Teraz jest 22 lis 2024, 23:10

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 12 kwi 2004, 22:52 

the Real Dude napisał(a):
ejjj, to brac tego radeona 9800pro, czy odpowiednik w nvidi, bo juz nie wiem :?: blad ati :?: dlaczego EA zwleka z poprawka do tego bledu, heee :!: :?: promocja nvidii :?:

bierz radka 9800 PRO od sapphira a do tego kup VGA Silencer rev.3.

Tytuł:
PostNapisane: 13 kwi 2004, 00:18 

Co wy wszyscy radki macie i kupujecie radki :? :?: Czy aż taki z niego kolos w stosunku do geforców :?:

Ps Mój kolega ma radeona 9200 128mb 128 bit i ma problemy z co trzecia grą (z bf-em też).
Czy ktokolwiek z was kto ma geforca miał jakieś problemy w grach (spowodowane przez karte) ?
Ja mam do wyboru radeona 9600xt i GF FX5700 256mb i kupuje tę drugą.

Tytuł:
PostNapisane: 13 kwi 2004, 07:34 

Ben napisał(a):
Co wy wszyscy radki macie i kupujecie radki :? :?: Czy aż taki z niego kolos w stosunku do geforców :?:

Ps Mój kolega ma radeona 9200 128mb 128 bit i ma problemy z co trzecia grą (z bf-em też).
Czy ktokolwiek z was kto ma geforca miał jakieś problemy w grach (spowodowane przez karte) ?
Ja mam do wyboru radeona 9600xt i GF FX5700 256mb i kupuje tę drugą.
Tesh bym wybral GeForca, mam na drugim kompie Radeon'a i wole jednak GF, z wiekszoscia gier kompatybilny ,a z radkiem do roznie :) ( jedeny + dla radka to brak vsynca ;)))) w opengl )

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 13 kwi 2004, 07:54 
Moderator forum

Anton 2 napisał(a):
Na mojej ten oryginalny jest do bani i radiator mimo 4 wiatraków w obudowie strasznie się grzeje.

Jeśli się grzeje tzn. że działa i odbiera wydzielane ciepło.
Jeśli układ jest podkręcany, tym bardziej goręcej.
Jeśli odbierane ciepło "kisi" się wewnątrz obudowy cała idea traci sens.

Anton 2 napisał(a):
Jak wymienię chłodzenie na jakiegoś powiedzmy Zalmana ZM80C-HP to sprawdzę. Na innych stronach ludzie ciekawe żeczy piszą o tym błędzie. Warto poszukać.

Poproszę o link. Jak napiszą, napisali, że oryginalny Sapphire (tudzież inne z serii R98xx) ma(-ją) skopane chłodzenie wtedy uwierzę.

Ludzie, zaraz tu będą teorie spiskowe, że jeszcze pewnie potrzeba będzie chłodzić GPU wodą. Przestańcie proszę ..

Takie założenie przyjmę za prawdzie jeśli faktycznie karta jest mocno podkręcona, oryginalny układ odczuwa braki w potencjale chłodzenia, wówczas się po prostu przegrzewa. Jeśli tak jest wówczas zmiani to meritum poruszonego tu problemu, a swoich problemów szukajcie od strony hardware'u a nie softu.

W takim wypadku zastosowanie innego niż oryginalny układ chłodzenia można uważać za eksperymentatorski i warty zachodu. Jednak dla mnie ZM80C-HP jest już konstrukcją przestarzałą. Duże gabaryty, warunek umiejętnego montażu, pomimo świetnych warunków odprowadzania ciepła w niejednym przypadku konieczność stosowania dodatkowego chłodzenia (przy standardowych wartościach o/c karty) traci sens.
Jako wyznawca ciszy i wydajności śmiem twierdzić, że są znacznie lepsze zastosowania, które osobiście praktykuję i polecam. Wspomniany Arctic VGA Silencer rev.2 firmy Arctic Cooling. Znacznie efektywniejszy układ od Zalmana, nowatorska konstrukcja, małogabarytowa, lżejsza i co ważne .. tańsza. Jedyny mankament to jakość wykonania samego radiatora (nazbyt czuć aluminiumowatość). Wentylator w trybie 12V (możliwość 5V i 12V) jest równie cichy jak dodatkowy 80x80mm 7V i konieczny do stosowanie w przypadku schładzania ZM80C-HP w warunkach o/c.

Zatem wykluczając wadliwość Waszych kart, wykluczając winę sterownika, wtrącając wątek o chłodzeniu zanim zaczniemy rokować co gorsze, a co lepsze ... zanim zaczniecie prorokować i ganić fabryczne rozwiązania układów dokładnie zadbajcie o prawidłowe warunki pracy swoich "blaszaków".

Na koniec jeszcze raz powtórzę .. jako posiadacz Radeona 9800@XT z VGAS, chłodzonym w optymalnym układzie cisza/wydajność (wraz z innymi elementami PC-ta) od początku gry w BF:Vietnam problemów z VPU nie stwierdzono. Jedynym mankamentem podczas zabaw z W3K była konieczność wyłącznia "Łączenia zapisu dla AGP" co ewidentnie wskazywało na niedopracowanie sterownika, z racji braku zgodności.

Tytuł:
PostNapisane: 13 kwi 2004, 10:43 

tomy a wiesz ze wyszedl juz VGA silencer rev.3 ! :)

Tytuł:
PostNapisane: 13 kwi 2004, 13:19 
Moderator forum

Homer napisał(a):

Właśnie sie dowiedziałem. Zapytałem u I-go dystrybutora na kraj co tam nowatorskiego wlepili poza magiczną liczbą 2 :wink:

Konstrukcja ta sama, nowy patent z rozkładem wyjść pod różnego rodzaju karty graficzne (bardziej uniwersalny), ten sam klip mocujący, ten sam materiał alu (liczyłem na miedź, bądź minimum wkładkę na rdzeń), ciut mniejszy (cm2) element odpowiedzialny za bezpośredni kontakt z rdzeniem, cena - bez zmian.

Tytuł:
PostNapisane: 13 kwi 2004, 20:38 

===Tomy===[PL] napisał(a):
Homer napisał(a):

Właśnie sie dowiedziałem. Zapytałem u I-go dystrybutora na kraj co tam nowatorskiego wlepili poza magiczną liczbą 2 :wink:

Konstrukcja ta sama, nowy patent z rozkładem wyjść pod różnego rodzaju karty graficzne (bardziej uniwersalny), ten sam klip mocujący, ten sam materiał alu (liczyłem na miedź, bądź minimum wkładkę na rdzeń), ciut mniejszy (cm2) element odpowiedzialny za bezpośredni kontakt z rdzeniem, cena - bez zmian.

ale do gejforsow 4 ti dalej nie ma :/
czeba by ich tam przycisnac z deka zeby pomysleli i o GF 4 bo w koncu sporo osob ma te karty :) jezeli nie zrobia szybko zapinek pod GF 4 to kupuje REvolteca ( taki ladny swicacy :P).

PostNapisane: 20 kwi 2004, 00:48 

Mam dopalone AMD z 2500+ na 3200+ Przerobionego Radeona z 9500 na 9700 w 3Dmarku03 przy stabilnej pracy 5300 punktów. Gra chodzi jak złoto ani razu się nie zawiesiła i ani razu do Windowsa mnie nie wyrzuciło ! Stery 4.4 :D

Tytuł:
PostNapisane: 20 kwi 2004, 02:20 
Moderator forum

Wtrące i ja swoje kilka groszy. Cała ta dyskusja zalatuje jusz lameriadą. Znam jednego overclockera mądrego inaczej. Gościu deko czasu temu kupił Bartona 2500, do tego Radka 9500 (wtedy to był mocny GPU) i wypaśną obudowę z kilkoma dodatkowymi wentylatorami (nazwy nie pamietam - ale nawet z boku miała wentylator). Na proca kupił specjalny wiatrak za ponad 100 zeta, an grafę AFAIR tesz coś jeszcze dopakował. Ogólnie wygladało całkiem solidnie. Tylko gościu wpakował ten zestaw w niszę w biurku przeznaczoną na midi tower (powiększył ja nieco - komp stał na podłodze). Ciężko mu było, ale wcisnął tam wyraźnie większą obudowę. ładnie wygladało, ale było jedno małe "ale". Komp był zabudowany ze wszystkich stron poza frontem, z tyłu miał 10 cm luzu, po bokach 3-4, z góry wcale. Ręce po prostu opadają - wentylatory doskonale pracowały i mieliły ciagle to samo GORĄCE powietrze we wnętrzu biurka. Gdy się kładło rękę na biurku czuć było bijące zeń ciepło. Komp się wieszał, wywalał non stop debilne komunikaty itp. (o o/c mozna było zapomnieć). Może tu występuje podobny problem?

Tytuł:
PostNapisane: 20 kwi 2004, 12:17 
Moderator forum

proponuje GeForce`a FX 6800 :twisted: fresh stuff... 8) wyniki z pierwszych testow...

http://games.tiscali.cz/images/screen3.asp?dir=nv40bench

bije na glowe wszystkie dotychczasowe karty... :D ciekaw jestem co na to Ati? :wink:

ps. ten FX jest juz w sprzedazy... :!:

Tytuł:
PostNapisane: 20 kwi 2004, 12:50 

Twinn napisał(a):
proponuje GeForce`a FX 6800 :twisted: fresh stuff... 8) wyniki z pierwszych testow...

http://games.tiscali.cz/images/screen3.asp?dir=nv40bench

bije na glowe wszystkie dotychczasowe karty... :D ciekaw jestem co na to Ati? :wink:

ps. ten FX jest juz w sprzedazy... :!:

wlasnie wchodza nowe karty na rynek i bedzie to niejako nowa era znowu, tylko po co narazie wydawac tyle kasy jak i tak sie tego nigdzie nie wykorzysta!

Tytuł:
PostNapisane: 20 kwi 2004, 13:06 
Moderator forum

heh nie no racja... kupowanie teraz nie ma jeszcze sensu... ale wkrotce np Doom 3 czy tez HL2 na takich kartach beda smigac dopiero... 8)

Tytuł:
PostNapisane: 20 kwi 2004, 14:40 
Moderator forum

Twinn napisał(a):
ciekaw jestem co na to Ati? :wink:

Pozostaje nam czekać R420 już w drodze. Z reguły tak jest, że konkurencja dopinguje do działania.
Do chwili FX6800 ATI niepodzielnie panowało.
Chwilowo prym przejęła Nvidia .. Na razie marketingowo, do czasów pierwszych, rzetelnych testów odzwierciedlających praktyczne działanie "na żywo", bez zbędnych imitacji, naciągania sterownikami, optymalizacją kodu dla aplikacji. Zapowiada się ostra walka.
Zobaczymy jak długo.

Użytkownikom z niższych pułek pozostaje się cieszyć ... ceny R350 poleca mocno .. bardzo mocno, a osobiście ATI forever & ever :wink:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2