Teraz jest 11 lis 2025, 00:25

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 18 paź 2004, 01:22 

Jasne, że można i służą do tego odpowiednie symulatory lotu na PC, do których podłączasz sobie twoje radyjko (to którym sterujesz).

Tylko boli mnie to, że:
- paliwo... to metanol... :P (10zł/litr)
- silnik... to 2sów :PPP (na drogi jak cholera olej (15-20zł/litr [podobno nie polecają MIXOLU :D])

Ma ktoś z was wogóle coś takiego?

Tytuł:
PostNapisane: 18 paź 2004, 09:12 

ej mcmt a wliczyłes do tego modelu cene aparatury ?

Tytuł:
PostNapisane: 18 paź 2004, 16:14 

Ja tam ta cala kase wolalbym odlozyc na kompa do BF2 :wink: :!:

Tytuł:
PostNapisane: 18 paź 2004, 16:50 

mcmt napisał(a):

Tylko boli mnie to, że:
- paliwo... to metanol... :P (10zł/litr)
- silnik... to 2sów :PPP (na drogi jak cholera olej (15-20zł/litr [podobno nie polecają MIXOLU :D])

Ma ktoś z was wogóle coś takiego?

jezeli dobrze zrozumialem to mowisz o silnikach do modeli? jezeli nie to sorry

od kiedy silniki modelarskie smigaja na metanol (metanol i samozaplon?)

modelarskie paliwo takie podstawowe sklada sie z eteru spirystus oleju (byle tlust bo silnik to dwusow jak juz wczesnei jauwazyles) no i teraz zaleznie od modelu silnika mozemy dodac nitro -prosze nie rozpowszechanc bajek o zaplonie alkoholu w podwyzszosnym cisnieniu - samo zaplonie

jezeli kot nie dowierza co do nitro metanu to niech zajzy tu http://www.modelmaking.pl/ires/oferta/5/0/78/

na tej stronie mozan znalesc przykladowe sklady mieszankem paliwowych http://www.old.modelarstwo.org.pl/technika/inne/uss/

moze mowi ci to cos "wyscigi modeli na uwiezi" - te lataj na nitro metan (miesznka potrafi sie skladac 3/4 nitro) model na okregu o srednicy 32 metrow rozwja predkosc powyzej 250 km/h (dlatego wyscig) - polecam to zobaczyc ze wzgledu na predkosc

model zbudowny z francuskiej balsy - skrzydlo delta; kadlub kewalr; silnik "nelson" reczna robota pojemnosc 1,5 cm; instalcja paliwowa poj. 3.5 cm3 (przepisowa nie moze byc wieksza) na tym paliwe robi 20 kulek z predkoscia ponad 200 km/h; calosc modelu wazy kolo 1,5 kg

Tytuł:
PostNapisane: 18 paź 2004, 17:30 

Może mcmt cos sie pomyliło

Tytuł:
PostNapisane: 18 paź 2004, 18:37 

DeltA napisał(a):
jezeli dobrze zrozumialem to mowisz o silnikach do modeli? jezeli nie to sorry

od kiedy silniki modelarskie smigaja na metanol (metanol i samozaplon?)

modelarskie paliwo takie podstawowe sklada sie z eteru spirystus oleju (byle tlust bo silnik to dwusow jak juz wczesnei jauwazyles) no i teraz zaleznie od modelu silnika mozemy dodac nitro -prosze nie rozpowszechanc bajek o zaplonie alkoholu w podwyzszosnym cisnieniu - samo zaplonie

jezeli kot nie dowierza co do nitro metanu to niech zajzy tu http://www.modelmaking.pl/ires/oferta/5/0/78/

na tej stronie mozan znalesc przykladowe sklady mieszankem paliwowych http://www.old.modelarstwo.org.pl/technika/inne/uss/

moze mowi ci to cos "wyscigi modeli na uwiezi" - te lataj na nitro metan (miesznka potrafi sie skladac 3/4 nitro) model na okregu o srednicy 32 metrow rozwja predkosc powyzej 250 km/h (dlatego wyscig) - polecam to zobaczyc ze wzgledu na predkosc

model zbudowny z francuskiej balsy - skrzydlo delta; kadlub kewalr; silnik "nelson" reczna robota pojemnosc 1,5 cm; instalcja paliwowa poj. 3.5 cm3 (przepisowa nie moze byc wieksza) na tym paliwe robi 20 kulek z predkoscia ponad 200 km/h; calosc modelu wazy kolo 1,5 kg

ooo :) Widzę, że jesteś 'PRO' w tej branży.
Hehe :) na temat METANOLU naopowiadali mi w takim sklepie modelarskim zajmującym się heliRC w Poznaniu, na Suchym Lesie (podobno do nich ludzie aż z Bielska Białej przyjeżdżają :P). Ale być może ja coś popierdzieliłem.
Czy dobrze rozumiem, że masz jakąś zabawkę typu RC na silnik spalinowy? :>

Tytuł:
PostNapisane: 18 paź 2004, 19:32 

MCMT wiesz co ja o sklepach modelarskich w poznaniu mam dość niedobre zdanie sprzedaja tam drogo i felerne żeczy ( to tylko moje zdanie ) nie wiem jak w tym sklepie bo nie byłem w nim wiec sie na temat tego sklepu nie wypowiem

Tytuł:
PostNapisane: 18 paź 2004, 22:16 

Tylko widzisz Dandi:
Nie słyszałem, żeby była możliwość kupna HeliRC na silnik spalinowy w Polsce w jakimkolwiek innym sklepie. Sprawdź na przykład model NEXUS...

Tytuł:
PostNapisane: 19 paź 2004, 16:40 

dobra jezeli sie tak napaliles na cos spalinowwego to kup sobie samochod - moje zdanie

z heli jest duzy problem (gwarantuje szybciej go rozjebieisz niz sie nuczysz latac) ze sterowanim nie wyglda to tak kolorow jak by sie wydawalo. Latanie samolotwem RC niby tylko do przodu a sa niezle jazdy z ocenienim kierunku lotu (ludzki umysl). wroce do tego pozniej

wracajc do samochodu zalezy co zlozysz to potrzebny jest odpwoiedni teren. Mam kumpla co ma monstera z napedem na 4 tak tak 4 na 4 (uklady ruznicowe dyferacjaly tez w tym sa) zawiesznei ma niezalezne. przeswit jakies 5 cm tak wiec jednymm bylem sa krawezniki i drzewa wieksze kamienie (mozna urwac wachacze - tak sie dzialo) tak wiec trawnik i boisko do pilki nozenej nie robi mu roznicy (foto jakos na dniach podrzuce). silnik 3.5 cm sredneij wielkosci silnik model z tym silnikiem na na nitro 15% pruje kolo 50 - 60 km/h (pelna prosta troche sie napedza zanim osoagnie)

samochody o nizszym przeswicie twardszym zawieszeniu na warunki miejskie sie nadaja lecz trzeba szukac gladkeigo podloza aswalt beton a z tym w miescie blokowisku czasami nie jest za dobrze zwalszcza zeby to cacko napedzic i sie jeszcze pobawic silnik w tych maszyna sa podobnej pojemniosci lecz ich osiagi potrafia byc niebo lepsze do 80 km/h (swidakeim bylem jak taki model zrobil na 1/4 mili BMW) taki model ma piekielne przyspieszenie. spotkanie z kraweznikeim, kepa trawy grozi dezintegracja modelu

samoty RC do tego trzba miec wybranie (wg mnie ) to sterownie odbywa sie w kilku plaszczyznach lewo prawo + gora dol; ruch reki z zlym kierunku i twoj model zmierz w kierunklu ziemii no "bec - miazga statecznik pionowy znajduje sie przy silniku a silnik lezy kolo modelu bo nie wytrzymalo loze (znam takze wypadki przy pracy "nie dopatrzenie ze uklad paliwowy nie jest szczelny, modle strtuje lata przez 20 min po czym tracimy skrzydlo gdzyz wyciekajace powoli paliwo rozpuscilo nasz klej (paliwo to eter, etanol, olej + inne dodatki np. aceton, nitro)"

o tym wszystkim mozna opowidac wymienac argumenty za i przeciw ale jezeli zamierzasz latac bawic sie w to to polecam zapisac sie do LOKu sprobuj najpierw uwiezowek "kaczorka"- samolot uwieziowy szkoleniowy (moze sie to wydawc nudne ale jak zobaczysz puzniej co mozna zrobic samolatami na uwiezi akrobatycznymi to Ci oko zbieleje) po tym jak poczujesz o co chodzi w lataniu polatasz sobie RC

co do modelu helikoptera to sa one do kupienia w Polsce Warszawa sklep modelarski na ul Nowolipki najwiekszy sklep w Wawie najwiekszy asortyment niestety nei najtansszy (byl tam heli)

powodem malej ilosci heli RC w polce jest male zainteresowanie i cena

Wracajc do kalkulacji cenowej heli to pozwole sobie zwrocic uwage na pewne aspekty na ktore nikt nie zwrocil uwagi ze trzeba procza aparatury doliczyc

- rozrusznik (palcem tego sie nie odpali)
- zarki na swiece (papierosem nie nagrzejesz swiecy w silniku)
- akumulator x 2 (do rozrusznika mozan korzystac z samochodowego lecz cieko takie bydle nosi + akumulator do zarki
- swiece (tak sa to silnik zarowe swicea kosztuje oan od 30 zl w zwysz)
- aparatura RC (to juz bylo)
- akumulatory na apratury
- oplaty za wejscie na plyte lotniska ( w Warszawie mozna latac na Bemowie lecz za wejscie sie placi)
- ceny smigiel ( dlugosc "wydaje mi sie " ze nei czyni ich mocniejszy i wytrzymalszych na uszkodzenai niz smigiel mnijszych samolotow)
- paliwo; silnik ten bedzie mail pojemnaoc kolo 10cm3 (wydaje mi sie ze mneijszy nie bedzie - ludka z silniekiem 10cm3 ma bak o pojemnosci 0.5 litra taki maly bidon z lat 80) to wystracza na 20 min jady
- paliwo (cena doklanie za litr)
- paliwo
- paliwo
- czas i checi

do odwaznych swait nalezy zdjecia jkos na dniach podzuce tej maszyny "monstera"

Tytuł:
PostNapisane: 19 paź 2004, 18:21 

EE a po co spalinowy nie lepiej electryk samochód ja np mam zamiar kupic sobie samochód na podwoziu Tamiy ( nie wiem jak to sie dokładnie pisze )

Tytuł:
PostNapisane: 19 paź 2004, 18:26 

co kogo bawi mowa byla o spaliniakch

elektryki tez wymaitaja tylko juz w tych modleach zwraca sie bardzo duza uwage na wage czym lzeszy tym lepiej - zalttea elektrtyka jedzdzisz po domu (zima ciezko odpalic spaliniaka na dwozu tak wiec elektryk na caly sezon) EDIT (chwila przemyslenia) elktrykiem nie pojedzisz po mokrym - nie zalecane poada deszcz zwojasz kolka do domu

Tytuł:
PostNapisane: 19 paź 2004, 19:56 

Wiem jak kto jest niestety z electrykami :( poniewaz umnie w miescie znajdował sie jeden z lepszych trów w polsce do baggy i asflat ale niestety klub który to prowadził olał cała sprawa i tor był juz w gorszej jakosci . A ostatnio klub w którym jestem przejoł ten tor i bedzie nowa nawierzchnia nowy układ trasy no i wogule ok :D

A wracając do tematu no wiec gdy była malutka kłuza a newet gdy powierzchania była "wilgna" zawody zostawały odwołane ale to sie tylko ponoć raz stało czy dwa. A spalinami to mozna jeżdzic a jezdzic ( i jaki ładny zapach tego palwia mhhhmmm) :D

Tytuł:
PostNapisane: 19 paź 2004, 23:56 

hmmm... O wszystkim w zasadzie pomyślałem, tylko to tych świecach nie wiedziałem :P. Jednak wspominałem też, że chcę wmountować tam mini kamerę na fale radiowe i sterować tym z przed kompa :P. To dość nowatorski pomysł, ale wydaje się wykonalny. Co myślisz DeltA?

Tytuł:
PostNapisane: 20 paź 2004, 16:30 

pamietaj w przypadku modeli latajcych masa gra duza role (bardzo duza) najczesciej takie modele (zluz i lataj nie biora pod uwage zamontowania kamery w raz z nadajnikeim i akumulatorem (masa). kamera ktora mozna sterowac na odleglosc bedzie jeszcze wiecej wazyla ze wzgledu na mechanizmy ktore nia poruszaja co nie ?! ty to obnibus jestes steroewanie modlemem wiedzien iza nim oczami (dwie rece zajete) + operownie na laptopie (conajmniej jedna reka - to ty cyborg jestes :))

na smaochodach latwiej zamontoac dodatkowa mase - chyba nie trzeba tego tlumaczyc

powedz mi po kiego wala CI kamera na modleu - doatakowa kasa ktroa mozesz starcic w przypadku kraksy

czy moze zamierzasz kogos szpiegowac w bardzo efekotwny sposob - jak odpoalisz silnik to wszycy w okolicy beda wiedizli "ze lata kamera"

za duzo sie discowery naogladales samoloty szpiegowskie mikrofony kierunkowe itp

wszytko jets wykonalne polecam przelac slowa w czyny i chwalic sie tym co osiagnoles; nie ma co gdybac czas dzialac

nie ma rzeczy nie mozlliwych; do odwaznych swiat nalezy

Tytuł:
PostNapisane: 21 paź 2004, 15:19 

Pisałem już wcześniej, że wiem, że zbyt dużego sensu to nie ma :P...

Kamera nie będzie sterowana i nie jest ciężka, będę chciał się nauczyć latać widoku właśnie z tej kamery, podobno jest to łatwiejsze niż "normalnie"...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2