Teraz jest 1 lis 2024, 10:33

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 paź 2010, 18:50 

Kupiłem sobie BFBC2 jakieś 3 miesiące temu. Na najwyższych detalach sobie pykałem, a wczoraj gra się włączała, ale niesamowicie zacinała, a po kilkunastu sekundach wyłączała. Przeinstalowałem grę, przywróciłem system, ale to nic nie dało. Dziś zainstalowałem nowe stery i gra się włącza, ale wciąż jest problem zacinania. Gra zacina się BARDZO, dodam, że zacinanie jest bardzo rytmieczne, raz na sekundę. Kiedyś gra chodziła bez problemów. PROSZĘ O POMOC!

Sprzęt:
Acer 7740g
Intel Core i5 430m
ATI Radeon 5650 (1gb)
4GB DDR3
500GB HD

PostNapisane: 26 paź 2010, 20:51 

A jak w innych grach, działają dobrze czy też gorzej?
Podaj temperatury sprzętu w czasie gry (programem np. Everest Ultimate, GPU-Z do grafiki) i napisz jaki masz dokładnie zasilacz (firma i model, musisz odczytać z naklejki na nim) i podaj też napięcia (z Everesta, ale tez najlepiej z BIOS-u do porównania).

PostNapisane: 26 paź 2010, 21:13 

Temperatura procesora w trakcie, gdy gra jest włączona to 63 stopnie.
Power Values Procesora wyniosło 17.71 W.
Co do zasilacza to nie za bardzo wiem jak go sprawdzić, to laptop. Przypomnę jeszcze, że gra przez 3 miesiące chodziła bez zarzutu. Wyczyściłem jeszcze rejestr i przeskanowałem kompa.

PostNapisane: 26 paź 2010, 21:14 

Moż pomocna będzie wiadomość, że zdarza się, że nie loguje mnie za pierwszym razem, a do tego pokazuje mało serwerów do gry.

PostNapisane: 26 paź 2010, 21:23 

Faktycznie, rozpędziłem się z tym zasilaczem. :P
A temperatura grafiki (GPU)?
Spróbuj przeczyścić wentylator sprężonym powietrzem, bo może się zatykać.
Co do logowania to jest wina serwerów EA, czasami też tak mam.

PostNapisane: 26 paź 2010, 21:39 

Temperatura GPU: 48 - 52 stopnie. I zapomniałem odpowiedzieć na pierwsze pytanie. Dzieje się tak z BFBC2 od wczoraj i z grą Splinter Cell: Conviction (nie pomaga zmniejszenie ustawień na low). Z tym, że Splinter Cella zainstalowałem ponad miesiąc temu i od początku miałem problem, ale tam zacina się rzadziej i nawet da się grać. Reszta gier działa bezproblemowo.
Z czyszczeniem wentylatora spróbuje jutro, ale małe są moje nadzieje, że to pomoże. Kurcze, dziwna sprawa, żeby tak z dnia na dzień coś się tak zmieniło.
Może powodem jest to, że ostatnio grzebałem w ATI Catalyst Control Center, bo chciałem rozciągnąć obraz w Strongholdzie, aby dopasować go do proporcji 16:9?

PostNapisane: 26 paź 2010, 21:51 

Zainstaluj program OCCT i zrób GPU Test.

PostNapisane: 26 paź 2010, 22:30 

OK, jutro przeprowadze test i dam znać.

PostNapisane: 27 paź 2010, 21:13 

Zrobiłem ten test OCCT i wyskoczyło "Test completed without errors", więc chyba nie ma tu rozwiazania. A moze próba spiracenia gry by pomogła? Mam na myśli wgranie cracka ofc.

PostNapisane: 27 paź 2010, 21:39 

No bez przesady, masz oryginał i chcesz cracka wrzucać? :lol:

Spróbuj obniżyć lekko taktowania karty graficznej, tak o 10-20MHz zarówno rdzenia GPU jak i pamięci karty. Możesz to zrobić np. programem RivaTuner. Wydajność może trochę spaść (ale niewiele), ale warto spróbować, bo może to wyeliminować problem (już ktoś tu na forum obniżył właśnie taktowania na innym lapku i pomogło).

PostNapisane: 27 paź 2010, 21:55 

Czy to bezpieczna operacja? Jeśli tak to mógłbyś mnie pokierować w tym programie?;d O ile się nie mylę będzie to gdzieś w zakładce "power user" i rozwinięciu "overclocking\ ATI.

PostNapisane: 27 paź 2010, 22:01 

Oczywiście, ze bezpieczna. Jak coś to w każdej chwili możesz przywrócić do oryginalnych taktowań.

Jak odpalisz program to masz pole "Driver Settings", otwierasz "Customize" i wybierasz "system settings" , potem zaznaczasz "Enable" i zmniejszasz suwakiem o te 10-20 MHz Core Clock i Memory Clock, zaznaczasz "Apply at Windows startup", (może być trochę inaczej, bo masz Radeona i inne sterowniki, więc jak tam nie będzie to zobacz też w tym Power User) zapisujesz zmiany, uruchamiasz ponownie komputer i już masz zmienione taktowania. Dla potwierdzenia zainstaluj sobie program GPU-Z, on Ci pokaże oryginalne i zmienione.

PostNapisane: 28 paź 2010, 14:08 

Obstawiam, że w ustawieniach CCC wymusiłeś Anty aliasing lub coś podobnego. Przywróć domyślne ustawienia CCC.

PostNapisane: 30 paź 2010, 14:58 

Przywrócenie ustawień domyślnych w CCC niewiele pomogło. O ile wszystko zrobiłem dobrze. Może jeszcze jakieś pomysły?
Akrualnie jeszcze raz instaluje grę, a jak to nie pomoże to chyba spróbuje formata...

PostNapisane: 31 paź 2010, 21:38 

Problem rozwiązany. W pliku settings.ini zmieniłem directa, aby korzystał z dx=9, a nie jak domyślnie - auto (czyli 11).
Mimo wszystko dzięki za pomoc i poświęcony czas.

Strefa czasowa: UTC + 2