Teraz jest 26 lut 2025, 17:12

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 lut 2012, 15:02 

Ja też mam problem z zacinaniem. Gram góra 25 min. i w miejscu zatrzymuje się ekran (chyba, że gram w Team DM to nie wiem czemu wszystko jest dobrze). Zawsze klikam kombinacje Ctrl+Alt+Delete ale zaczyna mnie to powoli denerwować :twisted: Nie wiem w czym problem ale myślę, że z kartą graficzna (GT 220) choć całego kompa razem z kartą mam od końca stycznia tego roku. Wiecie co moge zrobić?

PostNapisane: 22 lut 2012, 15:36 

Zamiast męczyć się z wyłączaniem wszystkich zbędnych procesów bla bla bla za każdym razem proponuję Game Boostera.

http://www.programosy.pl/program,game-booster.html

Prosty program, który wyłącza wszystko co zbędne i co mu ustawimy dla każdej aplikacji/gry. Raz ustawiony dobrze przy odpalaniu BFa czy czegoś innego zamyka wszystkie niepotrzebne procesy jak windows update itd. Jeśli taka nasza wola może na czas grania wyłączyć explorera windowsa, ponad to czyści wszystko z pamięci podręcznej co jak wiemy potrzebne jest do płynnego grania bo to właśnie tam wczytywana jest np mapa, na której walczymy.

Polecam wszystkim, którzy nie upadli całkiem na głowę i bez większej wiedzy wolą nie mieszać w biosie lub innym mniej przyjaznym środowisku dla laika...

Aha wszyscy jak piszecie jaki macie sprzęt to nałogowo walicie jaki procek, grafika i ile ramu. Nauczcie się że tak samo ważna i o wiele więcej problemów może stworzyć karta odpowiedzialna u Was za DŹWIĘK! A 60-80% ludzi mających problem z BFem typu crash, zacinanie posiada tak jak ja zintegrowanego REALTEKA, którego muszę przełączyć na coś innego na czas grania albo się zawieszę.

PostNapisane: 23 lut 2012, 04:09 

19Maestro96 mozliwe ze DM jest ciut mniej wymagajacy bo nie wystepuja tam pojazdy zdaje sie :)

Rutford ale ja tez mam karte dzwiekowa realteka i wylaczenie w BF trybu rozszerzonego stereo oraz ustawienie systemu dzwieku na hi-fi rozwiazuje problemy ze zwiecha - przynajmniej u mnie .. nic nie musze na zadne inne urzadzenie przelaczac

PostNapisane: 23 lut 2012, 10:45 

A wiecie może czemu jak chce grać w CO-OP i już załadowała mi się mapa to ja się nie moge ruszyć?

PostNapisane: 23 lut 2012, 13:33 

@silenter

Dzięki sprawdziłem. Niestety nie pomogło. Może sterowniki...

PostNapisane: 25 lut 2012, 21:34 

silenter napisał(a):
Witam

Ja się podłączę do tematu. Mam podobny problem tzn. gra sie zacina (zarowno w trybie kampanii jak i mp ) w taki sposób, że co trochę następuje zatrzymanie ruchu na sek rusza dalej i ponownie za chwilę przycina a ponad to po jakimś czasie następuje zupełne zawieszenie obrazu (bez żadnych komunikatów o błędach bez wyrzucania do windowsa). Dzieje się tak bez względu na zmianę ustawień graficznych zarówno w temacie jakości grafiki jak i jej rozdzielczości.

Sprzęt to Lenovo y570
procesor i7 2670M (2,2GHz )
RAM 4GB
grafika GF GT 555M (ta okrojona 96 Shadersów) 1024MB VRAM
dysk 5400 obr/min

Tak wiem ze nie jest to konfiguracja dedykowana to tej gry ale .... widziałem filmy na których na podobnym sprzęcie chodziła może nie tyle płynnie co .. grywalnie. U mnie tak nie jest. I zastanawiam sie gdzie szukać przyczyny prosząc jednocześnie o jakąś podpowiedź. Nie oczekuję cudu nie ukrywam jednak że spodziewałęm się że powinno byc ciut lepiej
:)

Aha tak żeby wykluczyć to co się da od razu.
Windows 7 HP 64 bit - dostarczony z laptopem (oryginał)
BF 3 (oryginał)
uruchamiam go przez menu kontekstowe z wybraniem dedykowanej grafiki
dysk nie jest zaśmiecony bo nie zdążył jeszcze :)

mam taki sam sprzęt, mi pomogła zmiana sterownika,jednakże w tej chwili znów mam zwiechy, procesor sie grzeje, i co z tym schematem zasilania na 85% bo nie kapuję jak to mam zrobić :roll:

PostNapisane: 26 lut 2012, 13:56 

na akumulatorze gra chodzi bez zarzutu, jak tylko podłącze do zasilania gra się tnie, silenter co z tym zasilaniem

PostNapisane: 28 lut 2012, 16:44 

chyba dla każdego jest inne rozwiązanie :) ale problem tkwi w niezgodności.

W moim przypadku zacinanie się skończyło gdy wykonałem znalezioną na forach operację:

1. w windowsie przejść do menu Start.

Akcesoria/wiersz polecenia i kliknij prawy przycisk myszy.
wybierz opcję "Uruchom jako administrator"

2. W wierszu wpisz to dokładnie: bcdedit/set increaseuserva 2500

Enter.

3. Uruchom ponownie komputer !!!

może komuś też pomoże :)

PostNapisane: 1 mar 2012, 21:35 

DRASTUS napisał(a):
na akumulatorze gra chodzi bez zarzutu, jak tylko podłącze do zasilania gra się tnie, silenter co z tym zasilaniem

To na bank masz to co u mnie bylo czyli ze schemat energooszczedny (na baterii) obniza intensywnosc pracy procka i ten sie nie przegrzewa a jak wlaczysz zasilania wlacza ci sie schemat wysokiej wydajnosci i procek sie grzeje jak mala grzalka

Zaraz sprobuje czegos poszukac i wkleic linka zeby sie za mocno nie rozpisywac

Ok juz mam. Ja sie oparlem na materialach tych 2 kolesi i wykonalem i to co zrobil jeden i to co zrobil drugi. Material jest niestety po nagielsku ale mysle ze przez analogie dacie rade.

http://www.youtube.com/watch?v=8JHBHaAk ... re=related

tu najwazniejsze jest to ustawienie "maximum processor state" i to co gosc ma ustawione za na podlaczonym ma 85% wydajnosci

Po polsku to odpowiednio jest w "zarzadzanie energia procesora " i "maksymalny stan procesora"

W tym drugim filmie facet jeszcze zmienia ustawienia w oprogramowaniu Lenovo obslugujacym zasilanie i z tego najwazniejsze jest chyba to co robi na koncu czyli zdjecie zaznaczen na tych 2 kwadratach czyli wylaczenie tych opcji

http://www.youtube.com/watch?v=0ktiRfUSAgM

U mnie te zabiegi dopiely swego (oczywiscie zakladam ze zrobiliscie juz aktualizacje sterownikow nvidii do najnowszych)

Acha jeszcze jedno pamietajcie zeby ustawic zarzadzanie temperatura na efektywne rozpraszanie ciepla (robi sie to tym przyciskiem z ksiezycem kolo prawego glosnika)

PostNapisane: 2 mar 2012, 13:16 

silenter dzieki wielkie pomoglo i to bardzo.. :))) odrazu lepiej smiga bf3... ale pamietajcie podstawa to sterowniki najnowsze bo te co mamcie wgrane przez lenovo do pupy sa.. :)

PostNapisane: 2 mar 2012, 15:29 

_rzerzooocha_ napisał(a):
chyba dla każdego jest inne rozwiązanie :) ale problem tkwi w niezgodności.

W moim przypadku zacinanie się skończyło gdy wykonałem znalezioną na forach operację:

1. w windowsie przejść do menu Start.

Akcesoria/wiersz polecenia i kliknij prawy przycisk myszy.
wybierz opcję "Uruchom jako administrator"

2. W wierszu wpisz to dokładnie: bcdedit/set increaseuserva 2500

Enter.

3. Uruchom ponownie komputer !!!

może komuś też pomoże :)

Hmmm moze tylo z tego co widze to jest troche rosyjska ruletka bo podobno tego polecenia bcdedit/set increaseuserva uzywa sie na tak zwane wlasne ryzyko i albo masz fart i ci dziala wszystko dalej i jest ok albo masz niefart i wtapiasz na maxa :) To podobno zmienia proporcje podzialu partycji dla systemu i programow a niektore sterowniki podobno zamiast sprawdzac ile pamieci maja przydzielonej zakladaja ze wlasnie jest standardowo i wtedy zaqczynaja sie klopoty.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 2