Holman napisał(a):
no fdobra ale panowie spokojnie, rozroznijmy 2 rzeczy: co znaczy wchodza zmiany? czy to znaczy ze to dotyczy tylko nowej oferty czy dotyczy to takze dotychczasowych uzytkownikow w ktorych umowach NIE MA MOWY O ZADNYCH LIMITACH,
To ja wam opowiem historię jednej z pierwszych firm, która wprowadziła limity. Toya. Z Łodzi. Początkowo oferowali 128 kbit bez limitu za 122 zł. Później obniżyli cenę (również instalacji) na 99 zł miesięcznie, za to z limitem do 18 GB miesięcznie. Podwyższyli w zamian szybkość łącza do 512 kbit. Do użytkowników przyszły nowe umowy, z nowymi warunkami (łącze 512 + nowa cena 99 zł + limit 18 GB) z informacją, że niepodpisanie równe jest zerwaniu umowy z firmą Toya. Dodam jeszcze, że jest to dobre łącze o niskich pingach i wręcz śladowej ilości packet lossów. Ja np mam mozliwość korzystania naprzemiennie z Toya (512) i drugiego łącza 1Mbit. Do gry wybieram zawsze Toyę, choć wolniejszą, jednak stabilniejszą podczas gry.
Do czego dążę...
Otóż po 3 miesiącach Toya pochwaliła się wynikami - tzn efektami owego manewru. Okazało się, że choć nieco ludzi odeszło, to doszło tak wielu nowych, że ilość abonentów
zwiększyła się o 20 %.
Większość ludzików używa neta do gg i stron www. I oni są zadowoleni że strony wczytują się szybko. Ssacze nadal są w mniejszości i stanowią prawdziwą zmorę każdej sieci. Nie chce mi się tłumaczyć dlaczego tak jest, ale tak jest
Zatem sądzę, że Neo zrobi to samo - szlaki przetarte, zapewne przyjrzeli się efektom Toi, może innych sieci, które w miastach zrobiły to samo, a za Neo pójdą kolejne - mniejsze sieci. P2P naprawdę zapycha łącza, ruch polegający na wprowadzeniu limitu skutecznie eliminuje z sieci wszelakich userów p2p.
Czego wam nie życzę oczywiście, użytkownicy Neostrady, ale... sami rozumiecie... normalnym ludziom 15 - 18 GB wystarcza w zupełności. Z dużym zapasem. A userzy p2p nie są w sieciach szczególnie mile widziani.