Dusty [PL] napisał(a):
Ja Ci odpowiem, nie trudź się. System zamknięty to taki jak np. w Sony Play Station 3, Xbox. Tu nie chodzi o udostępnienie kodu źródłowego. Windows do tej pory różnił się od ww. Była masa oprogramowania utworzona przez niezależne firmy na niezależnych kompilatorach. Mogło tak być bo M$ udostępnił opisy bibliotek systemowych (min. DirectX). Jeśli M$ zamknie system, to tylko na kompilatorze od M$, wg licencjonowanej dokumentacji M$ będzie tworzone oprogramowanie. Odbije się to na nas, końcowych użytkownikach, bo zgadnij kto na samym końcu zapłaci za licencje jakie będzie musiał nabyć producent od M$?
Rozumiem że STEAM jest otwarty ?? Czy ty wiesz jakie bzdury piszesz ?? Pokaż mi różnicę jak się pisze gry/programy pod Windows 7 a jak pod Windows 8. Nie potrafisz ??
Powiedz mi jakich kompilatorów ci brakuje by pisać dla Windows bo odnosze wrażenie że sam nie wiesz co piszesz. Proszę podaj konkretne przykłady. Ja ci jasno napisałem dlaczego Newell płacze i się użala innym bo coraz bliżej końca jego eldorado. Tak samo płakał jak się pojawił Origin.
Co do ciebie, przemyśl czasem zanim zaczniesz stukać w klawiaturę bo dawno takich bredni nie czytałem. Certyfikacji wymagaja tylko aplikacje umieszczane w sklepie MS. Te klasyczne jak np. Origin czy gry od EA instalowane na klasycznym pulpicie tego nie wymagają.
Przy czym certyfikacja to tylko dopuszczenie do sklepu. Oprogramowanie piszesz całkowicie dowolnym języku.
Dusty [PL] napisał(a):
To, że EA nie krytykuje publicznie zapędów M$ nie oznacza, że nie widzi zagrożenia. Nie wyciągaj pochopnych wniosków.
A kto tu wyciąga pochopne wnioski ?? Raczej ty ...
Dusty [PL] napisał(a):
Czyli mówiąc inaczej, jak tak dalej pójdzie to zaczniemy coraz częściej grywać na platformie linuxowej. I dobrze!
I ja temu przyklasnę, jako drugi system używam openSUSE.
Dusty [PL] napisał(a):
Moja troska nie dotyczy ew. utraconych wpływów od producentów gier. Moja troska dotyczy mnie samego i moich pieniędzy wydawanych na oprogramowanie. Jeśli M$ zrealizuje to co planuje zrealizować to ceny gier wzrosną, znikną tytuły od małych firm, zniknie konkurencja (zostaną bogaci giganci), spadnie z czasem i sama jakość gier. Żaden monopol nie jest dobry.
Ale ten monopol istnieje od lat. Dopiero teraz to zauważyłeś ?? Na ilu platformach mogłeś pograć w BF 2 czy BF 2142 ?? Jakość gier i tak spada ponizej poziomu żałosnego, jeśli jeszcze tego nie zauważyłes.
Jakoś konkurencja tez nie wygineła a wręcz rozkwita a problem nie tkwi w wydawcach a sposobie dystrybucji. I o to płacze szef Steama. I dlatego myśli o STEAMie na Linuksa bo szuka nowych rynków bo ten z Windows może sie szybko skurczyć