Teraz jest 26 lut 2025, 18:58

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 sty 2012, 15:00 
Zbanowany

Core 2 quad 2.4ghz na Arctic freezer 13
Win7 64Bit Ultimate
płyta MSI MSI-G31M3-F
Ram 2x2gb Kingstone 800mhz
HIS Radeon HD6770 1gb ddr5
i na koniec rodzynek wpaniały \"prezent\" od mojej Zasilacz Gembird 550W (jakaś sciema chyba)

wiec... co sie dzieje? otóż wymieniłem core2duo 2.8ghz na tego quada q6600 oraz chłodzenie. Nowy system , wszystko poinstalowane , update porobione na bieżąco. sterowniki do karty grafiki najnowsze. wszystko wydawałoby sie być ok.

odpalam BF3 . wysokie rozdziałki , detale ok , wszystko wygląda pięknie. godzina grania i zaczeły sie schody. Mam wrażenie że nakładają sie textury,czasem podłoże zaczeło znikać(dziwnie sie przekształcać) , stojąc na wzgórzu na mapce caspian nie wiedziałem gdzie jestem bo nagle teren zmienił sie nie do poznania. Czasem doczytywalo jakieś elementy otoczenia,czasem je troche okroiło , aż nieraz zrobiło sie wszystko gładkie jak tafla lodu. jakieś doczytywanie detali , raz są raz ich nie ma . ogólnie burdel niesamowity.

mierzone temperatury w HMW monitor , speed fanie i everescie.
wszystko w normie nawet w stresie , poza jedną
w HMW i speedfanie temp2 (podejrzewam że płyta głowna?) 60-70stopni
zaś Everest pokazuje te same temperatury przy podpisie :AUX co sugerowałoby grafike?w dodatku reszte temperatur zaniża o 10stopni co mnie troche skołowało?
Grafika po dotknięciu palcem nie jest strasznie ciepła, radiator na płycie też nie parzy. Dziwne bo jak wchodze do Biosu to pisze że temperatura płyty to max 30stopni w spoczynku.
Także zgłupiałem do reszty? czujniki wariują czy ja?
testy orthosem nic nie wykazały, zero błędów,zwiech , bluescreenów. Pamięci w porządku,grafika tez wydaje sie być ok...

nie wiem hmmm
jak sądzicie? Płyta głowna sie grzeje?coś w biosie mam pokopane? czy to może ten nieszczęsny zasilacz gembirda sprawia że wszystko zaczęlo wariować??

proszę o odpowiedzi
pozdrawiam

Ostatnio edytowano 10 sty 2012, 23:45 przez schranzerr, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 10 sty 2012, 15:18 

Podłącz jakąś inną zasiłkę i sprawdź jak chodzi. Mnie to wygląda na podręcznikowy przykład przegrzewania się GPU.
A teraz po jakimś czasie odpoczynku jesteś w stanie odpalić grę i mieć normalny obraz czy od razu się pierdzieli?

PS: Zmień nazwę tematu.

PostNapisane: 10 sty 2012, 15:42 
Zbanowany

Spróbuję po powrocie z pracy.Całkiem niedawno wysypał mi sie Chieftec 600W i teraz mam tego gembirda 500tke niby. Mam jeszcze gdzieś jakiegoś tracera 450W ale nie jestem pewien czy to dobry pomysł by odpalać komputer na tym. Tak jak pisałem wyżej. Problem zaczał występować po jakiejś godzinie,półtorej grania.

jesli to mogłoby być podpowiedzią to miałem wczoraj mały kłopot z montażem chłodzenia \"arctic cooler freezer13\" na s775.założyć założyłem,ale czy istnieje mozliwość że gdzieś radiator dobrze nie dociska i przez to temperatura skacze?? nie wiem czy dobrze rozumuję , bo przecież w testach i monitorując temperatury nic nie wskazuje na to że z Procesorem coś jest nie tak. Dodam że temperatura procesora nie przekracza 50stopniu w stresie. niecale 40, dokładnie 36-38max w spoczynku

czy to płyta głowna?zasiłka? hmm ;/

PostNapisane: 10 sty 2012, 16:05 

Tracer- broń boże nie idź tą drogą :shock:

Stawiam piwo na zasilacz. Przy pozostałych komponentach byłoby coś widać po temperaturach.(monitorowane oczywiście cały czas)
Bf to prawdziwy morderca - przegrzana tania „elektrownia” = mniej prądu, GPU najczęściej pierwszy zaczyna „niedojadać”.

PostNapisane: 10 sty 2012, 16:14 
Zbanowany

no niestety tak to jest jak sie samemu czegoś nie kupi czy tez nie dopyta. Moja kobieta chciała dobrze no i poszła do pierwszego lepszego komputerowego po zasilacz dla mnie jako prezent no i przyniosła tego \\\"ASA\\\".Jak poczytałem później zasiłka jest na popularnej \\\"czarnej liście\\\" to też podejrzewałem od początku ten \\\"wynalazek\\\".Obstawiam że 500W w tym zasilaczu to tylko i wyłącznie naklejka. Powiedz tu teraz kobiecie że spaprała sprawe ;))) może pójde do sklepu i oddam to gówno a dołoże i kupie coś innego,mam nadzieje że lepszego.

pytanie. Czy jesli ta zasiłka nie domaga,nie trzyma dobrze napięć to może mieć negatywny wpływ na działanie płyty głównej(jej temperatury?) czy to karty grafiki , co później sprawia że w grze mam tak jak mam ;/ ??
strasznie mnie skołowały te wyniki temperatur a dokładnie porównanie ich w różnych programach...
no i na chwile obecną zostane z Tracerem 450 i bede drżał o podzespoły ;/

PostNapisane: 10 sty 2012, 16:25 

schranzerr napisał(a):
Spróbuję po powrocie z pracy.Całkiem niedawno wysypał mi sie Chieftec 600W i teraz mam tego gembirda 500tke niby. Mam jeszcze gdzieś jakiegoś tracera 450W ale nie jestem pewien czy to dobry pomysł by odpalać komputer na tym.

Mówiąc inny miałem na myśli oczywiście taki, który do reszty nie usmaży Ci podzespołów.

schranzerr napisał(a):
Tak jak pisałem wyżej. Problem zaczał występować po jakiejś godzinie,półtorej grania.

Ale jak to wygląda w momencie kiedy po jakimś czasie odpalasz znów grę? Czy też najpierw godzinę normalnie, a później krzaczki, czy od razu robi się syf na ekranie?

Procka bym nie podejrzewał. Jak wszystko posadziłeś to jest ok. Dobrze by było gdybyś pożyczył/wykorzystał inny komputer z mocnym prockiem i dobrym zasilaczem. Można byłoby drogą eliminacji wywnioskować. Jeśli w innym pudle karta zachowa się tak samo to znaczy, że jest już usmażona. Jeśli nie, to podłączasz inny zasilacz itd.

PostNapisane: 10 sty 2012, 16:31 
Zbanowany

wyglądało to tak ,że wszystko zaczeło sie psuć z czasem. wyłączyłem BF3 i powiedzmy siadłem na neta sobie,poczytałem coś. Odpaliłem Bf3 i niby wszystko ok , mineły 3-4rundy i zaś zaczał robić się syf...

PostNapisane: 10 sty 2012, 16:39 

Przy tych z "black listy" to zawsze loteria
Pierwszy zwykle niedomaga największy "pożeracz prądu".

Wiem że można to przetrwać na "partyzanta" - u znajomego to bezwzględnie na godzinę grania 10 minut przerwy. Niestety po takich dłuższych akcjach można trwale uwalić MB (Chipset,PCI-e) lub GPU (sekcja zasilania, RAM). CPU jakoś lepiej to znoszą ale to żadne pocieszenie.

Dłuższe intensywne używanie takich "wynalazków" daje popalić również HDD, jak ogarniesz sytuację sprawdź go pod kątem BB.

Ostatnio edytowano 10 sty 2012, 16:43 przez Głos z krzaka, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 10 sty 2012, 16:41 

schranzerr napisał(a):
wyglądało to tak ,że wszystko zaczeło sie psuć z czasem. wyłączyłem BF3 i powiedzmy siadłem na neta sobie,poczytałem coś. Odpaliłem Bf3 i niby wszystko ok , mineły 3-4rundy i zaś zaczał robić się syf...

No to nie jest źle ;) Jak byś dał radę sprawdzić tą kartę w innym (w miarę dobrym) pudle to miałbyś pewność czy się nie przegrzewa. Skoro mówisz, że odczyty są różne to może czujniki nawaliły i tak naprawdę nie wiesz jakie są temperatury. Mimo wszystko stawiam moją znikomą reputację na zasilacz.

PostNapisane: 10 sty 2012, 17:00 
Zbanowany

Głos z krzaka \\\"pod kątem BB\\\" ?

niestety na chwile obecną nie mam możliwosci sprawdzenia tej karty w innym komputerze.jestem 350km od przyjaciół,znajomych itd ;/ wszyscy na śląsku a ja mieszkam w stolicy od pewnego czasu.ziomków tutaj jeszcze się nie dorobiłem ;)

PostNapisane: 10 sty 2012, 17:22 

No sry tak po staremu się napisało - Bad Blocks i innych uszkodzonych sektorów :D Na szybko możesz Victorią sprawdzić.

PostNapisane: 10 sty 2012, 17:31 
Zbanowany

dysk sprawdzany , obciążany dość często ... nic niepokojącego w wynikach mi nie wychodziło.
Karta graficzna kupiona jakieś 2miesiące temu nówka w sklepie.Przed przesiadką na tego q6600 grałem na C2D e7400 z delikatnym OC na 3.20ghz.Nawet na tym tracerze 450W przy takim configu nie było żadnych problemów. Gra chodziła płynnie na Low przy 1024x768 do 1280x1024 /cały czas 60-75fps . Z grafiką nie było najmniejszych problemów.Temp w normie ,zarówno proc,płyta itd. teraz jaja na tym Gembirdzie.

PostNapisane: 10 sty 2012, 17:52 

A robiłeś update biosu i reinstal windy, którego o ile pamiętam robić nie chciałeś?

PostNapisane: 10 sty 2012, 18:00 
Zbanowany

windows przeinstalowany , bios również po aktualizacji ...

PostNapisane: 10 sty 2012, 18:24 

Pozostaje wrócić do punktu wyjścia czyli do brrr... Tracera. Były by jaja gdyby okazał się bardziej wydajny.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2