Tzeentch napisał(a):
eeee, a ja raz na ruski rok widzę Mi-8 (z pewnością nie bojowe) przelatujące nad moim osiedlem
To pewnie ten, z Millerem
A teraz to dostaniemy Belką w łeb
Swoją drogą, fakt Cobra robi wrażenie.
Tutaj to jeszcze malutkie piwo.
Zobaczyć Cobrę na żywo, w akcji, latającą na cholernie niskim pułapie, z szalonym Jankeskim pilotem ... to dopiero emocje niczym Radom Air Show
Z racji posiadania (dożywotnio mam nadzieję) możliwości wstępu na jeden z największych polskich i jedynych w swoim rodzaju poligonów lotniczych niejednokrotnie miałem "pełne majty" na widok tego co wyczynia tam zachód. W Polsce, podczas manewrów mają pole do popisu. To co widzicie na filmach typu Top Gun, o swobodnych lotach bez limitów pupłapu to mit, który między bajki można włożyć. U nas wiedzą, że żyją. W stanach mają same nakazy i zakazy, strefy no-fly muszą mieć w małym "paluszku".
U nas polscy piloci mają przewagę.
Miasta, wsie, łąki, poligony ćwiczebne są dla nich rajem.
Na dodatek jeśli kierownik lotów zezwola na niski pułap (rzadko kiedy nie wyraża zgody) ... nasze stare i poczciwe SU-22 zawija, niemiłosienie.
Także XENA masz fajny widoczek.
Za czasów, kiedy w mojej rodzinnej lokacji, niespełna 5 km stacjonowały wojska radzieckie widok lecących w kluczu Mi-24 to był standard (potem cholera wie czemu krowy nie dawały mleka tyle ile trzeba było i pamiętam jak św. pamięci dziadek strasznie klnął). Nie wspomnę o warkocie i łomocie w wyniku którego drżały szyby, a w wielu przypadkach mury pruskie sypały gliną.
Czasy się zmieniły, zaczęliśmy "lizać dupę" zachodowi to i lepszy sprzęt sie znalazł. Cobry, Blachawk'i, F-16, mobilni w postaci Hum-Vee, wyrzutnie Stinger .. to dopiero widok, nie zapominając o czarnych asfaltach, przy których w wielu przypadkach M-16 stanowił bezmała ~1/2.5 wzrostu (mam swój światopogląd na Marines'ów .. o pilotach także).
Częstymi goścmi byli panowie z 25-th Powietrznej. Potrafili przesiadywać i po 2-3 tygodnie. Niestety od czasów masowej nagonki na Ossamę (Afganistan), teraz także Irak (ropodojna krowa) jest dla nich nowym poligonem i chwilowo .. posucha
Jednakże uzbrojony już w cyfraka nie omieszkam w przyszłości uraczyć Was ciekawymi widoczkami.