Teraz jest 26 lis 2024, 04:42

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 20 kwi 2004, 15:29 

Twinn napisał(a):
proponuje GeForce`a FX 6800 :twisted: fresh stuff... 8)

Nvidia zrezygnowala z przedrostka FX w nazwach najnowyszch kart 6800 i 6800U....mozna sie domyslec dlaczego:)

Twinn napisał(a):
ciekaw jestem co na to Ati? :wink:

Pclab napisał(a):
ATI R420: Był sobie GeForce 6800 Ultra?!
Po premierze układów NVIDIA GeForce 6800 Ultra, świat komputerowy wpadł w euforię. Jej źródłem jest niezaprzeczalnie ogromny skok wydajnościowy w najnowszej generacji układów NVIDIA, względem poprzedniej. Radość ta nie potrwa jednak długo! Z naszego doskonale poinformowanego źródła dowiedzieliśmy się, że najnowszy GeForce, pomimo swojej bardzo wysokiej wydajności, miażdżącej obecną generację układów ATI, zostanie dotkliwie pobity przez nadchodzącą! Układy RADEON X800 PRO mają oferować wydajność na poziomie obecnych kolosów NVIDII, lecz wersja XT w niektórych testach rozdepcze nadzieje tej ostatniej firmy na odzyskanie tronu króla wydajności jak muchę. Nasze zwinne wiewiórki, przemykające pomiędzy tajemnicami R420 doniosły nam, że w grach m.in. takich jak: HALO, Painkiller, Tomb Raider AOD, RADEON X800 XT w najwyższych rozdzielczościach, oraz przy włączonym FSAA i filtrowaniu anizotropowym osiąga maksymalnie o 70% wyższą wydajność niż GeForce 6800 Ultra! Dodatkowo, nowe karty RADEON X800 posiadają mniejsze coolery niż RADEON 9800 XT. Jeśli do dnia premiery (5 maja) nic nieoczekiwanego się nie wydarzy, ATI ponownie będzie oferować najwydajniejsze układy graficzne.

zobaczymy...zapowiada sie ciekawie:)

Twinn napisał(a):
ps. ten FX jest juz w sprzedazy... :!:

gdzie?......

karty maja byc dostepne w polowie maja....w Polsce pewnie troche pozniej.....

Tytuł:
PostNapisane: 20 kwi 2004, 16:55 
Moderator forum

sorry... nie doczytalem uwaznie artykulu na benchmark.pl :?

w kazdym razie cenowo ma to wygladac tak :

Ge Force 6800 Ultra - 549 Euro
Ge Force 6800 - 349 Euro

ps. a z tym FX to tez pomylka...;) nastepnym razem doczytam do konca a pozniej dopiero bede wyrazal wlasne opinie bo widze ze mozna ladnie namieszac..;) 8)

Tytuł:
PostNapisane: 20 kwi 2004, 17:16 

Mnie i bez tych rewelacji na temat R420, wydajność 6800 Ultra nie powaliła na kolana. Skoro potoków renderujących jest dwukrotnie więcej, pamięci są szybsze to należałoby się spodziewać dwukrotnego przyrostu mocy. Euforię świata komputerowego na punkcie osiągów 6800U możnaby prównać do euforii nad Pentium 2GHz który osiąga dwa razy lepsze rezultaty niż Pentium 1GHz.
Nvidia od dawna nie zmieniła głównego mikrokodu swoich układów i mimo 4 generacji kart te same błędy są w każdej z nich.
Jedyne co zasługuje na uwagę to fakt że poprawili żałosną wydajność shaderów. Teraz są na normalnym poziomie.

Tytuł:
PostNapisane: 20 kwi 2004, 17:56 

Nvidia zawsze jest faworyzowana przez twórców gier (słynne NFS4)
ale np. na GeForce'ach 4 MX Vietnam nie ma problemów z restartami czy wyjściami do windy.

Tytuł:
PostNapisane: 20 kwi 2004, 18:59 
Moderator forum

Piasecznik napisał(a):
Nvidia od dawna nie zmieniła głównego mikrokodu swoich układów i mimo 4 generacji kart te same błędy są w każdej z nich.

Kurde, "zgupiałem", ale nie wiem "o so chosi" ??

Tytuł:
PostNapisane: 20 kwi 2004, 19:00 

Piasecznik napisał(a):

1) O jakich błędach mówisz ?
2) Możesz podać źródło Twojej informacji z niezmiennym mikrokodem ?
3) Skąd masz informacje że GPU od nvidi w ogóle mają mikrokod ?

Tytuł:
PostNapisane: 20 kwi 2004, 19:22 
Moderator forum

Piasecznik napisał(a):
Skoro potoków renderujących jest dwukrotnie więcej, pamięci są szybsze to należałoby się spodziewać dwukrotnego przyrostu mocy. .

w swiecie komputerow podwojne przyspieszenie predkosci zegara lub 2 razy wieksza ilosc tranzystorow NIGDY NIE PRZYNIOSLA 2krotnego wzrostu mocy, po prostu tak nie jest, zyski mocy ksztaltuja sie na poziomie 40-50%, dlatego wszystko teraz zdaza w kierunku wydluzenia slowa procesora (czyli ilosci obrabianej ilosci danych w jednej jednostce czasu) z 32 do 64 bitow, dopiero w tej sytuacji przy wykorzystaniu oprogramowania pod 64 bity mozna osiagnac 2 razy szybsze dzialanie niz na aplikacjach 32 bitowych

Tytuł:
PostNapisane: 20 kwi 2004, 20:04 
Moderator forum

SUB-COMMANDER KAL`EL napisał(a):
zamknac ten topic, wynocha, problem roziwazany :lol:
nie OT'owac mi tutaj :lol:

Zamilcz chłopcze :P

Rzeczowa dyskusja sie tu toczy, gdyż heretyczny wyraz nowych wypowiedzi doprowadził tu ... :shock: oczy po przeczytaniu treści tak wnikliwych jakie częstokroć widuję na kartach "tanich" czasopism poświęconych tematyce PC-ta.

Tytuł:
PostNapisane: 20 kwi 2004, 20:15 
Moderator forum

===Tomy===[PL] napisał(a):
SUB-COMMANDER KAL`EL napisał(a):
zamknac ten topic, wynocha, problem roziwazany :lol:
nie OT'owac mi tutaj :lol:

Zamilcz chłopcze :P

dokladnie, moze dzieki temu ze nic nie rozumieja unikniemy pieprzenia trolli

Tytuł:
PostNapisane: 20 kwi 2004, 20:48 

Super, mam Radeona 9700 ludzie którzy dokładnie kupili tego samego mówią że się ładnie kręci, a ja mam taki egzemplarz że nawet jak podniosę o 2 mhz GPU to komp się zaczyna wieszać :/. Kolega z klanu mówił że mam zablokowanego BIOS'a karty graficznej (uniemożliwia kręcenie). No cóż jeszcze musze zamontować 2 wiatraczki w kompie bo mi się cholernie tak czy siak grzeje..

Tytuł:
PostNapisane: 21 kwi 2004, 00:08 

No mój smiga bez dodakowego chłodzenia i wyraźnych kłopotów na
core : 270@297
ram : 270@297
(BF Viet + 5/16 fps more :D )

siena zaś ma też tego samego co my BbA i :
core:270@310
ram:270@325
-bez dodakowego chłodzenia..*

Mam najnowsze omegi.Musisz podkręcic troche tą karte bo w Viet sobie w spokoju nie pograsz...:( ,albo nei pocieszysz sie grafiką....

*Kupie VGA Siliencer rev.3 i jeszcze troszke podniose taktowanie...

Tytuł:
PostNapisane: 21 kwi 2004, 01:08 

W spokoju gram :) nie narzekam na plynność... Dobra spróbuje zainstalować Omegi może pójdzie..

Tytuł:
PostNapisane: 21 kwi 2004, 08:52 
Moderator forum

Radeon 9700 by Hercules - core/mem - 275/270 standard - o/c 380/310 na chlodzeniu wodnym VPU, ramy maja wlasne radiatorki. Macie kostki Hynixa, i te nie za bardzo daja sie krecic. A poza tym niektorym kartom trzeba wgrac "shackowany" bios umozliwiajacy podkrecanie. Bez tego faktycznie sie wiesza...

Tytuł:
PostNapisane: 21 kwi 2004, 13:06 
Moderator forum

To ja was pocieszę. Znaczy posiadaczy Radeonów. Athlon 2600, Asus A7V8X, 768 MB Kingstonów, zasilacz serwerowy Codegen (działa więc nie zmieniam), ATI Radeon 9600 Atlantis (Sapphire) i żadnych problemów z Beefami. Tzn namiętnie grywam w 1942, w Vietnama zrobiłem tylko jedno porządne posiedzenie. Chodzi, działa, śmiga, włączone AA, i anizo. Stery testowane to bodajże wszystkie od 3,4 czy jakoś tak. Jedyny problem z innymi giercami (a oglądałem ich sporo) to Call of Duty, które do czasu wyjścia sterów 3.10 wygaszało monitor. Ale pewnie o tym słyszeliście, llub znacie to z autopsji :) PS> Ogólnie polecam Radeony Sapphire. Może nie jest to karta o najwyższych wyśrubowanych osiągach, lecz za to działa naprawdę dobrze.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2