Teraz jest 21 kwi 2025, 22:52

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 23 sty 2004, 15:17 

dobra wiecej moich 8buitowych fascynacji:
atari: karateka, bruce lee, strippokery (HEHE)

c64: zybex,wladca,seksmisja,klatwa,alley cat, 720`, cala seria spy vs spy (JAK DLA MNIE GIERKA z wielka glowa pomyslana, niesamowita), SHINOBI mniam mniam, midnight resistance, contra
Polska tekstowka hobbit. Elvira 1 i 2, Rocket ranger, way of the fist oraz conan <- tej gry zazdroscili nam kolesie z atari, ale w latach 90 sie w koncu doczekali.
Battlezone: 'symulator czolgu" wektorowy, fighter bomber symulator lotu z wypelnianymi wektorami.

16bitow: pinball fantasies, pinball dreams, final fight, franco !<--- hardkorek kurde :)
"Połamie Cię", "Wąchaj" :)), oraz DOMAN :)
na amidze bylo kilka gier ktore przelamaly znane mi z 8bitow techniki stosowane w grach:
Mortal kombat: digitalizowane postacie
Another world: boska animacja
Flashback: to samo tylko jeszcze ladniej
Guaridan: super 3d grafika i fajny tpp shooter

c64: holywood strip poker(tylko dla zajebistej animacji na poczatku, taka tanczaca lasia moze ktos kojarzy), deluxe strip poker <--obrazki w interlace :)!

ps. tak tak z tym pongiem tomasz racje ale raczej garetowi chodzilo o pang nie sadze aby gralw pong na amidze :)

ja panga mialem jak mi tata przynosil gre telewizyjna polskiej produkcji ze szkoly to bylo w 2 klasie podstawowki czy 1986. Mialem tez do tego taki pistolet bo ta gra miala w sobie chyba 12 czy 14 programow. jednym z nich byl wlasnie ten pong, byla wersja z 2 rakietkami na glowe, byla wersja z 6 (narysowany byl przy przycisku koles z kijem hokejowym) i 2 programy w ktorych kwadrat poruszal sie po ekranie i trzeba bylo tym wlasnie pistoletem trafiac)

Tytuł:
PostNapisane: 23 sty 2004, 15:57 

siena napisał(a):
cala seria spy vs spy (JAK DLA MNIE GIERKA z wielka glowa pomyslana, niesamowita)

Podpisuję się pod tym wszystkimi mackami :)

siena napisał(a):
oraz conan <- tej gry zazdroscili nam kolesie z atari, ale w latach 90 sie w koncu doczekali.

Raczej mylisz z Barbarian. Na to czekali Atarowcy od zawsze. Było to na wszystko tylko nie na małe Atari. Kiedyś w Bajtku zrobili błąd i napisali, że jest na Atari XE/XL. Od tej pory rozpoczęły się WIELKIE POSZUKIWANIE GRAALA. Ludzie po giełdach pytali, pisali listy do Bajtka etc. etc. Powstała wreszcie urban legend, że Barbarian jest na Atari, ale nieliczni go tylko mają :) Oczywiście nigdy wcześniej go nie było. Dopiero firma Avalon dużo, dużo później zrobiła jej wersje na małe Atari :) Natomiast Conan zawsze był na Atari. Tylko, że była to zupełnie inna gierka. Taki mały ludzik biegał, robił fajne fikołki w powietrzu i rzucał (jak dobrze pamiętam) mieczami :)

Tytuł:
PostNapisane: 23 sty 2004, 16:03 

ech...wszyscy tacy 'starzy' :P

u mnie zaczelo sie od jakies konsolki, chyba amigi :arrow: byl to chyba rok '94 lub '95 :arrow: nie zapomniany River Ride :D siedzialo sie przy tym :wink: (ile na tym rozwalilem joystick'ow :P)

rok lub 2' pozniej moj pierwszy PC :D :arrow: moze to zabrzmiec dziwnie ale zaczalem od pentium'a 60mhz, 16 mb ram, nie wiem jakej karty graf. :roll: i dysku 700mb :wink: :arrow: i tu pojawia sie Scorch

mijaja 2' lata dostaje pentium'a 200mhx mmx czy mxx, bylo cos takiego, dysk 2gb, 32mb ram'u i znow nie pamietam jaka karta graf. ale to chyba byl GF :wink: i tu tez zaczyna sie moja historia z nfs'em 2 :D i cala seria :wink:

mijaja kolejne 2 lata i tu pojawia sie moj (niestety wciaz) obecny sprzet :arrow: amd 800 (a raczej 866 :wink: ), 64mb ram'u (teraz 192 :roll:), GF 2 mx i dysk 20gb :arrow: prawda ze nie ma sie czym chwalic :? :arrow: ale jak narazie wiekszosc gier mi pojdzie :wink:

rok 2001 :arrow: pojawiam sie w sieci :arrow: pierwsza gra on-line to Wolf i wlasciwie gdyby nie BF to pewnie czesciej bym pogrywal w wolf'a et :wink:

w miedzy czasie pojawia sie 'nedzny' BF :lol:

rok 2003 :arrow: wkoncu jakies pozadne stale :wink:

rok 2004 :arrow: brak zmian niestety :wink:

Ostatnio edytowano 23 sty 2004, 16:07 przez ziperr, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 23 sty 2004, 16:06 

ziperr napisał(a):
ech...wszyscy tacy 'starzy' :P
u mnie zaczelo sie od jakies konsolki, chyba amigi :arrow: byl to chyba rok '94 lub '95 :arrow: nie zapomniany River Ride :D siedzialo sie przy tym :wink:

Po pierwsze Amiga nie była konsolą. Po drugie River Raid na Amigę? Jakiś remake chyba... :)

Tytuł:
PostNapisane: 23 sty 2004, 16:08 

Pancho napisał(a):
Po pierwsze Amiga nie była konsolą. Po drugie River Raid na Amigę? Jakiś remake chyba... :)

ee...czepiasz sie :P :arrow: mowilem ze nie pamietam :wink:
wkazdym razie chodzilo mi o taka gierke gdzie leczisz samolotem i walisz do helikopterow, etc. :arrow: nie wiem czy to sie river ride nazywalo, a raczej nie pamietam :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 23 sty 2004, 16:31 

no tak ;) gralo sie conanem ale giera sie zwala barbarian:))

co do ksywy ziperr, co powiecie o grze zapper :) tez byla fajna roznoszenie kufli z piwem :)))

Tytuł:
PostNapisane: 23 sty 2004, 16:37 

siena napisał(a):
co do ksywy ziperr, co powiecie o grze zapper :) tez byla fajna roznoszenie kufli z piwem :)))

Tapper! :D

Tytuł:
PostNapisane: 23 sty 2004, 17:08 

Pancho napisał(a):
siena napisał(a):

Tapper! :D

przeciez mowie ;>>>> hehe
cus mi sie popiperdzielilo;D

Tytuł:
PostNapisane: 23 sty 2004, 17:14 
Moderator forum

Za duzo rozlewal piw w Tapperze :D
Spectrumna - Knight's Lore, Jack the Nipper... powinni zrobic remake'i!

Tytuł:
PostNapisane: 23 sty 2004, 17:24 

A pamięta ktoś jeszcze tak zamierzchłe czasy kiedy to siedziało się cichutko i spokojnie w pokoju nie chcąc zakłócić wgrywania się gierki z kasety magnetofonowej :lol: To był dopiero\ odlocik :P

Wow, macie ludzie pamięć że pamiętacię takie rzeczy jak "Tapper!"
Dzięki za przypomnienie że kiedyś w coś takiego grałem :)

Z czasów spectrumowych to pamiętam z najlepszych rzeczy: Manic Mansion, Trapdoor, Bruce Lee, Bomber Jack i.... ups pamięc szwankuje.
Sam początek kiedy pojawiły się pierwsze piece (miałem monitor EGA :) 16 kolorów :lol: ) to pamiętam że męczyłem wszystkie Sierry w których to jeszcze pisało się komendy (Kings Quest, Space Q., itp) a nie wybierało. Nawet pisałem do tego jakieś pomoce jak to przejść :) MAX!!! Ale byłem tym zajarany :)
Potem już North & South, i wszystkie strategie: Syndicate Wars, Laser Squad (na zawsze w mojej pamięci, choć potem znalazlem bląd w grze i mozna było niezle sciemniać grając z kumlem i to mi nie odpowiadało), Battle Isle i jej wersja z 1 WS (nie pamiętam nazwy...), cywilizacja, ufo:eu, i potem 3 potworki które zjadły mi chyba najwięcej czasu: Railroad Tycoon, Warlords i Herosi (nie wiem jak starsi odrywali mnie od tego).
W bliższe czasy nie będę się już wgłębiał.

PS. Rany też kiedyś przepisałem z bajtka Nessie i w to ciąłem :) - bez komentarza....

---- Take it easy ---- (and fuck allllll the cheaters)

Tytuł:
PostNapisane: 23 sty 2004, 18:58 
Oldboy Battlefield.pl

pomineliscie 2 klasyki:
Cannon Fodder (obie czesci)
UGH!
oraz:
Scorched earth (chyba tak sie to pisze - taki BF ale 2D hihihhiii :P )
Lemingi
Worms
Kinght Lore (mialo sie ZXSpectrum 128k!! hehehee)
Death Race (czy jakos tak... - jazda motorem miedzy drzewami :D )
Ride Over Moscow - ile to razy wylatywalo sie z changaru... - przeszedl to ktos? :roll:
STUNTS - mmmmmmmmm

jeszcze cos mi sie przypomni...

Tytuł:
PostNapisane: 23 sty 2004, 19:10 

Heh, aż się łezka w oku kręci... :cry: :wink: . A pamięta ktoś grę Contra na Pegazusa. Dobrz pamiętam, rodzice nie chcieli mi go kupić, wiec pogrywałe w szesciolatkach (1996) u kolegi. Pamiętam dobrze, jak z nieba zlatywały bonusy, tzw. literki
:arrow: f - krzyczeliśmy: szymon, efka leci
:arrow: m - krzyczeliśmy: Szymon, emka leci itp :lol: Ehhh, to były czasy można zrobic to na takim wykresie - River Ride - Contra - MoHAA - Bf :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 23 sty 2004, 19:17 

Nie mow mi o contrze bo bede plakal :lol: . Ehh to byly czasy... Ja mialem wersje w ktorej co lvl zmieniala sie perspektywa, czy jakos inaczej to ujac :wink: . Ide poszukac pega i contry :)

Tytuł:
PostNapisane: 23 sty 2004, 19:30 

SplinteR20 napisał(a):
Nie mow mi o contrze bo bede plakal :lol: . Ehh to byly czasy... Ja mialem wersje w ktorej co lvl zmieniala sie perspektywa, czy jakos inaczej to ujac :wink: . Ide poszukac pega i contry :)

Heh, widzę kolejny zwolennik contry. Mozna sciagnac sobie emulator i ROM'a, ale jak ktoś ma Pegazusa to nie ma nic lepszego jak zagrać na tym "demonie prędkości" :)

Tytuł:
PostNapisane: 23 sty 2004, 19:38 

MataDor napisał(a):
A pamięta ktoś jeszcze tak zamierzchłe czasy kiedy to siedziało się cichutko i spokojnie w pokoju nie chcąc zakłócić wgrywania się gierki z kasety magnetofonowej :lol: To był dopiero\ odlocik :P

CIACH

Battle Isle i jej wersja z 1 WS (nie pamiętam nazwy...),

Popatrz Matador kilka komentarzy wcześniej :) I w swojej wzruszającej historii wspomniałem o dramatycznym magnetofonie z Atari, gdzie nigdy nie wiadomo było czy się program wgra czy nie i trzeba było odprawiać specjalne gusła. I o History Line też wspomnieliśmy, to ta nazwa, której nie pamiętasz :D

Okota napisał(a):
pomineliscie 2 klasyki:
Cannon Fodder (obie czesci)
UGH!

Oj niemało pomineliśmy. Jak ja bym miał zacząć się rozpisywać o wszystkich rewelacyjnych grach w przeszłości to topic szybciej by rósł niż ten o meczu PRGK-42 vs UKF :D

Okota napisał(a):
Ride Over Moscow - ile to razy wylatywalo sie z changaru... - przeszedl to
ktos? :roll:

Nie raz Okota, nie raz :D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2