Teraz jest 12 gru 2024, 20:45

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 lip 2010, 12:17 

witam,
jestem szczesliwym, lub prawie szczesliwym posiadaczem BF BC2 na PC.
Rozgrywka w BC2 jest o niebo ciekawsza niz COD MW2, ktory jest generalnie strzelanka..
Grafika super, karta graficzna wyje jak potepieniec :)

niestety w BC2 z ta taktyka tez bywa roznie, a wiele rzeczy wyglada na mocno uproszczone.
plaga snajperow i strzelaczy z rury Carl Gustav nie uprzyjemnia gry.
na jednej gorce siedzi 5 snajperow, akcja stoi w miejscu, nikt sie nie kwapi do podejscia do celu i podlozenia ladunku... oczywiscie mowie o serwerach publicznych.

z natury jestem bardziej taktykiem niz Rambo-quakowcem.

czy warto jeszcze kupowac Battlefield 2? czy moze juz gracze albo sie przesiedli na BC2 albo czekaja na trojke?
ja potrzebuje gry zespolowej, w dodatku takiej, w ktorej ta gra zespolowa jest potrzebna i wymagana.

pozdrawiam
ojciec Vader

PostNapisane: 1 lip 2010, 12:24 

Jeśli poszukujesz gry zespołowej to Battlefield 2 czeka na Ciebie. A jeśli sam BF2 to za mało, to w modzie Project Reality bez zespołu nic nie zrobisz. Tak, warto to kupić i trochę ludzi jeszcze grywa.

Sam mam BF BC2 i nie gram w to w ogóle, bo to nie jest prawdziwy Battlefield, tylko marna imitacja, która na celu ma zapewnienie jak największych korzyści EA i Dice.

-> PubMovie :D <-

PostNapisane: 1 lip 2010, 14:05 

ojciecvader napisał(a):
z natury jestem bardziej taktykiem niz Rambo-quakowcem.

W tej grze trzeba być troche takim jak to nazwałeś Rambo-quakowcem.

ojciecvader napisał(a):
czy warto jeszcze kupowac Battlefield 2? czy moze juz gracze albo sie przesiedli na BC2 albo czekaja na trojke?
ja potrzebuje gry zespolowej, w dodatku takiej, w ktorej ta gra zespolowa jest potrzebna i wymagana.

Pewnie, że warto kupować. Najlepiej jakbyś miał paru kumpli do wspólnej gry. Większość ludzi których ja znam, nie gra w BC2 mimo, że kupili oryginał. SOF na szczęście dostał BC2 z darmo, bo jakbym miał wydać te ~100zł na takiego gniota to bym się wku^*&$#.

PS. Błagam Cię nie wsiadaj od razu do helek/jetów, najpierw popatrz jak inni to robią. Potrenuj na singlu, potem spróbuj swoich sił na mutli. Oszczędzisz sobie i innym konfliktów...

PostNapisane: 1 lip 2010, 14:50 

i jeszcze jedno
nie porownij mechaniki bc2 i bf2 bo to nie ten poziom, ani grafiki

PostNapisane: 1 lip 2010, 15:06 

Sasquacz napisał(a):
i jeszcze jedno
nie porownij mechaniki bc2 i bf2 bo to nie ten poziom, ani grafiki

hmm, co do porownywania grafiki to rozumiem. w koncu BF2 ma pare lat. Niestety jak czlowiek zobaczy cos ladniejszego to potem mu brakuje.. W CODzie i BC2 grafika jest naprawde niezla.

Natomiast co rozumiesz przez porownywanie mechaniki?
mechanika BC2 w porownaniu do CODa to przepasc. w CODzie goscie potrafili na odleglosc calej mapy [fakt ze niewielkiej] trafic heada z pistoletu snajperowi patrzacemu na nich przez lunetke. kula leci po prostej z szybkoscia swiatla :). Moj kumpel, naprawde niezly wymiatacz w CODzie po przesiadce na BC2 dostal nerwicy, grozi ze sprzeda ta gre na allegro bo wroga trafic nie umie :).
Jak to wyglada w porownaniu z BF2?

PostNapisane: 1 lip 2010, 15:25 

No na początku będziesz się męczył ze strzelaniem; dusty, dość spory recoil i spray to przeszkoda dla nowych graczy. Ale po tygodniu gry załapiesz o co chodzi a po 2 miesiacach bedziesz juz całkiem przyzwoicie strzelał i wyczujesz wiekszość broni.

Tutaj z cod'a przyda sie conajwyzej refleks - bf2 to dość niepowtarzalna gra (nie zawsze jest to atutem) i doświadczenie z innych strzelanek wiele nie pomoże.

Na serwerach z pojazdami samo strzelanie nie jest juz takie ważne; wiadomo, że kiedy używasz sprzętu typu czołg, czy igła umiejętności posługiwania się m16 nie graja żadnej roli.

Kule opadają, ale poprawkę będziesz musiał brać na odległości powyżej 150m (wtedy celujesz 1-2 pixele wyżej od wyznacznego celu <- tyczy sie snajperek!!).

Z grubsza tyle. Kupuj ; ]

PostNapisane: 2 lip 2010, 10:09 

Ze strzelaniem mozna sobie poradzic. w BC2 przeciez rowniez inaczej sie strzela niz w CODzie, a juz sie przyzwyczailem.
Pytanie tylko, czy sama gra rozni sie znaczaco od BC2.
Grywalem kiedys w ETQW, ktore pod wzgledem mozliwych opcji odstawialo daleko zarowno CODa jak i BC2. fakt, nie bylo tam zapewne wielu mechanizmow typu opadanie pocisku, ale ilosc dostepnych opcji, obsluga postaci byly jak dla mnie wystarczajaco skomplikowane :). Nie lubie uproszczonych strzelanek, w ktorych np nie ma mozliwosci zmiany trybu prowadzenia ognia w karabinie.
Dlatego pytam o roznice miedzy BC2 a BF2. Typu np "w BC2 nie mozna sie polozyc na ziemi, mozna tylko kucnac", "w BC2 nie ma wstrzymywania oddechu podczas strzalu"...

PostNapisane: 2 lip 2010, 11:11 

dużo rzeczy się różni, w końcu inna gra
wstrzymywać oddech się da (project reality)

PostNapisane: 2 lip 2010, 13:51 

Sasquacz, w PR się wstrzymuje oddech? Kiedy? Bo nawet przy strzelaniu ze snajpy się tego nie robi :D.

Co do mechanizmu. Masz możliwość zmiany ognia w większości broni, masz bardzo lekki i praktycznie niezauważalny bullet drop (czyli jakby go nie było - tu zaznaczę, że mowa o pociskach wystrzelonych z karabinków, subkarabinków, pistoletów itp., nie pojazdach).

EDIT:
Grałem przed wczoraj i normalnie nie wstrzymując oddechy (jakkolwiek się to robi) z "leżaka" trafiałem cele na dystans.

-> PubMovie :D <-

Ostatnio edytowano 3 lip 2010, 15:37 przez Szczurson, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 3 lip 2010, 12:57 

Szczurson napisał(a):
Sasquacz, w PR się wstrzymuje oddech? Kiedy? Bo nawet przy strzelaniu ze snajpy się tego nie robi :D.

?
kiedy ostatnio w PR'a grałeś?
moim zdaniem jest to od wersji jakiejś... 0.505?
(jak odzyskam kompa to mozemy sie dogadac w tej sprawie ale jestem pewny na 235% że jest)

co do bullet drop to wszystko dotyczy zwykłego bf'a
PR niszczy wszystkie założenia związane ze zwykłym :D

PostNapisane: 3 lip 2010, 18:35 

@up jest wstrzymywanie oddechu. Było już przy moim debiucie na 0.86. Chyba, że usunęli. Edit: Press 3, wait until the breath sound is silent, then shoot. Press 3 after every kind of movement, the sound takes as long as the "crosshair" takes to become accurate. Forum reality mod ;)

Co do samego bfa z teamworkiem jest różnie. Powiedzmy wejdziesz na serwa, trafisz na dobry team, którym zmiatasz wroga z mapy przez taktykę i przejmujesz większość flag, a na drugi dzień na tym samym serwie drużyna US nie może wyjść z bazy (tu za przykład służy karkand). Ale wszędzie są lone wolfs. Nawet w PR latali samotni wojacy ; ))) Choć to już całkiem nie miało sensu. Ale warto kupić, polecam. Nie zniechęcaj się na sam początek, bo będziesz ginął. Ale nauczysz się strzelać, ogarniesz ogólne zasady i będziesz siekał ;) Na pewno nie ma takiego czegoś jak broń, którą każdy gra lub której nikt nie rusza. Po drugie snajper w bfie 2 jest słaby(nie chodzi mi o ludzi, którzy grają już od 5 lat tym kitem) 2 claymory szału nie zrobią, teraz jeszcze brak reakcji min na wojaka czołgającego się. Rzadko się zdarza, żeby snajper miał dobre miejsce na koniec gry. Tak samo WR zbytniej siły nie mają. Dopiero bezpośrednie albo bardzo bliskie trafienie zabija. Na początku pamiętam jeszcze podrzucanie pod nogi c4 i killowanie piechoty w ten sposób. Ale coś dawno nie widziałem tej praktyki ;)

Powtarzam: Warto brać ! Gra posiada więcej zalet niż wad ;)

PostNapisane: 4 lip 2010, 13:19 

Pow3LL92 napisał(a):
Gra posiada więcej zalet niż wad ;)

w przeciwieństwie do BC2 :D

PostNapisane: 6 lip 2010, 14:00 

No ja nie miałem przyjemności grac w BC2. Nie mam takiego sprzętu już. Ale widząc na YT większość filmików z reconami i CG to zastanowiłbym się poważnie nad jego zakupem.

PostNapisane: 7 lip 2010, 09:29 

Pow3LL92 napisał(a):
No ja nie miałem przyjemności grac w BC2. Nie mam takiego sprzętu już. Ale widząc na YT większość filmików z reconami i CG to zastanowiłbym się poważnie nad jego zakupem.

ano ja w BC gram juz chwile i na publicznych serwerach kooperacja wyglada... slabo. tabuny snipero-reconow, ktore srednio spelniaja role reconow, a stercza gromadami na gorkach i gapia sie w celownik, nie widzac nawet szturmowca, ktory podchodzi ich z boku i kosi jedna seria po 3 sztuki na raz. CG to druga tragedia. Rush cala banda smiglowcem, ktorego sie rozbija w srodku bazy i biegnie podlozyc bombe to dla mnie tez parodia.
ale jak czlowiek trafi na sensownych ludzi, to nawet na publiku akcja jest naprawde piekna, emocjonujaca i wygladajaca no cos w rodzaju prawdziwej wojny. zdarzaja sie takie serwery i wtedy czlowiek czuje, ze gra z doroslymi ludzimi, a nie z 13-latkami.
dlatego probuje jeszcze pograc i znalezc jakies sensowne serwery, gdzie mozna porzadnie pograc. jesli sie nie da, to coz, bedzie trzeba sprawdzic BF2 :)

dzieki za odpowiedzi panowie.

PostNapisane: 7 lip 2010, 09:54 

Sprawdzaj, nie ma na co czekać :wink:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2