Teraz jest 28 lis 2024, 20:38

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 maja 2012, 00:59 

Witam.
Szczerze to nawet nie wiem od czego zacząć, ponieważ jest tego sporo no ale spróbujemy. To tak, może na początek napiszę parametry mojego sprzętu:
Proc: Intel Core 2Quad 2,33 GHz
Grafika: ATI Radeon HD4850
RAM: 4 GB
Win: 7 64-bit
Zasilacz: Logic 500W (razem z obudową)
To chyba najważniejsze, jeśli będzie potrzebne coś jeszcze to dopiszę.
Ok, a więc precyzując. Mam cholernie dziwne spadki Fps'ów w Battlefieldzie. Najdziwniejsze jest to, że zależą one od mapy i od strony w którą popatrzę. Dajmy na to "Przeprawa nad Sekwaną". Gra jest praktycznie nie możliwa. Kiedy jestem przy tej rzece i mostach gra jest praktycznie nie możliwa. FPS'y schodzą do jakichś 10. Już na takim Caspianie gra działa duuużo lepiej, nie zależnie od miejsca w którym się znajduje. To samo tyczy się np. Damavendu. Na początku myślałem, że to wina sprzętu, chociaż patrząc po wymaganiach na pudełku to gra powinna śmigać na średnich. Ale mój znajomy ma komputer podobny do mojego, tyle, że u niego karta jest trochę gorsza (GeForce 9800 GT) ale za to lepszy procek (Core 2Quad 2,66 GHz) i u niego nie ma takiego czegoś. Do tego kiedy gram w trybie Co-Op lub Singleplayer gra chodzi super. Średnie, a nawet wysokie. Zauważyłem też, że FPS'y zależą od ilości graczy. Myślicie, że może to być wina internetu ? Moje łącze to 4Mb's (download) i 512 kb's(upload). Dobra, teraz trochę inna historia. Miałem przez jakiś czas dużo lepszy komputer bo:
Proc: Intel Core i7 3,4 GHz
Grafika: GTX 560Ti 1GB
RAM: 8 GB
i było DOKŁADNIE to samo. Oczywiście nie było to aż tak zauważalne ale na Ultra pograć się nie dało, a wydaje mi się, ze na takim sprzęcie powinien śmigać. Jakoś uchodziło grać na wysokich.

Jak myślicie. Co może być przyczyną ?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszystkie rady

PostNapisane: 11 maja 2012, 08:32 
Moderator forum

Zasilacz, który zbyt stabilnie nie podaje prądu nie wspominając już o tym że może go dawać o wiele za mało.

PostNapisane: 12 maja 2012, 14:35 

A w ogóle mogę wymienić zasilacz który był od razu z obudową ? I czy możesz mi polecić jakiś wg. Ciebie dobry zasilacz ?
Pozdrawiam.

PostNapisane: 12 maja 2012, 14:39 

Jak możesz go odkręcić to i możesz go wymienić, zobacz więc jak to wygląda u Ciebie :)
A tu masz listę marek dobrych i złych zasilaczy: http://forum.dobreprogramy.pl/zasilacze ... 67392.html
Sam preferuję Ocz, niezawodne i stosunkowo niedrogie.

PostNapisane: 12 maja 2012, 15:21 

A czy jesteście w 100% pewni, że to wina tego nieszczęsnego zasilacza ? Nie chciałbym kupić czegoś na darmo :)

PostNapisane: 12 maja 2012, 15:23 
Moderator forum

Pamiętaj, kupno porządnego zasilacza to inwestycja na lata a ten który masz, firmy Logic, potrafi usmażyć pół komputera :(

Wyczyść i odkurz wszystkie wiatraczki i radiatory w komputerze. Pamiętaj by sprzątać w kompie odłączanym od prądu :)

PostNapisane: 12 maja 2012, 15:28 

Ok, zasilacz da się odkręcić :) To dzięki Wam bardzo. Przy najbliższej okazji wpadnę do sklepu komputerowego i zobaczę co zaproponują.
Jeśli się nie poprawi to odkopię ten temat :]
Pozdrawiam i dziękuję serdecznie.

PostNapisane: 14 maja 2012, 19:13 

Masz za mało ramu, ewentualnie wolny dysk. Ja miałem spadki płynności na 4GB Ramu. Wymieniłem ram na 2x4GB i problem spadków płynności a także freezów 5-10 sekundowych nagle zniknął. Gdy miałem 4GB zużycie pamięci podczas grania dochodziło nawet do 3,9GB, po wymianie zużycie dochodzi nawet do 5,6GB.
PS: Ale zasilacz swoją drogą, na pewno jest do wymiany.

PostNapisane: 16 maja 2012, 20:51 

A powiedzcie mi jeszcze czy bierzecie pod uwagę to, że Single Player chodzi super a Multi już nie ?

PostNapisane: 16 maja 2012, 21:06 

SHarK242 napisał(a):
A powiedzcie mi jeszcze czy bierzecie pod uwagę to, że Single Player chodzi super a Multi już nie ?

Tak, bo SP by na tosterze ruszył.

Strefa czasowa: UTC + 2