Teraz jest 15 lis 2025, 03:38

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 16 mar 2005, 13:31 
Moderator forum

a ja się z Tomym nie zgodzę :D a co :) ... według mnie sprawa wygląda tak - AMD już dawno strzelił sobie samobója z tymi oznaczeniami PR więc nie oczekuj jakichś super różnic pomiędzy 64 a 32 .. no ale ja nie o tym, o tym to napisał Tomy. Popatrzmy na to z szerszego punktu widzenia:

1. z hurtowanii zaczynają powoli aczkolwiek zauważalnie znikać procesorki amd oparte na 32 bitach (żeby nie pwiedzieć ze już zniknęły - jedyna pozostałość to Semprony)

2. różnica cenowa pomiędzy płytą i procem na socket 754 a A jest zadna - (tak tak teraz pojada mnie sprzętowcy błeee 754 nie ma DUAL'a może i nie ale to akurat przy amd miało dużo mniejsze znaczenie niż przy intelu)

3. w przypadku jakiejkolwiek reklamacji sprzedawca się na ciebie wypnie (czytaj - niestety ten element nie jest już produkowany proponujemy zmianę platformy) albo załatwi ci zamiennik z demobilu.

reasumując przyrost wydajnosci prawie żaden ale różnica w cenie też prawie żadna.

PS oczywiście 939 i PCI-E to już inna bajka tam wszystko jest "fresh" "super" itd ;) więc i ceny inne.

Tytuł:
PostNapisane: 16 mar 2005, 15:12 

Heh i tak AMD teraz to ŚCIERWO.
Intel wjechał z P4HT 64bitowym. Różnica w cenie jest, jutro biorę na testy ten procek i zobaczę jak ma się do zwykłego P4HT. Podobno AMD może się powoli pakować z rynku ;)...

Intel Pentium 4 530J (LGA775) 3.00E GHz HT (Prescott) BOX vs. Intel Pentium 4 630 (LGA775) 3.00 GHz HT (2MB cache) BOX

Wszystko oczywiście będzie testowane na porządnej płycie czyli płycie Intela a nie jakimś ścierwie typu Abit, Asus, Microstar czy Gigabyte.

Jak dobrze pójdzie to będę miał te drugie w cenie 70% ceny hurtowej :twisted: . Who wants some?

Tytuł:
PostNapisane: 16 mar 2005, 15:23 
Oldboy Battlefield.pl

mcmt napisał(a):
Heh i tak AMD teraz to ŚCIERWO.
Intel wjechał z P4HT 64bitowym. Różnica w cenie jest, jutro biorę na testy ten procek i zobaczę jak ma się do zwykłego P4HT. Podobno AMD może się powoli pakować z rynku ;)...

hehe... szczerze w to wątpię... choćby z powodu ceny :roll:
AMD już nie raz pokazało, że ich procki są wydajniejsze, np. Celeron 2.6GHz, którego w każdym możliwym teście rozjechał Duronik 1600+...
...ale każdy ma swoje zdanie i swoje poglądy... wieczna bitwa AMD vs Intel (tak jak GF vs ATI)... :roll:

Tytuł:
PostNapisane: 16 mar 2005, 15:26 

Nie badz glupi yacub, idz sie za ta kase upil, idz na dziwki a nie wydajesz ja na jakis komputer...

Tytuł:
PostNapisane: 16 mar 2005, 15:36 

TAAA!!! CELERONA DURON ROZJECHAŁ!!! :D
Chyba TYLKO w teście. Nigdy nie wierzę i nie będę wierzył w testy Chipa czy czegoś równie gównianego. Polegają na tym, która firma zapłaci więcej, przynajmniej tak to wygląda.
Pamiętam stare dzieje, kiedy mój Celeron 333Mhz Chipie 2x gorszy od AMD K6 2 500ileś na realu na płycie głównej Claytona rozjechał AMD na ASUSie kumpla pod KAŻDYM WZGLĘDEM jak tylko chciał. Dodam, że na tych samych kartach graficznych na Celeronie grałem w BF1942 a na K6 500 cięło się intro, o menu nie wspominając. Pomijam już kwestię stabilności, która na przestrzeni 7 lat w AMD wciąż spadała, aż do teraz, gdy windowsa już odpalić się nie da, same niebieskie tabelki ;). A Celeron!? Działa jak KRYSZTAŁ!

Jeśli jesteś takim DURONmaniakiem to za pewene lubisz niebieskie tabelki i zrób sobie mały test na procku Intela i jakiegokolwiek AMD (64 nie testowałem): w WIN98 usuń we właściwościach systemu kartę graficzną ;) jeśli lubisz te niebieskie tabelki. Na Intelu nic nie powinno się stać!

Konkluzja: AMD to bieda, która nie wiadomo dlaczego często wygrywa (TYLKO) testy z prockami Intela.

Jak ktoś ma wątpliwości co do jakości wykonania procesorów Intela jaki i struktury pod niego, to mnie na bank nie przekona! I tyle.

Tytuł:
PostNapisane: 16 mar 2005, 15:49 
Oldboy Battlefield.pl

mcmt napisał(a):
TAAA!!! CELERONA DURON ROZJECHAŁ!!! :D
Chyba TYLKO w teście. Nigdy nie wierzę i nie będę wierzył w testy Chipa czy czegoś równie gównianego. Polegają na tym, która firma zapłaci więcej, przynajmniej tak to wygląda.
Pamiętam stare dzieje, kiedy mój Celeron 333Mhz Chipie 2x gorszy od AMD K6 2 500ileś na realu na płycie głównej Claytona rozjechał AMD na ASUSie kumpla pod KAŻDYM WZGLĘDEM jak tylko chciał. Dodam, że na tych samych kartach graficznych na Celeronie grałem w BF1942 a na K6 500 cięło się intro, o menu nie wspominając. Pomijam już kwestię stabilności, która na przestrzeni 7 lat w AMD wciąż spadała, aż do teraz, gdy windowsa już odpalić się nie da, same niebieskie tabelki ;). A Celeron!? Działa jak KRYSZTAŁ!

Jeśli jesteś takim DURONmaniakiem to za pewene lubisz niebieskie tabelki i zrób sobie mały test na procku Intela i jakiegokolwiek AMD (64 nie testowałem): w WIN98 usuń we właściwościach systemu kartę graficzną ;) jeśli lubisz te niebieskie tabelki. Na Intelu nic nie powinno się stać!

Konkluzja: AMD to bieda, która nie wiadomo dlaczego często wygrywa (TYLKO) testy z prockami Intela.

Jak ktoś ma wątpliwości co do jakości wykonania procesorów Intela jaki i struktury pod niego, to mnie na bank nie przekona! I tyle.

qrde... czuje się jakbym Ci na odcisk nadepnął :lol:
Test przeprowadzony był nie przez gównianego CHIPa (który jest gównem) tylko przez renomowany serwis Tom's Hardware...
Po drugie nie lubię żadnych kastratów, więc Duron i Celek odpadają z miejsca...
Po trzecie procesory AMD sprzed ery AthlonaXP fucktycznie były do chrzanu...
Po czwarte mamy czasy WinXP i ten system powinien być brany do testów, a nie przedpotopowy 98 (na którego nawet sterowników do chipsetu nForce już nie robią)... Dodam tylko, że sprawdzałem u kumpla dwa procki P4 1,7GHz (MSI Neo2) i AthlonaXP 1700+ (Epox 8rda+) na BFV... ta sama grafa R9000Pro... na Athlonie chodziło zdecydowanie lepiej dając różnicę w wydajności nawet do 10 fps (co przy 30fps jest znaczące :D)...

Ty jesteś zwolennikiem Intela, ja AMD... więc nie ma sensu się kłócić o szczegóły...

Tytuł:
PostNapisane: 16 mar 2005, 16:02 

Tom@s napisał(a):
Test przeprowadzony był nie przez gównianego CHIPa (który jest gównem) tylko przez renomowany serwis Tom's Hardware...
Po drugie nie lubię żadnych kastratów, więc Duron i Celek odpadają z miejsca...
Po trzecie procesory AMD sprzed ery AthlonaXP fucktycznie były do chrzanu...
Po czwarte mamy czasy WinXP i ten system powinien być brany do testów, a nie przedpotopowy 98 (na którego nawet sterowników do chipsetu nForce już nie robią)... Dodam tylko, że sprawdzałem u kumpla dwa procki P4 1,7GHz (MSI Neo2) i AthlonaXP 1700+ (Epox 8rda+) na BFV... ta sama grafa R9000Pro... na Athlonie chodziło zdecydowanie lepiej dając różnicę w wydajności nawet do 10 fps (co przy 30fps jest znaczące :D)...

Ty jesteś zwolennikiem Intela, ja AMD... więc nie ma sensu się kłócić o szczegóły...

Tom's Hardware szanuje :|...
Co do twojego testu :| to jestem zdegustowany, ale i tak nie kupiłbym AthlonaXP :roll: . Pewnie objawiało, albo będzie się objawiać to w zużyciu materiału czyli w stabilności. Dodam jeszcze, że jak chcesz się przekonać co do jakości wykonania AMD i Intela to... odepnij obydwóm radiator podczas działania ;) :twisted: .

Ty jesteś zwolennikiem AMD, ja Intela... więc nie ma sensu się kłócić o szczegóły... ;)

Tytuł:
PostNapisane: 16 mar 2005, 16:23 
Oldboy Battlefield.pl

Wreszcie dyskusja na poziomie :D
Fakt, AthlonyXP nie posiadają zabezpieczenia przed spaleniem, ale A64 już je posiadają (chociaż Intel miał je od początku).
Wykonanie AXP też może pozostawiać wiele do życzenia głównie z powodu łatwej możliwości ukruszenia rdzenia procesora :| (poprawione przy A64)
Kwestie temperatur wydzielanych przez procesory obydwu firm możemy sobie darować, tak samo jak pozostałe spory dotyczące tych platform...

Powracając do tematu przewodniego:
- AMD Athlon 64 3000+ bulk (Socket 939)
- Asus A8V Deluxe Via K8T800Pro
- Chieftec (ATX-1136H) 360W
- GeForce 6600GT Leadtek PX6600GT-TD 128MB (128-bit) TV/DVI BOX
Yacub - jeśli planujesz zakup tych części na dłuższy czas to z pewnością się nie rozczarujesz, a pamięci zawsze można zmienić przy jakiejś okazji na szybsze (lub dokupić więcej) :D

Tytuł:
PostNapisane: 16 mar 2005, 16:38 

Tom@s napisał(a):
Yacub - jeśli planujesz zakup tych części na dłuższy czas to z pewnością się nie rozczarujesz, a pamięci zawsze można zmienić przy jakiejś okazji na szybsze (lub dokupić więcej) :D

Zdecydowanie popieram i polecam.

Tytuł:
PostNapisane: 16 mar 2005, 17:10 
Moderator forum

Qrcze - nie wiem jak posta mcmt traktowac, dla mnie brzmi nieco jak prowokacja do rozruby w tym temacie. Zawsze stawiałem na Intela, ale wcale nie uważam aby AMD był taki zły (jedynie IMHO troszeczkę gorszy). Płytę zaś używam Asus-a bo jest miła dla usera i pozwala na przyzwoity O/C. O wielu bajerach jakie ona ma nie wspomnę...

Tytuł:
PostNapisane: 16 mar 2005, 17:19 
Moderator forum

Mimo zapewnień producenta (Intel) Pentiumy wcale nie są wydajniejsze i stabilniejsze w aplikacjach 3D (MAX, Maya, Softimage) niż AMD. Mówie oczywiście o PIV i Bartonach. AMD jest obecnie bardzo stabilne, i nie odczuwam żadnych dyskomfortów pracy z tym prockiem. Co do W98 to może zaczniemy robić testy na W3.11?

Tytuł:
PostNapisane: 16 mar 2005, 21:18 
Moderator forum

eee tam Hynol...bedziemy się rozdrabniać...w DOSie :D

Tytuł:
PostNapisane: 16 mar 2005, 21:28 

Oj tam dzieci windowsowe, róbmy testy pod Slackware'em. :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 16 mar 2005, 21:29 
Oldboy Battlefield.pl

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 17 mar 2005, 16:55 

_XENA_ napisał(a):
Qrcze - nie wiem jak posta mcmt traktowac, dla mnie brzmi nieco jak prowokacja do rozruby w tym temacie. Zawsze stawiałem na Intela, ale wcale nie uważam aby AMD był taki zły (jedynie IMHO troszeczkę gorszy). Płytę zaś używam Asus-a bo jest miła dla usera i pozwala na przyzwoity O/C. O wielu bajerach jakie ona ma nie wspomnę...

eee, troche zbyt prowokująco mojego posta odczytałeś chyba ;).
Dla mnie porównanie między AMD a Intel'em jest jak Oplem a BMW ;). I tym i tym pojedziesz 200km/h, ale w troszkę inny sposób i za troche inne pieniądze :twisted: . Aby wypowiadać się na temat stabilności trzeba trochę procka pomieć i jednego i drugiego, pograć, po prostu używać go. Wtedy wychodzą bardzo ciekawe rzeczy, na przykład; podczas niestabilnej pracy windowsa, extremalnych obciążeń, nie udanie zainstalowanego lub niewłaściwego sterownika...
Powiem tylko, że nie znam lepszego połączenia sprzętowego jak procek Intel na płycie Intela. GORRRĄCO polecam ;).

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2