Pontas napisał(a):
Dla mnie zaś pisanie ze "wnerwiaja mnie cwaniaczki z allegro".Jest czystą bzdurą i zaklamaniem ponieważ osoby które sprzedają swoje przedmioty opisują aukcje co do każdego pod punktu.
Tia, widziałem gościa, który w swoich aukcjach pisał w opisach "Towar wysyłam w ciągu 2 lat od daty zaksięgowania pieniędzy na koncie"
Jak tego inaczej nie nazwać jak cwaniactwem? Wiem! Dosadniej by trzeba...
Pontas napisał(a):
Sprzedający np firma xyz opisuje że jest to rosyjska wersja gry. Zarazem sprzedający jeśli sprzeda nielegalne kopie lub zostanie ta gra zbanowana sprzedający oddaje pieniądze wraz z zawartością konta.
Rosyjskie wersje gier są na unijnym rynku nielegalne! Do czego Ty namawiasz? Poza tym co z tego, że wymieni? Za każdym razem i tak dostajesz ten sam trefny towar. Czasami, co gorsza, niewiadomego pochodzenia bo może być pośrednio bądź bezpośrednio kradziony. Paserstwo uważasz za słuszne bo w sklepach są za wysokie marże?
Pontas napisał(a):
Pisząc że jednym źródłem kupna w sklepach typu EMPiK to manipulacja i sprzedaż po wysokich marżach jakie sobie sklepy życzą. Niestety manipulacja poprzez zastaraszanie jest czynna rzeczą w polskim państwie i uzyskanie dodatkowych pieniędzy na frajerach którzy wydadzą wszystko za jedną rzecz np grę.
W marketach można kupić gry taniej nawet w dniu premiery, swojego BF3 kupiłem za 89 czy 99 zł, mam legalny w Polsce oryginał i bana po kilkuset godzinach gry obawiać się nie muszę. A w razie problemów z kontem mogę się zwrócić do pomocy technicznej EA (wiem, że dupnej ale przynajmniej mam taką możliwość bo mam dowód legalnego zakupu gry). Nawet gdyby ktoś mi konto przejął, szybko bym je odzyskał (były tu na Forum już takie przypadki).
Cyt. pierwszego akapitu z Wiki: "Manipulacja (łac. manipulatio - manewr, fortel, podstęp) – w psychologii oraz socjologii to celowo inspirowana interakcja społeczna mająca na celu oszukanie osoby lub grupy ludzi, aby skłonić je do działania sprzecznego z ich dobrem, interesem. Zazwyczaj osoba lub grupa ludzi poddana manipulacji nie jest świadoma środków, przy użyciu których wywierany jest wpływ. Autor manipulacji dąży zwykle do osiągnięcia korzyści osobistych, ekonomicznych lub politycznych kosztem poddawanych niej osób."
Wypisz, wymaluj idealnie pasujący opis do sytuacji
Właśnie namawianie ludzi do kupna gier u tych wszystkich cwaniaczków jest manipulacją bo każdy kupujący z niewiedzy działa na szkodę własną i rynku gier w Polsce, na którego rozwoju powinno nam wszystkim zależeć.