Teraz jest 22 lis 2024, 10:36

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 199 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 lip 2010, 19:19 

Spicmir napisał(a):
O ile wiem na BC2 w całej UE była podobna cena.

Taa bardzo podobna np na steam kosztuje 50 euro czyli w przeliczeniu na PLN wychodzi około 200 zł więc cos ci się trochę pomyliło :)

PostNapisane: 15 lip 2010, 19:23 

1. EA wypuszcza grę tylko oficjalnymi kanałami dystrybucji (pudełko, EAstore, STEAM).
2. Prawa autorskie/własności intelektualnej podlegają regionalizacji (np "not for sale outside USA")

Jak kupisz klucz z 1. nieoficjalnego kanału, 2. z po za rejonu to możesz się spodziewać wszystkiego, bo nie masz do niczego prawa.

Tłumaczenie sobie, że EA dopiero teraz banuje (były już bany wcześniej) bo chce zarobić... to nawet nie jest śmieszne. To jak narzekać, że urząd celny zabrał mi fajki z Białorusi, dopiero jak trzeci raz przemycałem, a nie za pierwszym razem.

Nawet jeżeli tak zrobili, to chyba tylko po to, żeby allegrowi/ebayowi "resellerzy" musieli się teraz tłumaczyć.

PostNapisane: 15 lip 2010, 22:31 
Moderator forum

Spicmir napisał(a):
Poza tym wątpię że sprzedawca na allegro który zajmuje się sprzedażą wirtualnej rozrywki od kilku lat ma 16.k pozytywnych komentarzy - zajmował się dystrybucją kradzionych cd-keyów. Nie są one z niewiadomego pochodzenia ale z innego kraju.

Od kiedy ilość komentarzy na Allegro jest wykładnikiem czy ktoś sprzedaje oryginalny towar ??
Jak wystawię 16 tys. 42 calowych telewizorów LCD Full HD firmy LG w cenie 600 zł to jak myślisz ile będę miał pozytywów ??
A realnie w takiej cenie mogę ściągnąć te telewizory , prosto z Chin.
A teraz właściciele zbanowanych kluczy z Allegro nie mogą cofnąć swoich opinii :D

Spicmir napisał(a):
A jako że grę nie wydało EA polska a EA ogólnie i jest to gra wielojęzykowa myślę ze pomoc techniczna wybranej fili należy się każdemu użytkownikowi który ją kupił - niezależnie w jakim kraju.

Tiaaa, jaka to niesprawiedliwość że to niedobra EA nie pozwala się okradać, skan pudełka to przecież mój dowód że jestem legalny ...
ROTFL

PostNapisane: 15 lip 2010, 22:51 

ja osobiście mam gre z EA Store za 99 zeta ( 50 zniżki za kod po zakupie wczesniej " Batlle Forge " ) a moich 3 kumpli kupiło klucze z Allegro ( za 50 zeta ) tydzień po premierze , sam im nawet nawet nagrałem temat i grają do tej pory bez problemowo ... tylko różnica jest chyba taka że kupili nie bezpośredni klucz do gry , ale kod do sklepu który pozwalał kupić gre w EA store za 0 złoty . Osobiście nigdy bym nie kupił bezpośrednigo klucz do gry z Allegro czy sklepu ( chodzi o nie autoryzowany )

PostNapisane: 16 lip 2010, 07:19 

@Ptaku
Prawdę mówisz i nigdy temu nie zaprzeczałem - dziwi mnie tylko że polityka EA nie była taka od początku - a teraz w oczach poszkodowanych wygląda to po prostu źle.
@Sokar44
Czytaj ze zrozumieniem ten sprzedawca od lat zajmuje się sprzedażą elektronicznej rozgrywki i myślę ze przy takiej renomie jaką miał nie ryzykował by świadomie wciskając kradziony produkt klientom.
Jakkolwiek EA potwierdziło jakoby produkt [cd-key] jest nielegalny - w jaki sposób tego już nie umieli wyjaśnić - wiec myślę ze przy pomocy obsługi allegro odzyskam swoje pieniądze - bo sprzedawanie kradzionych rzeczy jest zabronione- i kupie w autoryzowanym punkcie sprzedażny bc2.

PostNapisane: 16 lip 2010, 07:40 
Zbanowany

Spicmir napisał(a):
@i myślę ze przy takiej renomie jaką miał nie ryzykował

W grze jest tekst o kilkakrotnym wozeniu... Kapitalizm nie polega na uczciwosci a na maksymalizowaniu kapitalu przez jego wlasciciela, wszelkie monopole sa jego wrogiem... :wink:

PostNapisane: 16 lip 2010, 08:30 
Moderator forum

Spicmir napisał(a):
@Sokar44
Czytaj ze zrozumieniem ten sprzedawca od lat zajmuje się sprzedażą elektronicznej rozgrywki i myślę ze przy takiej renomie jaką miał nie ryzykował by świadomie wciskając kradziony produkt klientom.

Jaką ma renomę ?? Podałem Ci przykład z telewizorami a ty nadal swoje ...

Spicmir napisał(a):
Jakkolwiek EA potwierdziło jakoby produkt [cd-key] jest nielegalny - w jaki sposób tego już nie umieli wyjaśnić - wiec myślę ze przy pomocy obsługi allegro odzyskam swoje pieniądze - bo sprzedawanie kradzionych rzeczy jest zabronione- i kupie w autoryzowanym punkcie sprzedażny bc2.

Po co mają wyjaśniać ?? To ich gra, podobnie jak w DVD jest pewna regionalizacja i tyle. Sprzedawca sprzedawał klucze nie należące do naszego regionu i tyle. EA postanowiło ukrócić proceder i tyle.
Nie zapomnijcie że że EA to nie firma charytatywna a korporacja nastawiona na zysk. A to że nie pozwalają się okradać to akurat dla mnie całkowicie normalne i żadne płacze oszukanych cwaniaczków tego nie zmienią.
Nie zapomnij że to EA jest właścicielem praw do gry BF BC2 i mogą robić wszystko . A Ty kupując grę od nich , zgadasz się na wszystko :)

PostNapisane: 16 lip 2010, 10:27 
Moderator forum

Spicmir napisał(a):
mały ot
Co do telewizora to - mylisz się - mój własny Lg pochodzi z Anglii a jakoś raz już w Polsce był na gwarancji - ale rozumie o co ci chodzi.

Gwarancja np. z Anglii dział na terenie EU, ja pisałem o TV z Chin - nie produkowanym w Chinach tylko kupionym w Chinach z chińska gwarancją.

Spicmir napisał(a):
Pytanie dlaczego EA wprowadziło rejonizacje dopiero wtedy a nie od początku - wtedy nie było by problemu bo zgłosił bym ten problem sprzedawcy i coś by można było pomyśleć. Ale po kilku miesiącach pachnie mi to krętactwem - czyżby ea polska nie osiągneła progu sprzedaży w Polsce i szuka teraz jakiś chwytów by to naprawić.

Jeżeli ilość nielegalnych key ( czyli nie z tego rejonu dystrybucyjnego) była by w ilościach kilku procent nikt by sie nie bawił w banowanie, śmiem przypuszczać iż ilość key z poza naszego rejony do kilkadziesiąt procent z tego powodu akcja po tytułem ratujmy nasza kasę.
Pamiętaj iż koszt produkcji to ułamek ceny gry, tak naprawdę większość to zysk firmy i koszty pracy w danym rejonie, czyli względu ekonomiczne , u nas musi być drożej niż w Chinach , niestety tak wyglada ekonomia.

PostNapisane: 16 lip 2010, 10:44 

Ktoś dobrze prawi, jeśli EA chce sie bronić przed tymi BEEEE kluczami to czemu do qfy nędzy nie sprawdza tego na etapie rejestracji i np.

Kowalski kupuje gre na allegro (klucz) sciaga EADM tam sie rejestruje i w tym momencie dostaje ostrzeżenie "HOLA HOLA własnie wykrylismy że twoj klucz pochodzi z Chin a ty polski złodzieju rejestrujesz sie w PL, takiego wała BAN"

W tym momencie wqr....y Kowalski zgłasza sparawe na Policje i sprzedawca z Allegro ma przechlapane.

A jak to wyglada teraz? Kupuje / rejestruje bez kłopotu i świadomości skąd pochodzi klucz/ po miesiącu grania dostaje BANA bez żadnej wiadomości z jakiego powodu? Tak powinno być? Chyba na głowe upadliście panowie, to nie "„PROCES” Franz Kafka ", a jednak czuć podobny klimat z EA..... :stupid: I nawet łaskawie nie chcą odp. dlaczego sądze że ta sprawa mogła by się z powodzenie nadawać do rzecznika UOKiK chociaż tam by nam wskazali sprzedawce więc raczej do sądu ale za mała szkodliwość społeczna..... POLSKA

PostNapisane: 16 lip 2010, 11:48 
Moderator forum

JOY trudno komentować Twoje słowa inaczej niż gromkim śmiechem.
Masz wytłumaczenie na wszystkie twoje zarzuty choćby w poście Kobry. To niestety. polska cecha by cwaniakować a jak nam to ukrócą, to lament i płacz że, gwałcą nasze konstytucyjne prawa. Jak my okradamy molocha to jest OK a jak on zapobiega kradzieży to już jest be :)
Moralność Kalego i tyle.
I co mają nam odpowiadać ... Kupiłeś na EA Store lub klasyczną edycje pudełkową ??
Kupując klucz na allegro za ułamek ceny normalnego wydania, chyba nie sądziłeś, że to legalne ??

PostNapisane: 16 lip 2010, 12:44 

Chcesz napisać że wszyscy kupujący na allegro to piraci tak ? :lol: :omg:
Zreszta kupują tylko klucz a nie instrukcje/płyte/opakowanie/nie dopłacają do pośredników więc odpowiadam Ci że tak.

To co napisałem jest dla mnie jak najbardziej normalne kupuje -> loguje sie w EA i jaki kłopot na tym etapie dowiedzieć się o pochodzeniu klucza, pusty śmiech to ogarnia mnie po przeczytaniu twojego txt. Sorki ale ja przynajmniej żyje w XXI wieku czyli w czasach gdy takie coś jest możliwe, kupując GDZIEKOLWIEK kupuje z myślą o tym że jest to legalne/oryginalne jeśli tak nie jest to kłopoty ma sprzedawca ale tutaj powinno wkroczyć EA które czarno na białym powinno to powiedzieć swojemu klientowi aby miał podstawy do roszczeń wobec sprzedawcy.

A co robi EA wobec takich niedoszłych klientów powiedz mi w takim razie aby im pomóc?

PostNapisane: 16 lip 2010, 15:23 
Moderator forum

JOY napisał(a):
Zreszta kupują tylko klucz a nie instrukcje/płyte/opakowanie/nie dopłacają do pośredników więc odpowiadam Ci że tak.
....
kupując GDZIEKOLWIEK kupuje z myślą o tym że jest to legalne/oryginalne jeśli tak nie jest to kłopoty ma sprzedawca ....

Koszt wydania wersji pudełkowej - płyta, opakowanie, instrukcja to ok 2-3 zł przy nakładach setek tysięcy sztuk. Wersja elektroniczna to nie omijanie pośredników tylko ułatwienie dystrybucji. Dopłacasz do łańcuszka hurtowni sprzedającej produkty. Każdy rynek ma swoje prawa , proponuje zrób awanturę np. Apple czemu ich iPhone w Polsce kosztuje 1200 - 2000 zł a w stanach nawet 99$ (wersja 1 ) czy 199$ wersja G3 .

Co do drugiej części twojej wypowiedzi proponuje np. kup w USA broń palną i przyjedz z nia do Polski ciekawe czy możesz cobie paradować z nią po ulicy czy nawet posiadać w domu bo tam kupiłeś legalnie.

Każdy kraj ma swoje przepisy i każda firma ma prawo do prowadzenia własnej polityki sprzedaż w danym kraju ( np. Brak windows Live w Polsce ) albo się zgadzasz , albo nie kupujesz produktu tej firmy.
Jeżeli cena u dystrybutora oscyluje w granicach 119-129 zł to jaki cudem ktoś na po 40-50 złotych ten sam towar - prosto to nie jest ten sam towar tylko taki sam (lub prawie taki sam) a to w handlu często bardzo duża różnica.

PostNapisane: 16 lip 2010, 17:32 

80 zł przy normalnej cenie 120-130zł to nie ułamek - i tak myślałem ze kupiłem oryginała bo na allegro zawsze jest trochę taniej. Jak do tej pory korzystałem z takich ofert na allegro ale nigdy się nie "naciąłem".I myślę ze jeśli problem z rejonizacja wyskoczył by na wysokości ściągania gry na EADM - to w kilka chwil odzyskał bym moja kasę dołożył te kilka dych i kupił wersje pudełkową. A nazywanie ludzi szukających promocji i ciekawych cwaniaczkami jet nie skazane - bo ja na przykład szukam i owszem EA mam wszystkie bf oryginalne i wiele innych gier od EA tez.

PostNapisane: 16 lip 2010, 19:49 
Moderator forum

Spicmir, jeśli Cie obraziłem, to gorąco przepraszam.
Nie wiem po ile są klucze na Allegro ale ostatnio ktoś tu na forum chwalił się że kupił za kwotę 55zł więc przyjąłem ja za punkt wyjścia naszej rozmowy.
JOY napisał(a):
Chcesz napisać że wszyscy kupujący na allegro to piraci tak ? :lol: :omg:

Tiaaa ... , chcesz powiedzieć że każdy sprzedający z 16K komentarzy jest kryształowo uczciwy ?? I ma zawsze legalny towar ??

JOY napisał(a):
To co napisałem jest dla mnie jak najbardziej normalne kupuje -> loguje sie w EA i jaki kłopot na tym etapie dowiedzieć się o pochodzeniu klucza, pusty śmiech to ogarnia mnie po przeczytaniu twojego txt. Sorki ale ja przynajmniej żyje w XXI wieku czyli w czasach gdy takie coś jest możliwe, kupując GDZIEKOLWIEK kupuje z myślą o tym że jest to legalne

No comments ...
Poczytaj wcześniejsze komentarze, lub poproś kogoś by Ci je przeczytał. Jak zrozumiesz że na Twoje pytania masz już odpowiedzi.

Jeśli Ciebie zbanowano to reklamuj wadliwy towar u sprzedawcy :lol: Jak jest uczciwy, to wymieni na towar pozbawiony wad . :lol:

PostNapisane: 17 lip 2010, 17:41 

Spicmir napisał(a):
80 zł przy normalnej cenie 120-130zł to nie ułamek - i tak myślałem ze kupiłem oryginała bo na allegro zawsze jest trochę taniej. Jak do tej pory korzystałem z takich ofert na allegro ale nigdy się nie "naciąłem".I myślę ze jeśli problem z rejonizacja wyskoczył by na wysokości ściągania gry na EADM - to w kilka chwil odzyskał bym moja kasę dołożył te kilka dych i kupił wersje pudełkową. A nazywanie ludzi szukających promocji i ciekawych cwaniaczkami jet nie skazane - bo ja na przykład szukam i owszem EA mam wszystkie bf oryginalne i wiele innych gier od EA tez.

Szukanie promocji: idź na bazar kup fajki no 6zł a nie 9,5 (~60% ceny) od Białorusina, bo na allegro i bazarze zawsze taniej.
A jak jesteś ciekawy to kup od niego spirytus za 20 zł a nie 38zł (~60% ceny), od razu się przekonasz czy to dobry towar.

80zł do 130zł to ~60%

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 199 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2