Sokar44 - ostatni raz zapytam - po co komu serwerownia za pięćset miliardów euro, nie wystarczy jeden mocniejszy serwer dedykowany? Poza tym czemu ktoś ma za EA brudzić sobie ręce żeby dostarczyć Polskiej społeczności serwery. Skoro są tacy cwani że plików nikomu nie dają to niech sami spróbują zarobić złotówkę na takim biznesie.
GamesNet zawsze był drogi, niezależnie czy mówiliśmy o serwerach CS'a 1.6 czy BF2142.
Brak dedyków MW2? Jeszcze raz podeślę link:
alterIW.net - Gracze wzięli sprawy w swoje ręce i sami zrobili serwery dedykowane do tej gry (do ekstremalnie trudnych zadań to nie należało bo w przeciwieństwie do np. BFBC2 mieli kod dedyków z COD4, a MW2 jedzie na lekko zmodyfikowanym silniku COD4)
Dlaczego EA nie miała by robić tak samo? Bo podobno BF3 ma pobić poprzedników - a stary BF2 ciągle żyje dzięki serwerom dedykowanym i ModTools'om (patrz: Forgotten Hope czy inne świetne mody, o dziwo zrobione przez graczy a nie DICE)
I ostatni raz powtórzę, nie walczę o to żeby "duża serwerownia w Polsce" mogła stawiać serwery.
Ale żeby mógł to zrobić każdy: wielkie korporacje, małe firmy które "specjalizują się" w hostingu serwerów CS'a 1.6 i tacy jak ja narzekacze którzy dysponują mocniejszym PC albo własnym serwerem dedykowanym i chcą coś z nim zrobićJeżeli stawiać serwery będzie mógł KAŻDY to wtedy zobaczymy czy rzeczywiście w Polsce utrzymanie serwerów gier jest takie drogie czy była to sprawka GamesNet'u który jako JEDYNY miał mógł uruchamiać w Polsce serwery BF2 RANKED
Postanowiłem że jutro zrobię małą prowokację, zadzwonię do EA i zapytam czy ja - ja ESTcobs, człowiek którego stać tylko na jeden serwer dedykowany a nie całą szafę serwerów dostąpię tego "zaszczytu" i będę mógł na własny użytek (nie w celach zarobkowych) hostować serwery do ich "świetnej gry"