Teraz jest 24 lis 2024, 16:04

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Upgrade cd.
PostNapisane: 6 paź 2004, 11:00 

No cóż, wygląda na to, że ten rok oznacza dla mnie całkowity upgrade sprzętu - etap, po etapie od bodajże kwietnia... :)
Nie żebym narzekał, ale jak to zwykle czynię, chciałbym poprosić Was o kilka wskazówek, które pomogą mi podjąć decyzję...

Dziś chciałem pomęczyć o kartę dźwiękową. Parę osób ostatnio popukało się w czoło, kiedy powiedziałem im, że w moim kompie rzępoli sobie od paru lat Soundblaster Live 1024.

I być może jakaś wielka rewolucja od tego czasu w dziedzinie dźwięku się nie dokonała, jednak krok naprzód znaczny był, stąd może i ci "pukający się w czoło" trochę racji mają.

Tak, czy owak postanowiłem się zaopatrzyć w coś nowego. Moja uwaga kieruje się ku Audigy, mam jednak dylemat, czy interesować się Audigy 1, czy może jednak już Audigy 2.
Nie ukrywam, że wydałem już w tym roku na sprzęt tyle kasy, że cena ma dla mnie znaczenie. Chciałbym zmieścić się w 200 zł, a więc to niby daje po części odpowiedź na mój powyższy dylemat. Ale jeśli powiecie, że to byłyby duży błąd, z ciężkim, bo ciężkim sercem, ale poczekam jeszcze trochę i uzbieram te cztery stówy, bądź ile tam będzie trzeba.

A zatem moje pytania do Was brzmią:
- czy jest w ogóle sens zmieniać to co mam na jakiś Audigy 1? w sensie znacznej poprawy jakości dźwięku?
- a może lepiej poczekać, odłożyć trochę grosza i kupić już Audigy 2? (jeśli tak, to który byście polecali?)
- chyba nie ma sensu rzucać się na wersję z pudełkiem, skoro jest tańszy OEM, a stery najnowsze i tak w necie?

Opieram się w dużej części na ofercie http://www.apollo.pl, ponieważ zwykle tam kupuję, a zatem mogę liczyć na jakieś niewielkie rabaty.

Z góry dzięki za każdą pomoc.
Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 6 paź 2004, 11:10 

Jak chcesz poczuc roznice dzwieku to najpier kup se normalne sluchawki a nie takie badziewie z kosku za 3 zl.

Myse,ze to piwerszy krok w modyfikacji sprzetu w Twoim kompie. :D :P

Tytuł:
PostNapisane: 6 paź 2004, 11:26 

co do dzwięku to zmieniając cały sprzęt (bo tak chcesz zrobić) rozejzyj sie za dobrą płytągłówna - takowe maja już bardzo dobry dzwiek zintergrowany, moze niektórych "zintegrowany" przeraza ale czasy sie zmieniły na lepsze i integra typu SoundStorm to jest bardzo dobra dzwiekówka

jak chcesz odzielnie to powiem ci że wiele SB-ów przerabia sie sterownikami na wyzszy model (tak jest z Live! 5.1 które przerabiasz na Adigy 1 lub 2)

i rozwijaac mysl przedmówcy, na słuchawkach za 3zł Adigy to tylko szpanerstwo lub "niegospodarność" ;)

pzdr

Tytuł:
PostNapisane: 6 paź 2004, 13:23 

OK - to kilka wyjaśnień.

Rzeczywiście - to ważna informacja! Gram w słuchawkach i tak pozostanie, ze względu na późną porę mojego siedzenia przed kompem oraz córcię i żonkę śpiącą w tym czasie w pokoju obok.
Jeśli zatem nie ma sensu kupno lepszej karty w tym przypadku (w sensie poprawy jakości dźwięku), to dla mnie bardzo ważna informacja.

AtraX - nie tyle chcę zmienić cały sprzęt, co już to zrobiłem. Nie zrozumiałeś mnie. Od paru miesięcy wymieniam to i owo - a moja obecna płyta głowna to w miarę porządny Epox, ale rzeczywiście nie sprawdzałem, jak wbudowana tam dźwiękówka brzmi.

Być może pomocny będzie mój konfig (pewnie od razu powinienem o nim skrobnąć):
Barton 2500+
512 MB Ram ddr 333
Radeon 9700
Epox 8rda3i

Dzięki za to co do tej pory i please o kolejne sugestie.

A ty się satiz nie wymądrzaj, bo jak Cię dorwę na serwerze, to Cię tak pochlastam bagnetem, że aż mi się posoka z ekranu wyleje i klawiaturę zachlapie... ;)

Tytuł:
PostNapisane: 6 paź 2004, 13:50 

Shelton napisał(a):

A ty się satiz nie wymądrzaj, bo jak Cię dorwę na serwerze, to Cię tak pochlastam bagnetem, że aż mi się posoka z ekranu wyleje i klawiaturę zachlapie... ;)

Bla bla bla bla bla!

Juz sie boje!

Tytuł:
PostNapisane: 6 paź 2004, 13:53 

satiz napisał(a):
Bla bla bla bla bla!

Juz sie boje!

No i kurna, poproś tu kogoś o pomoc, to zaraz ci taki zacznie zaśmiecać topic...

Tytuł:
PostNapisane: 6 paź 2004, 14:56 

co do sluchawek to moje sie rozpier****** moze uda sie skleic. Ja gram na moich starych malych glosniczkach i nie jest zle...

Tytuł:
PostNapisane: 6 paź 2004, 15:13 

Shelton napisał(a):
satiz napisał(a):
Bla bla bla bla bla!

Juz sie boje!

No i kurna, poproś tu kogoś o pomoc, to zaraz ci taki zacznie zaśmiecać topic...

Sie odezwal Pan, ktory nigdy nie komentowwal moich wypowiedzi...widzieliscie jaki orzel.
A takie to jeszcze nie dawno spokojne bylo

Tytuł:
PostNapisane: 6 paź 2004, 15:45 

Witam
Moja rada kup sobie porządne słuchawki a sam zobaczysz że twoja zintegrowana nie jest wcale taka cienka.
Karta 7.1 + słuchawki to jakieś nieporozumienie .Jak kupić kartę to potem zestaw głośników .Razem około 800zł.
Szkoda tylko że nie masz płyty głownej 8rda+ ale twoja jest też spoko i dzwiękowa całkiem dobra .No chyba .że jesteś melomanem to przepraszam :D

Tytuł:
PostNapisane: 6 paź 2004, 15:56 

He he, nie jestem melomanem, a zresztą muzyka poważna na tym obecnym moim SB Live 1024 nie brzmi wcale tak źle... :P

Hm, to co - mam rozumieć, że zamiast kupować Audigy 1, czy 2, powinenem przeznaczyć ten cash na dobre, studyjne słuchawki?

Tytuł:
PostNapisane: 6 paź 2004, 16:14 

Tez potwierdzam, na moim dzwieku zintegrowanym odglosy w BF sa niesamowite ale tylko jak zaloze sluchawki na ktorych nie chcialem oszczedzac jakos specjalnie, juz z glosnikow nie jest dzwiek taki pelny (a glosniki mam z wiezy). Sadze ze sluchawki porzadne za 100 zyli mozna juz zakupic a to faktycznie prawie tyle co karta i jeszcze na bronxa mozna skoczyc ;) czego Shelton ci zycze :) zostaw sobie ten kesz na weekend :P

Tytuł:
PostNapisane: 6 paź 2004, 17:28 

Mimo ze gram w battla na sluchawkach, to dokupilem audigy 1 + glosniki 5.1 creativa (pack za okolo 500 zł) dla innych gier.

Tytuł:
PostNapisane: 7 paź 2004, 09:32 

Ineresuje sie troche muzykowaniem, to wrzuce swoje trzy grosze

po pierwsze karta SB Live nie jest taka zla, jak masz zlote styki,
to masz bardzo dobry model i sie go nie pozbywaj
niektore A1 sa gorsze
jak chcesz wykozystac wszystkie mozliwosci karty,
to zaistaluj sobie sterowniki KX

po drugie karty zintegrowane sa znaczaco gorsze, nawet te najnowsze,
no moze Aure sie rowna, ale jeszcze nie ma jej w masowej sprzedazy

po trzecie, ze sluchawkami to jest ciekawy temat,
przewaznie karty nie maja wyjscia sluchawkowego z prawdziwego zdarzenia, tylko wyscie liniowe ze zmiennymi dB
wiec jest to takie wyjscie troche na skróty
najlepeij z karty wychodzic na mixer normalnym wysciem liniowym
a sluchawki do mixera, efekt duzo lepszy

po czwarte sluchawki powinny byc dobre, najlepeij otwarte żeby było w miare higienicznie jak sie gra długo:)
Seinh takie kolo 300 PLN to juz naprawde dobry i wystarczajacy sprzet

pozdr

Tytuł:
PostNapisane: 7 paź 2004, 09:58 

Rewelacja. Serdeczne dzięki za to info.
W swoim SB Live nie mam złotych styków, ale i tak widzi mi się (słyszy ;) ), że sprzęt ten pogrywa jednak lepiej, niż ta dźwiekówka, którą mam wbudowaną w płytę.
O sterownikach KX słyszałem, ale na razie nie próbowałem, bo ktoś mnie straszył, że koszmarny interfejs mają. Ale może rzeczywiście warto się pomęczyć...

Ciekawe to, co mówisz o przepuszczeniu słuchawek przez mikser. Spróbuję.

Rzucę też okiem na Seinha, chociaż nie ukrywam, że wolałbym słuchawki gdzieś tak o połowę tańsze... :wink:

Jak na razie wychodzi mi z tych wypowiedzi jeden zasadniczy wniosek - brak entuzjazmu kogokolwiek w kwestii zamiany SB Live 1024 na Audigy.
OK, przemyślę to w takim razie dokaądnie.

Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś rozsądne sugestie - z góry za nie dziękuję.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2