Teraz jest 25 cze 2025, 07:36

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 482 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 33  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 17 maja 2005, 13:44 

Tom@s napisał(a):
W grach gdzie nacisk jest położony na AI i inne tego typu bzdury nawet z najmocniejszą grafą będą przycinki.

Miało być na końcu, ale jest na początku. Weżmy przykład z dość wymagajacej gry:
- zestawienie procesorów w FarCry
http://www.tomshardware.pl/cpu/20040601 ... farcry.gif

- zestawienie kart graficznych w FarCry
http://www.tomshardware.pl/graphic/2004 ... age016.gif

To że procesor liczy AI jest oczywiste, tak samo jak to że AI to tylko mała partia wszystkich obliczeń w grze, gdzie dalej decydujące znaczenie ma karta graficzna. Nietrudno znaleźć w internecie zestawienie procesorów z ich wydajnością w grach, np. Athlon 2000+ do Atlona 3000+, gdzie widać że procentowy przyrost fps'ów jest znacznie niższy aniżeli różnica w wydajności kart graficznych podobnych klas cenowych co procesory czyli np GF4Ti kontra R9800Pro. W BF2 pograsz i na A1700+ i na A3000+, natomiast NIE pograsz na GF4Ti ponieważ posiada on pixel shadery w wersji 1.3 a gra wymaga 1.4. Teraz widzisz różnicę? Procesory od strony gier to tylko dana architektura+taktowanie, natomiast karty graficzne to dużo grubsza sprawa, nowsze modele obsługują nowsze 'technologie' które później są wymagane do grania.
Tom@s napisał(a):
Spróbuj sobie zagrać w np. True Crime: The Streets of LA. Gra znacznie lepiej chodzi na Athlonie 2GHz i FX5600, aniżeli na Celku 2.2GHz i R9600Pro... Radek jest trochę lepszą kartą, ale procek jednak nie wyrabia się z obliczeniami.

Porównanie o tyle nie trafione, że Celerony (te starsze bez "D") wyjątkowo słabo sobie radzą praktycznie we wszystkim, co jest po części zasługą bardzo okrojonego cache. Te procesory nie były "tworzone" z myślą o grach czy czymkolwiek innym oprócz worda czy excela.

Druga sprawa > nie oceniaj wydajności jakiegoś procesora w grach porównując go do innego układu z kompletnie inną kartą graficzną nawet jeśli w większości gier jest ona słabsza, bo to nie jest miarodajne.
Tom@s napisał(a):
Na pierwszej konfiguracji 1024x768 High, a na drugiej (z mocniejszą kartą graficzną) 800x600 Medium ledwo co chodziło... sprawdzone doświadczalnie...

j/w równie dobrze możesz porównywać X850XT PE z Matroxem G400 pod kątem ilości fps'ów, dysk samsung 4.3gb z 2x wd raptor'em 73gb w raid0 do zgrywania video z kamery czy też 6 letni monitor lcd kontra crt Eizo T966 jako monitory do grafiki 2d - nie te przeznaczenie i zastosowania.

Co do samych celeronów > W cenie XP 2400+ (Athlon 2Ghz) dostaniesz Celerona D który to znacznie lepiej radzi sobię z multimediami. Jako ciekawostkę dodam że nie jest żadnym problemem model powiedzmy 2.4ghz podkręcić do 3.2-3.8ghz, a wtedy to taki procesor gniecie wszystkie Athlony XP łącznie z modelem 3200+. Tego akurat żaden poprzedni celeron nie potrafi.
Tom@s napisał(a):
A gdyby babcia miała wąsy to by była dziadkiem... Kto tu kogo wyśmiewa :?: Czy opinia, że sprzęt jest do dupy jest wyśmiewaniem się :?:

Oczywiście. Jeśli twoim zdaniem sprzęt pana x jest do dupy, to kup mu lepszy albo zachowaj to dla siebie. Takie uwagi są bardzo niemiłe, a już napewno nie sprawią że spadnie komuś z nieba leszy sprzęt.
Tom@s napisał(a):
Zauważ, że jest to forum poświęcone GRZE KOMPUTEROWEJ i zdecydowana większość to zapaleni gracze (BFa czy czegokolwiek)...

Zauważ że człowiek nie twierdzi i nigdy nie pisał że kupował komputer pod kątem gier. Wypowiadanie się na forum publicznym o GRZE KOMPUTEROWEJ nie oznacza konieczności posiadania karty graficznej za 2tyś zł.
Tom@s napisał(a):
Zgadzam się mocny procesor nie musi być drogi. Jeśli procek gwarantuje także dobre o/c to masz spokój na ładnych kilka lat (przykładem legendarne już A1700+ z serii DLT)...

No i mamy kolejny przykład. Takie procesory są na rynku dobre 2 lata i bez problemu uruchomisz na tym każdą grę. Podniesienie taktowania zawsze w pewnym stopniu wpłynie na ilość fps'ów. Natomiast na karcie graficznej sprzed 2 lat takiej jak GF3 czy GF4Ti nie uruchomisz BF2 (co już pisałem) i nie pomoże tutaj podkręcanie ich.
Tom@s napisał(a):
Wszystko jest zależne od rodzaju gry na jakiej testujesz...

Na początku masz ładne zestawienie. Jeśli kiedyś znajdę takie porównanie w Battlefieldzie to ci przytoczę, ale daje głowę że będzie bardzo podobnie jak z FarCry.
Tom@s napisał(a):
ps. sorry za przydługawego posta, ale "cytując" lepiej się odpowiada na przytoczone argumenty :roll: :lol:

Nic się nie stało, lepszy długi post z którego coś wynika aniżeli którki z którego nic nie wynika.

Tytuł:
PostNapisane: 17 maja 2005, 15:03 
Moderator forum

_EP_ napisał(a):
Po pierwsze jeśli chodzi o gry to najwazniejsza jest karta graficzna. Znacznie wydajniejszy będzie zestaw z P4 2.0Ghz i R9800Pro aniżeli P4 3.4Ghz i np. R9250. Tak więc słowo kijowy procesor to w mniejszej lub większej cześci bzdura (zależnie o jaki chodziło).

A może raczysz czytać ze zrozumieniem? Gdzie ja napisałem, że coś nie tak jest z procesorem? Kurna... ludzie...

ps. fakt, że jesteś fanem Mustangów Cię nie usprawiedliwia ;) Fastback z '68 rulez anyway :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: 17 maja 2005, 15:26 
Oldboy Battlefield.pl

_EP_ napisał(a):
To że procesor liczy AI jest oczywiste, tak samo jak to że AI to tylko mała partia wszystkich obliczeń w grze, gdzie dalej decydujące znaczenie ma karta graficzna.
(...)
Procesory od strony gier to tylko dana architektura+taktowanie, natomiast karty graficzne to dużo grubsza sprawa, nowsze modele obsługują nowsze 'technologie' które później są wymagane do grania.

Nie musisz mi tego tłumaczyć jak jakiemuś laikowi, bo wiem o co w tym chodzi.
W mojej wypowiedzi chodziło mi o to, że bez sensu jest konfiguracja dobry procesor i lipna grafika (i na odwrót). Poziom komponentów w komputerze powinien być podobny, aby żadna część nie hamowała drugiej itp.

_EP_ napisał(a):
Porównanie o tyle nie trafione, że Celerony (te starsze bez "D") wyjątkowo słabo sobie radzą praktycznie we wszystkim...
(...)
Druga sprawa > nie oceniaj wydajności jakiegoś procesora w grach porównując go do innego układu z kompletnie inną kartą graficzną (...)

Porównuje akurat te zestawy, bo na takich miałem okazję testować tą grę. Poza tym obydwa procesory wchodziły na rynek w podobnym czasie i były w podobnych cenach. R9600 i FX5600 z kolei to przecież swoi bezpośredni konkurenci (podobny poziom i cena) w walce co lepsze ATI vs NVIDIA.

_EP_ napisał(a):
Co do samych celeronów > W cenie XP 2400+ (Athlon 2Ghz) dostaniesz Celerona D który to znacznie lepiej radzi sobię z multimediami. Jako ciekawostkę dodam że nie jest żadnym problemem model powiedzmy 2.4ghz podkręcić do 3.2-3.8ghz, a wtedy to taki procesor gniecie wszystkie Athlony XP łącznie z modelem 3200+. Tego akurat żaden poprzedni celeron nie potrafi.

Tutaj z kolei Ty nie trafiłeś z porównaniem. Celeron D to nowa konstrukcja, a Athlony XP są już na rynku bardzo długi czas, więc to chyba oczywiste, że nie będą miały zbytnich szans w bezpośrednim starciu. :)

_EP_ napisał(a):
(...)
Jeśli twoim zdaniem sprzęt pana x jest do dupy...
(...)
Takie uwagi są bardzo niemiłe...
(...)

Trudno. W takim razie po cholerę pisze czy na jego sprzęcie pójdzie BF2 :?: Przynajmniej ktoś może uświadomić takiego człeka, że ma lipny sprzęt i musi "coś" w nim wymienić.
Sam posiadam nie pierwszej młodości kompa, ale nie walę głupich pytań przed zaznajomieniem się z dokładnymi wymaganiami gry i sprawdzeniem czy sprzęt choć w części spełnia wymagania.

_EP_ napisał(a):
Tom@s napisał(a):
Zauważ, że jest to forum poświęcone GRZE KOMPUTEROWEJ i zdecydowana większość to zapaleni gracze (BFa czy czegokolwiek)...
Zauważ że człowiek nie twierdzi i nigdy nie pisał że kupował komputer pod kątem gier. Wypowiadanie się na forum publicznym o GRZE KOMPUTEROWEJ nie oznacza konieczności posiadania karty graficznej za 2tyś zł.

Źle mnie zrozumiałeś (może źle napisałem :roll:)... chodziło mi bardziej o ujęcie "dzieci" w całym kontekstcie. Po prostu podsumowałeś tutejsze osoby jako takie, które nie mają zielonego pojęcia o komputerach i oceniają cały zestaw tylko po grafice...

Ciekawe czy komuś będzie się chciało to wszystko czytać :roll:

Ostatnio edytowano 17 maja 2005, 15:30 przez Tom@s, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 17 maja 2005, 15:28 
Oldboy Battlefield.pl

Morgus napisał(a):
Sorki ludu ze tu pisze ale muslem to gdzies włozyc http://www.ats.pl/~boomshanka/chinka/ .... myslem ze sie poplacze jak to ogladalem... :) sciagakjcie ludu i sie smiejcie.

PS. byc moze w czwratek bede mial bf2 wersje beta ^^

Od tego typu rzeczy jest HYDE PARK :!: :!:
Po cholerę wpierdzielasz się w temat, który jest zdecydowanie o czym innym :?:

Tytuł:
PostNapisane: 17 maja 2005, 15:55 

no powiedzielam sorki.. jestem nowy na tym forum wiec przpraszam wszystkich... ale fajne nie?>

Tytuł:
PostNapisane: 17 maja 2005, 16:15 

lol Morgus :/ Co z tego, ze ejsteś nowy ? Usprawiedliwia Cię to z jakiegokolwiek stosowania się do regulaminu (wogóle wątpie, że to przyczytałeś) forum ?? buehehe :lol: idż sobie lepiej na inne forum i tam rób *********, bo tutaj się takich ludzi raczej nie toleruję.

Tytuł:
PostNapisane: 17 maja 2005, 16:22 

Zdun napisał(a):
lol Morgus :/ Co z tego, ze ejsteś nowy ? Usprawiedliwia Cię to z jakiegokolwiek stosowania się do regulaminu (wogóle wątpie, że to przyczytałeś) forum ?? buehehe :lol: idż sobie lepiej na inne forum i tam rób *********, bo tutaj się takich ludzi raczej nie toleruję.

widze ze jestescie otwarci na nowych uzytkownikow .. i nie mowi sie nie tolerujĘ tylko nie toleruje...... :lol: przeprosilem wszytkich wiec nie wiem po co jeszcze szczekasz ... masz raje nie czytalem regulaminu... ale pewnie niedługo to zrobie zeby taki inny zdun sie do mnie nie pluł

Tytuł:
PostNapisane: 17 maja 2005, 16:25 

a tak pozatym nie jestes adminem lub moderem ... wiec sie nie udzielaj ...

Tytuł:
PostNapisane: 17 maja 2005, 16:33 

yacub napisał(a):
A może raczysz czytać ze zrozumieniem? Gdzie ja napisałem, że coś nie tak jest z procesorem? Kurna... ludzie...

Niby ja mam problemy ze zrozumieniem czytanego tekstu? Gdzie więc ja pisałem o Tobie, iż twoim zdaniem jest "coś nie tak jest z procesorem"? Ty tylko zaczołeś prawić uwagi osobie kompletnie nowej która napisała jeden post i niczym ciebie nie sprowokowała, i do tego się odnosiłem. Na pytanie pytającemu nie udzieliłeś sensownej odpowiedzi. Z takim podejściem działającym jak antyreklama naczelny czy firma InterTOP która hostuje ten serwis napewno zadowolona nie będzie. Nie wspominając o nowych osobach.

Jako że do tej pory nie padła odpowiedź na pytanie użytkownika "Mlodik", czy Battlefield 2 'pójdzie' na jego komputerze, odpowiadam:
Według przedstawionych na dzień dzisiejszy wymagań co do gry Battlefield 2, zwłaszcza karty graficznej która musi posiadać 128MB pamięci oraz Pixel Shadera w wersji conajmniej 1.4 - Komputer (zakładając że "Mlodik" ma kartę 128MB) spełnia całkowicie wymagania. Wystarczy zajrzeć chociażby tutaj http://twojepc.pl/html/nvidia_geforce_5200/spec3.png

Gra na karcie graficznej Radeon 9200 z pewnością nie będzie komfortowa, jednak nie to było tematem pytania.

Tytuł:

Morgus napisał(a):

Przepraszam, że śmiałem Ci zwrócić uwage <na_kolanach> Pisz więcej takich postów, wszyscy będziemy Ci za to bardzo wdzięczni :lol:

Ostatnio edytowano 17 maja 2005, 16:40 przez Zdun, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:

Weźcie idźcie wszyscy se zajarać fajkę pokoju, a nie robić jeden wielki OT na forum... Regulamin jest po to, żeby go czytać PRZED rejestracją, a czepianie się nowych użytkowników jest troszkę zniechęcające. Moderatorzy mają tu najwięcej do powiedzenia, ale raczej żaden użytkownik nie chce czytać różnych głupot z tym, że powinien takie posty olać i zostawić do usunięcia/wyedytowania. TO JEST JUŻ KONIEC TEJ KWESTI I PROPONUJĘ WRÓCIĆ DO TEMATU.

Tytuł:
PostNapisane: 17 maja 2005, 17:15 

Tom@s napisał(a):
Nie musisz mi tego tłumaczyć jak jakiemuś laikowi, bo wiem o co w tym chodzi.

Także proszę potraktuj to jako wypowiedź skierowaną do kogoś kto szuka informacji i wymaganiach BF2.
Tom@s napisał(a):
Poziom komponentów w komputerze powinien być podobny, aby żadna część nie hamowała drugiej itp.

To akurat twoje zdanie.

Ludzie kupują komputery nieraz wg. swoich wymagań. To że ktoś wybiera sobie Athlona 64 3200+ nie oznacza że musi do tego kupić np. Radeona X800XT, 2x512MB pamięci DDR500, kolorową obudowę z 12 katodami za 1000zł, nagrywarkę dvdrw, monitor lcd 19" czy mysz bezprzewodową za 300zł. Przecież jeśli ktoś gra bardzo mało, a nie podciera się banknotami 100zł'otowymi, nie będzie przecież wykładał dodatkowych pieniędzy na coś czego normalnie nie spożytkuje. A że kiedyś najdzie go chęć pogrania - czemu nie może spróbować? Jeśli go to wciągnie, będzie mu doskwierała wydajność obecnej karty graficznej oraz przede wszystkim - będzie miał pieniądze - kupi sobie coś lepszego.
Tom@s napisał(a):
R9600 i FX5600 z kolei to przecież swoi bezpośredni konkurenci (podobny poziom i cena) w walce co lepsze ATI vs NVIDIA.

Co do podobnego poziomu (wydajnościowego) to długo bym polemizował, ale zostawmy to.
Tom@s napisał(a):
Tutaj z kolei Ty nie trafiłeś z porównaniem. Celeron D to nowa konstrukcja, a Athlony XP są już na rynku bardzo długi czas, więc to chyba oczywiste, że nie będą miały zbytnich szans w bezpośrednim starciu. :)

Celeron D miał swoją premierę 24 Czerwca roku 2004 także jako niemal roczny procesor, nie jest taki nowy, zwłaszcza też że jest to nic innego jak Pentium 4 Prescott z pomniejszonym czterokrotnie cach'em L2, który to P4 jest na rynku jeszcze dłużej. Oba procesory, czy to Celeron D czy to P4 Northwood/Prescott będą się nadawały do BF2. (celem informacji dla innych)

Druga sprawa że Athlonów XP bym nie odstawiał pod strzechy tak odrazu, ponieważ nadal oferują dobrą wydajność dla wielu użytkowników. Dla Celerona D bez o/c, Athlon XP np. Barton, to bardzo silna konkurencja. Druga sprawa, że i Athlona można trochę podkręcić :)
Tom@s napisał(a):
Przynajmniej ktoś może uświadomić takiego człeka, że ma lipny sprzęt i musi "coś" w nim wymienić.

Takie uświadamianie na siłę nie zawsze jest dobre dla każdego obywatela, zwłaszcza jak sięgniesz pamięcią 20 lat wstecz.
Tom@s napisał(a):
Sam posiadam nie pierwszej młodości kompa, ale nie walę głupich pytań przed zaznajomieniem się z dokładnymi wymaganiami gry i sprawdzeniem czy sprzęt choć w części spełnia wymagania.

Podobno nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi :) To jest FORUM, gdyby wszyscy wszystko wiedzieli, to pod adresem forum.battlefield.pl znajdowało by się kółko wzajemnej adoracji i samouwielbienia.
Tom@s napisał(a):
Chodziło mi bardziej o ujęcie "dzieci" w całym kontekstcie. Po prostu podsumowałeś tutejsze osoby jako takie, które nie mają zielonego pojęcia o komputerach i oceniają cały zestaw tylko po grafice...

Miałem na celu tylko zmotywowanie do wysilenia szarych komórek i bardziej konstruktywnych wypowiedzi co do komputerów i nadchodzącej gry Battlefield 2. Jeśli chodzi o dzieci - cóż gry komputerowe to nie jest domena statecznych posiadających rodzinę ludzi. W każdej dorosłej osobie siedzi też cząstka dziecka, która akurat u mnie ujawnia się kiedy nachodzi chęć na grę komputerową. 10 lat temu śmiałbym się z tego że gram w gry komputerowe :)
Tom@s napisał(a):
Ciekawe czy komuś będzie się chciało to wszystko czytać :roll:

Od początku do końca, 2 razy :)

Jak już któryś z forumowiczów napisał, będzie lepiej trzymając się bardziej tematu tego wątku, a historie procesorów i komunizmu w polsce odłożymy na kiedy indziej.

Tytuł:
PostNapisane: 17 maja 2005, 17:15 
Moderator forum

_EP_ napisał(a):
yacub napisał(a):

Niby ja mam problemy ze zrozumieniem czytanego tekstu? Gdzie więc ja pisałem o Tobie, iż twoim zdaniem jest "coś nie tak jest z procesorem"?

Odpowiedziałeś na mój post jakimś pitoleniem, jakoby sprzęt kupowało się pod własne wymagania, a nie pod 3DSmarka, co jest kompletną bzdurą, jeśli odnosisz się do mojej wypowiedzi. Co innego, gdybym czepiał się kogoś, że wybrał GF6600GT a nie X800, wtedy argument o 3DS byłby trafnym, lecz w tym przypadku można go rozbić o kant. Już wiesz o co mi chodzi? Po prostu kolejny Twój post potraktowałem jako nawiązanie do swojej poprzedniej wypowiedzi i dlatego uznałem to za kompletny absurd. Nie wspominając już o tym, że twierdzisz, że był to świadomy wybór, skoro gość nawet nie wie jaki ma HDD.

_EP_ napisał(a):
Z takim podejściem działającym jak antyreklama naczelny czy firma InterTOP która hostuje ten serwis napewno zadowolona nie będzie. Nie wspominając o nowych osobach.

ROTFL :lol: , jasne, zbanują mnie, podpalą mieszkanie i zgwałcą psa. Give me a break... To jest forum dyskusyjne, czyli miejsce gdzie mam prawo wyrazić własną opinię i żaden noobek nie będzie mnie tego prawa pozbawiał. To, że nie posiadasz poczucia humoru, a spadasz z nieba i poczynasz siać ferment kompletnie nie znając panującej tu atmosfery w żaden sposób nie upoważnia Cię do takich wyjazdów. Poza tym straszenie zachowaj dla kolegów w klasie, bo na mnie nie robisz żadnego wrażenia.

Morgul napisał(a):

Nie musisz się wysilać z czytaniem regulaminu. Jeśli się nie uspokoisz z tą cwaniakierą to po prostu założymy Ci bana i będzie jednego buraczka mniej na forum, comprende?

Tytuł:
PostNapisane: 17 maja 2005, 17:33 

jezeli mieli by wyrzucic buraka to chyba tylko w twojej osobie... pozatym nie cwaniakuje.... a czy w regulaminie nnie ma punktu o wyzywaniu innych buraczku?

Tytuł:
PostNapisane: 17 maja 2005, 17:51 
Moderator forum

Morgus napisał(a):
jezeli mieli by wyrzucic buraka to chyba tylko w twojej osobie... pozatym nie cwaniakuje.... a czy w regulaminie nnie ma punktu o wyzywaniu innych buraczku?

Czyżbyś go w końcu przeczytał? Czy to wykracza poza Twoje zdolności intelektualne? Dziwisz, się, że ktoś Cię miesza z błotem? Myślisz, że dla kogo ten regulamin był tworzony, co? Z czystego okazania szacunku dla osób pracujących nad tym board'em powinieneś zacząć od niego, a dopiero potem bulgotać się, jak ktoś zwraca Ci uwagę.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 482 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 33  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2