Teraz jest 21 kwi 2025, 00:49

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Nowe Catalysty
PostNapisane: 10 wrz 2004, 01:42 

Pojawiły się dzisiaj nowe Catalysty. Numerek 4.9

PostNapisane: 10 wrz 2004, 15:54 

Piasecznik napisał(a):
Pojawiły się dzisiaj nowe Catalysty. Numerek 4.9

Moze jakis link dac albo cos :?: :P

Tytuł:
PostNapisane: 10 wrz 2004, 16:17 
Moderator forum

no daj... :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 10 wrz 2004, 16:33 

Wojtas napisał(a):
no daj... :lol:

Sorry joke mi nie wyszeld, to bylo do Piaska :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 10 wrz 2004, 22:07 
Moderator forum

I ATI w tym momencie dało dupy.
Na razie powstrzymywałem się przez około 2 tygodnie z komentarzem gdyż miałem już wieści o zastosowaniu patentu skoligaconego na pomyśle zaimputowanym przez Microsoft jeszcze w wersji 4.8 nieoficjalnej:

"Note you must have Microsoft's .NET Version 1.1 Framework installed".

Dziadostwo zwalnia RAM niemiłosiernie.
Odczuwam wrażenie, że ATI powoli idzie w "złym kierunku".

Tytuł:
PostNapisane: 28 wrz 2004, 13:14 

Lokalizacja: miasteczko Piaseczno nieopodal Warszawy województwo Mazowieckie
Co więcej pojawiły sie sterowniki Catalyst 4.91 i jakiś czas temu nowe "64 bitowe" pod nowy build XP 64
sa takze klasyki (32) Omegi
Net Framework wcale niekonieczny tylko do owego "ulepszonego" panela a przecież mozna korzystać z klasyka.
Może zresztą BF na Xboxa wyjasni sprawe.
Paweł

Tytuł:
PostNapisane: 18 paź 2004, 15:30 
Moderator forum

Katalizatory w wersji 4.10

Jako, że z reguły z dystansem podchodzę do każdej nowej wersji sterowników ze stajni ATI dla naszych popularnych Radeonów, tym razem w wolnej chwili postanowiłem zrobić wyjątek od reguły i wdrożyłem z uśmiechem na twarzy ostatnią wersję owego działa.
Standardowa procedura: Drivers Cleaner w użyciu, restart, instalacja wersji 4.10 (zwykłe, nie wymagające Framework'a), restart.
Jako, że czasu nie wiele na wirtualne zabawy z grami 3D na tapetę szybko ulubiona pozycja, której jestem wiernym fanem tudzież BF1942.

W tym momencie mój szeroki usmiech podyktowany życiowym optymizmem został zburzony. Jakieś nieporozumienie zawitało w mojego blaszaka. Sama gra uruchamia się bez kłopotów, szybkie menu, lokalny test, start .... i ... czekanie, czekanie, długie czekanie na załadowanie mapy. Tutaj już definitywnie odczułem, że coś działa nieprawidłowo, zachowanie niegodne maszyny z 3500Mhz procesorem i 1GB pamięci Ram (nie wspominając o swapie 1500Mhz, który i tak w tym przypadku ma tyle co "piernik do wiatraka").
Kiedy mapa już się załadowała "o zgrozo" - rzekłem. Co za sprzętowy lag, tekstury na płaskim terenie powariowały, porozjeżdżane ... myślę sobie jakiś bug, czy co ?
Samo wyłączenie gry z konsoli to kolejne długie, nudne oczekiwanie.
Ponowne odczytanie pulpitu (WindowsXP), oczyszczenie pamięci ze zbędnych bibliotek - istna symfonia dwóch Samsungów SATA 160GB każdy. No to rzeczywiście .. coś nie tak.
Zaintygowany problemem uruchamiam kolejno: nowe DC Final, stare DC 0.7, BF:Vietnam, BF:RtR ... za każdym razem to samo.

Myślę, że pewnie poleciało sprzętowe wspomaganie przez zastąpienie nowymi bibliotekami z nowych 4.10 sterowników.
Czułem, że nie warto wchodzić w nowe, mając już wcześniej smutne praktyki, aczkolwiek nie jestem wrogiem "nowego", bardziej z przekory niż z potrzeby, przesiadka z najbardziej dopracowanych Katalizatoró 3.9 jakie kiedykolwiek ATI mogła zasuportować użytkownikom kart opartych na układach Radeon.

Nie poddam się myślę i pora na coś czego nikt po mnie nie mógł się spodziewać. Nie praktykuję trzymania kilkudziesięciu gier 3D na dysku twardym więc z czeluści moim zbiorów wyciągam swojego Call of Duty.
Szukałem potwierdzenia problemów.
No to Panie, teraz zgłupiałem: wszystko OK.
Po kolei obdaruwuję swoim wzrokiem gry mojej życiowej pociechy, wspierające 3D ... tu także, bez zarzutów.

Powiem szczerze ... zdębiałem.

Cóż ... kopia partycji w każdej chwili do przywrócenia, wszak byłoby to zbyt łatwe (kolejna życiowa nauka - zanim instalujesz nowości, do których nie masz przekonania, zrób kopię systemową, co czynię w każdej tego typu działalności).

Dobijam się do forum Rage3D i znajduję za i przeciw nowym decyzjom ATI. Nijak treści o BF-ach. Znajduję za to wiele ciepłych kwestii odnośnie sterowników Omegi. Najnowsze oparte już na wersji beta Katalizatorów 4.11, noszą nazwę 8.07 beta. Nic nie tracę, pobieram i instaluję. Po dwóch minutach od zamiaru kolejnego eksperymentu następuje restart.
Klikam na dowolnego BF-a, biorę głęboki oddech ... no cudnie powiadam, ulubiona El Alamein, mija 10 sekund i już biegam w bazie Axis rozglądając się dookoła szukając przekłamań i niedopracowań w grafice.
Pacjent odżył ! Diagnoza ? Nieznana :?

Same Omegi nadal w kwestii obsługi nie wnoszą nic nowatorskiego.
Jak dla mnie kulawy interfejs, suwaki i grafika odrzucająca, jedynie wbudowany o/c dla grafiki przyjemniejszy i znany z oddzielnego Radlinkera. Cóż .. nie szata zdobi program :)

Przypadek dość ciekawy co tajemniczy.

Miał ktoś podobne doświadczenia, że po zmianie sterowników grafika zachowywała się jakby jej w ogóle nie było, a system przypominał maszynę opatrzoną w 64MB pamięci operacyjnej ?

Ostatnio edytowano 18 paź 2004, 15:32 przez ===Tomy===[PL], łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 18 paź 2004, 15:31 
Moderator forum

ja tego nie instaluje, poaz tym jakies dziwne zamieszanie z tym .NET microsoftu jest :? , stoje na 3.8 na razie, eksperymentatorzy maja zielone swiatlo :)

Tytuł:
PostNapisane: 18 paź 2004, 15:34 
Moderator forum

Holman napisał(a):
ja tego nie instaluje, poaz tym jakies dziwne zamieszanie z tym .NET microsoftu jest :? , stoje na 4.8 na razie

Piotr, nie ma potrzeby, aby to instalować.
ATI nadal wypuszcza 2 rodzaje panela konfiguracyjnego.
Framework zrzera do 20MB pamięci, siedząc cały czas w systemie - to chyba jak największa w tej chwili wada. Sama prędkość działaniaj jest do przyjęcia.

Tytuł:
PostNapisane: 18 paź 2004, 15:37 
Moderator forum

a skoro sa 2 wersje to luz, jakos ostatnio nie mialem glowy do spr tego ;) ale do omeg sie juz nie przekonam od czasu kiedy na system swiezaka je wrzucilem i byly o polowe mniej wydajne niz powinny byc, jak juz tylko caty dla mnie, no chyba ze znowu cos w nich napieprzyli ;)

a tak btw czytalem dzisiaj ciekawego arta o socket 939 i FXach, polecam
http://twojepc.pl/artykuly.php?id=testy_socket_939

i polecam tez BARDZO ladna dyskusje pod spodem poruszajaca pare ciekawych zjawisk ktore sie obecnie ksztaltuja np. jaki jest poziom niektorych "oslawionych" serwisow oc i jaka jest roznica miedzy testowaniem prockow i graf

Tytuł:
PostNapisane: 18 paź 2004, 16:42 
Moderator forum

Holman napisał(a):
i polecam tez BARDZO ladna dyskusje pod spodem poruszajaca pare ciekawych zjawisk ktore sie obecnie ksztaltuja np. jaki jest poziom niektorych "oslawionych" serwisow oc i jaka jest roznica miedzy testowaniem prockow i graf

Recenzja bardzo udana jednak nie pozbawiona błędów.

Martwi jednak chwilowy brak płyt pod nowe Sockety. Kwestia czasu. Nie będę rozważał za i przeciw bo w większości nic nowego nie ujrzeliśmy.
AMD już z chwilą wprowadzenia AMD64 zmniejszyło lub wyrównało dystans do Intela.

To co widzę w komentarzach daje do myślenia. W sumie nic nowego tam nie wnoszą. Stali i znani pieniacze.

Tytuł:
PostNapisane: 18 paź 2004, 16:57 
Moderator forum

e i tak zanim nowe procki (mowie tu o jedynym sensownym rozwiazaniu w tej chwili czyli rozwojowej wersji Fx-51 -> FX-53) zejda do w miare ludzkich cen to plytki sie pojawia

mnie raczej zastanawia to ze chipset via KT800 ma lepsze wlasciwosci ustwien do oc niz nforce3, nie tego sie spodziewalem..., ale moze to przez to ze nforce byl testowany na szajsowej plycie-kombajnie gigabyte, poczekajmy na innych producentow

a i najwazniejsze, nie zapominajmy ze dopoki nie ma systemu 64 bitowego nie ma sie czym podniecac i lepiej trzymac kase na pozniejszy zakup, ja spokojnie czekam z przesiadka na platfirme 64 bit, na razie nie ma sie co rzucac na to

Tytuł:
PostNapisane: 18 paź 2004, 17:53 
Moderator forum

Holman napisał(a):
e i tak zanim nowe procki (mowie tu o jedynym sensownym rozwiazaniu w tej chwili czyli rozwojowej wersji Fx-51 -> FX-53) zejda do w miare ludzkich cen to plytki sie pojawia

Mi bardziej zależało na kompatybilności socketa w przyszłości.
Zauważ, że nie minął rok czasu, a już jest nowy s935, przy czym na całe szczęście nforce3 nie został spaprawny. Nie ma co zbytnio ulegać jednemu testowi KT800.
Za wcześnie na wnioski. Podobnie było z KT600 vs nforce2.

Gdybym miał rozważać kwestie zakupów na obecną chwilę pokusiłbym się o przyznanie Ci racji: żadnych VIA vide KT i wstrzymać się z zakupami.

BTW: przeczytałem do końca nowe komentarze do recenzji.

Poraz kolejny dochodze do wniosków, że ludzie grają w 3DMarki, a prędkość pakowania 600-700 MB plików w popularnym WinRarz-e zaczynają traktować jako przedłużenie ... własnego ego.

Jak zapartujesz się na test o/c w którym ponownie wygrał Abit ?

Tytuł:
PostNapisane: 18 paź 2004, 20:43 

co do tych catalystow to mnie zrazilo jedno, poprostu kazda gre wywalalo mi do windowsa po pewnym czasie gry, w grze jakies dziwne skoki, brak plynnosci (co wiaze sie z brakiem zabiajania :) ), poprostu nie warto instalowac nawet.

Tytuł:
PostNapisane: 18 paź 2004, 21:03 
Moderator forum

===Tomy===[PL] napisał(a):
Holman napisał(a):

Mi bardziej zależało na kompatybilności socketa w przyszłości.
Zauważ, że nie minął rok czasu, a już jest nowy s935, przy czym na całe szczęście nforce3 nie został spaprawny. Nie ma co zbytnio ulegać jednemu testowi KT800.
Za wcześnie na wnioski. Podobnie było z KT600 vs nforce2.

Gdybym miał rozważać kwestie zakupów na obecną chwilę pokusiłbym się o przyznanie Ci racji: żadnych VIA vide KT i wstrzymać się z zakupami.

BTW: przeczytałem do końca nowe komentarze do recenzji.

Poraz kolejny dochodze do wniosków, że ludzie grają w 3DMarki, a prędkość pakowania 600-700 MB plików w popularnym WinRarz-e zaczynają traktować jako przedłużenie ... własnego ego.

Jak zapartujesz się na test o/c w którym ponownie wygrał Abit ?

no z ta wymiana socketow to jest ladnie wyjasnione dlaczego tak jest :) poza tym w Enter Power juz czytalem o tym ;)

ja mysle ze nforce jest lepszy tylko jak mowie zobaczmy go na lepszych plytach a nie na GB ktory nie jest przeznaczony do oc, ale widac ze VIa poszla po rozum do glowy i wreszcie wprowadzila blokade szyn AGP i PCI

a to ze ludzie graja w 3d smarki to juz norma, prawdziwy power widac jak masz wlaczone 5 kopiowan, sciagasz cos, masz 15 okienek, lecisz antywirem i defraga walisz jeszcze przeskakujac sobie spokojnie alt i tab miedzy oknami, wtedy obciazone jest wszystko i jak ladnie ci chodzi to mozesz powiedziec ze masz mocnego kompa :) a grafy sie testuje na grach i tyle

a to ze wygral abit to nic nowego ;) on zawsze byl w czolowce sprzetu do oc, poczekajmy na wiecej plyt i wszystko sie wyjasni

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2