wyso napisał(a):
Krex , to wytlumacz mi na czym polega zadanie snajpera na rushu.
LOL - podczas wczytywania mapy masz napisane jakie masz zadanie, do czego służą Twoje zabawki pewnie też wiesz więc co za problem pomyśleć? Ale dobra, wyręczę Cię, bo mam w miarę dobry humor.
Obrona:
>Stawianie spawnu dla drużyny pomiędzy 2 MCOMami/obok konkretnego MCOMa gdy jeden zostanie rozwalony bądź mamy pewność, że drugi jest dobrze chroniony aby w razie uzbrojenia można było natychmiast rozbroić bez tracenia czasu na sprint respawn - bankomat.
>MAV/UGS obok MCOMów/ciasnym przejściu jeśli takowe istnieje.
>SOFLAM postawiony tak, aby mógł ogarnąć jak najwięcej terenu, skierowany standardowo na drogę z jakiej najczęściej atakuje sprzęd (np autostrada).
>Po prostu strzelanie do przeciwników i rozbrajanie MCOMa jeśli taki zostanie uzbrojony. Nie bój się paść, powinieneś mieć przecież swój własny respawn obok celu. Postawienie nowego zaraz po respawnie to kwestia pół sekundy.
Atak:
>Stawianie spawnu dla drużyny w jakimś mało uczęszczanym miejscu jak najbliżej MCOMów.
>MAV/UGS w pobliżu MCOMów. Tutaj polecam szczególnie MAVa, ponieważ lądujesz takim na dachu któregoś z budynków czy w oknie w pobliżu jednego MCOMu, robisz szybki szturm na bankomacik i po zniszczeniu od razu przenosisz go szybko nad drugi póki większość obrony jest zebrana przy zniszczonym pierwszym.
>SOFLAM posawiony tak, aby mógł ogarnąć jak najwięcej terenu, skierowany standardowo na miejsce w którym najczęściej stoi sprzęt przeciwnika. Tutaj jednak wydaje mi się, że i tak MAV przy szturmie jest zawsze lepszy. SOFLAM powinien być używany tylko w ostateczności, gdy czołg staje się problemem nie do przejścia.
>Po prostu strzelanie do przeciwników i uzbrajanie MCOMów. Tutaj nie ma ograniczeń która klasa może a która nie.
Jak widać, Twoja rola nie zmienia się za bardzo w porównaniu z innymi trybami gry, ponieważ
TWOJA ROLA ZALEŻY OD TWOICH ZABAWEK, NIE TRYBU GRY. Jest cel, i to, co możesz zrobić ze swoim sprzętem. Tyle.
Co do broni: musisz sam wybrać. Pograj i zdecyduj jak Ci jest po prostu wygodnie. Ja przykładowo na defensywę biorę M98 z większa lunetą (x8-x12) ponieważ nie musisz się przemieszczać, mniej więcej wiesz skąd wychodzą wrogowie i możesz pilnować takich przejść z większego dystansu. No i każdy pocisk robi dość dużą różnicę, gdy widzisz, że przeciwnik już uzbraja cel. Jako snajper masz możliwość najszybszego zdjęcia takiego delikwenta. Czy to poprzez headshot, czy jednym pociskiem z Barretta - nie ma to większego znaczenia. W każdym razie uzbrojenie MCOMa powoduje zawsze zamieszanie w szeregach obrońców.
Do szturmu natomiast zazwyczaj biorę SWD z samym chwytem i ewentualnie jakąś mała optyką (kolimatory czy jakaś luneta gdzie x4 to max). Od czasu do czasu zakładam tłumik na HC, choć nie wiem czy wiele mi to daje. Jego szybkostrzelność i 2 hity na fraga są całkiem fajne do szturmu. Oczywiście jeśli jesteś pewny swojej ręki, możesz brać M98 z jakimś kolimatorem. Ja jednak wolę mieć możliwość wykończenia 2-3 wrogów na raz. W końcu to szturm.