Teraz jest 20 kwi 2025, 20:27

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 28 sie 2004, 02:21 
Moderator forum

Weź CRT jalepiej Flatrona z LG. Bo LCD ma wolniejsze przysałanie obrazu i nadaje się do pracy biurowej i surfowania po necie.

Tytuł:
PostNapisane: 28 sie 2004, 02:33 

UzA napisał(a):
dzieki Rusty :) , mam jeszcze jedno pytanko bo wlasnie sie przymiezam do kupna minitorka. Mianowicie mam dylemat-LCD czy zwykla lampka? Jesli LCD to jakie? Interesuje mnie raczej 17". Jesli chodzi o lampki to wiem jakie wybrac dzieki wam :wink: . Jesli cos wiecie na temat LCD to prosze sie nie wstydzic tylko pisac :P :lol:

Jeżeli monitora będziesz używał do grania, oglądania filmów, ogólnie sceny dynamiczne itp. itd to zdecydowanie CRT, natomiast również granie, filmy, itp z tym że ze znaczną przewagą użytku "biurowego" i jeśli masz pieniądze to LCD :D Musisz pamiętać że monitory LCD z "dolnej półki" nie są najwyższych lotów a za tę kwotę kupisz bardzo dobry CRT. Zdania w "sieci" na temat monitorów CRT vs LCD są bardzo podzielone i nie będę tutaj rozpętywał żadnej kolejnej "wojny" bo nie ma sensu ( takie wojny już się toczą, można poszukać i się dołączyć :wink: . Także to jest moje zdanie i nie będę tłumaczył "z czym to się je" ;-) Pozatym za dobrą 17" LCD zapłacisz ok 2000 zł a za dobry CRT 19" już od ok 1000 zł... także wybór należy do ciebie :wink:

P.S. Dodam tylko że jeśli bym był nieograniczony finansowo to napewno bym łyknął jakąś wypasioną 19 " LCD a jakby mi nieodpowiadała to zawsze bym mógł sobie kupić potem CRT :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 30 sie 2004, 17:20 

No i stało się, zabrakło monitorów Samsunga 19" 959 NF :cry: ... po szerzej zakrojonych poszukiwaniach jedynym godnym konkurentem okazał się PHILIPS 109 P40 Brilliance, będę go miał jutro max pojutrze :D podziele się wrażeniami :)

Obrazek

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=3332

Mahalo.

Tytuł:
PostNapisane: 30 sie 2004, 17:27 
Moderator forum

A nie lepiej wziąść lepszego i tańszego LG Flatron F900P :?:
to jest cudny monitor, żadnych problemów poprostu brak mi słów żeby go opisać :) Bardzo fajny monitorek a jedzie nawet na , 1280x1024 na 100Hz, żadnych zakrzywień, zakłóceń, zniekształceń a obraz idealny. Gry i filmy na tym monitorku to czysta przyjemność i frajda :)

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 30 sie 2004, 17:42 
Moderator forum

UzA napisał(a):
Jesli LCD to jakie? Interesuje mnie raczej 17". Jesli chodzi o lampki to wiem jakie wybrac dzieki wam :wink: . Jesli cos wiecie na temat LCD to prosze sie nie wstydzic tylko pisac :P :lol:

Jeśli zdecydujesz się na zakup LCD pamiętaj, że w tego typu monitorach najważniejsy jest parametr jasności matrycy oraz czas reakcji, zwanym czasem smużenia. Osobiście mam swoje dwa typy, których praktykowanie przychodzi mi z codzienną łatwością, zatem służę ew. opinią. Jednak, aby nie odstraszać muszę pozać Twoje możliwości finansowe, wszak zakup dobrego LCD to niestety jeszcze nie mały wydatek.

Piospi napisał(a):
Weź CRT jalepiej Flatrona z LG. Bo LCD ma wolniejsze przysałanie obrazu i nadaje się do pracy biurowej i surfowania po necie.

Co ma LCD wolniejsze ? Do czego się nadaje ?
MEGA ROTFL ... toś dał chłopaku teraz popis :D :D

Ostatnio edytowano 30 sie 2004, 18:27 przez ===Tomy===[PL], łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 30 sie 2004, 17:46 
Moderator forum

Ostatnio rady Piospiego biora sie calkowicie z kosmosu :) Nie dosc ze chlopak nie ma doswiadczenia w tych sprawach to jeszcze doradza koledze Rusty'emu monitory LG :lol: (no offence dla posiadaczy LG, ale stwierdzenie ze lepszy od Samsungow na Diamondtronie jest "lekko" na wyrost - cos jakby "skoro Dosia jest tansza i ma to samo to po co przeplacac?")
Piospi - moja prosba - sprawy sprzetowe masz jeszcze niedopracowane - zostaw je specjalistom (nie, ja nim nie jestem :) - Tomy jest)

PS. Jesli mialbym kupic w tej chwili monitor to zdecydowanie LCD (i zdecydowanie nie LG, do Sony mam tez juz lekka awersje - P82 sux big time)

Tytuł:
PostNapisane: 30 sie 2004, 18:12 
Moderator forum

Dobra dobra zostawiam takie sprawy specom :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 30 sie 2004, 18:19 

RustyNail napisał(a):
DeltA napisał(a):
a co myslicie o SAMSUNG 957MB - ma on bardzo mala plamke

Z tego co słyszałem to 957MB to dobre monitorki :D

Obrazek

Ale lepiej było by wziąśc Nec-a FE991 SB w podobnej cenie :D

Obrazek

Mahalo.

Ja mam wlasnie tego Nec-a od ponad roku i jestem w 100% zadowolony :D

Tytuł:
PostNapisane: 30 sie 2004, 18:30 
Moderator forum

RustyNail napisał(a):

Obrazek

I tego własnie bierz :) Kolega zakupił taki jakoś w marcu tego roku i jest z niego bardzo zadowolony. Poza tym nieźle się prezentuje na biurku ;)

Tytuł:
PostNapisane: 30 sie 2004, 18:35 

POL napisał(a):
RustyNail napisał(a):
DeltA napisał(a):
a co myslicie o SAMSUNG 957MB - ma on bardzo mala plamke

Z tego co słyszałem to 957MB to dobre monitorki :D

Obrazek

Obrazek

Mahalo.

Ja mam wlasnie tego Nec-a od ponad roku i jestem w 100% zadowolony :D

No ten Nec nie jest zły ale ten Samsung 959NF jest lepszy jak i Philips 109 P40 Brilliance - no i cena też jest "lepsza" odpowiednio :wink: te 2 modele oscylują w podobnych cenach tj ok 1430 zł. drożej ale i konkretniej :D

P.S. Tych modeli Philipsa już zaczyna pomału brakować, przypomina mi to sytuacje z Samsungiem 959NF, jak tak dalej pójdzie to i Philipsów 109 P40 niedługo zabraknie, jak zwykle wszystko co dobre szybko się kończy :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 30 sie 2004, 18:52 
Moderator forum

huhuhuhu piospi po raz kolejny sie rozpedzil i bzdury potworzyl, jak znam zycie to z lcd albo nec albo mitsubishi (moze byc ostatni Evo ;) )

Tytuł:
PostNapisane: 30 sie 2004, 19:18 
Moderator forum

Mayek napisał(a):
Piospi - moja prosba - sprawy sprzetowe masz jeszcze niedopracowane - zostaw je specjalistom (nie, ja nim nie jestem :) - Tomy jest)

Najpierw to trzeba naprawić to co napsuł Piospi.

RustyNail - > sprawa jest prosta.
Jeśli nie poruszasz nadal wątku dot. LCD, skupiasz uwagę na CRT.
W tej kwestii bezapelacyjnie jakościowo jak i cenowo królują kineskopy typu Natural Flat. Obie marki tutaj poruszane (Samsung i Nec) dają w 100% satysfakcję z ich użytkowania. Osobiście skupiałbym się za kineskopem ze stajnii Mitshubishi - od lat wyznacznik jakości stosowany głównie w zadaniach DTP. Osobisty minus na niekorzyść NECa - ów delikwent charakteryzuje się większą rozbieżnością w geometrii, głównie prawy górny lub dolny róg (spotkałem to już w 8-9 egzemplarzach).
Generalizując ... żadnych LG, Filipów, Belinea, tudzież pochodnych :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 30 sie 2004, 19:47 

===Tomy===[PL] napisał(a):
Mayek napisał(a):

Najpierw to trzeba naprawić to co napsuł Piospi.

RustyNail - > sprawa jest prosta.
Jeśli nie poruszasz nadal wątku dot. LCD, skupiasz uwagę na CRT.
W tej kwestii bezapelacyjnie jakościowo jak i cenowo królują kineskopy typu Natural Flat. Obie marki tutaj poruszane (Samsung i Nec) dają w 100% satysfakcję z ich użytkowania. Osobiście skupiałbym się za kineskopem ze stajnii Mitshubishi - od lat wyznacznik jakości stosowany głównie w zadaniach DTP. Osobisty minus na niekorzyść NECa - ów delikwent charakteryzuje się większą rozbieżnością w geometrii, głównie prawy górny lub dolny róg (spotkałem to już w 8-9 egzemplarzach).
Generalizując ... żadnych LG, Filipów, Belinea, tudzież pochodnych :wink:

No masz racje, masz podobne zdanie co ja... bo ja na początku miałem brać właśnie Samsunga 959NF na kineskopie mitshubishi, ale że ciężko go dostać ostatnimi czasy to próbowałem znaleść "odpowiednik" i okazało się że pomimo tego że jest wiele monitorów na tym kineskopie to jednak różnią się jakością a kupić droższy i gorszy to żaden problem, a pozatym twierdzenie że Nec daje w 100 % satysfakcje jest jak najbardziej nie na miejscu, jest przynajmniej kilka powodów dla których można nie mieć tej 100 % satysfakcji z Nec-ów - jedną z nich sam wymieniłeś a druga to może być odświeżanie w 1280 x 1024 i 1600 x 1200 np w popularnym modelu FE991SB... o samsungu 959 NF nie ma złych opini, czego nie można powiedzieć o innych, opartych na tej samej technologi. Na chwilę obecną oprócz 19" 959NF jak dla mnie jest tylko jeden "bardzo dobry" monitor 19" Philips 109 P40 Brilliance do 1500 zł o którym również ciężko znaleść złą opinię :D . Co nieznaczy że inne są złe do tej kwoty ale napewno imho lepszy :wink:

"żadnych LG, Filipów, Belinea, tudzież pochodnych" - no ja zdecydowanie wykluczyłbym z tej "czarnej listy" modele Philipsa oznaczone literką "P" z dopiskiem Brilliance, to jest podobna sytuacja jak w Samsungu w którym to tylko modele z dopiskiem NF różnią się znacząco od innych swoich modeli :wink: zapatrywanie się cały czas w jedną technologie nie jest również dobre, są wyjątki :wink:

Mahalo.

Ostatnio edytowano 4 wrz 2004, 23:42 przez RustyNail, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 4 wrz 2004, 23:26 

Mam już kilka dni tego Philipsa 19" 109 P40 Brilliance

Obrazek

Świetny monitor, nie mam mu nic do zarzucenia, ostrość żyleta, geometria bardzo dobra, kolory żywe - bardziej naturalne, nie męczy oczu 8) , zdążyłem przesiedzieć ok 16 godzin non-stop przy kompie w 1280 x 1024 100Hz i zero zmęczenia oczu ( aha i monitor przeszedł norme TCO2003 a nie jak piszą w sklepach TCO99) 8) :D a czy wspomniałem już o ostrości ? :wink: hehe na całym ekranie super ostrość :D , no a jeszcze czeka mnie sprawdzenie na kablu BNC 8)

Naprawdę z bardzo dobrych 19" moge polecić tego Philipsa z czystym sumieniem oraz model Samsunga 19" 959NF :D 2 świetne monitory w praktycznie tej samej cenie, do 1500 zł

Tytuł:
PostNapisane: 5 wrz 2004, 00:49 

LG jest tandeta produkowana tanim kosztem, sprzet audio,rtv, napedy optyczne itd. Wszystko ladnie wyglada z zewnatrz, a w srodku ma niezly burdel. Czyszczac lasery w napedach w kompie rozkrecilem 2 rozne napedy: LG 52x i LiteOn 52x52x52, polozylem obok siebie i po lewej stronie mialem 'sredniowiecze' a po prawej XXI wiek. Nie wazne ze ten drugi to nagrywarka, chodzi o to jak to wyglada-LiteOn starannie dopasowany, gladnie powierzchnie i krawedzie, skrecony srubkami, a LG jakis taki krzywy, niedokladny, stapiany na laczeniach zamiast srubek, poprostu porazka. :(

Lepiej sie 2 razy zastanowic niz kupic niezbyt tani sprzet LG.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 2