Teraz jest 22 sie 2025, 19:08

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 7 gru 2004, 14:16 

Mędrzec czy awanturnik... wiesz, próbowałem się bawić w awanturnika i przeżyłem sporo zajebistych przygód (choćby w świecie Battlefielda), ale biorąc pod uwagę to, czego mi w życiu aktualnie najbardziej brakuje (czas), awanturnictwo mnie nie ciągnie aż tak bardzo jak przeżywanie historii. W BFie zanim wydarzy się coś naprawdę zajebistego, o czym możesz założyć wątek na forum, mija wiele godzin. A w grze nastawionej na scenariusz masz to wprawdzie wcześniej zaprogramowane, ale za to pięknie wyreżyserowane i podane tak, żebyś się zachwycił. Różnica jak dla mnie mniej więcej taka jak między flashmobbingowym oklaskiwaniem wjeżdżającego pociągu a sceną z wózkiem z Nietykalnych. Nie ciągną mnie happeningi, ciągną mnie dobre historie. (offtopikowo - aktualnie KOTOR II, niezła fabuła i zaczęcie z przytupem - to lubię).

Tytuł:
PostNapisane: 7 gru 2004, 14:33 

Panowie, a jest sens porównywać zupełnie inne rodzaju rozrywki? Gry dedykowane pojedynczemu graczowi to coś zupełnie innego niż skierowane na wielu. To tak jak się spytać. Wolisz oglądać film czy słuchać muzyki? Wczoraj wolałem oglądać film, dziś nie mam jednak na to czasu i słucham muzyki. Tyle można wyczytać z wypowiedzi Cubitussa :)

Tytuł:
PostNapisane: 8 gru 2004, 12:31 
Maskotka BF.pl

Cubituss napisał(a):
Pepsee, ja nie jestem od tworzenia popytu, ja jestem od jego zaspokajania. Wiem, że są gry sieciowe i wiem, że nie ma sensu robić o nich pisma (chociażby ze względu na cykl wydawniczy). Każdy gracz grający w gry sieciowe ma wszystko czego potrzebuje w swoim naturalnym środowisku, czyli sieci.

Dokładnie, człowiek, któy gra w gry sieciowe ma internet i tu przede wszystkim szuka informacji o swoich grach - znajdzie tu więcej info, napisanych przez różne osoby, dużo fot itp. i nie musi wydawać na to dodatkowej kasy...
Ci, którzy nie mają netu kupują gazety, żeby się dowiedzieć, co ciekawego dzieje się na rynku gier i w co warto aktualnie pograć - tacy ludzie nie będą jednak grali w gry sieciowe, bo nie mają takiej możliwości i w sumie nie są nimi specjalnie zaintersowani...

Niestety w Polsce jeszcze za mało ludzi ma net, a jeszcze mniej dobre stałe łącze, na którym można pograć w gry sieciowe bez większych lagów... Dlatego gry sieciowe nie cieszą się taką popularnością jak zwykłe gry singlowe...

Ponieważ grałam dosyć długo w CSa i jeździłam na różne turnieje i gram też w BFa, to wypowiem sądzę, że mogę trochę napisać o tym, dlaczego CS jest bardziej popularny niż BF...
CS, mimo iż jest mniej spektakularny niż BF, cieszy się większym zainteresowaniem, gdyż... ma HLTV i można obejrzeć w ciekawy sposób wszystkie rozgrywki. Co mi się tam podoba, to to, że można sobie co jakiś czas zmieniać perspektywę patrzenia - przeskakując z jednego zawodnika na drugiego, albo wybrać widok z jakiejś pobocznej kamerki... można obserwować obie drużyny - więc jak jedna drużyna kampi, to przeskakuje się z widokiem na 2 i obserwuje jak atakują i czy uda im się ominąć/zabić wszystkich kamperów z drugiego teamu :P W Csie akcja dzieje się szybciej - mapki są małe, mało jest ludzi i jak już jeden zginie, to się nie odradza aż do następnej rundy....
Jednak IMO BF jest o wiele lepszą grą i bardziej widowiskową niż CS! W BFie jest nie tylko piechota (na dodatek są różne profesje, a nie tak jak w CSie włąściwie jedna - tylko że można mieć różne bronie...), ale także są czołgi, samoloty, jeepy (i ine pojazdy), łodzie, barki.... kjest tego o wiel więcej i dzięki temu gra jest ciekawsza i bardziej rozwinięta - mapki są też większe i ładniejsze - dzięki czemu można robić bardziej spektakularne akcje, ludziki rodzą się cały czas, a nie dopiero w nastęnej rundzie - dzięki czemu BF jest bardzo dynamiczny i cały czas coś się dzieje...

marcinek napisał(a):
Matador, nie wiem jak w Vietnamie, ale BF42 jest nudny. Lock zalozony na baze na wiekszosci map, konczy sie spawn trup spawn trup, wiec co w tym ciekawego i tak przez 15 minut. Gdzie sa filmiki z fajnych akcji w BFie, nie ma, a to dlatego ze nie sa spektakularne. A taki filmiki to swietan reklama dla gry.

No wiesz, może ze strony drużyny lockującej nie ejst to zbyt ciekawe, ale za to jakie nerwy i ile się ciekawego dzieje u drużyny będącej w locku i próbującej z niego wyjść... ja zawsze jak gram na ogólnym serverku i moja drużyna założy drużynie przeciwnej locka, to przenoszę sie do drużyny przeciwnej i ćwiczę wychodzenie z locka, bo o wiele ciekawsze od siedzenia i czekania aż ktoś wyjdzie mi na przeciw i spróuje mnie zabić, jest kombinowanie jak wyjść z locka tak żeby nikt mnie nie zauważył i żebym mogła odbić flagę - i żeby moi mogli się tam rodzić i pomóc mi w przejęciu pozostałych flag...

BF jest o wiele piękniejszą, ciekawszą, taktyczną i bardziej spektakularną grą niż CS - i sądzę że cieszyłby się o wiele większym powodzeniem, gdyby... można było oglądać te rozgrywki tak jak można to robić w CSie...
Wtedy ludzie by zaczęli z ochotą oglądać takie mecze - gdyż są bardziej przemyślane, ciekawe i w takich rozgrywkach biorą udział 2 armie, a nie 2 drużyny w kominiarkach...

A to że do BFa trzeba drużyny składającej się min. z 8 ludzi? IMO to jest bardziej plus BFa niż minus. Minusem w takiej liczbie jest tylko to, że aby zorganizować turniej dla kilku drużyn, potrzeba by było na prawdę potężnej kafejki internetowej z wieloma kompami, żeby kilka meczy można było przeprowadzać równocześnie... na zachodzie ten problem bardzo łątwo rozwiązano - na takie turnieje przywozi się własne kompy - i nikt z tego powodu nie biadali tak jak w Polsce, ludzie tam wolą grać na swoim sprzęcie niż na jakimś przeciętnym (albo mniej niż przeciętnym) sprzęcie jaki jest w kafejce, zwłąszcza, że BF ma większe wymagania sprzętowe niż np. taki CS (jak mieliśmy akademickie turnieje CSa między klanami Politechniki Warszawskiej, to też pożyczało się od klanowiczó sprzęt komputeory i zapewniało tylko transport żeby go przewieść i miejsce na turniej, a reszta byłą w naszym zakresie... każdy też przywoził swoją klawiaturę, myszkę i słuchawki, a configi były wysyłane mailem min. na dzień wcześniej do organizatoró, w celu przeskanowania i sprawdzenia, czy nie ma tam czitó i niedozwolonych rzeczy - a późneij ściągało się je z servera już sprawdzone w dniu turnieju).
Plusem takiej dużej ilości jest to, że... mecze są ciekawsze i bardziej taktyczne niż w CSie, bo ma się większe mapki i więcej ludzi i można każdemu przydzielić jakieś zadanie, ważną rolę odgrywa tu komunikacja i współpraca ludzi w klanie(a nie tak jak w CSie - jak graliśmy w mistrzostwach w Łodzi w CSa, to jako terro mieliśmy jedną taktykę ... "Wszyscy lecimy na Hurra i zabijamy kogo się da" - co to jest za taktyka?? W Bfie to by nie przeszło, a przynajmniej na pewno meczu by się nie wygrało). W BFie chodzi o zgranie i wpółpracę. Nie wystarczy mieć dobrego skilla - ważna jest też takta. I to jest wielki plus BFa.
Poza tym w BFa średnia wieku jest większa, więcej dorosłych osób gra w BFa niż w CSa, gdyż BF jest inteligentną, taktyczną grą - a to przyciąga dorosłych i poważnych maniaków gier :P I to jest także plus BFa, gdyż.... tacy ludzie mają pracę i prędzej kupią grę i akcesoria do kompa, niż dzieci, które jeszcze na siebie nie zarabiają i muszą prosić rodziców o fundusze - więc BF bardziej powinien interesować sponsorów niż CS - gdyż w BFie więcej jest potencjalnych klientów.

Tak więc żeby BF był bardziej popularny niż CS, najpierw EA musi zrobić coś z tą TV, a my musimy organizować więcej lanów - i zapraszać na nie różnych sponsorów, żeby widzieli że BF jest popularny i ma rzesze funów i się opłaca w niego inwestować, bo grają w niego poważni ludzi (a nie banda dzieciaków, która traktuje tą grę jako coś nowego i fajnego, ale niekoniecznie traktują ją poważnie), gotowi wiele poświęcić dla tej gry i wiele wysiłku i pieniędzy włożyć, żeby sobie w nią pograć i że traktują ją poważnie i zamierzają w nią pograć dłużej niż pół roku i później zmienić ją na inną...

Tak więc panowie (i panie :P) na początek trzeba zająć się tą Polską Ligą na poważnie i oczywiście zadbać o to żebyśmy nie tylko my o niej wiedzieli :wink: Trzeba poinformować EA i inne firmy o tych naszych cupach i sobie zdobyć sponsorów na tą Ligę...
Można by było wystosować jakiś wniosek do EA z info, że fajnie by było gdyby zrobili TV w BFie - i podać wszystkie rozsądne argumenty któe nam przyjdą do głowy - żeby EA widziało, że to rzeczywiście dobry pomysł i żeby wiedziało, że obchodzi nas ta gra i chcemy brać udział w jej rozwijaniu i popularyzacji... a nie tylko być biernymi obserwatorami.

Tytuł:
PostNapisane: 8 gru 2004, 12:44 

A czy przypadkiem nie jest tak, że CS powstał wcześniej niż 1942 i nie wypuszczono jego kontynuacji (tak jak dla 1942 jest Vietnam)? Też się zastanawiałem nad tym co do cholery ludzie widzą w CS'ie. Grałem w to 2x i nie zrobił na mnie wrażenia, bynajmniej nie takiego jak 1942.
Może EA faktycznie powinna się zająć promocją na szerszą skalę. Myślę, że pod tym względem jest już i tak coraz lepiej. Ostatnio w polskiej telewizji widziałem reklamę Sims2 :| myślę zatem, że BF2 na banq się znajdzie w tego typu mediach.

Tytuł:
PostNapisane: 8 gru 2004, 12:45 

Wychodzenie z locka na ffa to nie to samo co na klnowce. Jak jest zalozony i utrzymany jak nalezy to jest to widok nie zbyt porywajacy. Pamietam jak ogladalem u Manka mecz Dignitas vs PRGK na kharkovie, nic porywajacego. No ale ja mam nadzieje ze sie cos zmieni wraz z BF2, na korzysc, mniej pixelozy typu bazookowe stracanie samolotow na otwarciu na baxie ;).

Tytuł:
PostNapisane: 8 gru 2004, 13:23 
Maskotka BF.pl

marcinek napisał(a):
Wychodzenie z locka na ffa to nie to samo co na klnowce. Jak jest zalozony i utrzymany jak nalezy to jest to widok nie zbyt porywajacy. Pamietam jak ogladalem u Manka mecz Dignitas vs PRGK na kharkovie, nic porywajacego. No ale ja mam nadzieje ze sie cos zmieni wraz z BF2, na korzysc, mniej pixelozy typu bazookowe stracanie samolotow na otwarciu na baxie ;).

No wiesz... w BFie są ciekawsze i mniej ciekawe rozgrywki - jak w każdej grze teamowej... także w CSie są czasami momenty, w których nic ciekawego się nie dzieje - bo obie drużyny kampią i nie chcą wyjść z ukrycia i np. CT gra na czas a terro chce powoli wybić przeciwnika, albo oddaje 1-2 rudny bo chce mieć kasę na broń... Ale i tak nie powiesz mi, że BF jest mniej ciekawy niż CS - kto widział obie gry z cała pewnością stwierdzi, że BF ma potencjał i możliwości na stanie się najpopularniejszą grą sieciową... gdyby tylko była możliwość podglądania rozgrywek na battlefieldowym TV....

Ostatnio edytowano 8 gru 2004, 14:15 przez lady vicky, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 8 gru 2004, 13:53 
Moderator forum

W pełni zgadzam się z Lady V. .

BF ma wielki potencjał, który ... być może nie zostanie wykorzystany.
Szczerze mówiąc siedział bym kupę czasu przed taką BFTV :D

W CS'a zagrałem 2 razy ... i ani razu więcej. Znacznie częściej grałem w MoH'a ... sory ale CS to dla mnie dno.

Tytuł:
PostNapisane: 8 gru 2004, 14:36 

CS vs BF - najważniejszą różnicą jest to, że CS był z początku produktem niekomercyjnym i jako taki nie musiał się "sprzedawać" - dlatego też był czas na wypracowanie popularności. EA każdego BFa musi prędzej czy później uśmiercić, żeby zarobić na nowym BFie, dlatego też BF nie dogoni już nigdy CSa - chyba że będzie BF2, a potem patch co 2 miesiące i tak przez 3 lata. A w to nie wierzę.

Tytuł:
PostNapisane: 8 gru 2004, 15:19 

Ale kampienie w CS'ie jeste ograniczone i to znacznie, bo runda trwa 3 minuty, a nie 20-30 ;).

Tytuł:
PostNapisane: 9 gru 2004, 02:28 

Przestancie porownywac dwie gry o odmiennym systemie rozgrywki.

W CS runda trwa 3-4 minuty lub krocej w zaleznosci od szybkosci i skutecznosci druzyn. Tam gra sie toczy w systemie 12 rund po jednej stronie czyli na dwie mapki przypada 48 rund. W jednej rundzie zyje sie tylko raz, zginiesz to respawnujesz sie dopiero w nastepnej rundzie.

W BF'ie gra sie na czas 20 lub 30 minut lub do calkowitej utraty wszystkich bilecikow przez jedna z druzyn. Respawn jest np. co 20 sekund wiec gry jednak roznia sie od siebie.

Zdaje sie jednak, ze nie to jest tematem tego topicu tylko to jaka jest obecna kondycja sceny lub ewentualna przyszlosc BF'ow

Juz wczesniej pisalem, ze IMHO BF1942 moze byc dalej popularny nawet bardziej niz byl dzieki BFTV. Napewno mozliwosc ogladania meczy moze przyciagnac co bardziej marudnych graczy.
Pytanie tylko w jaki sposob zostanie przedstawiony sposob prezentacji w systemie BFTV ??
Jesli bedzie to wygladalo tak jakbysmy siedzieli jako Spectator na serwie i mogli patrzyc z za plecow osoby, ktora w danej chwili ogladamy to sposob prezentacji nie wniesie wiele nowego.
Natomiast jesli bedzie mozna ogladac z roznych kamer zewnetrznych oraz patrzec z pozycji oczu sledzonego to bedzie to bardziej interesujace.
W przypadku BF1942 BFTV moze zatrzymac dotychczasowych maniakow oraz w niewielkiej ilosci przyciagnac nowych fanow.
Jesli chodzi o nadchodzacego BF2 to bez tego gra bedzie taka sama jak dotychczasowe BF'y z lepsza grafika, efektami i nowymi pojazdami. Wiec BF2 jest skazany na system BFTV jesli gra ma byc dluzej popularna niz obecne z serii BF.

Jak zwykle naprodukowalem sie w polprzytomny :)

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 9 gru 2004, 04:52 

Lokalizacja: Szczecin,Duszniki zdroj, Adelaide, Stuttgart, Helsingborg, CapeTown
lady vicky dobrze gada, polejcie jej :wink: :P
BFTV da sporo , niewiadomo tylko czy poddzwignie BF1942 czy go zabije i zdepcze gdy wyjdzie BF2 z TV a do tego jakis modzik do enginu BF2 na II Wojne Swiatowa. No najblizszy rok bedzie ciekawy Czy EA usmierci BF1942 BF2-ka :?:

Tytuł:
PostNapisane: 9 gru 2004, 11:20 

Byczek --> topik jest o tym, o czym jest, a Ty negując możliwość porównywania obu gier zabijasz dość ważny wątek tego topiku, na dodatek w pełni sobie z tego zdając sprawę ;)) Otóż bardziej widowiskowy jest CS od BFa dla widza, który nie rozumie o co chodzi (a takich jest 99%). Teraz lepiej?

Tytuł:
PostNapisane: 9 gru 2004, 12:31 

Cubi a skad wiesz, ze jest bardziej widowiskowy dla tych co nie wiedza o co chodzi ??
BF'a na dobra sprawe okazji ludzie ogladac nie mieli wiec nie wiesz jaka byla by ich opinia. Jestes osoba znajaco te gry wiec masz inny poglad na to niz czlowiek nie majacy pojecia o co chodzi. Podaj mi jakas ankiete, w ktorej te 99% sie wypowiedzialo za CS'em. :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 9 gru 2004, 13:34 

Cubituss napisał(a):
Byczek --> topik jest o tym, o czym jest, a Ty negując możliwość porównywania obu gier zabijasz dość ważny wątek tego topiku, na dodatek w pełni sobie z tego zdając sprawę ;)) Otóż bardziej widowiskowy jest CS od BFa dla widza, który nie rozumie o co chodzi (a takich jest 99%). Teraz lepiej?

Widowiskowy!? Na pewno bardziej monotonny. W BFie masz przecież ogromne połacie otwartego terenu, czołgi, samoloty i inne wynalazki. Wydaje mi się, że właśnie absurd polega na tym, że to BF jest bardziej widowiskowy a na pewno bardziej urozmaicony. Coś czuję, że o wszystkim zdecydowała jednak data powstania i tak jak ktoś napisał, że CS był nie komercyjny...

Tytuł:
PostNapisane: 9 gru 2004, 13:36 

Właśnie o to urozmaicenie chodzi - widz widzi jakieś czołgi, jakieś samoloty - i nie ma pojęcia co się dzieje, bo mapy są ogromne w porównaniu z CSem. W CSie jest króciutka piłka, mapki maleńkie, łatwo śledzić co się dzieje już po paru minutach obserwacji. Zresztą zobaczymy przy BF2, pewnie znowu mi się BFmania udzieli w marcu :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2