Teraz jest 22 lis 2024, 09:38

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 lis 2010, 19:29 

Redakcja Battlefield.pl nie bierze odpowiedzialności za ewentualne szkody, które mogą wystąpić po zastosowaniu się do rad zawartych w tym poście. Osoba, która się do nich zastosuje jest świadoma ryzyka uszkodzenia sprzętu i robi to na WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ
Uapa

UWAGA!!!
Pamiętaj w przypadku komputerów stacjonarnych chłodzenie podzespołów jest dużo lepsze. Dlatego wzrost temperatury w wyniku podkręcenia prawdopodobnie nie spowoduje żadnych specjalnych problemów. Jednak w przypadku laptopów jest już gorzej. Bowiem to sprzęt nieprojektowany do grania na nim i wyciskania z niego siódmych potów. Dlatego należy zadbać o możliwie jak najlepszy przepływ powietrza. Dlatego w opisie jest podana informacja o podłożeniu czegoś po tylne nóżki. A to po to aby miejsce gdzie jest nawiew do komputera był jak najwyżej i czerpał możliwie chłodne powietrze. A także aby wywiew gorącego powietrza nienagrzewał biurka co powodowałoby pogorszenie chłodzenia.

Toshiba ma jeden z najlepszych układów chłodzących. W moim przypadku temperatury są trzymane w granicach:
CPU: 51-55*C (stres bez overclock’a) 63-68*C (stres – po overclock’u)
GPU: 49-54*C (stres bez overclock’a) 56-60*C (stres – po overclock’u)

Tak więc punkt 1 i 2 robisz na własną odpowiedzialność.

Witam
Poniższą radę kieruje do osób takich jak ja. Czyli grających na laptopach lub komputerach o niskiej wydajności.

Komputer testowy na jakim uzyskałem efekt:
Procesor: Mobile DualCore AMD Turion 64 X2 TL-56, 1800 MHz (9 x 200)
Ram: 4GB DDR2 (667MHz)
Grafika: ATI Mobility Radeon HD 2600 256MB (M76 - Toshiba)

Co potrzebujesz?
1.) ClockGen 1.0.5.3 + CPU-Z
2.) AMD GPU Clock Tool + GPU-Z
3.) Everest
4.) RadeonPro 1.0.10.4
5.) Bad Company 2

ad1.) Konfiguracja ClockGen + CPU-Z:
- Uruchamiamy ClockGen
- Wybieramy pozycje "PLL Setup" > "ICS 951416" > Read Clocks
- Wybieramy pozycje "PLL Control" > Przeciągamy pasek na żądaną częstotliwość > "Apply Selection"
Obrazek

ad2.) Konfiguracja AMD GPU Clock Tool + GPU-Z:
- Włączamy program
- Ustawiamy wartość częstotliwości GPU - 700
- Ustawiamy wartość pamięci GPU - 533
- Wybieramy "Set Clocks"
Obrazek

ad3.) Everesta:
- Włączamy program i wybieramy pozycje "Komputer > Przetaktowanie" w celu sprawdzenia czy podniesienie taktowania nadal trwa. Przy okazji wyświetlana temperatura informuje nas czy nie przesadziliśmy z częstotliwościami. Jeśli damy za dużą to system się wysypie a komputer zrestartuje. To samo tyczy się sterowników.

ad4.) Konfiguracja RadeonPro:
Obrazek

ad5.) Uruchomienie gry:
Grę uruchamiamy poprzez program w/w wybierając z listy "PPM -> Play"

Co udało się osiągnąć?
Obrazek
W wyniku zastosowania overcloku oraz programu RadeonPro ilość klatek wzrosła do 40. A co za tym idzie rzadko kiedy spada niżej jak 30fps chyba, że naprawdę jest mocna zadyma. Trzeba tylko pamiętać aby (w moim przypadku laptop) było dobre chłodzenie poprzez np.: podłożenie czegoś pod tylne nóżki. :twisted:

Miłego grania Enjoy

Ostatnio edytowano 30 lis 2010, 20:57 przez Edmunt, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 25 lis 2010, 20:30 

Fajny poradnik Edmunt. Mógłbyś też zrobić tak poradniki na kompa z kartą graficzną nVidia

PostNapisane: 25 lis 2010, 20:52 

Edmunt napisał(a):
ad2.) Konfiguracja AMD GPU Clock Tool + GPU-Z:
- Włączamy program
- Ustawiamy wartość częstotliwości GPU - 700
- Ustawiamy wartość pamięci GPU - 533
- Wybieramy "Set Clocks"
Obrazek

chciałbym tylko dodać, że podawanie dokładnych wartości do ustawienia nie do końca jest prawidłowe, gdyż każda karta graficzna osiągnie inne wartości i może wprowadzić mniej ogarniętych użytkowników w błąd ;p

PostNapisane: 25 lis 2010, 22:02 

Wszystko pieknie edmund brawo ale jak napisał powyżej zrób tam UWAGA DUŻYMI LITERAMI na czerwono że takie działanie może doprowadzić do przegrzanie się układu graficznego... tudzież innych części jak nie zaraz to w przyszłości i wydadtkiem kilku groszy na nową grafe/lapka ;]

Podkręcanie lapka to nie to samo co stacjonarki. Trzeba liczyć się z konsekwencjami takich czynów i tym że notek zamienia się w grzejnik (bo do tego nie był stworzony)

Jednym słowy wy edytuj pkt 2 jak napisał kolega że nie u każdego to przejdzie i dodaj że
ROBICIE TO NA WLASNA ODPOWIEDZIALNOSC podkladka chlodząca jakiejś dobrej firmy (nie te badziewia z 40 zl) mile widziana.

Co do Nvidia jak ktoś wspomniał używasz programu Rivatuner lub Powerstrip ja swoja karte podkręciłem ale teraz nie powiem na ile bo obecnie nie używam do grania lapka i nie mam go pod ręką :)

PostNapisane: 25 lis 2010, 22:48 

Również uważam, że takie zabawy na laptopach o innych peryferiach mogą się źle skończyć ;). Wypadałoby dopisać jeszcze część o kontroli temperatur ;).

PostNapisane: 25 lis 2010, 22:58 

Z tym OC to nie jest tak fajnie, że u każdego będzie tak samo chodzić. Jeżeli ktoś kiedyś cokolwiek podkręcał to wie, że to zależy od wielu czynników i nie każdy, pozornie ten sam układ, da się tak samo podkręcić, jedne kręcą się lepiej, inne gorzej. Więc lepiej nie pisać w poradniku sztywnych wartości, tylko bardziej ogólne (poszukać też w sieci na innych forach czy ktoś wcześniej podkręcał takie same układy, a jeżeli tak to na ile) i wspomnieć to o czym napisałem. No i nie można zapomnieć o kontrolowaniu temperatur sprzętu i wykonaniu jakiegoś testu stabilności po OC. Wiadomo, że najlepszym testem dla karty graficznej są gry, ale dla pewności lepiej wcześniej zrobić jakiegoś 3DMarka i OCCT i obserwować czy nie ma artefaktów.
To taka mała sugestia ode mnie.

PostNapisane: 25 lis 2010, 23:05 

Przykładem różnego poddkręcania jest procesor IPDC e5200. Te z Chin lepiej się kręcą niż te made in costa rica :E

PostNapisane: 25 lis 2010, 23:18 

Tak jak napisał KeFaS. To zależy od wielu czynników. Nawet od farta, po prostu raz się trafi lepsza sztuka raz gorsza, nie które procesory (ten sam model) dadzą się podkręcić do 4 GHz, a inne do 3GHz (Nawet przy identycznych pozostałych podzespołach! Bo jak wiadomo pamięć również może zmniejszyć potencjał OC ) . Np. też zależy od rewizji procesora. Np. Quad Core Q6600 w rewizji G0 był chłodniejszy i bardziej podatny na OC. Przed OC wypada się wiele dowiedzieć o własnych podzespołach i o ich potencjale, przepływie powietrza w obudowie itd. itp.

PostNapisane: 25 lis 2010, 23:27 

KeFaS napisał(a):
..jedne kręcą się lepiej, inne gorzej.

Zgadza się.

KeFaS napisał(a):
Więc lepiej nie pisać w poradniku sztywnych wartości, tylko bardziej ogólne (poszukać też w sieci na innych forach czy ktoś wcześniej podkręcał takie same układy, a jeżeli tak to na ile)

Mój błąd. W necie znalazłem parę danych o OC mojej karty.
Ponoć można podkręcić ze standardowych 500/400 na 750/600 a nawet 800/620.
Jednak u mnie po przekroczeniu częstotliwości 550MHz dla pamięci karta już ma widoczne gołym okiem błędy.. to samo jeśli procesor grafiki dam więcej jak 750MHz.. Przy takich nastawach albo bardzo zbliżonych zdarza się, że sterownik ekranu się sypie i częstotliwości są resetowane do fabrycznych. Jednak przy 699/531 działa stabilnie :twisted:

KeFaS napisał(a):
zrobić jakiegoś 3DMarka i OCCT i obserwować czy nie ma artefaktów.

Nierobiłem testów tego typu ale w/w co i jak się zachowuje ;)

PostNapisane: 26 lis 2010, 01:19 

Ja kiedyś mając radeona 9550 byłem w stanie rdzeń wykręcić o prawie 100% a pamieci nie chciały drgnąć więcej niż kilka mHz, mimo że wszędzie owego czasu zachwalano jak to ludzie wykręcają te pamieci mocno, kolejny przykład na to ze dwie identyczne karty zupełnie inaczej będą się podkręcały :twisted: .

BTW. Edmunt a ile FPS miałeś wczesniej?

PostNapisane: 26 lis 2010, 09:55 

pzldz napisał(a):
BTW. Edmunt a ile FPS miałeś wczesniej?

normalna gra ~10-22fps; wybuch ~0-4fps [bez overclock'a, bez RadeonPro]
normalna gra ~21-36fps; wybuch ~11-15fps [bez overclock'a, z RadeonPro]
normalna gra ~33-49fps; wybuch ~19-25fps [z overclock'a, z RadeonPro]

Myślałem, że na moim ponad 3 letnim staruszku nie da się pograć w miarę komfortowo.
Ale jestem uparty i wygrzebałem w internecie pewne programy i sposoby.
Szczerze to efekt końcowy przerósł moje oczekiwania :twisted:

P.S. Jak uzyskać dodatkowe ~3fps ??
1.) Instalacja pakietu directx_Jun2010_redist około 103MB
2.) Robimy rezerwę plików: (backup)
- D3DCompiler_42.dll
- d3dx10_42.dll
- d3dx11_42.dll
- D3DX9_42.dll
3.) Kasujemy pliki o których jest mowa wyżej.
4.) Uruchamiamy grę zgodnie z opisem w pierwszym poście :wink:

PostNapisane: 26 lis 2010, 11:12 

Edmund
daj mi linka gdzie znalazłeś opis tego programu
Cytuj:
ad1.) Konfiguracja ClockGen + CPU-Z:
- Uruchamiamy ClockGen
- Wybieramy pozycje "PLL Setup" > "ICS 951416" > Read Clocks
- Wybieramy pozycje "PLL Control" > Przeciągamy pasek na żądaną częstotliwość > "Apply Selection"

Bowiem twój opis pasuje dla danego typu procesora, w moim przypadku po prostu to nie działa i właśnie mnie zastanawia dlaczego mam wybrać ICS 951416 a nie coś innego? Od czego to jest zależne? Domyslam się że to kwestia właśnie klocka ale mogę sie mylić a nie chce czegoś odwalić. Dodam że link z tłumaczeniem PLL w programie nie działa :(

PostNapisane: 26 lis 2010, 11:52 

Ja znalazłem tylko program jego konfiguracje szukałem metodą prób i błędów.
Ja robiłem to tak włączyłem Everest'a "Komputer > Przetaktowania" i tam jest podane:
Obrazek
Potem włączyłem ClockGen i w "PLL Setup" szukałem takiej pozycji która pozwoli mi w "PLL Control" uzyskać to samo co pokazuje Everest. Wtedy wiedziałem, że jest dobrze odczytane. Następnie podkręcałem aż system się nie resetował albo zawieszał. W moim przypadku najlepiej idzie kręcić na "ICS 951416" ;) Wiem, że np.: przy 2165MHz procesor działa stabilnie ale już przy 2201MHz po kilku minutach wywala "Psyhical error (BSOD)" czy jakoś tak i komputer się resetuje. Procesor ma zabezpieczenie jak je przekroczysz albo coś w tym rodzaju to odmawia współpracy.

PostNapisane: 26 lis 2010, 11:56 

Poszperałem trochę w sieci i wiem że ten cały PLL idzie wyczytać na jednym z scalaków/chipów... tyle tylko że lapka trzeba by rozbierać na części 1sze :D niby nie kłopot ale mi się nie chce poszperam jeszcze w necie na gotowe rozwiązanie do mojej płyty głównej :) i walne edita.

Aha dobrze też mieć program NHC szczególnie dobry że idzie na nim wymusić kontrole wiatraka i przykładowo aby pracował szybciej niż ma odgórnie narzucone. Dobre przy podkrecaniu jednak działa on tylko na xp/vista 32 bit

Edit

tutaj idzie to zobaczyć
Obrazek
Piękny opis reszty + przykłady http://forum.notebookreview.com/hardware-components-aftermarket-upgrades/393027-pll-pinmod-overclocking-methods-examples.html

Edmund w większości opisów jakie czytałem pisano aby w genclocku ZAZNACZYĆ Ignore GSB/PCI

PostNapisane: 26 lis 2010, 22:32 

Można też spróbować flashować Bios na jakiś zmodyfikowany, żeby uzyskać dostęp do zmiany napięć i po podniesieniu ich zawsze można jeszcze trochę wyciągnąć. To samo z karta graficzną. Ale trzeba uważać, lepiej wcześniej poczytać jak te układy reagują na zmiany napięć, żeby czegoś nie usmażyć. :P

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2