Witam wszystkich!
Przepraszam, ale muszę w końcu spytać. Wiele godzin już spędziłem w tym forum (i w innych też), przeglądałem różne testy, oferty, aukcje i już sam nie wiem... Chodzi o to, że mam już dość stary komputer pc (athlon 64 x2 @2,1ghz, płyta asus socket AM2, 2,5MB DDR2, grafika geforce GT220 1MB), a lubię sobie zagrać w różne serie BF (a kto nie lubi - ostatnio BF2:BC, multi płynnie chodzi na minimalnych ustawieniach), dlatego chciałbym zrobić upgrade hardware'u, małymi krokami, żeby się nie szarpnąć na raz (bo się żona dowie
).
Dlatego wpadłem na pomysł, żeby wymienić najpierw procek +płytę +DDR3. I tu właśnie mam dylemat, bo nie mam nieskończonej ilości kasy na to, chciałbym się zmieścić w 500-600zł za taki zestaw (tak, wiem, to trudne będzie...). I teraz już sam nie wiem, czy brać AMD, czy Intela? Czytałem tu dużo postów, że Intele są bardziej wydajne niż AMD, ale wątpię, żebym kupił w tej cenie coś sensownego - myślałem nad Q6600 @2,4ghz, ale do tego procka są raczej starsze płyty z DDR2, a nie DDR3... Albo się mylę?
A może jakiś Phenom 945 x4 @3 ghz z płytą MSI i 4GB DDR3 brać? to chyba wyjdzie lekko ponad 600zł?
Chyba, że ktoś ma jakiś inny pomysł, który byłby sensowny w tej cenie?
Zasilacz ma 350W, firmy nie znam niestety. Grafikę chcę kupić w następnej kolejności. A w BF3 chciałbym na multi pocinać, wystarczy, żeby chodził płynnie na minimalnych ustawieniach i rozdzielczości.
Za wszelkie pomysły i rady dziękuję
PS. A może celować w jakiegoś Athlona x4 640 4x3ghz??? już sam nie wiem...