Teraz jest 1 lis 2024, 10:15

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 sie 2010, 12:48 

Witam.
Mam pytanie - jaką opcję najlepiej wybrać, aby uzyskać najlepszą jakość dźwięku na głośnikach 5.1?

PostNapisane: 7 sie 2010, 14:10 

Wojenne taśmy.
Ja jak dalem na full glosu na moich Logitech X - 540 to normalnie jak na wojnie, niewiedzialem co sie dzieje :D

PostNapisane: 7 sie 2010, 14:39 

Wojenne taśmy to może najbardziej klimatyczny dźwięk będzie, ale na pewno nie najczystszy :)

PostNapisane: 7 sie 2010, 16:45 

Najlepszą jakość na kino domowe da ci ustawienie... kino domowe! Co do taśm wojennych, ciężko się gra na nich "na słuch" bo wszystkie dźwięki otoczenia typu pierdnięcie w krzakach 200m dalej są słyszalne z maksymalną głośnością co uniemożliwia zorientowanie się w sytuacji.

Jeszcze jedno, upewnij się że w settings.ini SpeakerCount jest ustawione na 6

PostNapisane: 8 sie 2010, 08:46 
Zbanowany

what the hell!? nie, nie, nie, wojenne sa naprawde wojenne, na tym rodzaju ustawien dzwieku sie nie da grac...

PostNapisane: 8 sie 2010, 10:17 

Nie wyobrażam sobie grać na War Tapes dłużej niż 10 minut, po pierwsze - dźwięk jest mocno przesterowany, aż się pokój trzęsie a wraz z nim moja głowa. Po drugie - kompresja dynamiki czyni grę niegrywalną - słyszę kroki w krzakach, odwracam się... nie, to ktoś 200 metrów dalej się podkrada, czołg strzelający za wzgórzem niemal rozrywa bębęnki. To jest dobre ustawienie dla tych co mają kłopoty ze słuchem, bo głośniki dosłownie rzygają dźwiękiem. Ew można się pochwalić koleżance nowymi głośnikami, do dłuższej gry - nieakceptowalne. Po trzecie - dźwięk broni/wybuchów jest mocno zniekształcony... choć to się może podobać.

Więcej o tym tutaj: http://forums.electronicarts.co.uk/battlefield-bad-company-2-pc/1088807-hi-fi-war-tapes-4.html, chyba najlepszy wątek odnośnie war tapes a przerobiłem ich wiele po zakupie słuchawek 5.1, od razu mówię że tu nie jest problem ze słabym CPU/kartą muzyczną, dla mnie to ustawienie to niewypał.

Dla ciekawych, tutaj wyjaśnienie tego, co zrobiono z War Tapes http://en.wikipedia.org/wiki/Dynamic_range_compression

Czekam na racjonalne argumenty przemawiające za War Tapes.

PostNapisane: 8 sie 2010, 10:38 

A ja gram ciągle na taśmach i mi kompletnie nie przeszkadzają, a słuch też wytrzymuje. :wink: Są też dobre strony tych kroków, szelestów. Kampiąc w jednym miejscu stajesz się czujniejszy, wtedy dobrze wiesz, ze nie tylko ty tam siedziałeś / siedzisz. Częściej się obracasz, by sprawdzić czy nie ma wroga, przy przeładowaniu lepiej się chowasz. Dla mnie to dobre wyjście. Pokój się nie trzęsie, ponieważ nie gram dość głośno, ale wyraźnie wszystko słychać. Gram na taśmach od początku, więc się przyzwyczaiłem.

PostNapisane: 8 sie 2010, 10:43 
Zbanowany

stachu96 napisał(a):
A ja gram ciągle na taśmach i mi kompletnie nie przeszkadzają, a słuch też wytrzymuje. :wink: Są też dobre strony tych kroków, szelestów. Kampiąc w jednym miejscu stajesz się czujniejszy, wtedy dobrze wiesz, ze nie tylko ty tam siedziałeś / siedzisz. Częściej się obracasz, by sprawdzić czy nie ma wroga, przy przeładowaniu lepiej się chowasz. Dla mnie to dobre wyjście. Pokój się nie trzęsie, ponieważ nie gram dość głośno, ale wyraźnie wszystko słychać. Gram na taśmach od początku, więc się przyzwyczaiłem.

bos Seba guchy! :rotfl:

PostNapisane: 8 sie 2010, 16:32 

sir_Paq napisał(a):
Nie wyobrażam sobie grać na War Tapes dłużej niż 10 minut, po pierwsze - dźwięk jest mocno przesterowany, aż się pokój trzęsie a wraz z nim moja głowa. Po drugie - kompresja dynamiki czyni grę niegrywalną - słyszę kroki w krzakach, odwracam się... nie, to ktoś 200 metrów dalej się podkrada, czołg strzelający za wzgórzem niemal rozrywa bębęnki. To jest dobre ustawienie dla tych co mają kłopoty ze słuchem, bo głośniki dosłownie rzygają dźwiękiem. Ew można się pochwalić koleżance nowymi głośnikami, do dłuższej gry - nieakceptowalne. Po trzecie - dźwięk broni/wybuchów jest mocno zniekształcony... choć to się może podobać.

Więcej o tym tutaj: http://forums.electronicarts.co.uk/battlefield-bad-company-2-pc/1088807-hi-fi-war-tapes-4.html, chyba najlepszy wątek odnośnie war tapes a przerobiłem ich wiele po zakupie słuchawek 5.1, od razu mówię że tu nie jest problem ze słabym CPU/kartą muzyczną, dla mnie to ustawienie to niewypał.

Dla ciekawych, tutaj wyjaśnienie tego, co zrobiono z War Tapes http://en.wikipedia.org/wiki/Dynamic_range_compression

Czekam na racjonalne argumenty przemawiające za War Tapes.

Bzdura, ja gram tylko na taśmach i dzwięk jest świetny. Można się poczuć jak by samemu było się w centrum wydarzeń. Chcesz jakieś miłej gierki, pograj w CSa ;) Albo masz słabe głośniki/kartę, albo masz dziwne upodobania :)

PostNapisane: 9 sie 2010, 11:55 

Edziorro napisał(a):
Bzdura, ja gram tylko na taśmach i dzwięk jest świetny. Można się poczuć jak by samemu było się w centrum wydarzeń. Chcesz jakieś miłej gierki, pograj w CSa ;) Albo masz słabe głośniki/kartę, albo masz dziwne upodobania :)

A więc w dalszym ciągu rzeczowych argumentów brak, chyba że się ma upodobanie do wrażenia bycia w centrum wydarzeń nawet jak się jest... oddalonym od centrum wytarzeń. Słabegy sprzęt? Polecam lekturę odnośników które podałem, ludzie ze sprzętem audio wartym tysiące dolarów (moje X-fi i Z-5500 to przy nich wuwuzela) również unikają taśm. Co do tego czy gra się miło to to już subiektywne odczucie, mi się jednak milej gra jak mogę wykryć wroga na podstawie tego skąd dobiega dźwięk i jak jest głośny.

PostNapisane: 12 sie 2010, 13:00 

po przeczytaniu tego tematu, jako ze gralem od poczatku na tasmach i sluchawkach na glowie, przestawilem tryb dzwieku na sluchawki

rzeczowych argumentow nie zamierzam przedstawiac, bo jak dla mnie nie o to tu chodzi, takze napisze o osobistych odczuciach

tryb sluchawki jesz rzeczywiscie cichszy od tasm, natomiast dzwiek jaki z siebie wtedy wydala to jakas porazka rodem jeszcze z atari, jakis taki plaski, malo naturalny i mnie osobiscie irytujacy, szczegolnej roznicy w szybkosci gry nie zauwazylem, pogralem tak jedna runde i przestawilem sie na tasmy

PostNapisane: 12 sie 2010, 13:46 

Ja też się przekonałem do innej opcji: małe głośniki na słuchawkach :lol: I powiem szczerze że na prawdę świetnie mi się gra.

PostNapisane: 12 sie 2010, 13:58 

miaucoon napisał(a):
po przeczytaniu tego tematu, jako ze gralem od poczatku na tasmach i sluchawkach na glowie, przestawilem tryb dzwieku na sluchawki

rzeczowych argumentow nie zamierzam przedstawiac, bo jak dla mnie nie o to tu chodzi, takze napisze o osobistych odczuciach

tryb sluchawki jesz rzeczywiscie cichszy od tasm, natomiast dzwiek jaki z siebie wtedy wydala to jakas porazka rodem jeszcze z atari, jakis taki plaski, malo naturalny i mnie osobiscie irytujacy, szczegolnej roznicy w szybkosci gry nie zauwazylem, pogralem tak jedna runde i przestawilem sie na tasmy

Prawdopodobnie dźwięk był płaski bo w trybie słuchawki daje tylko stereo, a pytanie w wątku było o kino domowe a więc całkiem inna bajka, wiadomo że nikt nie będzie używał trybu słuchawki do zestawu 5.1.

Poza tym przeciętne słuchawki dynamiką nie grzeszą a brak tej jest w taśmach nadrabiany głośnością więc faktycznie grają na tym ustawieniu głosniej (co nie znaczy że lepiej) niż w ustawieniach kino domowe lub słuchawki.

PostNapisane: 12 sie 2010, 19:03 

sir_Paq napisał(a):
Prawdopodobnie dźwięk był płaski bo w trybie słuchawki daje tylko stereo, a pytanie w wątku było o kino domowe a więc całkiem inna bajka, wiadomo że nikt nie będzie używał trybu słuchawki do zestawu 5.1.

oba tryby porownuje na sluchawkach i osobiscie nie zamienilbym tasm na "sluchawki"

PostNapisane: 30 sie 2010, 13:51 

czy tylko ja gram sobie z wyłączonym dźwiękiem i włączonym w tle ACDC/dragonforce/metallica ?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2