Teraz jest 25 sie 2025, 05:45

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 13 gru 2004, 18:18 

Masz racje, czwartą

Tytuł:
PostNapisane: 14 gru 2004, 22:59 

OceloT napisał(a):
Hmm...Po szybkim przejrzeniu postow kolegi dencia odnosze wrazenie ze kolega przeczytal pierwsze kilkanascie stron nowej (zreszta calkiem niezlej) xiazki "Sprawa honoru. Dywizjon 303". A jedna ksiazka wiosny nie czyni wiec drogi denciu polecam odrobinke wiecej opracowan historycznych. Bo narazie to wogle nie wiem o co biega w twoich wypowiedziach. Over.

Tia, czytałem książke, polecam wszystkim. Tak jak już powiedziałem: głupia jedynka (313 nie 303) była brutalnym błędem który mi utrudnił moje przesłanie. Chciałem przypomniec jakie znaczenie miała Polska w tych trudnych czasach. Niewątpie ze niewiecie jak było naprawdę ale dam sobie głowę uciąć że przynajmniej 1 osoba słyszała to poraz pierwszy ( no zawsze musi być ten jeden na milion co nie?8)).

Na końcu posta chciałbym uczcic pamieć o zmarłym kilka tygodni temu, doskonałemu polskiemu pilotowi, dowódcę dywizjonu 303 Stanisława Skalskiego, niech Jego dusza spoczywa w pokoju...

Tytuł:
PostNapisane: 15 gru 2004, 07:21 
Moderator forum

Chyba Urbanowicz był dowódcą 303 o ile mnie pamięć nie myli... Ale nie od początku chyba, więc mnie oświećcie.

Co do FH - to cholera zapomniałem która to mapka była :( - ale do jutra sprawdze i napisze Ocelot.

Tytuł:
PostNapisane: 15 gru 2004, 07:41 
Moderator forum

Hynol napisał(a):
Chyba Urbanowicz był dowódcą 303 o ile mnie pamięć nie myli... Ale nie od początku chyba, więc mnie oświećcie.

AFAIK tam dowódcy się co pół roku zmieniali (taka była w RAF przyjęta zasada) więc 303 dowodziło wielu różnych ludzi.

Tytuł:
PostNapisane: 15 gru 2004, 10:45 
Moderator forum

denciu napisał(a):
Na końcu posta chciałbym uczcic pamieć o zmarłym kilka tygodni temu, doskonałemu polskiemu pilotowi, dowódcę dywizjonu 303 Stanisława Skalskiego, niech Jego dusza spoczywa w pokoju...

Stanisław Skalski nigdy nie był dowódcą dywizjonu 303.

Hynol napisał(a):

Zgadza się... był. Dosyć krótki okres jakoś pod koniec 1940. Bodajże półtora miesiąca, czy jakoś tak... Ale to był "ten gorący" okres.

_XENA_ napisał(a):
AFAIK tam dowódcy się co pół roku zmieniali (taka była w RAF przyjęta zasada) więc 303 dowodziło wielu różnych ludzi.

Zgadza się.

Co zaś się tyczy Skalskiego, to jak juz napisałem, nie był on nigdy dowódcą Dywizjonu 303. Co więcej... nie kojarzę nawet, by walczył on w tym dywizjonie [303]. Z tego co pamiętam, walczył on w dywizjonach 306 i 316, następnie został dowódcą w 317. Był już w tym momencie uznanym asem i powierzono mu dowodzenie w walczącej w Tunezji Polskiej Ekipie Myśliwskiej. Znanej pewnie większości z czytelników pod nazwą Cyrk Skalskiego :wink:.

Urbanowicz zaś wsławił się jeszcze walką w myśliwskiej ekipie Latających Tygrysów, która siała postrach na Dalekim Wchodzie.

Podpis nieczytelny...

Tytuł:
PostNapisane: 15 gru 2004, 15:22 

Um, to moje źródła historyczne mogły sie mylić co do dowodzenia Skalskiego (pozdrowienia dla dziadka Józka :D) ale Skalski na 100% był w dywizjonie 303.

Tytuł:
PostNapisane: 15 gru 2004, 15:39 

Cytuj:
Um, to moje źródła historyczne mogły sie mylić co do dowodzenia Skalskiego (pozdrowienia dla dziadka Józka :)) ale Skalski na 100% był w dywizjonie 303.

Na 100% byl ale sprawdzic to ciezko?

http://historie-asow.elk.com.pl/skalski/skalski_.htm

http://www.battleofbritain.net/bobhsoc/obit-skalski.html

Tak sie wlasnie tworza jakies chore ploty.

Poza tym proponuje zanim sie wyglosi "100% - owe opinie " sprawdzic ich wiarygodnosc.

Tytuł:
PostNapisane: 15 gru 2004, 17:39 
Moderator forum

EST_PL napisał(a):
Urbanowicz zaś wsławił się jeszcze walką w myśliwskiej ekipie Latających Tygrysów, która siała postrach na Dalekim Wchodzie.

W zasadzie to nie powalczył za wiele. Miał dwa strącenia, przy czym przy pierwszym skończyła mu się amunicja (!) i nerwami rozłożył japońca który przywalił w glebe. Urbanowicz twierdził że Japońce byli o wiele lepszymi pilotami niż Niemcy i w pojedynkach jeden na jeden było ciężko. Inna sprawa że przesiadka ze Spitfire'a na P-40 to było bolesne doświadczenie :).

Tytuł:
PostNapisane: 15 gru 2004, 17:59 
Moderator forum

Trigg napisał(a):
Cytuj:
Um, to moje źródła historyczne mogły sie mylić co do dowodzenia Skalskiego (pozdrowienia dla dziadka Józka :)) ale Skalski na 100% był w dywizjonie 303.

Na 100% byl ale sprawdzic to ciezko?

Heh, ale w tych źródłach nie ma nic o dywizjonie 303 i Skalskim. Skalski w 501 - ok, Skalski w 306, 316 i 317 - ok. Ale gdzie Skalski i 303 ? Nie będę się jednak upierał bo pisałem z pamięci.

Podpis nieczytelny...

Tytuł:
PostNapisane: 15 gru 2004, 18:07 

Damn EST_PL :lol: to byla IRONIA!!
Oczywiscie ze nie ma bo denciu podaje informacje tyle majace wspolnego z prawda co FAKT z faktami.

Moze malo gramatycznie to ujalem ale sie wkur*** :lol: ... no juz mi lepiej

Tytuł:
PostNapisane: 15 gru 2004, 18:12 

"Sprawa Honoru" - przełomowa książka ^^, imho.

Tytuł:
PostNapisane: 15 gru 2004, 18:18 

"Sprawa honoru - dywizjon 303" książka mówi wszystko

Tytuł:
PostNapisane: 15 gru 2004, 19:32 

Denciu powiedz mi tak szczerze czy przeczytales ta ksiazke w calosci lub wogole ja czytales ??

Tytuł:
PostNapisane: 15 gru 2004, 19:38 

Jestem w trakcie czytania

Tytuł:
PostNapisane: 15 gru 2004, 22:34 

Hynol napisał(a):
Co do FH - to cholera zapomniałem która to mapka była :( - ale do jutra sprawdze i napisze Ocelot.

Spoko poczekam sam bym sprawdzil ( wszystkie po kolei :wink: ) ale w wyniku rodzicielsko-moralizatorskiej akcji "Dzien bez komputera" nie moge nawet na legalu sobie w Bfa popykac. Jakby kto sie pytal to pisze to wszystko od znajomego..... :x
OceloT

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2