Teraz jest 27 lis 2024, 15:57

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 kwi 2003, 10:51 

NIE DZIALA!
Mam Athlona 1400, 256 MB RAM, GForce 2 Ti 64MB, Wndows 98, SB Live! Player 1024,
swiezo sformatowany dysk. Detonatory najnowsze (probowalem tez na poprzednich), miejsca na dyskach sporo.

Gre wlaczam bez problemow, wybieram strone i po jakiejs minucie gra sie zacina, czarny ekran i resetuje sie komputer.
Nie moglem znalezc rozwiazania w poprzednich postach dlatego pisze. Nie mam problemu z wydajnoscia tylko W OGOLE z gra. Bo przez te minute gra dziala spoko (zmienialem i grafike i muzyke ale wszelkie propozycje przyjmuje z otwartymi rekami)

Z goryu dziekuje

Tytuł:
PostNapisane: 13 kwi 2003, 11:18 

A ja tak miałem kilka razy na świeżo zainstalowanym systemi, tylko że XP. Najpierw samo mijało, a ostatnio wnerwiony zainstalowałem DX9a i przeszło. Nie wiem czy to od tego czy od detonatorów 43.35. Generalnie bez żadnych tweaków robi 3DMarka2001SE (niemal 11 tys.) i gry przestały wariować.

Tytuł:
PostNapisane: 13 kwi 2003, 11:59 

wczesniej mialem DX 8.1 (ten z plyty BF'a) teraz zainstalowalem DX 9.0a i nadal to samo. Detonatory mam najnowsze. Nie wiem co zrobic.

Czekam na dalsze sugestie.

Tytuł:
PostNapisane: 13 kwi 2003, 12:09 

hmm a jak z innymi gierami? wszystko normalnie? czy 3dmark ci caly test przechodzi?? ja mialem cos podobnego jak ty jak bawilem sie z timingami ramu.. niby wszystko dzialalo ale po jakims czasie zwis..

HIC NATUS EST
Scierkens
M.D. CCC. XXIII. CALENDIS NOVEMBRIS

Tytuł:
PostNapisane: 13 kwi 2003, 12:19 

Może masz cośpoprzestawiane w ustawieniach karty ??
albo spróbuj przeinstalować BF i już :!:

Tytuł:
PostNapisane: 13 kwi 2003, 21:37 

Ja ci powiem że to wina gry która jest zepsuta. Mialem cos podobnego tylko wylanczala mi sie podczas wczytywania mapy. Niewiem czy to to samo ale radze żebyś załatwił inną płytkę 8)

Tytuł:
PostNapisane: 13 kwi 2003, 21:46 

Zakup oryginału napewno rozwiąże problem :)

Tytuł:
PostNapisane: 13 kwi 2003, 22:36 

MAM ORYGNAŁ!
Jak tylko kupilem gre to dzialala dluzej. Wtedy myslalem ze to wina karty graficznej ale dzialo sie to po jakichs 30-40 minutach. Wywalalo wtedy inaczej.

Tytuł:
PostNapisane: 13 kwi 2003, 22:38 

CD poprzedniego postu.

Potem mialem spora przerwe i teraz jak wlaczylem (z patchem oczywiscie) to juz nie dzialala poprawnie. Wiec dziwne zeby to byla wina plytki.

Tytuł:
PostNapisane: 13 kwi 2003, 23:18 

wlasnie cos sprawdzilem. wlaczylem instant battle. Ciekawe jest to ze moge dlugo miec wlaczony ekran startowy (ten gdzie jest ratio stron i friendly fire) i tam sie nie zacina. A za moment po wybraniu strony, miejsvca startowego, pobieglem 3-4 kroki i zwis.
Ehh...

Tytuł:
PostNapisane: 14 kwi 2003, 04:07 

Czy masz przetaktowanego procka albo grafe ?????
Może to jest problem hardware'u :!:

Tytuł:
PostNapisane: 14 kwi 2003, 13:00 
Moderator forum

ShaggY napisał(a):
Zakup oryginału napewno rozwiąże problem :)

ShaggY co tak się uparłeś z tym docinaniem ludziom?
Ciągle ten oryginał i oryginał...... Post "mam problem - wiesza się" - odpowiedź "Kup oryginał", post "zwalnia mi" odpowiedź : "kup oryginał". Znajdź se inny tekst - ten robi się powoli nudny. A jak nie chcesz nikomu pomagać to po prostu nic nie pisz.
Ludzie maja poważne problemy a ty ich tak chamsko traktujesz. Domyślam się, że chcesz poczuć się lepiej, bo stac cię było na oryginalnego BF-a, ale moim zdaniem przesadzasz. Ja sam zanim kupiłem oryginał grałem pewien czas na piracie. Dopiero po okresie próbnym uznałem że warto mieć tą grę i docenić autorów moją kaską. Ale jak się jusz przekonałem to na stałe - R2R z Anglii se sprowadziłem bo warto. A ty takiego zielonego z od razu grubej rury - chłopak się zniechęci i scena BF straci nastepnego potencjalnego członka. Pomóż, a za pewiem czas na pewno kupi sobie oryginał, bo zorientuje się, że mając pirata traci 80% zabawy.

Tytuł:
PostNapisane: 14 kwi 2003, 13:53 
Moderator forum

fista napisał(a):
wlasnie cos sprawdzilem. wlaczylem instant battle. Ciekawe jest to ze moge dlugo miec wlaczony ekran startowy (ten gdzie jest ratio stron i friendly fire) i tam sie nie zacina. A za moment po wybraniu strony, miejsvca startowego, pobieglem 3-4 kroki i zwis.
Ehh...

Miałem kiedyś podobny problem, tylko z tą różnica że mało było gier, które nie wieszały mi kompa (a jak się domyślam ty masz jedynie z BF-em problem). Dodatkowo te co działały czasami zwalniały. Jaka była przyczyna - konflikt sprzętowy - karta sieciowa, kontroler USB i zintegrowana muza wisiały na jednym IRQ i jak jakiś program (nieważne jaki) odwoływał się w specyficzny sposób do jednego z tych urządzeń to miałem zwis (dokładnie taki jak u ciebie). Czasami zdarzało się to po 2 minutach, a czasami po 2 godzinach - nie było reguły. Cekawostka było, że 3DMark nie powodował takich sensacji - to naprowadziło mnie na trop - 3DMark nie używał w ogóle (do testu) muzy. Wyłączyłem USB i zintegrowana muze i było po problemie (i tak uzywałem karty muzycznej na PCI - AC97 był "awaryjny"). Potem włączyłem USB i dalej działało jak należy i działa tak do dzisiaj.

Są dwa sposoby:
#1 Doświadczalny
Spróbuj WYŁĄCZYĆ w biosie (a jak się da fizycznie wyciagnąć). wszelkie peryferia - uważaj tylko, aby niczego nie uszkodzić i nie zerwać plomb (jeżeli takie masz) i uruchomić grę. A potem powoli włączać/wkładać hardware (po jednej sztuce) i sprawdzać jak działa - jak po instalacji jakiegoś drobiazgu gra zacznie się znowu wieszać - voila - masz winowajcę. Najlepiej jakby pomogł ci przy tym jakis fachowiec - sądząc po twoim liście nie znasz się za bardzo i mógłbyś coś poważnie uszkodzić, a tego nie chcieli bysmy......

#2 Możesz spróbować przeanalizować "zasoby" komputera i poszukać tam konfliktów - na poczatku startu komputera zawsze jest wyświetlana tabelka, gdzie wyszczególnione jest jakie urządzenie z jakiego zasobu korzysta (najczęściej to wspólne IRQ, albo DMA winne jest konfliktowi) i potem spróbować usunąć konflikt. Często przypisanie podejrzanemu urządzeniu zasobu "na sztywno" (w biosie) pomaga. Ewentualnie mozesz zawsze wyłączyć/wyjąć podejrzane urządzenie. Jednakże pamietaj, że wiele niezbednych urządzeń działa na wspólnych zasobach i to im nie przeszkadza - szukaj raczej konfliktu typu muza-modem grafa-sieciówka itp .... Ta metoda powinna być szybsza i bezpieczniejsza od #1, ale musiałbyś się wykazać większą wiedza. Tu tesz pomoc fachowca byłaby nieoceniona - to co tobie może zająć pare dni on mógłbt wykryć w pare godzin.

Acha jeżeli z tego co piszę nic (albo mało) nie rozumiesz - odpuść sobie grzebanie i od razu idź dp fachowca (firma która sprzedała ci kompa powinna ci pomódz w ramach gwarancji - nie ulega wątpliwości, że twój komp nie działa właściwie). Lepsze to niż uszkodzenie komputera.

Tytuł:
PostNapisane: 14 kwi 2003, 18:58 

dzieki _XENA_ mam nadzieje ze to pomoze. Szczerze mowiac staralem sie nie grzebac w przerwaniach i DMA bo mialem nadzieje ze to jakis bardziej powszechny problem (jak widze po ilosci postow w "problemach" to generalnie wlaczenie i dostosowanie BF'a to niezla praca).

Poszukam w przerwaniach ale to dosc dziwne bo windows nie zglasza mi zadnych bledow ale nigdy nic nie wiadomo.

Jeszcze raz dziekuje za proby pomocy, teraz ja sprobuje jakos ta wiedze spozytkowac. A co do poziomu mojej wiedzy to mam nadzieje ze jest wystarczajacy bym z IRQ sobie poradzil :D

Tytuł:
PostNapisane: 14 kwi 2003, 20:11 

poprobowalem i nic niestety :(
nie moge tylko zmienic przerwania karty graficznej (windows mi na to nie pozwala <w panelu sterowania> a w BIOSie nigdzie nie ma zmian dla AGP).
Dlaczego nie chodzilem na wyklady o architekturze komputera?!?!?!? :evil:

Czekam na dalsze sugestie i dziekuje za dobre checi.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2