Teraz jest 24 lis 2024, 23:01

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Radeon 9700 :/
PostNapisane: 4 lut 2004, 15:53 

Eh coś ostatnio coraz więcej mam tych problemów.. :?
Kupiłem sobie ostatnio Radeona 9700 w ramach przygototwywania kompa na BF:V a tu na wstępie lipa bo podstawowy BF działa na 40 fps'ów a w czasie walki (nie zadymy tylko walki) zjeżdża nawet do 15 :/
Po prostu załamuje mnie to że gra chodzi mi momentami gorzej niż na moim starym poczciwym GF3Ti200...
Moja konfiguracja kompa to Athlon 2000 Xp,512 DDR,SB Live! 5.1 no i Radek 9700 (dokładnie taki -> http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=9526)
Próbowałem już catalysty 3.10 i 4.1 i na obydwu to samo...
Robiłem format dysku c: i zainstalowałem system od nowa...
Właściwie nie mam już pomysłów co robić :/
(aha fps troszkę wzrasta jak wyłączam dźwięk w BFie - normalnie gram bez hardware acceleration na 64 kanałach,ponieważ z HA dźwięk się pieprzy)

Pomocy? :roll:

Tytuł:
PostNapisane: 4 lut 2004, 16:02 
Moderator forum

Mam nadzieje ze procesor jest dobrze ustawiony w biosie? :) znaczy na 12.5 x 133 Mhz (albo wiecej jesli krecisz). Sprawdz tez czy karta ma ustawione odpowiednie taktowanie - 275 MHz dla rdzenia i 270(540)MHz dla pamieci. Ewentualne pozniejsze problemy zglos na GG :)

Tytuł:
PostNapisane: 4 lut 2004, 16:29 

dziwna sytuacja - na 9700 powinno smigac ze az milo - wiem bo sam mam 9700 pro i nawet w 1600*1200 ze wszystkim na max trzyma 100fps.
Sterowniki nie maja tu wiekszego znaczenia - roznice miedzy wszystkimi catalistami czy omegami nie sa tak duze, zeby powodowac az taki spadek fpsow. Cos masz zle poustawiane.

Tytuł:
PostNapisane: 4 lut 2004, 16:35 

eee...to wymiata Ci ten Radek...bez kitu,jaki masz procek???
W fulll BFa w High Resie :roll: ....hmmm,ja dzis swojego wrzucam...

@Gore -hoojówka :? :( ale pamietaj że masz 24 mies. gwarancje...to w ostatecznosci...

Ktos mi kiedyś tłumaczył ze zasilacz 300W nawet sredniej klasy moze spowodować spadki wydajności pod energozernego R9700....

Tytuł:
PostNapisane: 4 lut 2004, 16:58 
Moderator forum

qubix napisał(a):
Ktos mi kiedyś tłumaczył ze zasilacz 300W nawet sredniej klasy moze spowodować spadki wydajności pod energozernego R9700....

Mam Ciebie pojechać, za takie heretyczne rozpowiadanie plotek ? :twisted: :twisted: :twisted:

Co ma piernik do wiatraka ? :shock:

Jeśli GPU nie otrzymuje dostatecznej mocy w zakresie 55 - 70W wówczas działa niestabilnie z racji niewyrabiania zasilania.

Na Boga, przecież nagły spadek wydajności energetycznej nie równa się spadkowi wydajnościowemu układu.

Gore.

1. Bios:
- wyłącz Fast Writes
- wyłącz bufor systemu i video
- AGP Aperture na 128MB
- jeśli masz możliwość stała magistrala AGP=66Mhz

2. System - sterownik Catalyst od 3.8 do 4.10
- wyłącz Smartgart z zakładki
- wyłącz vsync
- daj ustawiania na max. wydajność
- podwyższ Aniso do x16 (lekko rozmażą się czcionki tekstów)

3. Soft RadClocer lub pochodny Radlinker
(nie pamiętam, pisze z pracy i z pamięci) ...

- core na 350
- pamięci średni przedział 275-315

Sprawdź stabilność i artefakty.

Ostatnio edytowano 4 lut 2004, 18:26 przez ===Tomy===[PL], łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 4 lut 2004, 17:04 

oprocze tego co powiedział Tomy a co jest w 100% prawdą , włączyłbym jeszce hardware acc dla karty muzycznej, mimo wsyztsko.

Tytuł:
PostNapisane: 4 lut 2004, 17:34 

Gore a moze cos tak banalnego jak sterowniki do plyty glownej. Nie napisales na czym jedziesz a moze to jest przyczyna takiej niskiej wydajnosci.

Tytuł:
PostNapisane: 4 lut 2004, 18:01 

Jadę na płycie Abit K7 KT400 i na driverach VIA 4in1 z płytki...
Eh zrobiłem w BIOSie wszystko tak jak Tomy napisał,pozmieniałem ustawienia karty i ciągle sraczy...teraz spróbuję tego Radlinkera uruchomić może pomoże :cry:

Tytuł:
PostNapisane: 4 lut 2004, 18:04 
Moderator forum

===Tomy===[PL] napisał(a):
- podwyższ AA do x16 (lekko rozmażą się czcionki tekstów)

Herezja Tomy, czysta herezja :) AA to Anti Aliasing wiec max moze zrobic bodajze x6 :) Anisotropic Filtering o ktore ci chodzi to fakt x16 max. Ale nie radze tego robic, bo w BFie sie totalnie spieprza czcionki - nie ruszaj AA i Anizo dla BFa. Poza tym to raczej obniza wydajnosc a nie podwyzsza Tomy... a Gorefestowi chodzi o podwyzszenie :)

Tytuł:
PostNapisane: 4 lut 2004, 18:20 
Moderator forum

Mayek napisał(a):
Herezja Tomy, czysta herezja :) AA to Anti Aliasing wiec max moze zrobic bodajze x6 :) Anisotropic Filtering o ktore ci chodzi to fakt x16 max.

Założymy nowy heretyczny klan :lol:

My mistake drogi Sherlocku Aniso ... 16 godzin w pracy robi swoje :wink:

Mayek napisał(a):
Ale nie radze tego robic, bo w BFie sie totalnie spieprza czcionki - nie ruszaj AA i Anizo dla BFa. Poza tym to raczej obniza wydajnosc a nie podwyzsza Tomy... a Gorefestowi chodzi o podwyzszenie :)

Mayek, nie przesadzaj ... R9700 nawet w AAx6 i Aniso x16 .. daje sobie rade w optymalnej rozdz. 1024x768.
Testowo kombinowałem na swoim R9700Pro i jest OK, tylko tyle że na 17" LCD czcionki przypominają jakieś robaczki :wink:
Szkoda, że BF nie obsługuje tych funkcji graficznych - nie byłoby problemu. A tak sterownik wymusza definicje i robi się .. kaszanka.

Poziom 15 FPSów jak dla mnie jest nie do przyjęcia i Gore ma jakiś konflikt - bez dwóch zdań.

Co do czcionek, owszem ale wierz mi; znam ludzi co grają tak w BF-a ciesząć się wspaniałym obrazem - do czytania textów używają 6-stego zmysłu 8)

Tytuł:
PostNapisane: 4 lut 2004, 18:28 
Moderator forum

Gorefest napisał(a):
Jadę na płycie Abit K7 KT400 i na driverach VIA 4in1 z płytki...

"widzisz i nie grzmisz".

Nowe nie zawsze znaczy lepsze, ale zapytaj wujka Google co wie na temat nowych 4in1 i użyj ich mocy sprawczej ... może pomoże.

Tytuł:
PostNapisane: 4 lut 2004, 18:51 

shiiit a aj chce kupic walsnie tego Radka :? mam nadzieje ze ja nei bede mial takich problemow :)

Tytuł:
PostNapisane: 4 lut 2004, 18:55 

Zapytaj bcj'otki on ma podobno Radeona 9700 i w 1024/768 i wszystko na max (a także w sterownikach wszystko na jakość) nie schodzą mu FPS poniżej 99 (bez kręcenia). Ale najlepiej zapytaj jego bo ja mogłem coś przekręcić :)

Tytuł:
PostNapisane: 4 lut 2004, 19:02 
Moderator forum

czekam na rozwoj wydarzen :) jakby co to moj radek smiga jak dziki ;) a i niezle bylo z tym zasilaczem :lol:

Gore zainstaluj jakies nowsze stery 4in1 niz te z plytki i pamietaj zeby ustawic AGP cos tam w nich na TURBO :!: (nie pamietam dokladnie co bo dawno nie mialem gownianej VIA ;) )

Tytuł:
PostNapisane: 4 lut 2004, 19:15 

co do live 5.1 ---> orginalne stery tylko z plyt nic wiecej wtedy bf smiga na hardvare aceleration 31 kanalow, na r8500le w 1024 jadnie mi smigalo :)

co do via 4in1 --> ja mam najnowsze i bf tak samo smiga jak i bez tych pakietow sterownikow (moge dac ci linka jak wroce z pracy)

teraz jade na sterach 4.1 (omegi albo catalysy) mam r9600XT i smiga w okolo 100fps w 1024

instalowales moze SP1 do XP ?? - wiem ze moze nie pomoc ale mozna wszystkigo sprobowac :)

AVE !

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2