Teraz jest 27 lis 2024, 04:45

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 lut 2012, 01:01 

Od prawie poczatku przygody z BF3, czyli od nowego roku zmagam sie z nastepujacym problemem na ktorego nie potrafie znalezc recepty.
Z jakichs powodow czesto spada mi wydajnosc (tj plynnosc gry) w multiplayerze.

Posiadam laptopa ASUS z serii Republic of Gamers model G73Jh (niedawno upgrade do 8GB RAM ale to bez zwiazku jest), karta video to Ati Radeon 5870 z 1 GB ram,sflashowany bios karty graficznej to jedna z pierwszych rzeczy jaka zrobilem by moc w ogole odpalic gre (to z koleji "feature" a tym modelu). Windows 7 64 bit, DX 11.
Problem dotyczy tylko gry w trybie multi. Kampania chodzi plynnie przy takich samych ustawieniach detali, nie mam najmniejszych zastrzezen co do jakosci i plynnosci. Podobnie inne gry w ktore aktualnie czasem gram: Starcraft 2, Fallout New Vegas, Company of Heores: przy zadnej z nich nie doswiadczylem czegos takiego. Tak wiec czasem gra wystartuje poprawnie i plynnosc jest OK jak w kampanii a czasem uruchamia sie i gra haczy. Mam jakies max 10 FPS, czasem mniej, dziwne problemy z grafika jak wiszace kamienie, obraz sie rozmywa przy obrocie, postaci potrafia zniknac na ulamki sekund i pojawic sie kawalek dalej. Do tego znikaja niektore dzwieki lub slysze je z opoznieniem.

No wiec jakosc grafiki sama gra ustawia ogolnie na high, obnizanie nawet low nie rozwiazuje problemu. Jedyne co pomaga to restart komputera. Czasem gra dziala poprawnie przez dluzszy czas a czasem np po jednej rundzie i wczytaniu nowej mapy problem sie pojawia i juz nie znika. Czasem nawet restart nie pomaga. Hardware monitor nie pokazuje zbyt wysokich temperatur wewnatrz komputera. Nie mam problemow z systemem typu twardy zwis. Sterowniki juz rozne probowalem, od najnowszych do tych z polowy zeszlego roku. Jak dotad nie mam zadnej hipotezy po za jakims hardwareowym problemem z karta graficzna albo bugiem w BF3.

Spotkal sie ktos z podobnymi objawami albo ma pomysl czego moze dotyczyc problem? Moze jest jakas komenda konsolowa ktora grafike przeladowuje?

PostNapisane: 9 lut 2012, 02:19 

Ja mam coś podobnego (z tą różnicą, że na desktopie). Gdy odpalę multi na high to wszystko jest cacy. Zmieniam na ultra i nadal jest cacy. Mogę grać bez przerwy przez 5 godzin bez najmniejszej ścinki. Drugiego dnia również odpalam i też jest płynnie. Ale za którymś razem z kolei (może 3, może 4) gra zaczyna się ścinać i nie pomagają żadne zmiany w grafice (nawet na low) ani resetowanie gry. Jedyne wyjście to ustawić high i zresetować kompa. Na ustawieniach high nie mam takich przypadłości więc po prostu na takich gram. Sprawdzałem temperatury, stabilność i wygląda na to, że zarówno karta jak i procesor są sprawne. Nic na to nie poradzę, taka gra. Może w Twoim przypadku jest podobnie. Opisz dokładniej czy to występuje losowo czy w jakichś określonych warunkach kiedy odpalasz grę? Poza tym nie porównuj singla do multi. Multi wymaga znacznie więcej od sprzętu niż single.

PostNapisane: 9 lut 2012, 10:33 

ja mam identyczny problem kupiłem kilka dni temu grafe 560ti top wcześniej grałem na gtx 260 też jest dzień że jest Dobrze 100 % wina gry ale co nie którzy twierdzą inaczej że zaśmiecony komp lub zasilacz dziwne że na świeżo postawionym systemie też tak jest.

PostNapisane: 9 lut 2012, 10:41 
Moderator forum

Po prostu karty graficzne z serii GTX 5XX kiepska radzą sobie na obecnych sterownikach z grą . I DICE dało d... i trochę winy jest Nvidii.
Na tych samych sterownikach, karty Nvidii GTX 260 czy 460 pracują idealnie a 560 już nie tak bardzo ...

PostNapisane: 11 lut 2012, 23:10 

Mam identyczny problem, próbowałem chyba wszystkiego. Od różnych configów, przez chyba 5 wersji sterowników graficznych aż do zmieniania taktowania karty graficznej. To była tylko strata czasu. Gra nadal na singlu śmiga na ult. bez żadnych problemów, w multi na high mam około 40 fpsów a potem ta strata wydajności na kilka sek, utrata niektórych dźwięków i wszystko wraca do porządku.

Mój notebook:
CPU: i5-2340m
VGA: NVIDIA GT555M/ 2GB DDR3
RAM: 8GB na pokładzie ale wykorzystuje tylko 4.
SYSTEM: Winda 7 32bitowa

PostNapisane: 11 lut 2012, 23:26 
Moderator forum

@DamianekPawianek

Zmień Windows na 64 bit, instalujesz na tym samym kluczu co obecna wersja.

PostNapisane: 21 lut 2012, 01:52 

Systemu jednak nie zmieniłem, za dużo danych do przenoszenia, programów do reinstalowania. Ale zainstalowałem program ThrottleStop i o dziwo działa, wszystko płynnie, bez tych okresowych zamuł. Polecam.

PostNapisane: 21 lut 2012, 02:08 

Było trzeba od razu pisać, że masz msi ge620dx. Wgraj najnowszy BIOS, podobno eliminuje problem throttlingu

PostNapisane: 21 lut 2012, 13:23 

Dysk i "swiezy system" - ostatnio zrobilem defragmentacje dysku gdzie mam BF3, Steama,itp trwalo to 1 dzien bo dysk byl prawie 2gb i czuc ze mapy sie szybciej wczytuja, a pamietam gdy kupilem BFa to rowniz mialem swiezy system, gra ladowala sie duzo szybciej niz pozniej.

PostNapisane: 21 lut 2012, 21:17 

a może chodzi o lagi? tak czy inaczej wpływ moze miec antywirus, niepofragmentowany dysk oraz ciagla praca narzedzia systemowego o nazwie przywracanie systemu

Strefa czasowa: UTC + 2