Gonzopl napisał(a):
Ale ja bym odradzał LCD monitora. 1.Skoro grasz i zapewnie ogladasz filmy to może być uciążliwy efekt tzw. smużenia. 2.Nie wiem jak ciebie ale mnie np wkurzało by wypalone pixele których nie możesz reklamować a których norma wynosi 1 na srodku ekranu a 3 na obrzeżach. Uwierz mi mała rzecz a potrafi wkurzyć

Przesadzasz i to grubo.
Człowiek nie przekona się o zaletach LCD do momentu jego skrzętnie zaplanowanego zakupu. Obecnie jedymi najnowszymi i jeszcze mocno smużacymi są matryce w technoogi MVA. Starsze (sprzed około roku) TFT+film są wrecz rewelecyjne w swoich parametrach i godne polecenia i na chwilę obecną do gier nie doścignione.
Na rynku wiodącym producentem matryc jest Hyundai, jednakże w Polsce bardzo trudno zakupić modele LCD z jego matrycami. Masową część rynku objął AU Optronics. Najwięcej matryc tego producenta jest wykorzystywanych przez wiodących producnetów monitorów LCD.
Ogólnie to jedne z najlepszych na rynku.
To właśnie te matryce znajdują sie w popularnych panelach np. NEC, na którego decyduje sie kol. Yacub. (pomimo, że Nec sam produkuje swoje matryce)
W chwili obecnej są to matryce o paramatrach pozwalających na bezproblemową pracę zarówno w tekście (2D) jak i aplikacjach 3D (gry, dynamika scen, etc).
Bez problemowo można oglądac filmy, bawić sie multimediami (przy rzeczywistych czasach reakcji matrycy nie przekraczających 25 ms - czas potrzebny na zapalanie i gaszenie piksela)
Pamiętajcie - każdy panel LCD smuży -
KAŻDY.
Nawet kiepskiej jakości CRT smuży, co zostało już dawno temu w prosty sposób udowodnione.
Producenci przestrzegają sie w jak najniższych parametrach czasów reakcji - w swojej kategorii bezkonkurencyjnym jest NEC ze średnim czasem 16ms. ViewSonic niebawem wprowadzi matrcę
Dokonując wyboru LCD musimy sprawdzić kilka z najaważniejszych kryteriów przyszłego wyboru.
Zainteresowanych odsyłam do nowo powstałej witryny
http://www.mva.pl - w kwestii polskiego zasobu wiadomości odnośnie LCD lepszej nie znajdziecie.
Dla rządnych wiedzy jest tam bardzo wiele sensownie opisanych schematów zasad i działania matrycy LCD, porady, parametry, etc. wszysko, a dla znających jezyk angielski wręcz rewelacyjne strony z zachodnich boardów oraz samych producentów matryc.
Co do postu XENY - > zgadzam się.
LCD to stała rozdzielczość obrazu. Dla niektórych jest to uciążliwe, niestety. W matrycach 15" stałą rozdz. jest 1024x768, dla 17-18-19" 1280x1024. W wielu kwestiach domowego gracza, na gorszym wydoajnościowo sprzęcie graficznym zbyt agresywne parametry szczegóły graficzne w danej np. grze (wymóg pracy 1280x1024) powodują zabranie przyjemności z gry z powodu niewyrabialności karty graficznej w takim trybie.
Owszem AU Optronics wprowadził unikatowy system interpolacji obrazu polegającym na wygładzeniu i można bezproblemowo zagrać w szybką grę FPP w 1024x768 minimlanie tracąc na jakości obrazu - mimo wszystko "to nie jest to". Interpolacja na dzień dzisiejszy nie sprawdza się w trybach 2D - koszmar (rozmazane czcionki, ikony, etc.)
Yacub - dlaczego NEC1701 ? Różnica w cenie do 1760NX (posiadam i gorąco polecam) jest niewielka za cenę łącza DVi, które wierz mi - daje bardzo wiele porzytku podnosząc jakość wyświetlanego obrazu. Zastanów się.
Wazna informacja - byłbym ostrożny w interetacji polskich pseudoprofesjonalnych testów różnych paneli LCD znajdujących się na stronach portali poświęconym sprzętom komputerowym. Każdy użytkownik ma swoje inne warunki i kryteria testów i odbioru właściwości pracy danego modelu LCD. Proponuje, posiłkować się nieco bardziej subiektywnymi, zachodnimi boardami.