Teraz jest 18 lip 2025, 11:51

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 18 maja 2004, 17:17 

Dokładnie to Elliot w "We Were Soldiers" grał Seargeant Major'a ;)
i razem z Halem Moore'm wykonali wszystkie 4 skoki spadochronowe w 82 dywizji powietrznodesantowej podczas 2WŚ :D

a koleś był naprawde niezły jak nie ufał zacinającym się M16 i dopinał wszystkich kitajców z colta :D
albo akcja z "good morning Seargeant Major Sir!" :D

Tytuł:
PostNapisane: 18 maja 2004, 17:48 

Właśnie gdzie można nabyć Apocalypse Now:Redux na dvd albo vcd, bo w media markt nie ma (idzie mi o sklepy internetowe)

PSN id: Graqzu

Tytuł:
PostNapisane: 18 maja 2004, 18:29 

Madey napisał(a):
widzialem plutoon ale straszna kicha jezeli chodzi o dzwiek :(

Coooo??? :o :shock: :shock:
Jak Ty mozesz nazywać te przecudowne dzwieki na pile kichą ???

Tytuł:
PostNapisane: 18 maja 2004, 18:55 

no jak ogladasz filmy w tv albo na komputerku to wszystko brzmi tak samo jeden czort :)
ale jak juz masz jakies tam kino domowe pare glosniczkow to film filmowi nierowny a w tym wypadku pluton prezetnuje sie bardzo zle
licze na jakas reedycje ( teraz duzo filmow wychodzi starych ale z poprawionym dzwiekiem DTS itp ) bo dzwiek w filmach szczegolnie takich z naszego kregu zainteresowania jest very important

Tytuł:
PostNapisane: 19 maja 2004, 02:05 

Madey napisał(a):
czy good morning vietnam jest dostepny na DVD ?

Ano, widziałem niedawno w EMPIKU.

LameBoy napisał(a):
Dokładnie to Elliot w "We Were Soldiers" grał Seargeant Major'a

A na pewno nie był to major Major Major? :wink:

LameBoy napisał(a):
a koleś był naprawde niezły jak nie ufał zacinającym się M16 i dopinał wszystkich kitajców z colta
albo akcja z "good morning Seargeant Major Sir!"

Z tym M16 koleś po prostu wyprzedził swoją epokę. Typ twardziela, który, jak ktoś gdzieś napisał, pije żywy spirytus, zagryzając płytami chodnikowymi (szkoda, że nie było scen, w których goliłby się nożem lub za jego pomocą wydłubywał sobie kule z ran albo chociaż palił cygarko na stacji benzynowej).

W tym filmie dobijała mnie dodatkowo ambicja twórców, żeby OBIEKTYWNIE i z wszystkich stron przedstawić konflikt - dzielni amerykańscy chłopcy i twardy pułkownik, rodziny dzielnych chłopców oraz zdesperowani Wietnamczycy ze swoim stanowczym dowódcą, który w ostatnich scenach wieszczy zakończenie wojny, w dodatku trafnie (kolejny wyprzedzający swoją epokę). Polityczna poprawność nakazywała też, żeby w domyśle przedstawić rodziny wietnamskich żołnierzy - pojawia się więc zdjęcie dziewczyny jednego z bojowników Wietnamskiej Armii Ludowej.

I przesłanie filmu - o ile dobrze pamiętam - w Wietnamie nie walczymy dla Ojczyzny, walczymy dla naszych kumpli, czy coś w tym rodzaju...po prostu bomba.

Tytuł:
PostNapisane: 19 maja 2004, 11:38 

Bezapelacyjnie najlepszy jest "Pluton". te zdjecia, ta obsada, ten reżyser, ta muzyka ... i wiele innych tych najlepszych elementów złożonych w jedną konkretną całość.
miałem 14 lat, gdy obejrzałem go po raz pierwszy na konfrontacjach'87. jatka w moozgu i nic już nie było takie jak dawniej... :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 19 maja 2004, 13:31 
Moderator forum

_XENA_ napisał(a):
Wzgórze złamanych serc AFAIK było o szkoleniu oddziału, a potem o ich udziale w interwencji gdzieś w Ameryce Środkowej (Panama?).
Akcja ochrony amerykańskich obywateli na Falklandach IMHO.

A o Hamburger Hill to już zupełnie zapomniałem. Ale jest jeszcze jeden - naprawde niezły: "Rummor of war"
Był też jeden australijski... nie pamiętam tytułu, po polsku chyba: Historia jednego pocisku. Był naprawde dobry.

Tytuł:
PostNapisane: 19 maja 2004, 23:31 

Hynol napisał(a):
_XENA_ napisał(a):
Wzgórze złamanych serc AFAIK było o szkoleniu oddziału, a potem o ich udziale w interwencji gdzieś w Ameryce Środkowej (Panama?).

Akcja ochrony amerykańskich obywateli na Falklandach IMHO.

IMHO AFAIC itp. itd. etc. to była interwencja USA na Grenadzie (1983). Takie państwo wyspiarskie na Karaibach...

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2004, 08:01 
Moderator forum

Faktycznie - mój błąd. Swoją drogą we "Wzgórzu rozdartych serc" było sporo niezłych tekstów. Za każdym razem się nieźle bawie gdy po raz kolejny oglądam ten film :). Ten major z "Byliśmy żołnierzami" to przy sierżańcie Highway'u zwykła ciota :D

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2004, 12:23 

Do tych filmów można by jeszcze dodać Tigerland, w sumie jest tam przygotowanie do wojny w Vietnamie.

Mam takie pytanie czy ktoś wie gdzie można kupić Full Metal Jaket na DVD tylko wersja bez cenzury?

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2004, 15:42 

zorro i akademia Pana Kleksa
:D

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2004, 16:00 

Rzeczywiście te 2 filmy maja związek z wietnamem: dziadkowie zorro byli pewnie wietnamcami,zaś co sie tyczy Kleksa to nienawidził on wietnamców i wdal sie tak w wojne z nimi az tak ze zostal wyslany po niego gostek by go zabic ponieważ stało sie to jego obsesją (Kleksa of kozz :twisted: ).... :lol: :lol: dobra wiem że to bzdety ale nie mialem co wymyślic

PSN id: Graqzu

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2004, 11:40 

gadanie, i tak najlepszym z nich jest "Vietnam, czyli wojna, której nie było" Elodreip'a Mantiev'a.

Tytuł:
PostNapisane: 24 maja 2004, 00:52 

W "We Were Soldiers" byly naprawde spoko teksty... Nawet czasem na zagranicznych servach ktos krzyknie (napisze ;) ) "broken arrow!!!" :D

Zreszta niektore momenty wedlog mnie odzwierciedlaja uwczesny stan bitwy (np. jak wychodzili z heli - "we will be landing under fire..."). Ogolnie smieszny film ( strasznie mnie bawily te akcenty pro amerykanskie - np. przytaczany jush Hal Moore).

Czasem sobie mozna wlaczyc przed meczem i sie zmotywowac ;)

Tytuł:
PostNapisane: 24 maja 2004, 12:18 

Czy ktoś ostatnio oglądał Full Metal Jacket?
Wydaje mi się że akcja 2 części filmu odbywa się w mieście znanym nam z mapki Quang Tri.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2