Znudzony BF3 i modelowaniem sięgnąłem po starocia z półki, palce me natrafiły na pudełko Battlefield 2142 Deluxe, po instalacji gry, dodatku, patcha (wszystko zgodnie z poradnikami żeby nie było!) i aktualizacji PB postanowiłem odkopać swoje prastare konto i zagrać... Zalogowałem się, znalazłem serwer (raptem 8 wyświetla na 47 znalezionych), wybrałem jeden z dobrym pingiem w trybie tytana, wchodzę... Utracono połączenie z serwerem, dobra, kolejna próba. Optymalizacja shaderów zajmująca aż za długo, dobra, przeżyję. W końcu, wchodzę do gry, przed oczyma moimi te piękne menu, zaproszenie do składu Bravo, wciskam PG Up i zaczynam szperać po klasach szykując się do lamienia... W tym momencie otrzymałem w twarz pustym errorem o tytule PUNKBUSTER, przeszukując internety, wykonując masę różnych dziwactw porównywalnych z kamasutrą, po reinstalacji, rekonfiguracji, sprawdzeniu wyjątków firewalla dla BF2142 i PB próbuję i próbuję... Po 10 próbach udało mi się popatrzyć na menu dłużej niż dwie sekundy, moją uwagę przykuł błąd, nie całą treść mogłem pojąć lecz zauważyłem coś niespodziewanego co wryło mi się w pamięć... PUNKBUSTER:...GUID BAN Pozostaje skwitować to znanym cytatem, CO TO URWA JEST.
Grę zakupiłem coś koło pół dekady temu, pograłem wtedy, jakimś cudem dobiłem bodajże 4 rangi, przez długi czas nie byłem wcale tą grą zainteresowany, a teraz, gdy chcę do niej powrócić w okresie agonii otrzymuję bana na GUID? Wtf?
Jakiekolwiek pomysły, weterani?