Teraz jest 18 lis 2024, 11:46

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 gru 2011, 23:22 

a ja mam inne pytanie dla zaprzyjaźnionych braci BF-a: jak używać tych lepszych bazuk (bodajże SAW), które potrafią namierzać pojazd, bo ja nie umiem strzelać z tych sprzętów? jaki klawisz trzeba wcisnąć by namierzyć cel czy może coś jeszcze trzeba zrobić??

PostNapisane: 4 gru 2011, 00:17 
Redaktor Battlefield.pl

saw to ta stacjonarna ;p to nie namierza, mozesz kierowac pociskiem skrecajac kamerką wyrzutni. JAVELIN to na którą możesz nosić, zwyczajnie celownik do oka prawym myszy i na np czołg. Czekasz...czekasz i strzelasz?

PostNapisane: 4 gru 2011, 00:24 

no tak trochę pomyliłem, chodzi mi o namierzanie bronią np. FIM-92 STINGER

PostNapisane: 4 gru 2011, 00:43 
Redaktor Battlefield.pl

Stinger i Igła to wyrzutnie przeciwlotnicze. Namierzasz samolot lub śmigłowiec wroga, poprzez utrzymanie na nim celownika. Podczas namierzania słychać "pykanie", potem dźwięk jest już nieprzerwany i możesz strzelać. Pocisk poleci za celem i tylko flary lub dobre manewry pilota mogą powstrzymać pocisk przed trafieniem.

PostNapisane: 4 gru 2011, 02:37 

Krecik napisał(a):
i tylko flary lub dobre manewry pilota mogą powstrzymać pocisk przed trafieniem.

Albo kick z serwera za namierzanie neo-admina :D

PostNapisane: 4 gru 2011, 09:18 

Ogólnie rzecz biorąc są trzy typy, jak Ty to napisałeś "bazuk".
1. RPG-7V2 oraz SMAW służące do zwalczania pojazdów naziemnych oraz do burzenia umocnień. Zasada działania jest taka że celujesz, odpalasz i spie...lasz, żeby przeładować i ewentualnie ta akcje powtórzyć.

2. SA-18 IGŁA oraz FIM-92 STINGER służące do zwalczania obiektów latających. Należy najechać celownikiem na samolot lub śmigłowiec, jeżeli jest w naszym zasięgu to pojawia się on w czerwonym migającym kwadracie i słyszymy pikanie. Gdy samolot zostanie namierzony kwadrat przestaje migać a dźwięk staje się jednostajny. Naciskamy spust i pocisk sam leci do celu. Tak jak napisał Krecik tylko odpalone w odpowiednim momencie flary lub skuteczne manewry mogą uchronić pilota od trafienia. Ja na śmigłowce stosuję taką taktykę, że namierzam i jak już namierzę to nie odpalam od razu tylko czekam aż pilot odpali flary. w 8 przypadkach na 10 kierujący śmigłowcem po paru sekundach zaczyna panikować że jest namierzony i odpala flary. Wtedy ja namierzam ponownie i wtedy od razu strzelam. Jemu nie zdążą się naładować flary i nie ma jak uciec przed niechybnym trafieniem.

3. FGM-148 JAVELIN służący do zwalczania pojazdów naziemnych. tutaj podobnie jak w Igle i Stingerze musimy najechać celownikiem na pojazd i poczekać aż kwadrat przestanie migać a dźwięk stanie się jednostajny, odpalamy a pocisk leci prosto do celu. Nie ma tu znaczenia czy pojazd jest w ruchu czy nie, pocisk i tak go goni. Jedyna obroną przed trafieniem to mieć w pojeździe dym lub takie manewrowanie aby lecący pocisk trafił w przeszkodę, chowając się za budynkiem lub skałą. Javelin ma jeszcze jeden tryb strzelania który powoduje większe obrażenia mianowicie jezeli w zespole mamy snajpera wyposażonego w SOFLAM który namierza wiązką laserową cele to pocisk nie leci prosto do celu tylko najpierw w górę by potem uderzyć w górną część pojazdu która jest dużo słabiej opancerzona. Zadaje wtedy większe obrażenia i chowanie się za budynkami nic nie da. Niestety trafić na snajpera który w ten sposób oznacza pojazdy trudniej niż na dziewicę w gimnazjum :wink: W ten sposób broń która jest odblokowywana najpóźniej, z założenia mająca być najpotężniejszą jest najsłabsza i mało kto z niej korzysta. Świadczy to w dużej mierze o tym, że mało osób gra drużynowo myśląc tylko o fragu. Zgrana drużyna mająca na składzie technika z Javelinami, snajpera z Soflamem i supporta z amunicją jest praktycznie nie do przejścia przez żaden pojazd.

PostNapisane: 4 gru 2011, 10:19 

sidh77 napisał(a):
Ogólnie rzecz biorąc są trzy typy, jak Ty to napisałeś "bazuk".
1. RPG-7V2 oraz SMAW służące do zwalczania pojazdów naziemnych oraz do burzenia umocnień. Zasada działania jest taka że celujesz, odpalasz i spie...lasz, żeby przeładować i ewentualnie ta akcje powtórzyć.

Na polskich serverach (G4G) te bronie służą przeciw piechocie :lol:

PostNapisane: 4 gru 2011, 10:31 

@sidh77 Całkowicie się z tobą zgadzam, lecz Jawelin może też zestrzelić pojazd powietrzny przy użyciu soflama http://www.youtube.com/watch?v=s44MI1FseB4 Niestety jak napisałeś znalezienie snajpera ze soflamem graniczy z cudem..

PostNapisane: 4 gru 2011, 10:36 

DamianXPL napisał(a):
Na polskich serverach (G4G) te bronie służą przeciw piechocie :lol:

Nie tylko na polskich. Zresztą często sam stosuje ją przeciwko piechocie która się ukrywa w jakiś budynkach. W końcu nie po to jest jest w grze destrukcja żeby z niej nie korzystać. Jak ktoś kampi w budynku to nie mam oporów żeby mu posłać pozdrowienia ze SMAW'a czy RPG'a.

MichalFIEDOR napisał(a):
(...)Jawelin może też zestrzelić pojazd powietrzny przy użyciu soflama http://www.youtube.com/watch?v=s44MI1FseB4

Faktycznie zapomniałem o tym. Dzięki za zwrócenie uwagi. :)

PostNapisane: 4 gru 2011, 10:47 

MichalFIEDOR napisał(a):
@sidh77 Całkowicie się z tobą zgadzam, lecz Jawelin może też zestrzelić pojazd powietrzny przy użyciu soflama http://www.youtube.com/watch?v=s44MI1FseB4 Niestety jak napisałeś znalezienie snajpera ze soflamem graniczy z cudem..

bo po cholere ma snaajper jak czubek siedziec z soflamem gdy dostanie 5 punkow na krzyz a sam soflam dosc wąsko namierza i z powietrza to juz malo chwyci
poprostu nikomu sie nie chce bo to jest nudne i nie dajace zadnej satysfakcji w postaci punkow za asysty

PostNapisane: 4 gru 2011, 12:50 

Z tymi asystami to naprawdę jakaś lipa.Biorąc Kasatkę lub Venoma mając 2 gunnerów i przeważnie meda na 4 do naprawiania :D ,daje mi tylko 10pkt za asystę. Nic dziwnego , że często zespołowa gra leży i kwiczy.Każdy woli robić ratio K/D , bo za to lecą pkt.Z Javelina można też bez soflamu walić z góry.Wystarczy namierzyć i przed wystrzałem skierować celownik w górę.Pocisk poleci do góry i bym w tanka.

PostNapisane: 4 gru 2011, 13:01 

sidh77 napisał(a):
Javelin ma jeszcze jeden tryb strzelania który powoduje większe obrażenia mianowicie jezeli w zespole mamy snajpera wyposażonego w SOFLAM który namierza wiązką laserową cele to pocisk nie leci prosto do celu tylko najpierw w górę by potem uderzyć w górną część pojazdu która jest dużo słabiej opancerzona. Zadaje wtedy większe obrażenia i chowanie się za budynkami nic nie da. Niestety trafić na snajpera który w ten sposób oznacza pojazdy trudniej niż na dziewicę w gimnazjum...

Nie trzeba snajpera, wystarczy po zalokowaniu celu strzelić "w niebo", efekt ten sam.

PostNapisane: 4 gru 2011, 13:11 

thx za odp wszystkim

PostNapisane: 4 gru 2011, 13:49 

sir_Paq napisał(a):
Nie trzeba snajpera, wystarczy po zalokowaniu celu strzelić "w niebo", efekt ten sam.

Różnica polega na tym że z SOFLAMem pocisk spada pod kątem 90° zadając większe obrażenia. jak strzelisz w niebo to leci trochę do góry i potem gwałtownie skręca w stronę celu trafiając pod kątem 25-30°.

PostNapisane: 4 gru 2011, 13:57 

@Up : zawsze cos, lepsze trafienie pod mniejszym katem z boku/z gory, niz centralne trafienie w przod pojazdu. Warto dodac jeszcze, ze przewaga JAVELINA nad RPG pojawia sie takze na duzych odleglosciach - wtedy z RPG ciezko trafic, bo trzeba brac duza poprawke na ruch pojazdu i/lub pojazd taki robi manewr i rakieta pudluje. Z Javelinem takie cos nie ma miejsca.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2