywiście bo kevlary miał tylko KFOR wtedy)
dziś na rok 2010 wiem, że :
- drużyna Rosomak ma Mini Beryle (póki co jest ich w naszym wojsku bardzo mało, występują w Iraku i na zdjeciach z ćwiczeń przed wyjazdem + żandarmeria )
- drużyna BWP ma PM84 (dla medyka, specjalisty ppanc)
od żołnierzy potem sie dowiedziałem, bo paru zaczepiłem i numery komórek brałem i dzwoniłem (tak robienie moda kosztuje czas, telefony) i i tak na końcu mi "gracze" sie przyczepili, że moje wojsko za słabe bo "PM84 to nonsens na polu bitwy" (mimo, że starałem sie zachować realizm)
sory za przydługi offtopic, ale w takim kraju jak nasz, to uzyskanie wiedzy o siatce celownika graniczy z cudem na poziomie tajności
no ale znów przynudzam (wybacz mój styl), powiem CI że doszedłem do takiego poziomu "desperacji" w dążeniu do realizmu, że ... dorwałem kontakt do kogoś kto zna osobę pracującą przy produkcji
jeśli ta osoba mi powie, to będę wiedział i Ci tutaj powiem (dla mnie do Army to też sie przyda)
także mam nadzieje, że dziś lub jutro będę miał odpowiedź, 5 telefonów od osoby do osoby by dotrzeć - tak sie robi addony WP, bo przecież Polska to nie Ameryka, tu AKMS i Honker są tajne a 4 sztaby/garnizony nie wiedzą czy mają jako podstawę Beryle czy AKMS czy AKMy
trzymaj kciuki, może osoba polecona przez inną osobę będzie ze mną gadać jak wróci i będę wiedział
ale generalnie PCS6 z zdjęć Łucznika (i Wikipedii) oraz PCS5 ze zdjęć z prezentacji z okazji święta WP lub wizyty ministra przy prasie ... to zwykły żołnierz nie dotykał
najwięcej kupiliśmy EOTechów, bo jak pamiętasz historie sprzed 15 lat, to Polacy nie gęsi i swojego Mercedesa G mają, bo Honkerem generałowie prywatnie nie jeżdżą na wczasy... (jak nie znasz historii, to kiedyś była afera , że rodzimy Tarpan był w stanie upadłości bo ktoś podjął decyzję o zakupie Meroli
http://www.gelenda.pl/forum/viewtopic.p ... 0e7716a55a )
jeśli to zbytni offtop, przepraszam , ja często zbaczam
ale załatwię Ci tę wiedzę (i sobie też do Army) o siatce PCSów 5 i 6 , chyba, że osoba ta mi odmówi bo się będzie zasłaniać "tajemnicą" , będę dzwonił do niej dziś albo jutro i umieszczę to w poście
no i Wojsko ma pewnie inne siatki programowane niż myśliwi, od Rosjan wiem, że np. białoruski celownik PSO dla myśliwych do Saigi ma inne siatki niż rosyjski celownik do AK74M, SWD, VSS
więc wiedzą myśliwych też nie można się kierować
dużo ofert w necie, tego co kupują ludzie od ASG to "Made in Belarus", a robiąc np. moda o armii Rosji można popełnić błąd sugerując sie widokiem przez celownik kolegi od ASG... czy wiedzą amerykanów z Youtube co kupują Krinkovy lub Arsenal i złą amunicję i co chwile im sie AK zacina i piszą "co to za głupoty, że AK sie nie zacina, mi M16 sie nigdy nie zaciął a to AK co chwile"
bo AK cywilny made in china i cywilna amunicja made in china i co 10 strzałów przeładowują
takich filmów pełno na Youtubie
mnie akurat dużo Rosjanie pomogli korygując siatki od RPG czy VSS , 1P21 (zoom do SWD), ale to już znów off-top
najwyżej moder skasuje mój offtop
a szyne zrobiłeś perfekt, lepszą niż ja do Army2 , nawet chyba aż za dobrą na grafikę BF
bo polycount widzę super, taki jak najlepsze addony do Army2