Teraz jest 27 lis 2024, 00:31

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 lis 2011, 20:42 

Witam, kilka dni temu kupiłem Battlefield 3, i niestety ale troszkę się zawiodłem. Mianowicie gra chodzi płynnie na ustawieniach Niskich, w rozdzielczości 1280x800, ale są problemy z dźwiękiem - dialogi, odgłosy strzałów etc słychać po dwa, trzy razy (echo). Przeszukując internet znalazłem rozwiązanie które problem eliminuje, ale kosztem obniżenia wydajności gry - zmiana koligacji procesu na jeden rdzeń.

System operacyjny: Windows 7 Ultimate 64 bit
Service Pack: Service Pack 1 (+ instalowane wszystkie bieżące poprawki z Windows Update)
Ilość ram: 4GB (2x2GB)
Procesor: AMD Athlon II X2 265 3,3ghz
Karta graficzna: ATI Radeon 4650HD 1GB
Wersja sterowników do karty dźwiękowej: 5.10.0.6449 (tutaj link do strony producenta: http://www.gigabyte.pl/products/page/mb ... /download/)
Moc zasilacza ( odczytasz na samym zasilaczu): 400W

Directx instalowany z płyty od BF3, Sterowniki ATI najnowsze jakie były dostępne.

Gra oczywiście oryginalna.

Pisałem także do Pomocy technicznej EA - doradzili mi reinstall gry, wyłączanie procesów, skanowanie ad-aware, spybotem, czyszczenie rejestru, sprawdzenie wymagań (które spełniam ze sporym zapasem). I uruchamianie gry w trybie clean boot. Żadne z rozwiązań nie pomogło. Gra praktycznie grywalna jest w 640x480 z ustawieniami minimalnymi, z ustawioną koligacją na 1 rdzeń. Ustawienie dźwięku na 44100 khz też nie pomogło, a próba odpalenia gry w trybie zgodności z win98/me oczywiście nie wypaliła w ogóle.

Serdeczne dzięki za pomoc.

PostNapisane: 15 lis 2011, 21:19 

W opcjach dźwięku ustaw na "Wojenne taśmy" . Następnie udaj się do do Folderu Dokumenty -> Battlefield 3 -> settings -> otwórz plik PROF_SAVE_profile za pomocą notatnika, znajdź linijkę "GstAudio.AudioQuality 0", bodajże pierwsza. Zmień wartość 0 na 1. Zapisz plik.

Ps. Tego zapasu z Twoimi wymaganiami wcale tak wiele nie ma ;)...

PostNapisane: 15 lis 2011, 21:23 

Cytuj:
Ps. Tego zapasu z Twoimi wymaganiami wcale tak wiele nie ma ;)...

Wiesz, na pudełku z grą jest napisane:

2ghz dualcore
2gb ram
grafika ati zgodna z dx10.1 512 ram z serii 3000, 4000, 5000 lub 6000 o wydajności 3870 lub lepszej.

Tak czy siak niedługo kupuję radeona 6790 i phenoma II x4 850, także powinno być o wiele lepiej - ale mimo to chcę pograć już teraz (bo szczerze mówiąc nie spodziewałem się że będzie tak tragicznie...)

Niestety problem nadal występuje, nie pomogło.

PostNapisane: 15 lis 2011, 22:02 

I jest napisane o wydajności 3870 lub lepszej. Zważ na fakt, że Radeon HD3870 jest duuuużo wydajniejszy niż HD4650 ;).

PostNapisane: 15 lis 2011, 22:18 

No póki co chodzi znośnie, zmieniłem na 1 rdzeń i chodzi ciut lepiej po ustawieniu aduio tak jak pisałeś, a tak czy siak grafikę zmieniam niebawem. Dzięki.

Strefa czasowa: UTC + 2