yacub napisał(a):
W ripoście do mojej wypowiedzi nie było żadnego argumentu, więc wybacz
Nic się nie stało.
yacub napisał(a):
Jak mniemam wyraz "podpalenie" oraz "gwałt" uchodzą za obraźliwe? o_O Dobrze wiedzieć. Świat się zmienia.
Uważam że można wyrazić swoje zdanie pomijając takie czarne scenariusze których chyba każdy tu obecny chciałby nie doświadczać, tym bardziej młodsza część widowni

yacub napisał(a):
Czy brakiem kultury jest wytykanie czyichś absurdalnych decyzji, tudzież rozpoczynanie z kimś polemiki?
Temat rzeka. Moglibyśmy rozmawiać o tym tygodniami. Wszystko zależy od twojego poczucia dobrego smaku. Zakładając nawet że masz rację i komputer kupiony bez zastanowienia z superkarketu - co osiągasz? Poczucie że ktoś w twoich oczach wygląda jak ofiara promocji, sloganów reklamowych, że nie potrafi dokonywać wyborów?. Taka osoba po prostu nie będzie więcej pisać na to forum w obawie o kolejne krytyki. Czy naprawdę tego akurat chcesz?
Nie znamy powodów takiej a nie innej konfiguracji komputera, tak więc nie można krytykować danego człowieka od tej strony, po za tym nie jest to w żaden sposób potrzebne by odpowiedzieć na pytanie pytajacemu. To nowa osoba i powinna być traktowana jako gość, a gościowi nie mówi się że ma stare buty, ubogie słownictwo czy kiepski samochód.
yacub napisał(a):
Mało obchodzi mnie to, co ktoś "z zewnątrz" może pomyśleć o mnie - nie będę ograniczał własnej swobody do wyrażania myśli tylko dlatego, że mogą wśród nas znaleźć francuskie pieski, czujące się urażone mym obelżywym przekleństwem, takim jakim niewątpliwie jest "podpalenie".
Musisz tylko pamiętać że nie jesteś byle jakim użytkownikiem, a moderatorem, więc niejako twoje zdanie to zdanie serwisu, bo to serwis dał ci pewną władzę na forum. Serwis z którym jest związanych wiele innych osób, którzy pracują nad nim cały czas, ponosza koszta i co najważniejsze - swoim imieniem i nazwiskiem za całość ręczą. Jako moderator nawet gdyby ktoś ci napisał bardzo wulgarne słowa, lepiej się ugryźć w język i wyczyścić forum, niż prowadzić swoją prywatną wojnę. Tak więc wg mnie opinia o członkach, administracji czy moderatorach danego serwisu jest bardzo ważna.
Podpalenie jak dobrze wiesz to nie jest żadne przekleństwo, to sobie dopowiedziałeś sam. Ja zauważałem jedynie że można wyrażać swoje zdanie w łagodniejszy sposób, tym bardziej pisząc do obcej osoby, a nie kogoś kogo znasz od ponad 30 lat, kogo nazwiesz głąbem a ten to odbierze jako żart bo zna ciebie i wie że tym to jest.
yacub napisał(a):
Nie wiem jak Ty, ale ja przed zakupem...
Dla ciebie może to jest oczywiste, ale naprawdę musisz zdać sobie sprawę że gruba większość posiadaczy komputerów w polsce, wie o ich budowie bardzo bardzo mało, żeby nie powiedzieć praktycznie nic. Czy myślisz że np. każdy pracujący 5 lat na jednym komputerze w jakiejś firmie, powie ci jaki jest procesor w nim, jaka pamięć, jaka pojemność dysku? Nie każdego to interesuje, wiele osób wie tyle ile musi aby wykonać daną czynność. Jak myślisz czemu mi ktoś płaci 100zł za przejechanie 5km, zainstalowanie drukarki na usb i wgranie sterowników do komputera? Dla ciebie bezsens - sam to zrobisz w 5 minut. Ale musisz zdać sobie sprawę że należysz do mniejszości tych którzy mają pojęcie o sprzęcie komputerowym i nie bez powodu
usługi komputerowe to bardzo dochodowy interes, stokroć lepszy niż np. prowadzenie sklepu internetowego (a tak się składa że prowadziłem taki, który nawet był i jest uważany za jeden z lepszych w wielkopolsce, tyle że już aktualnie w rękach całkowicie dawnego współpracownika).
Co do kupna komputera w supermarkecie - owszem ja to zawsze odradzam, ale potrafię wyobrazić kogoś dla kogo jest to zupełnie czarna magia, kto jednak z jakiś względów chce się albo nauczyć obsługiwać komputer, albo zrobić komuś prezent. Nie musi nic sam składać, szukać, tworzyć, po prostu bierze jeden z pułki i tyle. Przecież na dobrą sprawę można równie dobrze iśc do sklepu komputerowego i dadzą ci to samo, a nawet i gorszy (twoimi oczyma) zestaw, bo dadzą płytę ecs zamiast asusa, wmówią że komputer do rozmowy przez gg i odbierania poczty potrzebuje nagrywarkę dvd i obudowę z neonem, że mysz musi być bezprzewodowa i optyczna, bo inne nie nadają się do uzycia, albo że lepiej dołożyć 500zł i kupić kartę graficzną GF6800Ultra bo jest ona dużo lepsza od GF6800GT i na pewno klient odczuje różnicę.
Także ocenianie zestawu komputerowego kupionego przez np. osobę która na komputerach się nie zna, to bardzo ale to bardzo delikatna sprawa. W tym temacie dodatkowo o taką ocenę nikt nie prosił.