Teraz jest 28 lis 2024, 18:30

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 gru 2011, 21:16 

Witam,

Piszę do Was ponieważ zrobiłem głupotę i teraz mam problem. Otóż byłem dzisiaj w Empiku aby zakupić Battlefield'a 3 jako prezent świąteczny dla brata. Na półce stały 2 wersje: jedna za 119, druga za 54,90. Ponieważ się śpieszyłem, nie wczytywałem się gruntownie w pudełko, jedynie zobaczyłem, że wersja tańsza zawiera jedynie klucz, nie posiada płyty. Szybkim tokiem myślenia stwierdziłem, że zapewne gre muszę sobie sam ściągnąć z serwera i stąd ta różnica w cenie. I tutaj się myliłem, okazało się, że owa wersja to tylko dodatek "Powrót do Karkand", a że na bieżąco z grami nie jestem myślałem, że to pełna nazwa gry.
I moje pytania teraz są następujące:
- czy jakimś cudem kod do dodatku może pasować do wersji podstawowej,
- czy po zerwaniu folii jest możliwość wymiany,
- czy mało dokładny opis (brak jasnych informacji o tym, że to dodatek) może mnie uprawniać do domagania się o zwrot pieniędzy (nie wiem jakie obyczaje panują w empiku, bo formalnie wiem że nie)?
Jeżeli znacie odpowiedź na którekolwiek z pytań albo macie jakąś propozycję rozwiązania problemu będę wdzięczny za info.

Pozdrawiam, Jacek.

PostNapisane: 19 gru 2011, 21:26 
Moderator forum

jacko88 napisał(a):

Nie ma takiej możliwości.
jacko88 napisał(a):

Raczej nie, zapytaj w Empiku
jacko88 napisał(a):
- czy mało dokładny opis (brak jasnych informacji o tym, że to dodatek) może mnie uprawniać do domagania się o zwrot pieniędzy (nie wiem jakie obyczaje panują w empiku, bo formalnie wiem że nie)?

Nie uprawnia, na pudełku jest informacja że dodatek B2K wymaga podstawowej gry Battlefield 3.

PostNapisane: 19 gru 2011, 21:27 

jacko88 napisał(a):
I moje pytania teraz są następujące:
Jeżeli znacie odpowiedź na którekolwiek z pytań albo macie jakąś propozycję rozwiązania problemu będę wdzięczny za info.

1. Jest szansa że błędem trafisz na podstawową edycję ale jest niesamowicie mała.
2. Na drugi karkand?
3. Przeca to są zupełnie inne pudła, podstawka ma ciemniejszą kolorystykę i brakuje wielkiego napisu BACK TO KARKAND D:

PostNapisane: 19 gru 2011, 21:42 

Mofixil napisał(a):
2. Na drugi karkand?

Na wersję podstawową
Mofixil napisał(a):
3. Przeca to są zupełnie inne pudła, podstawka ma ciemniejszą kolorystykę i brakuje wielkiego napisu BACK TO KARKAND D:

Wiem, ale tak jak pisałem śpieszyłem się, a resztę załatwiła kwestia błędnej sugestii. Ale pomyślałem też pod kątem kogoś kto na grach w ogóle się nie zna (np. ojciec chcący kupić prezent synowi). Z tej perspektywy raczej trudno się zorientować, że to dodatek. Otóż nie ma nigdzie napisane wprost, że to tylko dodatek do gry, jedynie na dole jest napisane, że "do uruchomienia wymagane jest połączenie z internetem oraz gra battlefield 3" co może również sugerować, że trzeba najpierw pobrać grę aby użyć CD-KEY'a.
No ale mniejsza o większość, będę próbował coś ugrać, a tymczasem dzięki wielkie za info. Jak pozytywnie załatwię sprawę to napiszę, może ktoś jeszcze popełni głupotę taką jak ja:)

PostNapisane: 20 gru 2011, 09:29 

Idź i kup bratu podstawkę. Będzie super zadowolony, że dostanie grę od razu z DLC :D. Skoro i tak miałeś mu kupić BF3, to te 55 zł więcej to nie koniec świata przecież ;) ...a już na pewną nie są warte robienia z siebie idioty w Empiku ;). A błąd, jak to błąd - zdarza się każdemu. pozdro

PostNapisane: 20 gru 2011, 10:42 

Po prostu weź nieodpakowane pudelko i paragon i idz zapytaj o wymiane za doplata na podstawke. A ty UP@ moze dla ciebie te 55zl to malo, myslisz ze ktos zakladal by temat gdyby potrzebowal takiej poady jak twoja? Idiota to by byl, gdyby nie sprobowal. Tak bledy sie zdazaja, ale sztuka jest je naprawic.

PostNapisane: 20 gru 2011, 11:08 

Satyr napisał(a):
Po prostu weź nieodpakowane pudelko i paragon i idz zapytaj o wymiane za doplata na podstawke. A ty UP@ moze dla ciebie te 55zl to malo, myslisz ze ktos zakladal by temat gdyby potrzebowal takiej poady jak twoja? Idiota to by byl, gdyby nie sprobowal. Tak bledy sie zdazaja, ale sztuka jest je naprawic.

Przyjacielu, masz chyba problemy ze zrozumieniem tekstu, bo kolega który założył temat napisał wyraźnie, że folia jest zerwana. W takiej sytuacji kłócenie się w sklepie to czysty idiotyzm, o ile towar nie jest uszkodzony. Trzeba czasem mieć trochę honoru, a nie myśleć bez przerwy portfelem. Zresztą, ja się może wydać 120zł na grę, to te 55zł więcej wcale śmierci głodowej nie przyniosą.

PostNapisane: 20 gru 2011, 11:25 

"- czy po zerwaniu folii jest możliwość wymiany,"

Nie napisał "zerwałem folie" co podczas szybkiego czytania zasugerowali mi ze się do tego przymierza. Przepraszam w takim razie mój błąd.
Skoro folia jest zerwana to masz pozamiatane i nie masz wyjścia jak posłuchać rady kolegi wyżej.

Edit: honor nie ma nic wspólnego z naprawieniem bledu. Podstawa to zrozumienie błędu, honorowe przyznanie i naprawa. Nie wszystkim manna plynie z nieba nie mierz wszystkich swoją miarka. Nie wiem jak jest w przypadku opa ale mógł najzwyczajniej w świecie odkładać na grę. Fakt faktem ze poplnil niesamowity Fail.

PostNapisane: 21 gru 2011, 00:05 

W pudełku jest kod ale pod zdrapką (przynajmniej ja tak miałem ale z MM). Same zerwanie folii nie daje możliwości użycia gry. Może w ten sposób coś wskórasz. Chyba że kod też zdrapałeś?
Jak nie da rady w empiku to puszczaj w ludzi (oczywiście mam na myśli nie używany kod).

PostNapisane: 22 gru 2011, 23:14 

Byłem dzisiaj w empiku i ku mojemu zadowoleniu bez większych problemów przyjęli zwrot przy wymianie na podstawę. Tak więc informacja dla współposiadaczy owego problemu (o ile tacy są:), że tak naprawdę problemu nie ma. Dzięki wielkie za porady.
Temat uważam za zamknięty.

Strefa czasowa: UTC + 2