Teraz jest 27 lis 2024, 04:24

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 mar 2012, 18:32 

defragmentacji już próbowałem ale nic nie pomogło ;/

Ati Tray Tools i regedit, także nic nie dało

Ja normalnie nie mam zielonego pojęcia jakim cudem ale pomogała jedna prosta czynność...
...wystarczy zmienić battleloga na polski o.O

PostNapisane: 9 kwi 2012, 22:05 

@kamilfranke

Wypróbowałem opcji z atitray i niestety nic. Rejestrem nie chce się bawić, bo później to różnie bywa.
No rozbraja mnie to że mapy z b2k się normalnie czyt szybko wczytują, a z podstawki nie ;f

@eadrian93

Ja mam polskiego battleloga od początku tak więc u mnie to odpada.

PostNapisane: 14 kwi 2012, 00:17 
Spamer!

XdtgS napisał(a):
@kamilfranke

Wypróbowałem opcji z atitray i niestety nic. Rejestrem nie chce się bawić, bo później to różnie bywa.
No rozbraja mnie to że mapy z b2k się normalnie czyt szybko wczytują, a z podstawki nie ;f

@eadrian93

Ja mam polskiego battleloga od początku tak więc u mnie to odpada.

Spróbuj z rejestrem, możesz stracić i wiele i zyskać :) Masz taki sam język w Battlelogu co w Windowsie ?

#5000. post i "spamer!" :lol: |czekałem od początku(:
kliknij i zarejestruj się -15% opłat transak. na najlepszej giełdzie kryptowalut

PostNapisane: 14 kwi 2012, 05:09 

backbone napisał(a):
System nie zasyfiony?

A druga sprawa to ramu za mało, miałem do wczoraj 4GB - wczytywało się długo - im dłużej grałem, tym dłużej mi się mapki wczytywały. Po zmianie mobo i włożeniu 16gb ramu mapy wczytują się jeszcze szybciej. Dysk SSD także może pomóc.

To nie wina ramu.Mam 4 giga i na wczytanie mapki czekam kilka chwil.Ja już jestem pod flagą i dopiero co reszta moich znajomych się pojawia.Koleś ma aż 8 i czeka,nie zawsze ale ja wchodzę szybciej.Stawiam raczej na wolny dysk.Pierwsze wczytanie,zaraz po odpaleniu gry trochę trwa,potem jest już normalnie.Tak że,osobiście uważam że to nie jest wina ramu.Prędzej śmieci w systemie,wolnego dysku i wolnego łącza.

PostNapisane: 14 kwi 2012, 21:58 

Może pamięci na starszym Gf były szybsze?

Ze swojego doświadczenia powiem że gdy miałem 4GB to też to bardzo długo trwało. HDD mam dość leciwy. Wymieniłem na 8GB ram i pierwsza mapka wczytuje się nieco szybciej niż kiedyś, natomiast każda następna sporo szybciej.

PostNapisane: 14 kwi 2012, 22:58 

Witam
Zaobserwowałem w grze że jeżeli jest server na którym cały czas jest 1 i ta sama mapa, to pierwszy raz to u mnie ok minuta ładowania.
Kolejny ?ok 15 sekund.
Jednak podczas monitorowania ramu itp. zobaczyłem że to powoli zrzera coraz wiecej ramu aż gra zajmie ok 1,5-2gb ramu.
Tak wiec mogę twierdzic iż pierwsze właczenie gry jest to załadowanie całego silniku gry oraz mapy, następna runda na tej samej mapie to juz nie jest wczytywanie mapy ani nic dlatego dlaczego ładowanie do 2 rundy zajmuje mniej czasu.

Nie mozliwe żeby ram był zbyt wolny żeby wczytać tą ilość danych. Ram chociazby DDR1 wystarczyłby by załadowac gre w ok 30sekund.
Popieram fakt iż zmiana dysku na SSD przyspieszy gre pytanie kto wywali ok 1000zł aby kupic dysk ok 256gb żeby szybciej sie mu mapa załadowala, po czym okaze sie że za rok ten sam dysk koszuje połowe swojej ceny.
W takim razie mogę stwierdzić iż kupno ramu nieprzyspieszy ładowania sie bf3 za bardzo. Tak samo kupno dysku SSD ale wiadomo ktoś ma za dużo pieniędzy to czemu nie. Czy to wina radeonów że sie to tak długo łąduje nie wiem . Po którymś tam updacie u kolegi na nVidi gra laduje sie prawie tak samo jak u mnie (ok. 1 minuta).

Tak defragmętacja dysku może pomóc. Jednak Format to już raczej głupota.

To tylko moje opinie może błedne może nie.

Pozdrawiam

PostNapisane: 14 kwi 2012, 23:23 

Xaero napisał(a):
Popieram fakt iż zmiana dysku na SSD przyspieszy gre pytanie kto wywali ok 1000zł aby kupic dysk ok 256gb żeby szybciej sie mu mapa załadowala, po czym okaze sie że za rok ten sam dysk koszuje połowe swojej ceny.

Powiedz teraz że inaczej jest w przypadku innych rzeczy, to logiczne że gdy wychodzi następca, poprzednik traci na wartości.
Tak samo jak po premierze GTX680 ceny GTX580 gwałtownie spadają, chociaż to że 580 nie będzie już produkowany też na to wpływa, trza się pozbyć nadwyżek z magazynów.

PostNapisane: 18 kwi 2012, 16:47 

Xaero napisał(a):
Tak wiec mogę twierdzic iż pierwsze właczenie gry jest to załadowanie całego silniku gry oraz mapy, następna runda na tej samej mapie to juz nie jest wczytywanie mapy ani nic dlatego dlaczego ładowanie do 2 rundy zajmuje mniej czasu.

To dlaczego mapy z B2K laduja sie w 5-10 sec nawet po pierwszym wlaczeniu?

PostNapisane: 28 kwi 2012, 16:16 

eadrian93 napisał(a):
Xaero napisał(a):

To dlaczego mapy z B2K laduja sie w 5-10 sec nawet po pierwszym wlaczeniu?

Nie wiem. Ostatnio troche grałem na b2k i ladowanie zajmowalo max 15sekund. Nie wiem. To są tylko moje przypuszczenia. Ja gry nie robiłem.
Skieruj swoje pytanie do EA :)

PostNapisane: 29 kwi 2012, 18:54 

SSD pomaga bardzo. Ja ostatnio kupiłem Corsair Force 3 60GB SATAIII za 320zł - mieści się cały system, bf3+btk i zostaje na dysku 19gb.
Ładowanie dużych map trwa kilka sekund.

PostNapisane: 6 maja 2012, 10:15 

Nie wiem, czy to pomoże wszystkim.

Wybierasz START a następnie Dokumenty. Otwiera się folder "Biblioteka Dokumenty". Lokalizacja C:\Users\....\Documents.
W tym folderze jest folder Battlefield 3 z folderem Screenshots i settings. W settings są pliki konfiguracyjne, które powodują, że mapy niechcą się wczytać lub wczytują się bardzo długo.
Usuwamy cały folder Battlefield 3.
Podczas uruchomienia programu gra ponownie utworzy folder wraz z jego zawartością.

Pozdrawiam
Pathfinder

PostNapisane: 6 maja 2012, 10:20 

Ja rozumiem że to jak DICE zrobiło BF3 i jak on sam "działa" to specyficzna sprawa, ale jakim cudem przywracanie ustawień domyślnych w jakikolwiek sposób wpływa na prędkość ładowania map?
Może to jest po prostu efekt placebo?

PostNapisane: 6 maja 2012, 11:55 
Spamer!

W BF2 tak było, że trzeba było usunąc shadery w moich dokumentach (win xp) aby mapy się wczytywały dobrze i nie wysypywały (: Czyli BF3 ma coś więcej wspólnego z BF2 prócz tej 1 rzeczy -> root/Patch4_30.Mar/From gamefiles/FromBF2/Objects/staticobjects/_middle-east/city/city_objects/pedestrian_railing_6m :)

#5000. post i "spamer!" :lol: |czekałem od początku(:
kliknij i zarejestruj się -15% opłat transak. na najlepszej giełdzie kryptowalut

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 2