Teraz jest 24 lis 2024, 11:03

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 27 sty 2005, 05:39 

Mam trochę lepszy sprzet i podobny problem. W czasie gry co jakiś czas ilość klatek spadała mi do ok. 20 (przy wiekszej ilosci graczy). Trochę poszperałem i częściowo udało mi się usunąć ten problem.
1. Sprawdz programem XP antispy na ile masz w WinXP ustawiony "Limit połączeń". Ja miałem ustawione na 4 (pewnie po instalacji SP2 tak się ustawiło), jak zwiększyłem limit (ja dałem 500, ale to ze względu na inne programy) to nie spada mi FPS tak nisko, ale i tak co jakiś czas są te wachnięcia w prędkosci działania (jeszcze nad tym pracuje :D ).
2. Zmniejsz jakośc tekstur na low. Masz tylko 512 MB i WinXP, więc to może też spowalniać jesli grasz w jakiejś wyższej rozdzielczości.
3. Spróbuj wgrać sterowniki Omega, albo sterowniki ze strony producenta twojej karty.
4. Sprawdz jak działa z wł/wył Fast Write to AGP i Side Band Addresing (chyba tak to się pisze :D ). Pierwsze jest w ATi, tzn. w BIOSie płyty głównej, ale drugie nie wiem bo mam GForce-a, a ustawiałem to z poziomu karty graficznej.

Mam nadzieje, że to Ci chociaz troche pomoże.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 27 sty 2005, 12:24 

a jaka dzwiekowka ? :D
co do ustawiania na low to bez przesady... ja na medium grywalem na PIII 600mhz, 384sdram, mx440 i Sblive :D

ach ten sprzet...
pIII600E 384mb sdr GF4mx440(270/405@370/570)

Tytuł:
PostNapisane: 28 sty 2005, 03:52 

Próbowałem wszystkiego co poradziłeś Darkice i nie zauważyłem różnicy :cry: ale THX za wysiłek :wink:

J.M.K -> zintegrowana (z surround sound) Cmedia CMI9761

Czekam na następne rady.

Tytuł:
PostNapisane: 28 sty 2005, 10:58 
Moderator forum

NaVy napisał(a):
Próbowałem wszystkiego co poradziłeś Darkice i nie zauważyłem różnicy :cry: ale THX za wysiłek :wink:

J.M.K -> zintegrowana (z surround sound) Cmedia CMI9761

Czekam na następne rady.

A ja ci powiem tak. Mam Athlona 2600 i 1 GB. Ramu. Przez pewien czas z uwagi na to, że jedna z moich kości Ram miała taktowanie 266, ustawiałem procesor na szynie 133, czyli zamieniał się on w Athlona 2000 XP. Po prostu wolałem Athlona 2000 i 1 GB Ram, niż Athlona 2600 i 512 MB ram.

Wtedy tez podczas pogrywania na EAUK 22 Aberdeen miałem podobne, chociaż może nie aż tak dramatyczne, problemy z płynnością gry na mapce Aberdeen.

Po zmianie kości na 333MHz oczywiście wszystko minęło jak ręką odjął.

Może zatem przyczyną Twoich problemów jest właśnie zbyt wolny procesor ????

Podpis nieczytelny...

Tytuł:
PostNapisane: 28 sty 2005, 16:46 

cos mi tu dzwiekowka podejrzanie wyglada... jak masz mozliwosc pozycz od kogos cos w stylu SBlive i zobacz czy nadal zle..
Jak nie to pogrzeb w ustawieniach dzwieku.. moze wylacz dzwiek, zobacz jak pojdzie... Hardware acceleration w opcjach bfa on/off, liczba kanalow itp.
Przed gra najlepiej nie zamykaj progsow z paska tylko lap ctrl alt delete i usuwaj procesy, czesto siedza rozne ciekawe rzeczy (np. NIS2005 trzyma z 5 procesow mimo wylaczenia autoochrony itp.)
Jezeli proc przetatkowany to go odkręć, karte graficzna tez mozna sprobowac dla testu przywrocic na fabryczne (u mnie po przekroczeniu pewnej granicy karta zwalniala :D:D )
Ile Ghz ma ten procek? nie znam sie na oznaczeniach AMD

I jedno takie.. czy jak podjezdzasz do tych czolgow to po prostu jest malo fps czy na przyklad jak krecisz lufa to cofa ja lub nie mozesz strzelic ? Problemy ze zmiana broni? Ze sterowaniem?

ach ten sprzet...

Tytuł:
PostNapisane: 28 sty 2005, 17:12 
Moderator forum

J.M.K napisał(a):

Athlon 1700 to bodajże 1466 Mhz.
Problemy podobne do tutaj opisywanych miał bodajże Yacub z enclave i z tego co pamiętam, też miał procka 1700.

Podpis nieczytelny...

Tytuł:
PostNapisane: 28 sty 2005, 17:31 
Oldboy Battlefield.pl

EST_PL napisał(a):
J.M.K napisał(a):

Athlon 1700 to bodajże 1466 Mhz.

będąc dokładnym to 1467 MHz :wink:

co do problemu:
- może są jakieś problemy z pamięcią :?: złe ustawienia timingów albo pamięć się sypie...
- jakie masz AGP na tej płycie głównej :?:
- co to jest za płyta główna :?: AsRock i co dalej... jakoś nie mogę skojarzyć modelu...

Sprawdzałeś to co J.M.K. napisał :?:

Tytuł:
PostNapisane: 29 sty 2005, 00:03 

J.M.K napisał(a):
cos mi tu dzwiekowka podejrzanie wyglada... jak masz mozliwosc pozycz od kogos cos w stylu SBlive i zobacz czy nadal zle..
Jak nie to pogrzeb w ustawieniach dzwieku.. moze wylacz dzwiek, zobacz jak pojdzie... Hardware acceleration w opcjach bfa on/off, liczba kanalow itp.

Wyłączałem dźwięk i była nikła poprawa (z 3-5 fps-ów więcej)... gdy zaznacze opcje Hardware Acceleration to nie słysze strzałów przeciwników i swojej drużyny i wogóle dźwięk sie krzaczy mając przy tym te 5-6 fps-ów więcej.
J.M.K napisał(a):
Przed gra najlepiej nie zamykaj progsow z paska tylko lap ctrl alt delete i usuwaj procesy, czesto siedza rozne ciekawe rzeczy (np. NIS2005 trzyma z 5 procesow mimo wylaczenia autoochrony itp.)
Jezeli proc przetatkowany to go odkręć, karte graficzna tez mozna sprobowac dla testu przywrocic na fabryczne (u mnie po przekroczeniu pewnej granicy karta zwalniala )

Nawet po formacie gdy praktycznie nic na dysku nie miałem sytuacja z płynnością gry była taka sama. Proc nie jest przetaktowany, karta jest ale zmieniałem już kiedyś na fabryczne z powrotem i nic to nie dało ( zresztą na samym początku jak jeszcze nie podkrecałem karty to działo sie to samo).
J.M.K napisał(a):
I jedno takie.. czy jak podjezdzasz do tych czolgow to po prostu jest malo fps czy na przyklad jak krecisz lufa to cofa ja lub nie mozesz strzelic ? Problemy ze zmiana broni? Ze sterowaniem?

Po prostu spadają fps-y bardzo nisko a co sie wtedy dzieje to wiadomo :(
Tom@s napisał(a):
co do problemu:
- może są jakieś problemy z pamięcią ? złe ustawienia timingów albo pamięć się sypie...
- jakie masz AGP na tej płycie głównej ?
- co to jest za płyta główna ? AsRock i co dalej... jakoś nie mogę skojarzyć modelu..

1 - Z tymi timingami to zmieniałem Flexbility coś tam :P (sorry ale nie pamietam dokladnej nazwy) raz na enabled (wtedy mogłem dać czas dostępu na 2.0 bez problemów tego typu że komp się co chwila restartował i nie chciał sie windows załadować) raz na disabled. - Nic nie pomogło.
2. x8
3. Asrock k7upgrade 880 -> http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=13888
EST napisał(a):
Może zatem przyczyną Twoich problemów jest właśnie zbyt wolny procesor ????

Możlliwe... Jak co to ramy mam ustawione na 400mhz a procek 11x133mhz... próbowałem dać ramy na 266mhz ale działo się to samo.

Co można jeszcze zrobić ?

Ostatnio edytowano 29 sty 2005, 02:32 przez NaVy, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: 29 sty 2005, 01:46 

Krec tego athlona 1700xp+.. jak dobrze trafiles to wyciszniesz z niego 1900 MHz czyli.. nei wiem jaki to athlon ale wiem ze sie tak da (ja mialem dokladnie na 1918MHz kreconego na wiatraku Pentagram QC80.. oczywiscie plyta tez odgrywa tutaj wazna role) W ten sposob niskim kosztem mozesz przyspieszyc procka :)

HIC NATUS EST
Scierkens
M.D. CCC. XXIII. CALENDIS NOVEMBRIS

Tytuł:
PostNapisane: 29 sty 2005, 03:25 

ja proponuje reinstal gry mi pomogło tzn jesli chodzi o pierwszy post w tym temacie :)

Tytuł:
PostNapisane: 29 sty 2005, 12:41 
Oldboy Battlefield.pl

Pan Szmata napisał(a):
Krec tego athlona 1700xp+.. jak dobrze trafiles to wyciszniesz z niego 1900 MHz czyli.. nei wiem jaki to athlon ale wiem ze sie tak da (ja mialem dokladnie na 1918MHz kreconego na wiatraku Pentagram QC80.. oczywiscie plyta tez odgrywa tutaj wazna role) W ten sposob niskim kosztem mozesz przyspieszyc procka :)

jak dobrze trafisz to można wycisnąć nawet 2500Mhz... ale to ekstremalne przypadki... mój np. chodzi bez problemu na 9.5x200Mhz=1.9GHz... tylko, że do podkręcania trzeba mieć dobrą płytę główną i dobry (markowy) zasilacz...
AsRock nie nadaje się do kręcenia :(
Fucktycznie dziwny problem... może coś jest nie tak z temperaturami podczas gry i coś się przegrzewa... Nie wiem kompletnie co to może być :/
Możesz jeszcze spróbować w jakimś serwisie, mają tam możliwości do podmiany każdej części, może uda im się wykryć przyczynę. Poszukaj jakichś najnowszych sterowników do chipsetu płyty głównej, zró upgrade BIOSu na płycie, wgraj najnowsze stery do karty graficznej... nie mam więcej pomysłów :/

Tytuł:
PostNapisane: 29 sty 2005, 13:02 

Przy wylaczonym hardware acceleration czesc zadan k.dzwiekowej z tego co wiem przejmuje procesor... Skoro przy wlaczonym jest pare fps wiecej mimo dupnego dzwieku, śmiem przypuszczac ze:
1. Karta dzwiekowa do dupy, lepiej za 50zl juz kupic jakiegos Live'a
2. Proc zaczyna sie dusic z powodu k. dzwiekowej :-)

BTW: 5 fps to duza roznica imho :D

ach ten sprzet...

Tytuł:
PostNapisane: 30 sty 2005, 03:49 

Mój procesor (Athlon 1700+ (Palomino :( )) ma zablokowany mnożnik. Podkręcałem fsb (wyszło mi 1600Mhz) i temp. wzrosła o jakieś 9-10 stopni :? , nic się w batlu nie poprawiło :( .

P.S Dziwne to wszystko bo Vietnam mi chodzi znacznie lepiej niż BF1942.

Tytuł: Ścina:/
PostNapisane: 31 sty 2005, 22:02 

ehh mam kompa: Pentium 4:1,60GHz 256ram karta Ati Radeon 9200Se 128mb no i ścina tylko więkasz wojna to tak ścina,że grać się nie da Help Me :cry:

Reszta:
<cenzura>

Tytuł:
PostNapisane: 31 sty 2005, 22:09 

wiecej ramu? u mnie przy moim procku fpsy spadaja czasami do 10 :lol: :lol: :lol: ale cóż na nowego kasy nie ma :(

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2