Teraz jest 26 lut 2025, 15:57

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 gru 2011, 20:44 

Witam. Chciałbym odpalić BF3 w multiplayerze na ustawieniach ultra. Póki co gra działa płynnie na high, jednak przy ultra trochę skacze. Karta graficzna raczej daje radę (GeForce GTX 560 Ti OC) mimo, że musiałem zmniejszyć taktowanie z 900 na 810 bo inaczej wyrzucało mnie z gry. Myślę, że podkręcenie procka do 4GHz mogło by tutaj pomóc, ale nie do końca wiem jak to dokładnie zrobić. Mam procesor Intel i5 2500K zamocowany na płycie ASrock P67 PRO3 B3. Zmiana taktowania w biosie z 34 na 40 to żaden problem, ale nie wiem jak ustawić pozostałe parametry, napięcia itp. Poza tym chciałbym się dowiedzieć czy na fabrycznym, oryginalnym chłodzeniu można taką operację wykonać? Nie przegrzeje się? Jakie taktowanie maksymalnie mogę ustawić na takim chłodzeniu? Może ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z tym prockiem i płytą główną i mógłby mi pomóc. Byłbym wdzięczny za jakieś wskazówki. Wiem, że podkręcanie tego procka to banał, ale nie jestem zbyt doświadczony (jedyny procek jaki podkręcałem to dawno temu stary, jednordzeniowy AMD o 200MHz :P) dlatego proszę o poradę.

Specyfikacja mojego sprzętu:
Procek Intel i5 2500K
Płyta ASrock P67 PRO3 B3
Grafika GF GTX 560 Ti OC
RAM 4GB DDR3
Zasiłka OCZ 600W
System Windows 7 64 bit

PostNapisane: 18 gru 2011, 22:56 

Podkręcenie procka nić nie da, on i tak sie nudzi :D Karta na wiecej już nie pozwala.

PostNapisane: 19 gru 2011, 00:14 

Skąd ta pewność? Kiedyś miałem małe skoki nawet na high dopóki nie ściągnąłem Gameboostera i powyłączałem nim kilka zbędnych windowsowskich pierdółek. Teraz na high śmiga idealnie. Dlatego myślę, że to może być jednak procek. Ilość uruchomionych aplikacji i procesów raczej nie obciąża GPU tylko CPU. Poza tym w jakimś teście robionym specjalnie do BF3 na ustawieniach ultra, karta GTX 560 Ti uzyskała wynik 40 fps czyli w zupełności wystarczający do płynnej gry (mogę gdzieś odnaleźć link do tego testu). Być może się mylę, ale mimo to proszę o poradę dotyczącą podkręcenia procka :)

PostNapisane: 19 gru 2011, 00:19 
Moderator forum

Bezpieczniej będzie poszukać artykułów na sprawdzonych forach typu pclab/purepc albo na jakimś renomowanym zagranicznym forum.

PostNapisane: 19 gru 2011, 00:20 

fido2801 napisał(a):
Skąd ta pewność? Kiedyś miałem małe skoki nawet na high dopóki nie ściągnąłem Gameboostera i powyłączałem nim kilka zbędnych windowsowskich pierdółek. Teraz na high śmiga idealnie. Dlatego myślę, że to może być jednak procek. Ilość uruchomionych aplikacji i procesów raczej nie obciąża GPU tylko CPU.

W takim razie, zrób porządek w systemie, jeśli masz smietnik. Ten procek obsłuży duuuuzo mocniejsze karty niż 560 Ti, a jeśli na siłę chcesz się bawić w OC, to Twój wybór.

PostNapisane: 19 gru 2011, 01:18 

baile napisał(a):
fido2801 napisał(a):
Skąd ta pewność? Kiedyś miałem małe skoki nawet na high dopóki nie ściągnąłem Gameboostera i powyłączałem nim kilka zbędnych windowsowskich pierdółek. Teraz na high śmiga idealnie. Dlatego myślę, że to może być jednak procek. Ilość uruchomionych aplikacji i procesów raczej nie obciąża GPU tylko CPU.

W takim razie, zrób porządek w systemie, jeśli masz smietnik. Ten procek obsłuży duuuuzo mocniejsze karty niż 560 Ti, a jeśli na siłę chcesz się bawić w OC, to Twój wybór.

Nie wiem czy śmietnik bo system postawiony tydzień temu, ale wiadomo jak jest w nowych windowsach i ile zasobów potrzebują. Może to faktycznie karta bo jak wspomniałem trochę musiałem przykręcić taktowanie. Mimo wszystko pobawię się na siłę w podkręcanie procka o ile nie będzie się to wiązało z ryzykiem przypalenia ;)

Piospi napisał(a):
Bezpieczniej będzie poszukać artykułów na sprawdzonych forach typu pclab/purepc albo na jakimś renomowanym zagranicznym forum.

Tak też zrobię. Pozdrawiam.

Strefa czasowa: UTC + 2