Do tego Orzeczenie Lotniczo lekarskie że masz Zdrowie Kategoria odpowiednią do skoków !!!!Np. nie masz problemów z nosem ? uszami ? - bo przy wielkich wysokościach i działaniu niskiego ciśnienia można zemdleć jeśli np. masz krzywą przegrode nosową
Badanie kosztuje 200 zł chyba- robiłem w krk.( po za tym miałem robione badania wojskowe lotniczo-lekarskie bo chciałem iść do Lotniczego Liceum ^^ i wynika z tego ze mam najwyższą kat. zdrowia Z1A, choć co roku trza robić te badania a ja miałem je w maju ubiegłego roku)
A co do wieku - jesli cie ciągnie to nie załamuj sie - zbieraj kase na kurs -> osobiście polecam skoki, jeśli jest osoba tym zainteresowana ale nie wie czy sie zdecydować to mówię odrazu ZRÓB TO !
Fakt jest taki że jest pewne ryzyko - sport ekstremalny przeto ;] ale przeżycia są warte tego na prawdę
Ja mam na koncie 4 skoki (na line) z 1.3 -1.5 km - samodzielne i nie zamierzam przestawać
W te wakacje chce dobić do 10 -15 może jak kasa będzie to więcej ?
Aha jeszcze jedna informacja. W rzeszowie powiedzieli mi że u nich aby skoczyć swobodnie - czyli wyskakujesz i sam otwierasz spadochron trzeba mieć minimum 10 skoków oddanych na linę ....
Skok na linę to inaczej skok desantowy - masz przyczepioną line 2m. do spadochronu i tego uchwytu który otwiera spadochron . Nic nie robisz tylko wyskakujesz , a czasza główna sama ci się otworzy.