Teraz jest 22 lis 2024, 20:36

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 lis 2011, 21:55 

Witam,
Sytuacja wygląda następująco. Po instalacji gry Battlefield 2 (z wersją podstawową 1.2) próbuję ją uruchomić jednak proces ten kończy się chwilę po kliknięciu enter na ikonę gry.
Dokładny opis problemu:
Uruchamiam grę następnie na środku ukazuje się grafika http://ja.rafi.pl/_images/20050804_battlefield2.jpg. Do tego momentu wszystko przebiega normalnie później tylko na chwilę ukazuje się czarny ekran 2 razy "mignie" i koniec.

Oczywiście później zainstalowałem wersję 1.4 i uaktualniłem ją jeszcze do 1.5 jednak problem wygląda tak samo. Błąd ten wystąpił po instalacji systemu. Wcześniej posiadałem tą grę i nie miałem z nią problemów.

Parametry sprzętu:
Procesor: AMD Athlon(tm) 69 Processor 3200+, MMX, 3DNow, ~2.0GHz
Pamięć: 2048MB RAM
Wersja programu DirectX: DirectX 9.0c

Myślę że podałem wszelkie informacje niezbędne do diagnozy problemu.

Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam

PostNapisane: 18 lis 2011, 22:26 

1. Nie podałeś karty graficznej.
2. Nie ma dostępu do obrazka.

PostNapisane: 22 lis 2011, 17:52 

Sprzęt chyba nie ma tutaj znaczenia, gdyż wcześniej na tym samym korzystałem z gry i nie było problemów. Po instalacji systemu błąd się pojawił
Karta graficzna: GeForce 8600GT
Oczywiście system Windows XP P

Witam,
Wydaje mi się że efekt ten ma coś wspólnego z rozdzielczością monitora. Pewnego razu miałem problemy z rozdzielczością i również były jakieś problemy jednak dało się uruchomić. Jest możliwość zmiany rozdzielczości w grze bezpośrednio z plików?

PostNapisane: 22 lis 2011, 18:09 

Tak, wchodzisz do "Documents\Battlefield 2\Profiles\0001" i edytujesz notatnikiem plik Video.con.

PostNapisane: 22 lis 2011, 18:48 

Dzięki Ci bardzo. Było ustawione 800x600 60Hz a ja mam 1440x900 75Hz. Zmieniłem na rozdzielczość którą mam standardowo ustawioną niestety jednak w grze obraz wychodzi za ramy monitora. Gdy przesuwam kursor ku krawędzi to ekran wyświetla niewidoczne elementy (przesuwa się obraz)
Jest jakaś opcja która powodowała by dopasowanie się rozdzielczości do monitora? Monitor ma rozdzielczość 1440x900 75Hz (Samsung) przycisk automatycznego dopasowania nic nie daje.

EDIT:
Niestety nie uporałem się w żaden sposób z tym problemem.

Sprzęt jest w porządku bo wcześniej z niego korzystałem i wszystko było w porządku. Problem zaczął się od momentu kiedy nieoczekiwanie podczas pracy komputera został odłączony monitor z zasilania. Od tego czasu mam problem z rozdzielczością. Został wykonany reinstal systemu ale niestety w grze jest nadal problem z rozdzielczością.
Oprócz BF2 zainstalowałem jeszcze 2 inne gry w jednej wszystko jest w porządku (w opcjach tej gry jest dostępna taka rozdzielczość jaką mam ustawioną w monitorze). W drugiej grze jest taki sam problem jak w przypadku BF2.
Wygląda na to że gry które nie obsługują rozdzielczości jaką mam ustawioną po prostu nie dopasowują się do monitora i wychodzi obraz poza niego.

PostNapisane: 21 gru 2011, 21:00 

mam identycznie i już chyba problem taki miałem- Tak! temat powrót do pulpitu
ale teraz się do tego zastosowałem i tym razem nie pomogło

PostNapisane: 22 gru 2011, 15:26 

Witam,
Wreszcie ktoś odpisał w temacie. Mi udało się rozwiązać swój problem więc jeśli Ty również się z nim borykasz to spróbujmy go razem rozwiązać.
Nie jestem alfa i omega jeśli chodzi o całokształt sprzętu komputerowego więc napiszę co zrobiłem a Ty to zweryfikujesz.
Otworzyłem Panel sterowania NVIDIA i wszedłem w zakładkę Zmiana rozdzielczości. Z prawej strony wyświetla się okno ze zmianą rozdzielczości więc wybrałem rozdzielczość którą mam w standardzie i kliknąłem przycisk Dostosuj. Następnie wybrałem Częstotliwość odświeżeń i ustawiłem na 60Hz.

Wnioski nasunęły mi się take, że do poprawnego działania BF2 konieczne są ustawienia monitora na częstotliwość odświeżeń 60Hz, gdyż przy takim ustawieniu otworzyła mi się gra i pojawiła się moja rozdzielczość w ustawieniach gry.

Proszę kogoś kto się bardziej na tym zna o potwierdzenie tej informacji bądź zapodanie innej.

PostNapisane: 22 gru 2011, 20:07 

Zrobiłem tak jak powiedziałeś tylko że ja mam ATI i nie pomogło :(
Ja wnioskuje i jestem pewien że to wina rozdzielczości, no ja jeszcze nie zainstalowałem patchy ale gdy próbuje zaistalować jednego to nic się nie dzieje a gdy drugiego komp wisi :/

Strefa czasowa: UTC + 2