Cubituss napisał(a):
Pepsee, ja nie jestem od tworzenia popytu, ja jestem od jego zaspokajania. Wiem, że są gry sieciowe i wiem, że nie ma sensu robić o nich pisma (chociażby ze względu na cykl wydawniczy). Każdy gracz grający w gry sieciowe ma wszystko czego potrzebuje w swoim naturalnym środowisku, czyli sieci.
Dokładnie, człowiek, któy gra w gry sieciowe ma internet i tu przede wszystkim szuka informacji o swoich grach - znajdzie tu więcej info, napisanych przez różne osoby, dużo fot itp. i nie musi wydawać na to dodatkowej kasy...
Ci, którzy nie mają netu kupują gazety, żeby się dowiedzieć, co ciekawego dzieje się na rynku gier i w co warto aktualnie pograć - tacy ludzie nie będą jednak grali w gry sieciowe, bo nie mają takiej możliwości i w sumie nie są nimi specjalnie zaintersowani...
Niestety w Polsce jeszcze za mało ludzi ma net, a jeszcze mniej dobre stałe łącze, na którym można pograć w gry sieciowe bez większych lagów... Dlatego gry sieciowe nie cieszą się taką popularnością jak zwykłe gry singlowe...
Ponieważ grałam dosyć długo w CSa i jeździłam na różne turnieje i gram też w BFa, to wypowiem sądzę, że mogę trochę napisać o tym, dlaczego CS jest bardziej popularny niż BF...
CS, mimo iż jest mniej spektakularny niż BF, cieszy się większym zainteresowaniem, gdyż... ma HLTV i można obejrzeć w ciekawy sposób wszystkie rozgrywki. Co mi się tam podoba, to to, że można sobie co jakiś czas zmieniać perspektywę patrzenia - przeskakując z jednego zawodnika na drugiego, albo wybrać widok z jakiejś pobocznej kamerki... można obserwować obie drużyny - więc jak jedna drużyna kampi, to przeskakuje się z widokiem na 2 i obserwuje jak atakują i czy uda im się ominąć/zabić wszystkich kamperów z drugiego teamu

W Csie akcja dzieje się szybciej - mapki są małe, mało jest ludzi i jak już jeden zginie, to się nie odradza aż do następnej rundy....
Jednak IMO BF jest o wiele lepszą grą i bardziej widowiskową niż CS! W BFie jest nie tylko piechota (na dodatek są różne profesje, a nie tak jak w CSie włąściwie jedna - tylko że można mieć różne bronie...), ale także są czołgi, samoloty, jeepy (i ine pojazdy), łodzie, barki.... kjest tego o wiel więcej i dzięki temu gra jest ciekawsza i bardziej rozwinięta - mapki są też większe i ładniejsze - dzięki czemu można robić bardziej spektakularne akcje, ludziki rodzą się cały czas, a nie dopiero w nastęnej rundzie - dzięki czemu BF jest bardzo dynamiczny i cały czas coś się dzieje...
marcinek napisał(a):
Matador, nie wiem jak w Vietnamie, ale BF42 jest nudny. Lock zalozony na baze na wiekszosci map, konczy sie spawn trup spawn trup, wiec co w tym ciekawego i tak przez 15 minut. Gdzie sa filmiki z fajnych akcji w BFie, nie ma, a to dlatego ze nie sa spektakularne. A taki filmiki to swietan reklama dla gry.
No wiesz, może ze strony drużyny lockującej nie ejst to zbyt ciekawe, ale za to jakie nerwy i ile się ciekawego dzieje u drużyny będącej w locku i próbującej z niego wyjść... ja zawsze jak gram na ogólnym serverku i moja drużyna założy drużynie przeciwnej locka, to przenoszę sie do drużyny przeciwnej i ćwiczę wychodzenie z locka, bo o wiele ciekawsze od siedzenia i czekania aż ktoś wyjdzie mi na przeciw i spróuje mnie zabić, jest kombinowanie jak wyjść z locka tak żeby nikt mnie nie zauważył i żebym mogła odbić flagę - i żeby moi mogli się tam rodzić i pomóc mi w przejęciu pozostałych flag...
BF jest o wiele piękniejszą, ciekawszą, taktyczną i bardziej spektakularną grą niż CS - i sądzę że cieszyłby się o wiele większym powodzeniem, gdyby... można było oglądać te rozgrywki tak jak można to robić w CSie...
Wtedy ludzie by zaczęli z ochotą oglądać takie mecze - gdyż są bardziej przemyślane, ciekawe i w takich rozgrywkach biorą udział 2 armie, a nie 2 drużyny w kominiarkach...
A to że do BFa trzeba drużyny składającej się min. z 8 ludzi? IMO to jest bardziej plus BFa niż minus. Minusem w takiej liczbie jest tylko to, że aby zorganizować turniej dla kilku drużyn, potrzeba by było na prawdę potężnej kafejki internetowej z wieloma kompami, żeby kilka meczy można było przeprowadzać równocześnie... na zachodzie ten problem bardzo łątwo rozwiązano - na takie turnieje przywozi się własne kompy - i nikt z tego powodu nie biadali tak jak w Polsce, ludzie tam wolą grać na swoim sprzęcie niż na jakimś przeciętnym (albo mniej niż przeciętnym) sprzęcie jaki jest w kafejce, zwłąszcza, że BF ma większe wymagania sprzętowe niż np. taki CS (jak mieliśmy akademickie turnieje CSa między klanami Politechniki Warszawskiej, to też pożyczało się od klanowiczó sprzęt komputeory i zapewniało tylko transport żeby go przewieść i miejsce na turniej, a reszta byłą w naszym zakresie... każdy też przywoził swoją klawiaturę, myszkę i słuchawki, a configi były wysyłane mailem min. na dzień wcześniej do organizatoró, w celu przeskanowania i sprawdzenia, czy nie ma tam czitó i niedozwolonych rzeczy - a późneij ściągało się je z servera już sprawdzone w dniu turnieju).
Plusem takiej dużej ilości jest to, że... mecze są ciekawsze i bardziej taktyczne niż w CSie, bo ma się większe mapki i więcej ludzi i można każdemu przydzielić jakieś zadanie, ważną rolę odgrywa tu komunikacja i współpraca ludzi w klanie(a nie tak jak w CSie - jak graliśmy w mistrzostwach w Łodzi w CSa, to jako terro mieliśmy jedną taktykę ... "Wszyscy lecimy na Hurra i zabijamy kogo się da" - co to jest za taktyka?? W Bfie to by nie przeszło, a przynajmniej na pewno meczu by się nie wygrało). W BFie chodzi o zgranie i wpółpracę. Nie wystarczy mieć dobrego skilla - ważna jest też takta. I to jest wielki plus BFa.
Poza tym w BFa średnia wieku jest większa, więcej dorosłych osób gra w BFa niż w CSa, gdyż BF jest inteligentną, taktyczną grą - a to przyciąga dorosłych i poważnych maniaków gier

I to jest także plus BFa, gdyż.... tacy ludzie mają pracę i prędzej kupią grę i akcesoria do kompa, niż dzieci, które jeszcze na siebie nie zarabiają i muszą prosić rodziców o fundusze - więc BF bardziej powinien interesować sponsorów niż CS - gdyż w BFie więcej jest potencjalnych klientów.
Tak więc żeby BF był bardziej popularny niż CS, najpierw EA musi zrobić coś z tą TV, a my musimy organizować więcej lanów - i zapraszać na nie różnych sponsorów, żeby widzieli że BF jest popularny i ma rzesze funów i się opłaca w niego inwestować, bo grają w niego poważni ludzi (a nie banda dzieciaków, która traktuje tą grę jako coś nowego i fajnego, ale niekoniecznie traktują ją poważnie), gotowi wiele poświęcić dla tej gry i wiele wysiłku i pieniędzy włożyć, żeby sobie w nią pograć i że traktują ją poważnie i zamierzają w nią pograć dłużej niż pół roku i później zmienić ją na inną...
Tak więc panowie (i panie

) na początek trzeba zająć się tą Polską Ligą na poważnie i oczywiście zadbać o to żebyśmy nie tylko my o niej wiedzieli

Trzeba poinformować EA i inne firmy o tych naszych cupach i sobie zdobyć sponsorów na tą Ligę...
Można by było wystosować jakiś wniosek do EA z info, że fajnie by było gdyby zrobili TV w BFie - i podać wszystkie rozsądne argumenty któe nam przyjdą do głowy - żeby EA widziało, że to rzeczywiście dobry pomysł i żeby wiedziało, że obchodzi nas ta gra i chcemy brać udział w jej rozwijaniu i popularyzacji... a nie tylko być biernymi obserwatorami.