Teraz jest 4 mar 2025, 00:44

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 124 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 22 cze 2005, 20:27 

Zapewne bo ENG chodzi z wielkim kluczem, którym naprawia pojazdy.
Saper chodzi i głównie kładzie lub zdejmuje miny/ pułapki.

Tytuł:
PostNapisane: 22 cze 2005, 20:28 

Z calym szacunkiem Ryslaw bo wiem, ze zrobiliscie tak jak sie dalo. Zrobiliscie BEZ BLEDNIE, jednak wbrew przyzwyczajeniom graczy. A tego wielu z nich nie zrozumie. Zamiast kruszyc kopie zainstalujcie eng wersje-tak jak ja.

Tytuł:
PostNapisane: 22 cze 2005, 20:30 

Ryslaw oni się do Ciebie zgłosili, żebyś spolszczył czy jak? ;d Tłumaczenie poprawne słownikowo, ale przyzwyczajenia. I tak będe grał na Eng Version, żeby nauczyć się języka :)

Tytuł:
PostNapisane: 22 cze 2005, 20:32 

Rip van Winkle napisał(a):
Tłumaczenie jest w porządku, chociaż pierwsze odczucia są trochę dziwne...
Zastanawiam się tylko, dlaczego zamiast "sapera" (czyli żołnierza wojsk inżynieryjnych) Rysław zdecydował się na "mechanika" :?:

Czolem, juz odpowiadam.

W wersji oryginalnej też nie jest to "sapper" a "engineer", czyli inżynier/mechanik. I taka jest podstawowa funkcja tego żołnierza - zajmuje się głównie naprawą sprzętu, zaś rozbrajanie/podkładanie min to dodatkowa umiejętność, którą posiadają także inne klasy, jak na przykład Snajper, który moża podkładać miny Claymore.

Mając do wyboru inżyniera i mechanika zdecydowanie wybrałem mechanika, zresztą tym tropem poszli tłumacze pozostałych wersji językowych również.

Ogólnie funkcje żołnierzy w BF2 są mocno uproszczone w stosunku do prawdziwych jednostek w armii. Na przykład nie istnieje dokładny odpowiednik żołnierza wsparcia, gdyż z CKM-ami biegają zespoły składające się z 2-3 żołnierzy, wśród których wyróżniamy "celowniczego" czy "amunicyjnego". Ale to taka mała dygresja :)

Tytuł:
PostNapisane: 22 cze 2005, 21:28 

tlumaczenie sprawdzalem przelotnie. jezeli nie szuka sie specjalnie jakiegos malego gowienka, do ktorego moznaby sie przyczepic, to pod wzgledem jakosciowym wydaje sie ok. wiadomo, ze nie zadowoli sie wszystkich, bo jeden chce mechanika, drugi inzyniera, a trzeci zlota raczke, wiec imho troche bez sensu jest takie spieranie sie w zasadzie o nic. ja jestem przyzwyczajony do gier w wersjach obcojezycznych, wiec zainstalowalem sobie do grania wersje angielska i juz - nic mnie nie drazni, ani nie brzmi dziwnie.

wydanie jest fajne i estetyczne, nic dodac nic ujac. drobne buraczki wkradna sie wszedzie, wiec nie wiem po co robic z igly widly. nie lepiej postawic pudelko, z instrukcja w srodku, na pulke i zajac sie graniem?

nie zauwazylem zeby wymagania sprzetowe byly wieksze niz dema, ale moj kolega ma spore problemy z dyskiem twardym w pelnej wersji (muli mu strasznie po wczytaniu sie mapy).

statystyki sa fajne - bawilem sie w skoki na spadochronie z tamy, w koncu dostalem ribbon za walki powietrzne 8)

Cytuj:
- w przeglądarce wyników z całego świata brakuje możliwości ograniczenia po rejonie czy państwie. Co mi z tego ze pierwsze 1000 miejsc na 800000 ludzi to jakieś Hong Kong i Tajwan ? a potem są na na 2 na 3 miejsca ? wygląda to tak jak by nikt nic tam nie robił tylko grał.

aziajci graja 20h na dobe generalnie - nie wiem czy maja to w genach, czy do wydawanych u nich gier dodaja kroplowke z mieszanka adrenaliny i kofeiny. chcesz sie przekonac to pograj w jakies japonskie mmorpg :)

Tytuł:
PostNapisane: 22 cze 2005, 22:05 

Ryslaw napisał(a):
Na przykład nie istnieje dokładny odpowiednik żołnierza wsparcia, gdyż z CKM-ami biegają zespoły składające się z 2-3 żołnierzy, wśród których wyróżniamy "celowniczego" czy "amunicyjnego". Ale to taka mała dygresja :)

dlatego wolalbym po prostu kaemista, zolnierz wsparcia kojarzy mi sie bardziej z psychologiem w mundurze albo kapelanem :P

Ostatnio edytowano 22 cze 2005, 22:10 przez hmmm, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 22 cze 2005, 22:08 

hmmm napisał(a):
Ryslaw napisał(a):
Na przykład nie istnieje dokładny odpowiednik żołnierza wsparcia, gdyż z CKM-ami biegają zespoły składające się z 2-3 żołnierzy, wśród których wyróżniamy "celowniczego" czy "amunicyjnego". Ale to taka mała dygresja :)

dlatego wolalbym po prostu kaemista, zolnierz wsparcia kojarzy mi sie bardziej z psychologiem w mundurze, albo kapelanem :P

No tak, ale wtedy byloby to niejasne. Bo przeciez tak naprawde ten zolnierz jest od wspierania reszty, czy to przez kladzenie oslony ogniowej czy tez przez dostarczanie amunicji.

Tytuł:
PostNapisane: 22 cze 2005, 22:12 

trzeba byc konsekwentnym, skoro sie powiedzialo mechanik to i kaemista by pasowal :P tym bardziej, ze jest krotszy do wymowienia, a to wazne przy ts i podobnych :D

Tytuł:
PostNapisane: 22 cze 2005, 22:14 

hmmm napisał(a):
trzeba byc konsekwentnym, skoro sie powiedzialo mechanik to i kaemista by pasowal :P tym bardziej, ze jest krotszy do wymowienia, a to wazne przy ts i podobnych :D

No wlasnie bylem konsekwentny i skoro dalem mechanika to takze zolnierza wsparcia :)

Tytuł:
PostNapisane: 22 cze 2005, 22:20 

Ryslaw napisał(a):
hmmm napisał(a):

No wlasnie bylem konsekwentny i skoro dalem mechanika to takze zolnierza wsparcia :)

hmmm, no to wołaj WSPARCIE!!! na tsie :) jakis kaemista, albo może jakis exxon z mi28 przyleci. tak naprawde to nie ma nic przyjemniejszego chyba (oprócz miłości i sexu :) ) niż skuteczne wspieranie swojego teamu 8)

wiec ja mówie roger that! i lece, lece ... :wink:

pozdro
exx

Tytuł:
PostNapisane: 22 cze 2005, 22:32 

a kto na tsie wola "supportera!!!" jakies nowe zwyczaje....Macie do wyboru pare jezykow. W czym problem? Czemu gnebicie biednego Ryslawa?

Tytuł:
PostNapisane: 22 cze 2005, 22:40 

Lailonn napisał(a):
a kto na tsie wola "supportera!!!" jakies nowe zwyczaje....Macie do wyboru pare jezykow. W czym problem? Czemu gnebicie biednego Ryslawa?

Spoko, nie czuję się gnębiony. Każde tłumaczenie (a mam już ich niemal 100 na koncie) traktuję jak swoje dziecko i po prostu przejmuję się (sensownymi) opiniami.

Tytuł:
PostNapisane: 22 cze 2005, 22:42 

@ Lailonn, siedz cicho trolu. spoleczny obronca sie znalazl...

to byly tylko luzne sugestie poparte emotikonami :P

Tytuł:
PostNapisane: 22 cze 2005, 23:33 

Ryslaw napisał(a):
Rip van Winkle napisał(a):
Tłumaczenie jest w porządku, chociaż pierwsze odczucia są trochę dziwne...
Zastanawiam się tylko, dlaczego zamiast "sapera" (czyli żołnierza wojsk inżynieryjnych) Rysław zdecydował się na "mechanika" :?:

Czolem, juz odpowiadam.

W wersji oryginalnej też nie jest to "sapper" a "engineer", czyli inżynier/mechanik. I taka jest podstawowa funkcja tego żołnierza - zajmuje się głównie naprawą sprzętu, zaś rozbrajanie/podkładanie min to dodatkowa umiejętność, którą posiadają także inne klasy, jak na przykład Snajper, który moża podkładać miny Claymore.

Mając do wyboru inżyniera i mechanika zdecydowanie wybrałem mechanika, zresztą tym tropem poszli tłumacze pozostałych wersji językowych również.

Ogólnie funkcje żołnierzy w BF2 są mocno uproszczone w stosunku do prawdziwych jednostek w armii. Na przykład nie istnieje dokładny odpowiednik żołnierza wsparcia, gdyż z CKM-ami biegają zespoły składające się z 2-3 żołnierzy, wśród których wyróżniamy "celowniczego" czy "amunicyjnego". Ale to taka mała dygresja :)

Na wstępie zgodzę się z Tobą, że funkcje żołnierzy w BF2 są mocno uproszczone w stosunku do prawdziwych jednostek w armii. W związku z tym zdaję sobie sprawę, jakie trudności i „wojny myśli” towarzyszyły Ci przy polonizacji gry.
Niemniej jednak wydaje mi się, że w przypadku naszego nieszczęsnego „engineer-a” lepszym rozwiązaniem byłoby użycie nazwy „saper”. Dlaczego ?
Trzy argumenty wydają mi się dość sensowne w tej sprawie i dlatego pozwolę sobie je zaprezentować.
Po pierwsze.
Wydaje się, iż autorom gry w tym przypadku chodziło jednak o wojska inżynieryjne, a jak wiemy saper, miner to po prostu ogólnie przyjęte nazewnictwo żołnierzy tych jednostek. Mechanicy natomiast bardziej kojarzą się z logistycznym wsparciem wojsk, czyli z jednostkami, które raczej bezpośredniego udziału w walkach nie biorą.
Po drugie.
W wielu innych militarnych grach FPP występuje funkcja o nazwie „engineer” jednakże z naprawą sprzętu ma ona niewiele wspólnego, natomiast z tzw. minowaniem owszem.
Po trzecie.
Ostatni z argumentów to już typowo psychologiczny aspekt tej sprawy. Zawsze jakoś tak milej na sercu byłoby pobiegać „dzielnym saperem” niż „zwykłym mechanikiem” :).

Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 22 cze 2005, 23:39 
Oldboy Battlefield.pl

Mimo wszystko wolę krzyczeć na TSie podczas klanówki "mechanika" lub "inżyniera" do naprawy czołgu, niż "dajcie mi tu sapera, bo czołg mi się popsuł" :lol:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 124 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2