Teraz jest 28 lis 2024, 17:42

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 lis 2011, 22:37 

Wchodzę na serwer z pingiem 30, mam 50-80 fps, nie widze lagów. Zaczyna się więcej dziać to pojawiają się jakieś niewytłumaczone lagencje w postaci nienaturalnego padania postaci po śmierci, lub zacinania kamery przy obrocie np lukarabinu w jeepie. Co to ma znaczyć?

PostNapisane: 6 lis 2011, 09:41 
Moderator forum

*
- masz za słaby sprzęt do Battlefielda ...
- masz stare sterowniki do karty graficznej
- masz za słaby zasilacz
- zasyfiony (zakurzone wiatraczki itp) komputer
- zasyfiony system operacyjny

*Niepotrzebne skreśl

PostNapisane: 6 lis 2011, 12:20 

@up
Pkt 1. Skoro ma 50-80 fpsów to raczej za słabego sprzętu nie ma :shock: . Tym bardziej conajmniej dziwne by było gdyby fpsy z takiej ilości potrafiły spaść do np. 5. Bo wtedy najbardziej można odczuć klatkowanie.
Pkt 2. Tu jest jakieś rozwiązanie, proponuje zaktualizować sterowniki do najnowszej wersji.
Pkt 3. Wtf? Zasilacz w tej kwestii nie ma nic do gadania, to nawet nie są objawy problemów z zasilaczem.
Pkt 4. Jeżeli spadki fpsów pojawiają się po chwili czasu grania, to jest możliwość przegrzewania się sprzętu. Należy wyczyścić wtedy radiatory CPU i GPU, ewentualnie wentylatory. Skontroluj temperatury w spoczynku, a następnie porównaj do tych w stresie.
Pkt 5. Tutaj odwołanie do pktu 1. Za dużo fpsów, żeby komputer mógł być zasyfiony.

PostNapisane: 7 lis 2011, 17:04 

@gazik mam bardzo podobny problem, chociaż nie występuje on zawsze. A ustawienia grafiki, ilość graczy na serwerze i ping (do serw.) nie ma znaczenia. Gra chodzi płynnie na średnich przy 40-60 klatkach, sporadycznie 30. Podczas całej kampanii solo żadnych problemów z płynnością grafiki
Jednak opisywany problem nie ma nic wspólnego z niewydolnością sprzętową. U mnie występuje także lag podczas biegu, ot jakbym przez ułamek sekundy biegł w miejscu. Opisywany przez ciebie problem z celownikiem, czołgu a także w heli i samolocie jest mi dobrze znany.
Mam wrażenia że to wynika z winy słabego połączenia sieciowego/złej konfiguracji routera lub obciążenia sieci- bo jak pisałem problem nie zawsze występuje, co więcej do piątkowego patch'a do niedzieli wieczór grałem bez problemów.

Jeśli mi się uda zrobię filmik i wrzucę na yt.

EDIT:
http://www.youtube.com/watch?v=NzXkKGg1OEA

Widać "lagi" podczas biegania, i podczas lotu heli.

PostNapisane: 7 lis 2011, 19:41 

Jezu ten problem jest na najnowszych sterownikach przy niektorych kartach. Zainstalujcie 280.26 jeśli to NVIDIA. A AMD to niewiem

PostNapisane: 9 lis 2011, 09:18 

Wczoraj o dziwo- bez ingerencji w jakiekolwiek ustawienia czy sterowniki grałem bez żadnych problemów na 3 rożnych serwerach. Brak efektu z "cofkami".

Strefa czasowa: UTC + 2